Skoda Octavia
14th oct.

Noua Skoda Octavia – un plus de tehnologie, un upgrade la design, mai spațioasă

În timp, am condus mai multe modele Skoda, printre care Fabia și Rapid, însă abia acum am avut ocazia să conduc și o Skoda Octavia, noua Skoda Octavia, lansată în România de curând, o autentică #masinadefamilie.

Mai mult, am avut bucuria să avem în test chiar un model Skoda Octavia Combi, varianta break, pe românește, adică acel model cu portbagaj imens, de 640 de litri, în care poți introduce bagaje pentru două familii, nu una, formată din doi mari și două mărișoare, precum a noastră.

Așadar, modelul pe care l-am avut în teste a fost (noua) Skoda Octavia Combi, 2.0 TDI 2020, 150 de CP, cutie automată DSG și echipare Style.

Se pare că anul acesta a adus schimbări semnificative modelului Skoda Octavia, cu un plus la capitolul tehnologie, cu un upgrate vizibil de design și își păstrează caracteristile la superlativ legate de spațiu (interior și portbagaj).

Cea de-a patra generație a acestui model rămâne unul dintre cele mai bine vândute modele de mașini de import din România. A fost cel mai bine vândut model de import timp de 8 ani la rând, consecutiv și este cel mai bine vândut model, în general, al mărcii Skoda.

De obicei, în fiecare episod, îmi exprimam părerea după test, pe cele trei coordonate clasice ale proiectului #masinadefamilie: confort, siguranță și utilitate, în acel limbaj simplu, pe înțelesul tuturor, însă de data aceasta, pentru că este un model care bifează foarte multe cerințe de-ale noastre, ale unei familii cu doi copii mari, o să comprim cele trei repere și o să merg pe punctele forte, pe punctele diferențiatoare, pe ce ne-a plăcut foarte tare la noua Skoda Octavia, dar și pe ce putea fi îmbunătățit.

Ce ne-a plăcut foarte mult la noua Skoda Octavia:

Skoda Octavia Combi

Faptul că am avut plăcerea să avem în teste chiar varianta Combi a noii Skoda Octavia, variantă care nouă ne place foarte, foarte tare, este din start prima și cea mai importantă remarcă. Pentru noi, mai ales pentru mine, să te adaptezi din punct de vedere bagaje la portbagajul pe care îl ai la dispoziție și să faci tot felul de inginerii pentru a eficientiza spațiul de încărcare, a fost mereu o provocare, dar în sens pozitiv.

Portbagajul noii Skoda Octavia, însă, cu o capacitate de 640 de litri (a crescut cu 30 de litri, față de versiunea anterioară), nu mi-a mai pus creativitatea la încercare și ne-a dat libertatea să luam cu noi câte bagaje am dorit, unele chiar voluminoase. Pe de altă parte, încărcarea joasă a portbagajului, care asigură un acces facil pentru bagaje, este o altă caracteristică extrem de importantă.

Dacă vrei să te joci și mai mult cu volumul portbagajului, prin rabatarea banchetei (rabatarea scaunelor din spate este automată și se face printr-un sistem auxiliar situat în portbagaj), volumul portbagajului ajunge la 1.700 de litri, atunci când, poate, ai de transportat obiecte mai lungi și mai voluminoase. Altfel, prin rabatarea cotierei din spate și deschiderea unui capac, se face acces în portbagaj, sau invers, din portbajaj spre interior, pentru transportul unei perechi, sau două, de schiuri, de exemplu.

La acest nou model, a fost adăugată și opțiunea de închidere electrică de la un buton a haionului, dar și un cârlig de remorcare + conector pentru a remorca o rulotă sau pentru a atașa un suport pentru biciclete. Cârligul de remorcare este retractabil de la un buton situat tot în portbagaj.

