Ce mașini vom conduce în 2022. Și de ce
În mod evident, electrificarea a trasat deja o tendință importantă în industria auto, motiv pentru care vedem pe străzi din ce în ce mai multe modele full electrice sau hybrid. Eu sunt fascinat de mașinile full electrice, am testat mai multe modele, iar de câteva luni conduc în mod curent unul. Cred că mi-ar fi greu să revin la o mașină cu motor termic…
Cert este că viitorul va fi complet electric până în 2030 – 2040, depinde de țară, de constructor.
În 2021, piața auto din România a înregistrat o creștere a vânzarilor pe segmentul mașinilor electrice de nu mai puțin de 118%, potrivit Automarket. piața pentru mașini electrice a ajuns la cifre record anul trecut, depășind numărul total de astfel de modele vândute în ultimii 10 ani la un loc. Practic, în 2021 s-au vândut un total de 6.831 de mașini electrice, comparatic cu 3.134 în 2020. Numai în luna decembrie s-au comercializat 2.099 vehicule electrice pe piața locală.
Se întâmplă acest lucru și pentru că Ministerul Mediului din România continuă să încurajeze achiziția de vehicule electrice sau plug-in hybrid printr-o subvenție de 9.500 de euro pentru prima categorie și 4.200 de euro pentru cea de-a doua – acestea fiind cele mai mari subvenții din Uniunea Europeană pentru acest tip de program.
La nivel european, vânzările de automobile electrice au crescut cu 70% în 2021 vs 2020, potrivit Automarket. Spațiul include țările membre ale Uniunii Europene, precum și statele din afara Uniunii, cum ar fi Norvegia. Cota de piață a mașinilor electrice din țara scandinavă a ajuns la 63% în ultimul an, iar Norvegia este lider detașat la acest capitol.
Pe locul al doilea, la foarte mare distanță, se află Olanda, cu o cotă de 19.8%. Aceasta este urmată în top trei de către Suedia, cu o cotă a mașinilor electrice de 19%. În urma sa, nu mai puțin de 4 state au înregistrat o cotă de 13% a vehiculelor electrice, acestea fiind: Germania, Elveția, Austria și Danemarca.
Cât despre România, cota de piață a mașinilor electrice este de 5.1%, lucru care plasează țara noastră înaintea Italiei (4.6%) și doar la mică distanță față de Belgia, cu o cotă de 5.8%. Asta, datorită subventiilor, așa cum spuneam.
Pentru cei care nu îndrăznesc încă să-și achiziționeze un model full electric așa de curând, din diferite motive, un model hybrid plug-in, adică pe care să-l poți încărca de la o stație de încărcare publică sau de la o priză normală, poate fi o soluție, o soluție intermediară în drumul către achiziția unui model full electric.
Un nou trend: mașinile alimentate cu hidrogen
Pe lângă trendul “electric” apare din ce în ce mai des în discuție trendul mașinilor alimentate cu hidrogen, dar viitorul acestora este destul de ambiguu, pentru că această tehnologie, dar și stațiile de alimentare cu hidrogen costă acum extrem de mult.
Pe scurt, mașinile alimentate cu hidrogen au tot propulsie electrică, dar pe bază de pilă de combustibil cu hidrogen, adică își produc electricitatea singure printr-o reacție chimică între hidrogen și oxigen.
Acest lucru se traduce prin faptul că rezervorul de hidrogen se poate umple în maxim 5 minute, autonomia e de cca 500 de km, iar emisiile sunt doar vapori de apă.
De exemplu, de curând, în Copenhaga, capitala Danemarcei, serviciul public de taximetre a achiziționat 100 de mașini alimentate cu hydrogen, de la Toyota, constructorul care a făcut cei mai importanți pași în direcția “hidrogenizării”. Asta s-a întâmplat și în contextul în care există o decizie locală prin care toate taximetrele din capitala Danemarcei vor fi ecologice până 2025, iar până în 2030 nu vor mai exista decât taximetre cu zero emisii.
Ce mi-aș dori să se întâmple în industria auto în 2022?
