25th sept.

Noul BMW X2 xDrive25e plug-in hybrid – mobilitate locală fără emisii

Vara asta ne-am reîntors la un model hybrid, la Noul BMW X2 xDrive25e plug-in hybrid, și am experimentat din nou condusul full electric, care dă dependență, trebuie să recunosc, și încărcarea domestică, varianta cea mai comodă de a încărca un model electrificat.

Am revenit, așadar, la acel concept de #masinadefamilie plug-in hybrid, care cred că nouă, ca familie, ni se potrivește foarte tare: în loc să ai două mașini – una pentru deplasări lungi, cu motor termic și una full electrică, pentru deplasările din oraș – poți avea doar una, care acoperă foarte eficient atât nevoia de deplasare în oraș, cât și deplasările mai lungi, cu familia. În plus, așa cum spuneam și cu alte ocazii, un plug-in hybrid reprezintă soluția intermediară în drumul către achiziția unui model full electric, un moment nu foarte departe, în timp.

Modelul pe care l-am avut în teste a fost noul BMW X2 xDrive25e, Linia Model M Sport X, putere combinată de 162 kW (220 CP), transmisie automată Steptronic cu şase trepte și autonomie electrică de până la 57 de kilometri. Acesta este primul SAC (Sports Activity Coupé) cu sistem de propulsie plug-in hybrid, care a primit și un upgrade de design, la fel ca toată gama X2, un model introdus pe piața noastră în luna iulie 2020.

Aspect

Spuneam că toate modelele X2 au primit un upgrade la design, deci și versiunea pe care am avut-o noi în teste.

Noutatea principală a venit în partea frontală, cu accente mai sportive în partea inferioară, în spoiler, iar în plus, la modelul cel mai recent lipsesc proiectoarele. Și farurile sunt acum mai vizibile, mai bine desenate, conform cu linia noilor modele BMW.

Am integrat în următoarea galerie și o imagine comparativă între modelul anterior și cel actual, unde se văd clar aceste diferențe:

SMART Driving

Același sistem de tracţiune integrală inteligent, realizat cu ajutorul tehnologiei BMW eDrive și care combină cele două motoare – unul termic cu 3 cilindri și unul electric – l-am întâlnit și pe MINI Cooper SE Countryman ALL4, model pe care l-am avut în teste în luna februarie 2020.

Sistemul plug-in hybrid de la BMW X2 xDrive25e oferă pe puntea spate o motorizare electrică cu o putere de 70 kW/95 CP, iar motorul termic de 1,5 litri, situat pe puntea față, dezvoltă o putere maximă de 92 kW/125 CP.

Puterea este transferată spre roţile din faţă printr-o transmisie Steptronic cu şase trepte, care asigură un schimb de trepte de viteză foarte lin, insesizabil. Cutia de viteze este unul dintre marile plusuri ale modelelor BMW, pentru confort și plăcerea de a conduce.

În această configurație, motorul răspunde rapid și extrem de eficient. Transferul de putere spre roţile faţă şi spate este aliniat rapid şi precis la fiecare situaţie de condus, în orice condiţii meteo şi de drum, asigurând cel mai înalt nivel de tracţiune şi stabilitate ale automobilului.

Încărcare

Am reușit să-l încarc pe BMW X2 xDrive25e peste noapte de două ori, de la prize normale, pentru a rula full electric a doua zi, cu o autonomie de cca. 40 – 45 de km, fără să fac vreo corecție la stilul de condus. Am lasat-o la încărcat seara, iar dimineața am luat-o încărcată full. Ca idee, încărcarea domestică se face de la zero la 100% în 5 – 6 ore.

Bateria litiu-ion de ultimă generație, care are o capacitate de 10,0 kWh, se încarcă și din mers, prin sistemul de recuperare, atunci când se folosește frâna de motor și dar sistemul de frânare. Încărcarea bateriei se face cu mult mai mult spor la coborâre (pe drumurile de munte), când se folosește intens frâna de motor, iar acul indicatorului de încărcare a bateriei stă mai mult în zona „Charge”.