Confort suprem pentru locurile din spate

Este bine cunoscut spațiul generos pentru picioare și cap adus de toate generațiile Skoda Octavia. Și noua generație beneficiază de același atu, de un spațiu pentru picioare chiar mărit, cu 5 mm, ajungând acum la 78 mm. Un spațiu foarte, foarte apreciat de fete.

O altă premieră la noua Skoda Octavia, îl reprezintă noile buzunare pentru smartphone-uri, dispuse pe spatele scaunelor din spate, un detaliu de care fetele au fost foarte încântate. Simply clever!

În plus, pasagerii din spate beneficiază de sistem de aer condiționat automat, special pentru ei, cotieră rabatabilă, un element esențial pentru fete și care (ele au decretat) nu trebuie să lipsească dintr-o mașină și, așa cum spuneam, priză 230V.

Pentru locurile din față, există și sistem de încălzire în scaune, scaune care au o susținere laterală foarte bună, iar scaunul șoferului are în plus alte trei funcții: reglaj electric, memorare poziții condus (trei pozitii diferite) și o funcție de masaj. Volanul este, de asemenea, încălzit, un detaliu foarte util în sezonul rece.

Apple Car Play

În noua Skoda Octavia ai posibilitatea să îți conectezi telefonul prin bluetooth la sistemul Apple Car Play al mașinii. Pentru mine contează enorm acest lucru, disponibil, din păcate, pe destul de puține modele. Îl apreciez mai ales datorită faptului că am putut urmări pe ditai display-ul central aplicația de navigație Waze, fără să mai fac tot fel de invenții legate de suportul pentru telefon.

În plus, sistemul Apple Car Play îți conectează telefonul pentru apelurile telefonice, iar pentru muzică, prin același sistem, în paralel cu Waze, poți folosi altă aplicație preferată – Spotify.

Skoda Octavia

Încarcare wireless a telefoanelor

Noua Skoda Octavia, are o zonă de încărcare wireless a telefoanelor mobile (Phone Box), a telefoanelor mai de ultimă generație, situată în bord, sub panoul central. E cam bine fără cabluri prin toată mașina.

Nu există prize clasice de 12V, pentru încărcarea clasică a telefoanelor, nici pentru partea din față, în bord, și nici pentru pasagerii din spate. Sunt disponibile, în schimb, 2 porturi USB-C în fața și două în spate și tot în spate, este disponibilă, așa cum spuneam, o priză de 230V, pentru un laptop, de exemplu.

În portbagaj, găsim, totuși, o priză clasică de 12V.

Display-ul central de mari dimensiuni

Display-ul central cu touch screen sau tableta, cum îi spune Sara, de dimensiuni considerabile (10 inchi), are un control (parțial) prin gesturi, preluat de la frații și surorile din grupul VW. Display-ul central conține cam toate comenzile disponibile prin touch, motiv pentru care noua Skoda Octavia are puține butoane clasice, doar pentru câteva funcții importante.

În plus, pe lângă display-ul central, noua Skoda Octavia are acum un al doilea ecran LCD, în spatele volanului, în locul clasicelor ceasuri anologice, care se poate personaliza din punct de vedere informații, conform propriilor preferințe.

Design atractiv

Nu o să insist pe design, dar la acest capitol a avut loc un upgrade vizibil mai ales la partea frontală, unde și-a făcut loc o nouă mască, mai lată, iar farurile și-au schimbat forma, acum având o formă mult mai plăcută și mai fluidă și sunt monobloc (anterior, fiecare far era împărțit două).

Apropos de faruri, care sunt acum full led și adaptive, inteligente, cum îmi place să le spun, sunt foarte eficiente și acoperă foarte bine câmpul vizual. În plus, acum este disponibil și un spălător de faruri.

Un detaliu interesant: luminile de semnalizare din spate sunt dinamice, cu luminare progresvă din interior spre exterior, element împrumutat tot de la frații și surorile din grup.

La interior, noua Skoda Octavia are un volan nou, multifuncțional, în două spițe.