Eu unul îmi doresc ca modelele electrificate să fie din ce în ce mai mult adoptate de către toată lumea, iar acestea să fie principala opțiune pentru achiziția unei mașini. Nu doar că, la un moment dat, peste câțiva ani, ne va fi impus să achiziționăm doar modele hybride sau full electrice, ci să simtă fiecare dintre noi că este o opțiune pentru prezent, nu doar pentru viitor.
Există încă o împotrivire sistemică în legătură cu achiziția unui model electric, având la bază o prejudecată, potrivit căreia în România nu avem unde să încărcăm modelele electrice, ceea ce este complet fals, iar premisele pentru creșterea rețelei de stații de încărcare sunt nu bune, ci foarte bune.
Oricât de sceptici am fi noi că rețeaua din România se va dezvolta cândva, nu ne vor lăsa alții, de pe afară, să rămânem în urmă. Vor fi din ce în ce mai multe stații.
Aproape orice centru comercial sau magazin nou construite, care are și parcare proprie, dispune și de stații de încărcare pentru automobilele electrice. Pe de altă parte, Tesla deja a început să construiască stații supercharger în România. Și mai sunt mulți alții care dezvoltă rețele de stații de încărcare mașini electrice, peste tot în România.
Împotrivirea la această schimbare și adaptare la noul normal mai vine și dintr-o motivație care ține mai mult de obișnuința noastră de a alimenta de oriunde, oricând și rapid, cu precadere în rândul celor tineri mai de demult, să zic așa.
Dacă tu ți-ai alimentat mașina în ultimii 20 – 30 de ani cu combustibil obișnuit, e oarecum de înțeles împotrivirea asta la o schimbare destul de radicală.
Cei tineri, însă, vor adopta cu mare ușurință modelele electrice. Mă uit la fiica-mea care, deși își va lua permisul de conducere abia peste un an, deja mă întreabă lucruri, se informează și mă asigură că ea va conduce doar un model electric.
În plus, am așteptări ca bateriile care vor alimenta mașinile electrice în viitorul apropiat să scadă în greutate și în dimensiuni și să le crească, în același timp, autonomia, să fie mai eficiente. Asta cred că reprezintă principala provocare pentru constructorii de mașini electrice și pe care o vor rezolva destul de repede.
Ce mașină conduc acum…
Eu am ales un VW eUP, un model full electric, cu autonomie de până în 240 de km. Stau la curte, o încarc peste noapte acasă de la o priză normală și de la stațiile publice (un “plin” mă costă cam 45 de lei) și mă bucur zilnic de senzațiile pe care ți le dă condusul unei mașini full electrice. Mai ales că avem multe drumuri de făcut în oraș.
VW eUP nu e o mașină de familie, e o mașină de mici dimensiuni, dar pentru ceea ce avem noi nevoie, cu o muțime de drumuri prin oraș, este perfectă: se încălzește instant pe vremea asta rece, ne strecurăm ușor în trafic, parcăm la fel de ușor și avem grijă și de mediul înconjurător.
Și ce mașină nu am condus, dar mi-aș dori foarte mult să conduc
Tesla. Mi-aș dori să conduc un model de la Tesla, constructor care a ajuns la o autonomie destul de generoasă la unele modele (500 – 600 de km) și care promite că o va mări și mai mult în următorii ani. Asta ne face pe noi, ca familie, să ne întrebăm: oare mai merită să achiziționăm în anii ce urmează un model cu motor termic sau cel mult un hybrid plug-in sau să ne luăm direct un model full electric, o Tesla, de exemplu?
Noi deja înclinăm către Tesla, mai ales că diferența de preț, având în vedere disponibilitatea ecotichetului, nu este una foarte mare, Tesla are acum reprezentanță în România, iar rețeaua sa de stații de încărcare fast charge se extinde și la noi.
Dacă ai în plan achiziția unei mașini în viitorul apropiat, să spunem chiar anul acesta, fă o analiză rigurosă a pieței și nu uita un lucru important și tot mai evident:
Viitorul e electric!
Acest articol a fost disponibil mai întâi în al treilea număr OrDeLi, publicația trimestrială pentru Organizare, Design și Fine Living.
Comments (0)