În acest test, nu am încărcat mașina și de la o stație publică fast charge, unde se poate încărca în 20 – 30 de minute, așa cum am făcut în alte teste, pentru că am avut ocazia să o încărcăm de la o priză normală. Dar asta nu înseamnă ca nu găsești ușor stațiile de încărcare cu ajutorul aplicatiei mobile PlugShare, un tool foarte util.

Trei stiluri de condus și trei moduri de condus eDrive

BMW X2 xDrive25e oferă trei moduri de condus, în funcție de stilul de condus: Eco, pentru un parcurs cu consum redus, Confort, folosit în cea mai mare parte a testului și Sport, pentru reprize cu accelerări fulminante, în depășiri sau pentru plăcerea condusului. Paradoxal sau nu, pe modul sport, bateria se încărca mult mai repede. Este adevărat, acest lucru se realizează cu consum mai mare de benzină.

BMW X2 xDrive25e are și trei moduri de condus hybrid sau moduri eDRIVE: Auto eDrive, modul by default de condus, atunci când sistemul combină cele 2 motoare în modul cel mai eficient, în funcție de nevoile de pe traseu, modul Save Battery, atunci când sistemul încarcă bateria și o ține pentru un condus full electric pentru mai târziu și modul max eDrive, atunci când conduci doar electric, chiar și pe autostradă, cu o viteză maximă de până la 135 km/h.

Motorul termic se activează doar când bateria atinge un nivel de energie minim (întotdeauna bateria va păstra un minim de energie de 10% pentru plecarea de pe loc sau parcare în sistem full electric) sau la apăsarea completă a pedalei de acceleraţie. Trecerea de la motorul electric la cel termic este insesizabilă. Nu simți, nu auzi. La început, nu prea realizezi cu care dintre motoare rulezi, pentru că și motorul pe benzină este unul silențios.

Să mai punctez și existența Apple CarPlay-ului, pentru aplicațiile Waze și Spotify, care merg de minune împreună și BMW Head-Up display-ului. Nu am mai condus de ceva vreme un model cu head-up display și uitasem cât de comod e să ai opțiunea asta.

Confort și utilitate

Pentru o configurație de familie, cu doi mari și două mici – mă rog, ale noastre fete nu mai sunt chiar atât de mici – spațiul la interior al BMW X2 xDrive25e este destul de confortabil. În spate ar fi destul de incomod cu trei pasageri, dar cu doi este mai mult decât ok.

Linia puțin înclinată a plafonului poate da bătăi de cap, la propriu, atunci când intri în mașină ca pasager al locurilor din spate, dar până te obișnuiești. E feedback-ul celei mari, care e la fel de înaltă ca mine 🙂 Asta nu înseamnă că fetele nu au apreciat geamurile fumurii, care le-au protejat de soare sau cotiera rabatabilă.

Portbagajul, unul de 410 de litri, a avut capacitatea potrivită pentru nevoile noastre de bagaje, mai ales că există și un spațiu „ascuns”, de sub podeaua portbagajului, care poate adăposti liniștit vreo 3 rucsacuri (poate vreo 2 laptopuri și alte lucruri de valoare, ferite privirii), un element extrem de important pentru noi. Cu acest spațiu ascuns, capacitatea totală a portbagajului o rotunjesc eu la 500 de litri, un prag simbolic, specific românesc, pe care o mașină de familie „trebuie” să-l atingă.

Concluzie

Așadar, pentru o familie, în loc să ai două mașini mai bine achiziționezi o mașină 2 în 1, adică un model plug-in hybrid care face toate minunile de mai sus, plătești și mai puțin pentru achiziție, întreținere, revizii, ești prietenos cu mediul (mobilitate locală fără emisii) și rezolvi și ambele nevoi de deplasare ale unei familii.

BMW X2 xDrive25e, preț:

Începând de la 45.993 € (TVA inclus). Preț model testat: 59.623 € (TVA inclus), care include, printre altele Linia Model M Sport X, în valoare de 3.065 de € (TVA inclus).

Important: în România, BMW X2 xDrive25e beneficiază de programul Rabla Plus şi de o susţinere la achiziţie de 20.000 lei din preţul cu TVA.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.