Citroen C5 Aircross SUV Hybrid
17th mart.

Citroen C5 Aircross SUV Hybrid: drumul către un full electric îl poți începe cu un hybrid plug-in

Un studiu recent spune că ceva mai mult de jumătate dintre români și-ar dori să treacă la o mașină hybrid, iar aproape o treime își exprimă dorința de a trece la un model full electric, însă 85% dintre compatrioții noștri consideră că țara noastră nu este pregătită ca infrastructură pentru șoferii mașinilor electrice.

Îndrăznesc să contrazic parțial studiul și să afirm că în spatele acestei obiecții, foarte la îndemână, că nu avem încă infrastructură, se ascunde un alt motiv, mult mai întemeiat: costul ridicat de achiziție al modelelor hybride și, mai ales, al modelelor full electrice, cu tot ecotichetul de cca 10.000 de €, unul dintre cele mai mari, dacă nu cel mai mare din UE.

Citroen C5 Aircross SUV Hybrid

Dacă nu ai condus niciodată un model pe care trebuie să-l încarci, să fii nevoit să cauți stații de încărcare, e ușor să spui că nu avem infrasctructură. Nu avem infrastructură în comparație cu ce? Cu infrastructura de benzinării?

Sunt destule stații de încărcare

Dacă îți arunci un ochi pe www.plugshare.com sau pe aplicația Plugshare de mobil, o să vezi destule stații de încărcare. Infrastructura de stații de încarcare pentru mașini electrice este în corelație cu numărul de automobile care necesită încărcare, iar la ora actuală stăm mult, mult mai bine față de acum 4 – 5 ani, când începeam noi să testă și mașini electrice. Nu suntem încă la nivelul altor țări cu numărul de stații de încărcare, dar nici nu avem mașini hybrid plug-in sau electrice câte au ei.

Singurul lucru „nasol” pe care îl poți păți atunci când vrei să-ți încarci mașina este că poți găsi spoturile de încărcare ocupate și vei fi nevoit să mai aștepți un pic sau să cauți alte stații disponibile prin apropiere. Ceea ce am pățit și eu în ultima vreme. Dar asta e minunat, înseamnă că a crescut numărul mașinilor care necesită încărcare. Despre asta e vorba.

Așadar, infrastructura este, după mine, doar un pretext, care nu are legătură cu realitatea. Prețul de achiziție, încă ridicat, al unor astfel de modele este motivul principal pentru care încă foarte mulți dintre noi preferă modele de mașini cu motorizare clasică.

Hybrid înainte de full electric?

Sa zicem că temerile legate de infrastructură rămân și nu ai încă suficient curaj să treci din prima la un model full electric, atunci hybridul plug-in, adică acel model pe care trebuie să-l încarci, domestic sau de la stațiile publice de încărcare, dar care include și o motorizarea clasică, în caz că ți s-a golit bateria, poate fi soluția intermediară.

Este o opțiune pe care o recomand și eu, dar doar prin prisma faptului că hybridul plug-in este mai accesibil decât un full electric, iar pentru o #masinadefamilie, cu deplasări mixte oraș – exterior, cu atât mai mult.

Citroen C5 Aircross SUV Hybrid Plug-In

După introducerea asta mai lungă, să revenim la Citroen C5 Aircross SUV Hybrid Plug-In, modelul pe care l-am testat recent în proiectul #masinadefamilie.

Cu Citroen C5 Aircross SUV am o istorie veche, ne cunoaștem încă de la lansarea oficială în Romănia, din aprilie 2019. Apoi ne-am împrietenit într-un test drive în vara anului trecut, iar de curând, l-am avut în teste și pe fratele Citroen C5 Aircross SUV Hybrid, primul model hybrid reîncărcabil (plug-in) de la Citroen.

Citroen C5 Aircross SUV Hybrid

Modelul din recentul test a fost Citroen C5 Aircross SUV Hybrid Plug-In, mototizare pe benzină de 1,6 litri, tracțiune față, 225 de CP și cutie automată de viteze EAT8, cu 8 rapoarte, ce combină, așadar, motorizarea pe benzină cu cea electrică.

Care sunt avantajele unui astfel de automobil hybrid plug-in?

Cel mai important este faptul că poți rula în oraș în modul full electric, pentru economie și pentru a fi mai prietenos cu mediul, iar în afara orașului poți folosi motorizarea temică.

Autonomia promisă de Citroen pentru a rula full electric cu acest model este de cca 50 de km, însă în realitate autonomia depinde de cât de sportiv conduci. La un mod de conducere obișnuit, poți să rulezi cu un full de baterie cca 35 – 40 de km, suficient pentru a-ți rezolva problemele urbane dintr-o singură zi. Cel puțin pentru noi e suficient.