Ca să vă faceți o idee legată de dimensiuni, noua generație de Skoda Octavia este mai lungă cu 22 de mm (4, 689 mm are acum) și mai lată cu 15 mm (1,829 mm are acum).

Sisteme de siguranță

Trei sisteme de siguranță mi-au reținut atenția la noua Skoda Octavia: sistemul pentru evitarea coliziunilor, cu alertă vizuală si audio, sistemul Side Assist, care avertizează șoferul în cazul în care din spate sau din unghiul mort se apropie alte vehicule și sistemul pentru păstrarea benzii de rulare. Pentru acesta din urmă, dacă, din neatenție, calci linia de delimitate a benzilor, traiectoria mașinii este rectificată prin „smucirea” volanului în direcția potrivită.

Oglinzile laterale sunt pliabile electric, odată cu închiderea centralizată a mașinii, închidere (sau deschidere) care se face atingând mânerul ușilor, fără telecomandă, cu condiția ca telecomanda să fie asupra ta.

Blocarea ușilor din spate

Tot la capitolul siguranță, sistemul de siguranță pentru protecția copiilor, adică acela care blochează deschiderea ușilor din spate, din interior, este acum acționat electric, de la două butoane situate pe ușa șoferului, lângă butoanele de acțioare a geamurilor.

Ale mele sunt mari acum, nu mai există pericolul să deschidă ușa din mers, dar e bine de reținut acest element. E mai comod și mai eficient să bloghezi ușile din spate de la un buton. Nu mai e nevoie să cobori și să le blochezi manual.

Alte caracteristici importante la noua Skoda Octavia

Skoda OctaviaUn alt plus sesizat la noua Skoda Octavia este izolarea fonică bună, spre foarte bună, deși am avut în teste un model cu motor diesel, deci, presupus zgomotos. Este un detaliu care contribuie din plin la confort și la diminuarea stării de oboseală a șoferului și a pasagerilor.

Am mai rămas impresionat de motor și de resursele sale, la pachet cu cutia automată DSG. Poate pentru că nu am mai condus de mult modele din grupul VW? Până în 2.000 de turații, motorul pare leneș, dar odată atins acest prag, atunci când intră în funcțiune turbina, motorul își arată adevăratul potențial, demarajul e impresionant, iar cutia schimbă silențios și eficient treptele de viteze, grație tehnologiei shift-by-wire. Selectorul de viteze este unul inedit, de dimensiuni foarte mici, dar foarte ușor de utilizat.

Un detaliu destul de haios, dar care arată spre ce tinde noua Skoda Octavia, este proiecția logo-ului Skoda pe asfalt, la deschiderea ușilor din față.

Consum?

În acest test, în medie, noua Skoda Octavia a avut un consum de aproape 6%, în condițiile în care chiar am condus economic, un consum extrem de bun, având în vedere, totuși, gabaritul destul de mare al mașinii.

Ce putea fi îmbunătățit?

Materialele de interior, din acel pastic dur, de pe uși și din bord (parțial) puteau să aibă o calitate mai bună. Puteau, cred, dar acele materiale veneau la pachet cu un preț crescut, la final. Acest model este un model de masă, cu vânzări mari la nivel european și datorită păstrării unui nivel de preț relativ scăzut.

Pe timpul testul am fost întrebat dacă la noua Skoda Octavia au schimbat plasticile din interior? Parțial da, dar foarte puțin: ușile din fața au un plastic mai moale, față de plasticul dur de la cele din spate, iar bordul a fost acoperit, parțial cu un material textil. Și cam atât.

Preț noua Skoda Octavia

Prețul de bază al modelului pe care l-am avut în teste este de 24.497 € + TVA, la care se adaugă o listă de opționale, care ridică prețul final la o valoare de 33.924 € (TVA inclus). Prețul include, de asemenea, și o garanție extinsă de 4 ani sau 120.000 de km.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.