Săptămâna electrică. Poate fi o mașină electrică potrivită pentru o masină de familie? Episodul cu Nissan Leaf
Desigur. Am demonstrat de atâtea ori că o #masinadefamilie nu înseamnă un vehicul destinat doar deplasărilor lungi, în afara orașului, în vacanțe sau în excursiile de weekend, ci pentru o familie înseamnă și foarte multe drumuri efectuate în oraș: la școală – în cazul nostru cu doi copii, la shopping, la joburi, la balet și pentru multe alte activități individuale sau cu toată familia.
Cum am demostrat acest lucru? De-a lungul timpului, am făcut mai multe teste, efectuate în timpul săptămânii, nu în weekend, cu modele full electrice, într-un concept pe care noi l-am numit #saptamanaelectrica, perioadă pe care ne-am dorit-o să o transformăm măcar în #lunaelectrica, dacă nu #electricpeviata. Atât de mult ne plac modelele electrice. În general, fetele sunt destul de plictisite de mers cu maşina, prin traficul minunat din Bucureşti, dar cu mașinile electrice efectul este exact invers.
Da, pentru că odată ce ajungi să conduci un model electric, se creează o adevărată dependenţă la condus şi nu îţi mai vine să o laşi.
Ce creează dependență?
Lipsa zgomotului și a trepidatiilor, demarajul teribil pe care îl are, faptul că te poţi strecura mai uşor în trafic, că poţi parca mai uşor şi astfel poţi întâmpina cu alt tonus aglomeraţia din traficul bucureştean şi nu în cele din urmă confortul pe care îl ai. Iar la toate astea adaugi economie de combustibil, nu poluezi (zero emisii) şi eşti şi parte dintr-un trend ce deja a schimbat şi schimbă ideea de transport şi mobilitate. Peste numai câţiva ani, acest peisaj cu maşini electrice va fi unul comun.
Să vorbim un pic și de percepția generală că nu avem încă infrastructura necesară pentru încărcarea mașinilor 100% electrice sau a celor hybrid plug-in.
Există infrastructură de stații de încărcare mașini electrice?
Un studiu recent spune că ceva mai mult de jumătate dintre români și-ar dori să treacă la o mașină hybrid, iar aproape o treime își exprimă dorința de a trece la un model full electric, însă 85% dintre compatrioții noștri consideră că țara noastră nu este pregătită ca infrastructură pentru șoferii mașinilor electrice.
Îndrăznesc să contrazic parțial studiul și să afirm că înfrastructura de stații de încărcare este direct corelată cu numărul vehiculelor electrice aflate în circulație. Numărul de mașini electrificate (full plug-in, plugin-in hybrid și 100% electrice) a crescut foarte mult în ultima vreme, ajungând la o pondere de 11,6% din total vânzări, în primele patru luni din 2021, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2020, iar numarul de stații de încărcare a crescut și el mai mult ca niciodată.
Dacă nu ai condus niciodată un model pe care trebuie să-l încarci și să fii nevoit să cauți stații de încărcare, e ușor să spui că nu avem infrasctructură. Nu avem infrastructură în comparație cu ce? Cu infrastructura de benzinării?
Stațiile de încărcare sunt mai bine distribuite acum de-a lungul drumurilor României, după cum se poate vedea și pe www.plugshare.com sau pe aplicația Plugshare de mobil. În acest moment, ne apropiem de 1.000 de stații de încărcare în România, cu unul sau mai multe sloturi de încărcare simultan. Nu suntem încă la nivelul altor țări cu numărul de stații de încărcare, dar nici nu avem mașini hybrid plug-in sau electrice câte au ei.
Ei bine, în spatele acestei obiecții legate de lipsa infrastructurii, foarte la îndemână, se ascunde un alt motiv, mult mai întemeiat: costul ridicat de achiziție al modelelor hybride și, mai ales, al modelelor full electrice, cu tot ecotichetul de cca 10.000 de €, unul dintre cele mai mari, dacă nu cel mai mare din UE.
Singurul lucru „nasol” pe care îl poți păți atunci când vrei să-ți încarci mașina la stațiile publice de încărcat este că poți găsi sloturile de încărcare ocupate și vei fi nevoit să mai aștepți un pic sau să cauți alte stații disponibile prin apropiere. Ceea ce am experimentat și noi în ultima vreme. Dar asta e minunat, înseamnă că a crescut numărul mașinilor care necesită încărcare. Despre asta e vorba.
