Comerț modern versus chioșcuri

retail127Comerţul modern din România a întrecut anul ăsta pentru prima dată pe cel tradiţional, respectiv 53% din total comerţ în dreptul comerţului modern versus 47% pentru cel tradiţional. Iată că, după lupte seculare care au durat 20 de ani şi ceva, comerţul civilizat se impune şi pe piaţa noastră. Ei, e încă mult spus se impune…E majoritar. Suntem departe încă faţă de alte ţări europene (o să dau doar un singur exemplu: Ungaria are 83% ponderea de comerţ modern), însă direcţia e bună.

47% la sută pentru comerţul tradiţional reprezintă încă foarte mult în principal din cauza zonei rurale dar şi a prezenţei încă, în urban, a chioşcurilor sau a magazinelor mici de la parterul blocurilor. În Bucureşti predomină comerţul modern, cu o pondere de 70%, ceea ce e încurajator şi arată s-au făcut paşi mari spre modern.

Gata cu cifrele.

Le-am pus doar pentru a îmi susţine un punct de vedere, acela că sunt pro comerţul modern, civilizat unde shoppingul se desfăşoară în siguranţă şi cu garanţia calităţii, în detrimentul fenomenului chioşc sau caşcarabete, cum le spuneam odinioară, unde poţi să-ţi iei lejer o ţeapă, dacă nu eşti pe fază.

Apăi dacă nu eu, atunci cine?

Până de curând chioşcurile câştigau bătălia cu supermarketurile la capitolul program, fiind deschise Non-Stop, „muşcând” din felia reţelelor moderne de magazine. De unde să îţi cumperi ceva urgenţe la o oră înaintată? De la chioşcul din colţ. Ei bine, de câţiva ani magazinele aparţinând marilor reţele au început să apară şi în proximitatea noastră, aproape de casă şi să aibă şi un program mai lung, până la orele 23.00 sau chiar Non-Stop, unele dintre ele.

Probleme solved. Oare?

Unele magazine au dispărut, pur şi simplu, pentru că nu au putut rezista concurenţei, altele rezistă încă dar oare de ce? Care e secretul lor? Oare să fie un preţ bun de vânzare? Dacă da, preţul nu s-a scurcircuitat nicicum pe drumul comercial de la achiziţie, la raft? Mă întreb şi eu, că nu trebuie să ştii comerţ foarte mult să îţi dai seama că se mai fac încă porcării.

Oare să fie amabilitatea vânzătorilor? Poate că da, ăsta e un motiv destul de bun dar e încă o pasăre rară şi mai avem de învăţat la capitolul ăsta.  Sau poate prospeţimea produselor? Poate…

Atenţie! Nu am nimic cu busines-urile de familie care îşi pun în joc toate resursele de timp şi bani şi care lucrează corect. Pleci de la ei şi insistă să îţi iei bonul fiscal şi niciodată nu aşteaptă să il ceri tu, sunt corecţi şi îţi oferă ce au ei mai bun. Aceşti mici comercianţi există şi sunt bine merci şi în alte ţări, mai cu tradiţie în comerţul modern.

Eu vreau doar să trag un semnal de alarmă vis-a-vis de comercianţii care nu dau doi bani pe sănătatea noastră şi urmăresc doar să-şi umple punga, cei care nu joacă corect şi ne afectează economia. Da, nu acum, imediat dar pe termen lung ne afectează sistemul de pensii şi cel de sănătate care sunt şi aşa la pământ. Li s-a cam apus era. Şmecheri pe banii şi pe sănătatea noastră.

De undeva trebuie început. Lumea doar vorbeşte. E bine ca mai întâi să conştientizăm, să ne punem întrebări, să nu mai tolerăm, să nu mai înghiţim toate prostiile, iar mai apoi să ne aducem fiecare contribuţia. Puţin aici, puţin dincolo, poate pe termen scurt schimbarea va fi mică dar pe termen lung va fi enormă şi poate face diferenţa.

Mai trebuie să vă spun unde îmi fac eu cumpărăturile? Voi unde vi le faceţi?

Comments (8)
  • 98% din cumparaturi le desfasor la hipermarketuri, din motive lesne de inteles (multe produse, oferte, preturi mici). Desi am un Mega Image langa casa (cine nu are? 🙂 )prefer sa cumpar cele urgent necesare de la un „butic de la colt”. De ce? Pai in primul rand pentru de a sustine o mica afacere de familie care in viziunea mea merita intradevar. Apoi datorita amabilitatii proprietarilor, a efortului lor de a se aproviziona in permanenta cu produse noi si diverse.

    • Mulţumesc

  • Eu nu cumpar de la magazinele de cartier care nu-mi dau bon fiscal. Nu ma intereseaza sa cresc afacerile de familie care nu contribuie la buget. Pe termen lung e in defavoarea tuturor. Din pacate, in zona mea, doar unul da bon fiscal.

  • Eu prefer magazinele de proximitate pentru cumparaturile zilnice, gen lapte, paine si altele care se termina intre cumparaturile mari, pentru ca preturile sunt mai mici, gasesc promotii, de multe ori sunt promotii mai interesante decat in hypermarketuri. Daca studiem putin preturile la magazinele de cartier, cele care dau bon fiscal au preturile mai mari decat magazinele de proximitate din retelele de magazine. Pentru ca nu pot altfel. Cele care au preturi mai mici ori nu dau bon fiscal, ori iti vand un produs mult mai slab calitativ la pret „convenabil”, adica au in sortimentatie doar produse de nivel mediu si slab calitativ pe care le vand la pret de produse premimum din magazinele de proximitate. In oricare dintre cazuri, eu sunt in dezavantaj. In primul caz pentru ca nu contribui la buget, in al doilea, pierd bani ( sau caliate 🙂 )
    In concluzie, eu cumpar de la Mega, Profi..sunt multe aproape de mine 🙂

  • Toate cumparaturile le facem saptamanal( sambata) in hypermarketuri pentru ca fiecare dintre noi avem produse preferate pe care nu le cumparam decat din acel loc :). Doar painea o cumparam zilnic de la magazinul din colt. 🙂

  • Interesanta intrebare si vreau sa iti raspund pentru ca nu cred in coincidente.
    Explic: Am ajuns acasa de putin timp si ma gandeam zambitor ca in seara asta, cand am intrat in magazinul din colt pentru cumparaturile de zi cu zi, doamnna de la tejghea m-a intrebat de ce nu vreau si tigari. I-am spus ca incerc sa ma las si s-a bucurat. Apoi m-a intrebat daca in rest totul e bine. Ne-am zambit si am continuat discutia pana a trebuit sa preia urmatorul client. Asa ca inclin sa spun nu comertului modern.
    Desi magazinul in care mi-am facut prieteni e parte dintr-un lant care se dezvolta, se pare, intr-un ritm care pe mine ma socheaza.

  • @Stefan, e foarte ok ce spui. Discuţia e însă centrată spre acei comercianţi care fac porcării, care sar nişte paşi în lanţul comercial. Despre cei corecţi şi care ştiu a avea grijă de clienţi, numai de bine.

  • In general prefer sa fac cumparaturi de la Real. Sunt foarte prinsa ziua si singura posibilitate de a umple frigiderul si dulapul rapid si la ora la care vreau este hypermarketul non-stop. Cand am ceva mai mul timp nerg si la Cora. Ce-i drept, daca am pofta de ” ceva bun” fug la magazinul de langa casa…. Mi-e mai comod decat la Mega Image.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.