Citroen C5 Aircross Hybrid SUV a fost primul model pe care l-am putut încărca acasă, domestic, de la o priză de 230 V obișnuită, mașina fiind dotată doar cu această variantă de cablu. Am încărcat-o de la zero la full, pe timpul nopții, în cca 8 ore, dar la o stație fast charge, se poate încărca în 20 de minute, cât bei o cafea sau un ceai.

Mi se pare o variantă excelentă de #masinadefamilie: utilă atât în oraș, în modul de rulare full electric, cât și în deplasârile mai lungi, în excursiile cu familia.

Citroen C5 Aircross Hybrid SUV are 3 moduri de condus:

  • full electric
  • hybrid – folosește unul dintre motoare, în funcție de viteza de deplasare
  • sport – combină ambele motoare pentru o putere combinată de 225 de CP

În modul hybrid, mașina folosește motorul electric doar pentru plecarea de pe loc, până ajungi la o viteză de cca 30 de km/ h, după care se cuplează automat motorul termic.

Sistemul hybrid plug-in de la Citroen C5 Aircross Hybrid SUV funcționează în felul următor: bateria se încarcă în mers folosind energia provenită de la frâna de motor (decelerare) sau energia provenită de la frânare, doar pentru acest boost de energie pentru plecarea de pe loc sau pentru a rula la o viteză foarte mică full electric, dar nu încarcă bateria pentru a merge doar full electric (în modul full electric). Pentru a merge doar full electric, cu o autonomie de cca 40 de km, bateria se încarcă, așa cum spuneam, de la o stație de încărcare sau domestic.

Știu că pentru unii dintre noi 40 de km pentru a rula doar electric poate fi o autonomie mică, dar ideal este să o poți încărca domestic, să ai posibilitatea de o încărca peste noapte de la o priză obișnuită, iar inconvenientul dispare. Nu te mai deranjează durata, iar dimineață o ai încărcată full pentru a rula în oraș.

Aplicația My Citroen

Cu aplicația mobilă My Citroen (descărcare din App Store sau Google Play), pe care am folosit-o și pentru Citroen C5 Aircross Hybrid SUV, se poate încuia/ descuia mașina, se poate programa încărcarea bateriei, se poate face presetarea temperaturii în interior, se poate verifica autonomia bateriei, nivelul de carburant, localizarea mașinii și se pot monitoriza alte informații.

Nu o să mai insist pe coordonatele confort și spațiu ale lui Citroen C5 Aircross Hybrid SUV, pentru că le-am trecut în revistă la testele anterioare. Amortizare hidraulică progresivă rămâne caracteristica pozitivă principală legată de confort, sistem care imbunătățește absorbția șocurilor fără a provoca oscilații. De aici senzația de plutire, la șocuri.

În plus, reamintesc faptul că Citroen C5 Aircross SUV este singurul SUV care are în spate 3 scaune individuale cu acceași lățime, culisante și rabatabile, în loc de clasica banchetă spate, rabatabilă 1/3 și 2/3). Scaunele culisează până la 150 de mm, iar spătarul acestora se poate înclina până la un unghi de 26,5 grade.

Scaune individuale pentru spate conferă și o capacitate variabilă a portbagajului: portbagaj de 400 de litri, cu scaunele de pe rândul doi date la maxim spre spate pentru un plus de confort pentru pasageri și 600 de litri cu rândul doi de scaune date la maxim spre față, atunci când nu ai pasageri sau ai pasageri mai mici.

Model testat: Fisa Tehnică Citroen C5 Aircross SUV Hybrid

Preț model testat Citroen C5 Aircross SUV Hybrid Plug-In: 45,606 € (TVA inclus)

Comments (2)
  • Chiar daca, conform studiului enuntat in primele randuri din articol, multi isi doresc sa treaca pe electric, intarzie decizia finala si hotarata la multi dintre noi. De ce? Poate ca nu avem 100% incredere in afisarea statistica din aplicatia plugshare cum ca ar fi suficiente statti de incarcare, orice drum am face prin tara.
    La fel si cu compatibilitatea statiilor de incarcare.
    Ba chiar auzeam de probleme gen: pe singurele 2 locuri de parcare cu statie de incarcare erau parcate masini diesel…

    • Da, stiu situatiile astea. Insa o problema si mai acuta s-a creat odata cu intrarea, incepand cu octombrie anul trecut, a unui numar insemnat de masini electrice Dacia Spring, care a dezechilibrat semnificativ balanta numar de statii versus numar de masini electrice/ plug-in hybrid. Ceea ce nu e rau, dar in acest moment numarul statiilor de incarcare nu mai e acoperitor. La momentul cand am scris acest articol, adica 17 martie 2021, situatia era alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.