Încărcarea domestică
Pentru cei care stau la casă, încărcarea unui model electric devine un lucru extrem de facil și comod. Astfel, cu ajutorul unui cablu aflat, de cele mai multe ori, în dotarea mașinii, o poți încărca de la o priză de 230 V obișnuită. Astfel, încarcarea, de la zero la full, se poate realiza pe timpul nopții, în cca 8 – 10 ore (sau mai mult, depinde de baterie) sau chiar mai repede dacă achiziționezi o stație domestică de încărcat de tip wallbox. La o stație fast charge publică se poate încărca în 20 – 30 de minute, cât bei o cafea sau un ceai.
Nissan Leaf
Așadar, proiectul #saptamanaelectrica a continuat cu Nissan Leaf, unul dintre cele mai bine vândute modele full electrice la nivel european, aflat la a doua generație. Foarte interesant: în luna ianuarie 2021, Nissan Leaf a împlinit 10 ani, perioadă în care au fost vândute peste 500.000 de unități.
Pentru noi, a fost prima oară când am făcut cunoștință cu acest model.
Același pricipiu: un test efectuat în timpul săptămânii, de luni și până vineri, perioadă în care familia noastră consumă o mulțime de drumuri prin oraș, cu încărcări domestice pe timpul nopții, dar și cu încărcări de la stațiile publice, iar în plus am urmărit aceleași trei coordonate importante, pe care le urmărește orice părinte, atunci când călătorește alături de familia sa: confort, siguranță și utilitate.
Ce model am condus în #saptamanaelectrica?
Modelul pe care l-am avut în teste a fost un Nissan Leaf MY 19,5, varianta cu baterie de 62kW și 160 KW (215 CP), transmisie automată de tip mono raport cu reductor, tracțiune 2WD față și nivelul de echipare de top Tekna.
Dintre toate modelel full electrice pe care le-am condus, Nissan Leaf are cel mai mare spațiu la interior, cu accent pe locurile pentru pasagerii din spate, și cu capacitatea cea mai mare de portbagaj (380 litri). Așadar, și din acest punct de vedere poate fi o alternativă bună pentru deplasări mai lungi, cu familia și bagajele din dotare.
Autonomie și încărcare
Autonomia oficială a lui Nissan Leaf este de 385 de km, dacă rulezi ca la carte, însă cea reală, practic cât am avut noi în test, este cuprinsă între 340 și 360 de km și depinde foarte mult de stilul de condus și de consumatorii de la bord. Astfel, dacă experimentezi destul de des efectul de montagne russe în cădere liberă, adică acele accelarații teribile pe care doar o mașină electrică le poate avea, autonomia scade vertiginos.
Pe de altă parte, consumatori precum aerul condiționat (vara) sau căldura și scaunele încălzite (iarna), afectează autonomia unei mașini electrice. Pe timpul testului nostru din luna mai, am nimerit o perioadă nu foarte caldă, dar nici friguroasă, astfel încât nu am folosit foarte mult nicunul dintre aceștia.
În plus, pentru o gestiune mai eficiență a autonomiei, Nissan Leaf are disponibil Modul Eco de condus, care oferă un echilibru atât în consum, cât și în putere. Odată ce ai acționat modul Eco de condus, puterea motorului scade, autonomia crește cu cca 30 de km, în detrimentul performanțelor dinamice, iar în plus mașina are o frânare automată regenerativă mai mare.
Cum funcționează frânarea automată regenerativă? Atunci când iei piciorul de pe accelerație sau frânezi, sistemul mașinii intră în recuperare, iar prin intermediul unui invertor, energia rezultată din recuperare este transformată în curent electric.
Tehnologia fără efort e-Pedal
Mai mult, Nissan Leaf are în componență și sistemul e-Pedal, prin intermediul căreia, practic, poți să conduci mașina doar din pedala de accelerație, mai ales în traficul aglomerat din oraș. Odată ce ai luat piciorul de pe pedala de accelerație, sistemul e-Pedal asigură o frânare viguroasă a mașinii, până la oprirea completă a acesteia, fără să acționezi pedala de frână. Sistemul acționează și stopurile de frână, ca atunci cănd calci pedala de frână. Ca idee, poți să stai în pantă doar cu sistemul e-Pedal, fără să acționezi frâna de urgență sau frâna de mână.
Sistemul e-Pedal are o decelerare foarte mare, dar îți asigură, în plus, și o recuperare mai mare de energie, deci contribuie la o autonomie mai mare.
