Peugeot e-208
27th oct.

Peugeot e-208, o #masinadefamilie pentru traficul urban

Ne-am reîntors la mașini electrice, iar noul Peugeot e-208, pe care tocmai l-am avut într-un test, ne-a redeschis apetitul pentru full electrice. S-a lăsat cu plânsete din partea fetelor, la final. De ce n-o mai ținem, de ce nu avem și noi? 🙂

Peugeot e-208

Am nimerit și o perioadă fără drumuri dus-întors la școală, cu ambele fete, dat fiind actualul context în care se studiază exclusiv online, dar tot am acoperit câteva drumuri prin traficul aglomerat din București.

Peugeot e-208 nu e un model de familie, ar spune unii. Ba da. Atunci când drumurile tale sunt efectuate preponderent în București, este cel mai indicat să ai o mașină mică, care să se strecoare, să o poți parca mai ușor, să consume mai puțin, să se încalzească iarna mai repede etc. Când zici #masinadefamilie, nu te referi doar la deplasări lungi, în vacanță sau în week-end. Cea mai mare parte dintre drumuri sunt locale, în mediul urban.

Iar atunci, dacă tot e recomandat să ai o mașină de dimensiuni reduse pentru oraș, din rațiunile de mai sus, de ce să nu fie una full electrică, cu costuri mai mici de întreținere și zero poluare? Mai ales pentru o familie cu multiple deplasări în oraș, așa cum suntem noi, la care se adaugă și posibilitatea de a o încărca acasă. Și chiar dacă temerile se îndreaptă către dimensiunile interioare reduse ale acestui model, vă asigur că în noul Peugeot e-208, fetele mele, care nu mai sunt așa de mici, au avut tot confortul pe locurile din spate.

Revenind, afirm din nou că nimic nu se compară cu condusul unui model full electric, iar noul Peugeot e-208 te impresionează cât de sprinten și de sportiv este, de la prima pedală.

Cu cine am avut de-a face?

Păi, în acest test, am condus un Peugeot e-208, cu o putere de 100 kW (136 CP), motivul din spatele comportamentului sportiv, o capacitate a bateriei de 50 kWh și o autonomie oficială de 340 de km.

Peugeot e-208

Iar aici intervine jocul cu întrebări și răspunsuri de genul: e reală autonomia? Cat e, de fapt? Răspunsurile, în ceea ce privește autonomia sunt, întotdeauna, aceleași: cât te ține piciorul să îi dai pedală, cât de sportiv conduci și cât de mult respecți recomandările de a folosi anumite siteme de condus pentru a avea o autonomie mai mare. Iată unele dintre ele:

3 moduri de rulare: Eco, Normal și Sport și 2 moduri de frânare

În funcție de preferințe, de cât de sportiv vrei să conduci, noul Peugeot e-208 are 3 moduri de rulare: Eco (modul economic, recomandat a se folosi în oraș și care contribuie la creșterea autonomiei), Normal (un mod intermediar, recomandat la drum lung) și Sport, atunci când vrei să-ți aduci aminte cât de palpitant a fost vara trecută, atunci când te-ai dat în montagne russe. Acesta din urmă vine la pachet, însă, cu scăderea autonomiei, evident.

Noul Peugeot e-208 are și două moduri de frânare, atunci când bateria se reîncarcă prin decelerare, moduri ce se pot selecta din levierul schimbătorului automat de viteze: (D) moderat, în care mașina se comportă aproape ca orice autovehicul cu motor temic și (B) crescut, atunci când frânarea se intensifică și poți conduce, în mare parte, doar din pedala de accelerație. Am mai avut parte de un astfel de condus, cu alt model 100% electric și e genial.

Bun, deci, ca să raspundem și la întrebarea specifică „care este autonomia reală?”, spunem că autonomia noului Peugeot e-208 poate să ajungă la 300 de km, dar doar dacă te adaptezi coordonatelor de mai sus. Garantat!

Peugeot e-208Ce este cu acest sistem de recuperare?

Atunci când iei piciorul de pe accelerație sau frânezi, sistemul mașinii intră în recuperare, iar prin intermediul unui invertor, energia rezultată din recuperare este transformată în curent electric, ceea ce contribuie la o autonomie mai mare.

În plus, un element foarte important și pe care prea puțini îl menționează, sistemul de recuperare contribuie la scăderea costurilor legate de exploatarea mașinii. Un bun exemplu este sistemul de frânare, a cărui componente nu sunt folosite la fel de mult ca la o mașină cu motor termic și vor avea o viață mai lungă (schimb la intervale mai lungi a plăcuțelor și a discurilor de frână, a lichidului de frână etc).

Încărcarea bateriilor

Reglarea termică a bateriei îți permite să utilizezi pentru Peugeot e-208 încărcătoare de mare putere, de 100 kW și să obții un nivel de încărcare de 80% în doar 30 de minute, sau de 50 kW, într-o oră sau 22 KW în 2 ore. Mașina are cabluri de încărcare proprii, ce susțin acest tip de încărcare de mare putere la stațiile publice, cât și pentru încărcarea domestică (un cablu adaptat).

