Știți de ce au succes rețelele sociale?

Pentru că eşti ascultat

În viaţa de zi cu zi e mare lucru când cineva te ascultă, deobicei cei cu care discuţi vorbesc peste tine, te întreabă ceva şi tot ei răspund, înainte să apuci să spui ceva şi – ce mă enervează cel mai tare – ridică vocea, să se audă mai bine…ei pe ei. Aşa ne place să ne auzim vorbind…

Toţi facem aşa. Majoritatea. Nu putem să tăcem, să ascultăm. Atunci, însă, când reuşim acest lucru, îl punem pe cel pe care îl ascultăm în valoare, îi dăm putere. Şi invers. Tuturor ne place să simţim că suntem ascultaţi şi nu întârziem prea mult să ne arătăm recunoştinţa faţă de cel care ne-a ascultat.

Cu mulţi ani în urmă, la un curs de vânzări, am auzit următorul enunţ care mi-a rămas în minte: „Ai două urechi şi o gură? De ce nu le foloseşti exact în proporţia asta?” Chiar. De ce? Ascultând poţi afla foarte multe lucruri de la interlocutorul tău ce vă pot servi amândurora.

Eu ştiu de ce foarte puţini dintre noi nu ştim să ascultăm. Deşi pare că facem acest lucru, nu suntem prezenţi, nu suntem atunci, în acel loc. Da, suntem acolo, fizic, însă mintea e la ceva ce a trecut, la amintiri pline de întrebări, remuşcări că am fi putut face mai bine cutare şi cutare lucru sau la ceva ce va să vină, ceva care nu s-a întâmplat încă, o îngrijorare sau o teamă.

Cu alte cuvinte, trăim în trecut sau în viitor dar nicidecum în prezent, unde contează de fapt.

Revenind acum la întrebarea din titlu, de ce au succes reţelele sociale, pot spune că răspunsul e simplu: pentru că eşti ascultat. Mai devreme sau mai târziu cineva îţi răspunde sau răspunzi, la rândul tău, mai devreme sau mai târziu parcurgi toate răspunsurile fără să te întrerupă cineva, fără să ţipe cineva. Are loc un dialog complet, un schimb complet de idei. Lipseşte emoţia unei comunicări directe, în schimb simţi că ai fost ascultat.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.