Sistemul de recuperare contribuie, de asemenea, la scăderea costurilor legate de exploatarea mașinii, iar unul dintre elementele importante este sistemul de frânare, a cărui componente vor avea o viață mai lungă (plăcuțe și discuri de frână, lichid de frână, etc). E și acesta un aspect de luat în seamă, atunci cănd te gândești să achiziționezi o mașină full electrică.
Confort
Pentru pasageri, dar și pentru cel care conduce, elementele principale de confort vin la pachet cu motorizarea full electrică: lipsa zgomotului și a trepidațiilor, valabile și pentru Leaf. În mod particular pentru Nissan Leaf, confortul vine și odată cu spațiul generos la cap și la picioare pentru pasagerii din spate, iar fetele mele au confirmat acest lucru. E o caracteristică a lui Leaf care îl deosebește foarte tare de mulți competitori full electrici din aceeași clasă.
Încălzirea în scaune, inclusiv pentru cele din spate, reprezintă un „detaliu” extrem de valoros, mai ales când ai de dus copii la școală în iernile geroase. Îti poate schimba în bine ziua. Părinții știu ce vorbesc. Modelul deține și o pompă de căldură pentru încălzire rapidă în interior, cu ajutorul căreia poți face o temperatură plăcută, în doar câteva minute. Mai mult, cu ajutorul aplicației Nissan Connect, poți programa din casă temperatura din mașină, indiferent de anotimp.
De asemenea, cei care conduc, apreciază în plus volanul încălzit, tot pe perioada iernii, caracteristică inclusă și la Nissan Leaf.
Nissan Leaf are și o manevrabilitate foarte bună datorită faptului că bateria este situată în podea, ceea ce creează un centru de greutate coborât, care ajută mașina să își păstreze stabilitatea în curbe. Nu că am fi parcurs noi foarte multe drumuri cu curbe, dar e o caracteristică de reținut.
Siguranță
Ca orice model Nissan, și Nissan Leaf deține o multitudine de sisteme inteligente de siguranță, o garanție în plus pentru familiștii care doresc să achiziționeze un astfel de model. Printre cele mai importante sunt:
- sistem Inteligent de Frânare de Urgență cu funcție de Recunoaștere pietoni și bicicliști
- recunoaștere Indicatoare Rutiere
- asistență pentru lumini Fază Lungă
- alertă trafic prin spatele vehiculului
- avertizare părăsire involuntară bandă
- intervenție în cazul părăsirii involuntare a benzii de circulație
- avertizare Unghi Mort
- sistem inteligent Around View Monitor (cameră 360 de grade) + Detectare Obiecte în Mișcare + Alertă Atenţie Şofer Scăzută
În mod deosebit, e musai să menționăm și Sistemul Nissan Propilot de la Nissan Leaf, unul foarte eficient și util, care face trei lucrui importante:
- îți menține viteza, atunci când rulezi pe autostradă, iar rezultatul este economie de energie
- corectează traiectoria mașinii, dacă aceasta părăsește banda, poate din neatenție
- încetinește până la oprire, dacă o mașină îți intră brusc pe banda ta sau ești în pericol de a te lovi de un obstacol
Cum face asta? Sistemul monitorizează constant viteza ta și distanța față de mașina din față și reacționează în caz de nevoie prin alerte sonore sau chiar acționează frâna.
Utilitate
Așa cum spuneam, Nissan Leaf are unul dintre cele mai mari portbagaje, comparând cu celelalte mașini electrice pe care le-am condus de-a lungul timpului, cu o capacitate de 385 de litri, dar care poate fi chiar mărită la 420 de litri, dacă se elimină tableta separatoare, care acoperă un compartiment „ascuns”, un extra spațiu de depozitare. Deci, la un drum cu mai multe bagaje, un volum de 420 de litri e mai mult decât suficient. O spunem noi, o familie cu 4 membri: doi mari și doi mici.
Prețul modelului Nissan Leaf din teste: 47.600 Euro (TVA inclus)
Altfel, prețul de plecare pentru un model Nissan Leaf este de 19.273 € + TVA, cu o rată de leasing de 275 ^+ TVA/ lună. Puteți cere AICI, o ofertă ce conține și programul Rabla 2021.
Vehiculul are o garanție de 3 ani sau 100.000 km. Sistemul de propulsie electric al modelului Nissan LEAF, incluzând bateria, este acoperit de o garanție de 8 ani sau 160.000 km (în funcție de prima limită atinsă).
Acest articol a fost disponibil mai întâi în primul număr OrDeLi, publicația trimestrială pentru Organizare, Design și Fine Living.
Comments (0)