1st mai

DS7 Crossback e-Tense, SUV-ul Hybrid plug-in cu tracțiune integrală

Îmi amintesc iernile din anii ’90 și de „patinajul artistic” pe care îl făceau mașinile pe străzi. Pe vremea aia iernile aveau zăpadă, multă zăpadă, iar cauciurile de iarnă nu existau. Nu exista conceptul de a folosi pneuri diferite: de iarnă și de vară. Cu un singur set de pneuri făceai toate anotimpurile. Motiv pentru care, iarna, mașinile erau ca niște sănii.

Am prins și eu ca șofer acea perioadă – da, sunt tânăr mai de demult – în care învățam pe pielea mea anumite deprinderi de condus în condiții de iarnă, la pachet cu anumite derapaje controlate – fără voia mea – dătătoare de adrenalină, pentru mine și spaimă pentru pasageri.

Niște mulți ani mai târziu, tânjesc și după zăpadă și după o porție de adrenalină pe un drum plin de zăpadă. Rar mai experimentez așa ceva. Din ce în ce mai rar.

Dar iată că la finalul iernii, într-o deplasare la munte, am lăsat fetele la schi și m-am dat cu mașina pe zăpadă, într-o zi cu mult soare, pe un drum forestier de munte, cu zăpada nu foarte mult curățată, cât să-ți faci de cap și să rupi un pic aderența.

Este adevărat că am avut și cu ce, cu noul SUV DS7 Crossback e-Tense, Hybrid plug-in, 4×4, cu care am experimentat prima oară condusul pe zăpadă cu un hybrid. Nu e foarte diferit. În modul de condus 4×4 pe puntea față acționează motorul termic, iar pe puntea spate acționează motorul electric. Și face față, m-a scos după ce am intrat adânc în zăpadă.

DS7 Crossback e-Tense

În plus, tot în modul 4×4, condus la limita aderenței pe drum cu zăpadă înghețată, într-o viteză mai mare decât cea obișnuită pentru un astfel de drum, mașina și-a îmbunatățit manevrabilitatea și a păstrat cu succes controlul și traiectoria. E drept, și sistemele de siguranță prezente pe DS7 Crossback e-Tense și-au făcut datoria și au corectat comportamentul subvirator.

Sistemul DS Active Scan

Apropos de drum ușor accidentat, cu zăpadă, într-un soft off-road, noul DS Crossback e-Tense are un atu incontestabil atunci când vine vorba de confort, datorită sistemului pentru suspensie DS ACTIVE SCAN, care scanează cu o cameră suprafața de rulare și adaptează instantaneu tăria suspensiilor, în funcție de „calitatea” drumului, pentru un confort desăvârșit. E acea senzație de plutire, indiferent de suprafața de rulare. Un mare, mare plus.

„Tehnologia inovatoare DS ACTIVE SCAN folosește o cameră amplasată în spatele parbrizului conectată electronic la punțile față și spate. Tehnologia funcționează cu ajutorul a patru senzori de înălțime și a trei accelerometre pentru a măsura reacțiile DS 7 Crossback, cum ar fi viteza, unghiul volanului și frânarea.”

DS7 Crossback e-Tense

Deci, ce mașină am avut în acest test?

Am avut noul DS 7 Crossback e-Tense 4X4 SUV, plug-in Hybrid, echipare Grand Chic, motorizare hybrid 1.6 PHEV, AWD, 300 CP, cutie automată EAT8, motor termic pe benzină de 200 CP, 2 motoare electrice de 110 CP și o autonomie maximă 100% electric de până la 58 km, alimentate de o baterie de 13.2 KW.

DS7 Crossback e-Tense – condus

Pe lângă modul 4×4, DS7 Crossback e-Tense mai are și alte moduri de condus: Confort, Sport, Hybrid și Electric. Pentru confortul suprem, am rulat, în cea mai mare parte, în modul Confort, mod care evidențiază foarte bine calitățile suspensiei de care vă spuneam mai sus, dar și în modul Hybrid, în care mașina alternează motorul termic cu cel electric, în funcție de tipul drumului și viteza de deplasare, pentru o utilizare optimă a energiei electrice. Condusul full electric este, evident, pentru deplasările în oraș.

Modul Sport are, pe lângă clasicele ajustări legate de suspensia fermă, reprizele mai lungi ale cutiei de viteze, aportul tuturor motoarelor, și un sunet puternic și apetisant de mașină sport și te ajută consistent în anumite momente, mai ales la depășiri. Despre modul hybrid și full electric, imediat.

DS7 Crossback e-Tense

Electrificare

În modul de condus full-electric autonomia lui DS7 Crossback e-Tense nu depășește 40 de km, deși cifra oficială este de 58 de km (după procedura de testare WLTP). Bateria de 13.2 KW se poate încărca în 8 – 9 ore de la o priză obișnuită și în cca. 30 de minute de o priză de putere mai mare. Am încărcat-o și la o stație din parcarea unui magazin Lidl, cât am făcut niște cumpărături.

DS7 Crossback e-TenseDS7 Crossback e-Tense mai are și funcția E-Save, care economisește energie electrică în baterii pentru o utilizare viitoare, de regulă în oraș, după un drum în afara orașului.

Mi-aș fi dorit ca bateria să se încarce și în mers, din sitemul de recuperare adus de frâna de motor și de sistemul de frânare, ceea ce nu se întâmplă, mai ales că DS7 Crossback are opțiunea de a selecta modul B de recuperare, acela în care poți conduce doar din pedala de accelareație în majoritatea timpului. Bateria se încarcă, totuși, din mers dar doar în acel procent minim care îți asigură o plecare de pe loc full electrică sau atunci când parchezi.

Chiar și așa, DS7 Crossback e-Tense Hybrid plug-in reprezintă acea soluție potrivită pentru o familie care are de făcut multe drumuri în traficul urban, când se folosește în cea mai mare parte doar motorul electric, dar din când în când face și excursii în afara orașului, cu drumuri lungi, în care se folosește cu precădere motorul termic.

DS7 Crossback e-Tense: confort, siguranță, utilitate

Prima și cea mai pregnantă impresie în materie de confort este cea lăsată de confortul la condus, cu acea senzație de plutire, indiferent de suprafața de rulare. Este efectul sistemului pentru suspensie DS ACTIVE SCAN, de care povesteam mai sus si care scanează cu o cameră suprafața de rulare și adaptează instantaneu tăria suspensiilor, în funcție de „calitatea” drumului, pentru un confort desăvârșit.

DS7 Crosback are un portbagaj cu o capacitate de 555 de litri (1.750 litri cu bancheta rabatată), ce include Pachetul Easy Access (cu Keyless Entry and Start) – deschiderea portbagajului fără mâini. Tot ce e peste 500 de litri e suficient, cel puțin pentru noi, mai ales că acest model mai are și un compartiment ascuns sub podeaua portbajului.

În rest, am mai povestit despre sistemele de siguranță, despre confortul la interior, despre toate dotările de top și despre acel feeling de Premium, în concluziile testului cu DS7 Crossback din 2020, care are cam aceleași caracteristici – până la urmă e cam acceași mașină – minus tracțiunea doar 4×2.

DS7 Crossback e-Tense, Hybrid plug-in preț

Preț de listă: 54.900 € (TVA inclus)

Preț model din test, ce cuprinde și câteva opționale: 60.179 € (TVA inclus), din care se mai scade subvenția de la stat de 4.200 de euro aferentă modelelor plug-in hybrid.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.