Nissan Juke
3rd sept.

Noul Nissan Juke – mai arătos, mai spațios și cu un portbagaj mai mare

Nissan Juke rămăsese cam ultimul model de la Nissan netestat în cadrul proiectului #masinadefamilie și chiar dacă am auzit feedback-ul potrivit căruia nu prea se potrivește pentru o familie, am să încerc în cele ce urmează să aduc câteva argumente care să susțină exact contrariul. În rest, gusturile și bugetul nu se discută.

Modelul pe care l-am condus în acest test a fost Nissan Juke DIG-T 113 CP benzină, transmisie automată DCT 7 trepte, varianta de echipare N-Design, culoare bi-tone și interior orange. De altfel, această motorizare în 3 cilindri pe benzină este și singura disponibilă pentru acest model, cu mențiunea că mai e disponibilă și o variantă cu transmisie manuală în 6 trepte.

Nissan Juke

Nissan Juke, un crossover coupe, un „little SUV”, dacă pot să-i zic așa, care s-a vândut de la lansarea sa din 2010 în peste 1 milion de exemplare, a primit anul trecut un design nou, mai atractiv, mai matur, plecând de la partea frontală, care a născut diverse controverse în trecut. Pe lângă zona de design, Nissan Juke a fost adus la zi și din punct de vedere tehnologie, în linie cu ultimele modele de la Nissan.

Față de generația anterioară, s-au schimbat multe din punct de vedere design la Noul Nissan Juke, liniile sunt mai fluide acum, dar mai bine las imaginea asta comparativă, care arată ce și cât de mult s-a schimbat:

Nissan Juke

Un plus de spațiu pentru locurile din spate și portbagaj

Noul Nissan Juke a mai crescut puțin și în dimensiuni (lungime și lățime), aducând un plus de spațiu pentru pasagerii din spate, dar și un plus la capacitatea portbagajului, care acum are 422 de litri. Dacă adaugăm și spațiul „ascuns”, capacitatea portbagajului ajunge la cca. 500 de litri, adică „standardul” românesc pentru o mașină. Iar prin rabatarea banchetei din spate capacitatea crește până la 1.088 de litri.

Din exterior ai senzația că spațiul pentru pasagerii din spate și capacitatea portbagajului sunt destul de limitate, dar tocmai la aceste două capitole stă noul Nissan Juke foarte bine. Astfel, acestea sunt primele și cele mai importante argumente pentru a lua în calcul achiziția unui Nissan Juke ca o mașină de familie. Precum în cazul nostru, cu doi pasageri mari și foarte pretențioși, care ocupă locurile din spate, și cu bagaje suficient de multe pentru a umple portbagajul.

Mai mult, little SUV-ul Nissan Juke te ajută să te strecori mai bine în traficul din oraș, e ușor de manevrat și te ajută la parcări. E esențial în marile orașe, pentru că, de ce să nu recunoaștem, majoritatea dintre noi folosim mașinile, în cea mai mare parte a timpului, în mediul urban și destul de rar ieșim din oraș. Deci un alt plus.

Să ieșim din oraș!

Dar dacă ieși din oraș, așa cum am făcut noi, în formulă completă de doi mari și doi mici, cu bagajele aferente, Nissan Juke e pregătit să facă față: sitem Apple CarPlay disponibil (are compatibilitate și pentru Android Auto), gardă la sol de 172 de milimetri, destul să abordezi și drumuri puțin mai grele, deși nu are tracțiune integrală, jante de 19 inch din aliaj, comportament foarte stabil în viraje, în ciuda înălțimii (contribuie la starea de bine a pasagerilor din spate), geamuri laterale spate şi lunetă fumurii pentru protecție solară, la care adăugăm cele de mai sus – spațiu potrivit în spate și volum suficient pentru portbagaj.

Într-adevăr, nu există cotieră rabatabilă pentru locurile din spate – am fost aspru criticat de fetele mele pentru asta – dar are port USB pentru încărcare telefoane, un spațiu mic de depozitare și buzunare în spatele scaunelor din față. Senzatia e una simpatică la interior, datorită combinației de culori, cu mult orange, la scaune, bord, linia mediană și fețele ușilor.

Alte „bunătăți” care mi-au reținut atenția:

  • butonul D-Mode (drive mode) cu trei moduri de rulare (Eco, Standard și Sport)
  • tetiere cu difuzoare integrate, parte din sistemul BOSE® Personal cu 8 difuzoare – senzație de Star Trek :). Confirm că se aude într-un mare fel
  • sistemul Around View Monitor (cameră 360 de grade) și sistem de detectare a obiectelor în mişcare
  • tehnologia ProPILOT – disponibilă doar pe modelul cu cutie automată, cel pe care l-am avut și noi în test – păstrează o distanță prestabilită față de mașina din față și poate chiar opri complet mașina. În plus, atunci când calci linia de demarcație, corectează direcția și te aduce pe banda ta. L-am folosit pe bucata de autostradă A1 București – Pitești.

Un minus, legat de cutia automată a lui Nissan Juke

Am de menționat și un minus, legat de cutia automată cu dublu ambreaj a lui Nissan Juke. Deși motorul în 3 cilindri are resurse bune, cutia automată lasă de dorit, are un lag (un delay) în exprimare care creează un inconfort. Te obișnuiești la un moment dat, dar într-o primă fază e greu de asimilat. Concret: cutia reacționează mai târziu după ce ai călcat pedala de accelerație la plecarea de pe loc, în mersul înapoi, iar pe autostradă sau în depășiri simți că nu ma trage sau nu trage cât ai nevoie. Nu te ajută foarte mult nici dacă treci pe modul Sport.

Nu știu să exprim mai tehnic deficiența asta. Îți faci treaba, repet: te obișnuiești, la un moment dat cu dozarea asta, dar cred că se putea mai bine la acest capitol din partea Nissan. Am condus toate modelele de la Nissan, dar nu m-am lovit de problema asta. Poate cu o cutie manuală are un comportament diferit?

Consum

Să vedem cum stă Nissan Juke la capitolul consum, într-un test în care am alternat 25% mers în oraș cu 75% mers în afara orașului. Astfel, pe parcursul testului, am facut aproape 600 de km, în care am consumat un plin de 46 de litri, peste care am mai alimentat 10 litri și cred că au mai rămas în rezervor, cu aproximație, 5 litri. Rezultă un consum mediu de 8,5%. Decent. Nici mare, dar nici mic.

Nissan Juke, preț: de la 17.930 € (TVA inclus)

Preț model testat: 26.560 € (TVA inclus), în varianta de echipare de top N-Design. Acesta este cel din urmă argument în favoarea lui Nissan Juke, luând în calcul ce oferă, în comparație cu alte modele, pentru acești bani.

Programează un test drive

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.