Pentru încărcarea domestică este recomandată conectarea directă la o priză de 230 V, nu prin intermediul unui prelungitor, de exemplu. Riscul este ca acesta să se prăjească, în cel mai rău caz sau să nu ducă puterea de încărcare și să nu se încarce, în cel mai bun caz.

Unde încărcăm o mașină electrică?

Pentru că nu am avut parte de drumuri multe, dată fiind situația actuală, plus durata mai mică a testului, am avut mai puțin nevoie de reîncărcare. Dar de dragul exercițiului de încarcare și pentru a verifica rețeaua locală de stații de încărcare, am încărcat free noul Peugeot e-208 la IKEA Băneasa, la Mc Cafe-ul de pe Valea Cascadelor sau la benzinăria Rompetrol de pe Valea Lungă.

Știu că există temerea că nu ai unde să-ți încarci o mașină electrică. E doar parțial adevărat. Există mult mai multe variante față de acum 4 – 5 ani, când am început noi să testăm modele 100% electrice. În acest test, am trăit, în schimb, un alt gen de experiență: faptul că erau ocupate toate sloturile de la unele stații de încărcat, ceea ce e extraordinar. Înseamnă că, iar lucrul ăsta se știe, există mai multe mașini electrice în circulație.

Dar și numărul stațiilor de încărcare a crescut. Azi, de exemplu, fiecare magazin Lild sau Kaufland nou construit are una sau două stații de încărcare mașini electrice, fiecare dintre acestea cu câte două sloturi de încărcare. Si mai sunt și alții care participă la dezvoltarea rețelei de stații de încărcare.

Ca idee, stațiile de încărcare pot fi identificate folosind aplicația mobilă www.plugshare.com. O să aveți o surpriză să vedeți căt de multe sunt. Viitorul e electric.

Revenind la modelul nostru electric, la Peugeot, durata de viață a bateriei unui vehicul electric este garantată timp de 8 ani sau 160.000 de km și până la 70% din capacitatea de încărcare. Pe toată perioada de garanție, Peugeot se angajează să schimbe bateriile deteriorate.

Aplicația MyPeugeot

Aplicația MyPeugeot (App Store sau Google Play), pe care am descărcat-o și eu cu ocazia acestui test, te ajută să gestionezi remote unele dintre caracteristicile mașinii, cum ar fi încărcarea bateriilor (poți umări procentul de încărcare), încălzirea sau răcirea mașinii și te ajtă, dacă e cazul, și la localizarea mașinii.

Design Peugeot e-208

Pentru că Peugeot e-208, cu motor full electric, se deosebește foarte puțin de versiunea cu motor termic, cu ocazia acestui test am făcut cunoștință și cu noul Peugeot 208, care are un design atrăgător, trebuie să recunoaștem. Mai ales în partea frontală.

Ziceam că nu sunt mari diferențe între versiunea cu motor termic și cea 100% electrică pentru că aceasta din urmă are o caroserie ușor înălțată, pentru a face loc, astfel, bateriilor, iar în plus, versiunea electrică are logo-ul „e” prezent pe caroserie.

Un element aparte, legat tot de design, care atrage atenția, este noua generație PEUGEOT i-Cockpit 3D. E spectaculos noul instrumentar de bord 3D, ce poate fi personalizat în funcție de preferințe.

Confort & utilitate Peugeot e-208

  • spațiu suficient pentru pasagerii din spate
  • încărcare wireless pentru smartphone (spațiu de încarcare situat în bord, într-un compartiment care se poate închide. Un detaliu practic)
  • închidere/ deschidere automată a ușilor fără cheie sau telecomandă. E nevoie doar să ai în buzunur cheia, fără să faci vreun gest, și să te apropii/ depărtezi de mașină
  • conectare la Aple CarPlay, dar nu prin bluetooth, ci prin cablu. Bun și așa. Nu vă mai exprim bucuria de a „proiecta” Waze-ul, de exemplu, pe display-ul central de 7″ al mașinii, iar în același timp să pot folosi și aplicația de muzică Spotify.
  • potbagajul de 311 litri nu e mare, dar nici mic, iar pentru o utilizare urbană chiar este suficient de mare
  • plafon transparent (cu trapă de mascare manuală).

Peugeot e-208, preț

Preț listă: 29,703.00 € + TVA

Preț model testat, ce include opționale: 37,048.27 € (TVA inclus)

Știu că prețul încă ridicat limitează această opțiune, de a achiziționa un model full electric, dar în România noi beneficiem de un eco tichet generos, poate cel mai generos din Europa, care mai compensează costul final. Românii care vor să-și ia mașini electrice, în anul 2020, primesc o subvenție nereturnabilă de 10.000 euro, așa cum prevede legislația actuală.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.