Jiue de Camp
29th sept.

Am tras autorulota Joie de Camp lângă casă și am mutat casa…în casa pe roți

De mult ne doream să avem o experiență cu o rulotă sau cu o autorulotă, încă de pe vremea când nu erau fetele și în fiecare vară fugeam de căldura din oraș în pădure, lângă râu, cu cortul, pentru 5 – 7 zile. Au fost ani când mergeam cu cortul și de două ori într-o vară.

Numai Valea Doftanei știe de câte ori am mers cu cortul prin zonă și ne uitam cu jind după vreo rulotă care campa pe lângă noi. Cum o fi? Cum o fi să venim și noi aici cu o rulotă?

Joie de Camp

La niște mulți ani distanță, când fetele nu mai sunt chiar mici, iată că am ajuns să experimentăm și așa ceva: o minivacanță cu autorulota de familie. Și nu una foarte mică. Am trecut direct la un camper de mari dimensiuni, care poate găzdui lejer 6 persoane. O familie cu 4 copii, de exemplu.

Asta mai ales în contextul actual, în care o astfel de deplasare te ține ferit de aglomerație, ești doar tu și familia ta, fără să interacționezi foarte mult cu alte persoane, ești cu toată casa după tine, cu toate lucrurile de care ai nevoie și ai tot confortul.

Prima experiență cu o autorulotă

Pentru noi a fost prima experiență cu o autorulotă. Prima. Înveți din ce experimentezi și transmiți mai departe, dacă vrei. Iar noi vrem să împărtășim această experiență. E fabulos. Creează dependență.

Da, nu este o experiență pentru toată lumea. Sunt avantaje și dezavantaje, depinde foarte mult de așteptările tale, iar dacă ești o persoană căreia îi plac ieșirile în natură, în special cele care necesită campare, atunci o rulotă (sau o autorulotă) este perfectă pentru tine. Dar dacă ești mai comod din fire, nu gătești și nu te autogospodărești, vrei confort și spațiu mare, atunci rulota nu este pentru tine. Nimeni nu-i perfect 🙂

Și aici este o discuție: rulotă sau autorulotă? Dacă ai o rulotă, adică o tractezi cu o mașină, ai un pic de libertate să mai explorezi anumite zone sau să te mai duci la cumpărături pentru aprovizionarea cămării și a frigiderului, fără să tractezi casa după tine. E o diferență și aici, iar noi am consumat doar etapa cu „casa după tine”. Și despre asta o să vorbim aici.

Joie de Camp

Camperul nostru, luat în teste de la www.joiedecamp.ro, a fost unul de 6 locuri, pe o caroserie Fiat, model XGO RVSTARS A35, un model nou – 2020, mai exact, o autorulotă de mari dimensiuni, complet utilată: încălzire pe GPL, frigider și congelator tot pe GPL (nu necesită curent electric), aer condiționat pentru zilele toride, bucătărie cu aragaz cu 3 ochiuri și chiuvetă, baie cu toaletă ecologică, chiuvetă și cabină de duș, apă caldă, smart TV și WiFi de la Orange, panou solar 150 W, cu baterie inclusă de 110 Ah, AGM, suport pentru 4 biciclete, plase pentru țânțari la geamuri și la ușa de la intrare, scaune și masă pliante și multe altele.

Să le luam pe rând:

Bucătarie, zone de luat masa

Bucătaria are de toate: de la aragaz cu 3 ochiuri, alimentat de la cele două butelii de GPL, ghiuvetă cu apă caldă, cafetieră (filtru) – noi ne-am luat după noi expresorul, de care am devenit cam dependenți și aparatul de spumă de lapte. Mai departe, bucătaria mai are veselă completă, tacâmuri, tigăi, oale de dimensiuni diferite, cești, pahare de plastic (doar paharele sunt din plastic), toaster, fierbător electric.

M-a întrebat cineva dacă vesela, oalele și tigăile nu fac zgomot în mers. Parțial da. Depinde de cât de bine le securizezi înainte să pleci la drum. Există, însă, și „sisteme auxiliare” de securizare a farfuriilor, a paharelor (dacă sunt pahare din sticlă) și a ceștilor, din carton cu pereți desparțitori, astfel încăt acestea să nu se atingă.

Bucătăria are și numeroase locuri de depozitare, foarte încăpătoare, pentru diferite alimente, apă etc. Poți muta în ele măcar o parte din cămara de acasă. Autorulota are și un frigider de dimensiuni generoase (165 de litri), cu congelator, care merge tot pe GPL. Frigiderul are un controler cu display de unde poți seta intensitatea răcirii și modul de alimentare al frigiderului: gaz sau baterie.

Evident, am luat și grătarul cu noi, nu se putea altfel, dar în bucătaria aceasta poți să faci de mâncare cam ca în bucătăria de acasă. Poți mânca afară, autorulota Joie de Camp având și 6 scaune pliante (4 mari și 2 mici) și o masă pliantă, mai cu seamă că e disponibilă și o copertină retractabilă, la pachet cu lumina exterioară pe LED, în caz că te prinde noaptea. Sau poți mânca, alături de ai tăi, în interior, dacă vremea de afară e potrivnică. 4 persoane au loc mai mult decât confortabil la masa din „living”.

Zone de dormit, paturi

Autorulota Joie De Camp are două paturi duble: unul în față, deasupra cabinei, cu acces prin intermediul unei scări, loc sechestrat de către fete (doar nu mă vedeam eu urcând și coborând scara aia non-stop) și unul în spatele autorulotei, deasupra portbagajului, cu un acces mai ușor către pat, un loc comod pentru noi ăștia mai mari.

Locul de dormit din spate are multiple spații de depozitare pentru haine, pături și alte lucruri, cu închidere securizată a ușilor, să nu se deschidă în mers. E disponibil și un dulap pentru umerașe. Toate ușile au acest sistem de închidere securizată. Sunt multe astfel de spații și foarte încăpătoare.

Autorulota are în dotare 4 Perne și 2 Pilote pentru zonele de dormit, dar noi ne-am adus de acasă mult mai multe perne, pături și pilote. De fapt, am tras autorulota lângă casă și am mutat casa…în casa pe roți. Ah, de când îmi doream să fac asta…

În plus, în caz că este nevoie, pentru încă două persoane, în „living” se mai poate construi un pat dublu, prin rabatarea mesei și a celor două banchete.

Zona de „living”

Chiar la urcarea în autorulotă se află o zonă în care pot servi masa confortabil 4 persoane, cu două banchete și o masă, la pachet cu numeroase alte spații de depozitare. Inclusiv ușa de acces are 3 buzunare de mari dimensiuni pentru a securiza niște lucruri, pe timpul mersului. De exemplu o sticlă de vin începută și neterminată.

Pe bancheta din living au stat fetele când autorulota era în mișcare, la drum, fiecare dintre cele două banchete fiind prevăzute cu centuri de siguranță. E musai să stai jos, în centurile de siguranță, atunci cănd autorulota este în mișcare.

Încălzire, apă caldă, duș în Joie de Camp

Chiar dacă în București era o vreme caniculară, pe unde am urcat noi cu camperul , la munte, a fost frig și foarte frig, iar în una dintre zile a plouat foarte tare toată ziua. Noaptea, am dat drumul la încălzire. Am fixat termostatul la 22 – 23 de grade Celsius și am avut tot timpul o temperatură foarte plăcută. Ca idee, sistemul de incalzire al autorulotei este un Truma Combi C4 cu boiler integrat.

Cele două butelii de GPL, cu o capacitate de 20 de litri fiecare, te țin cam o săptămână de folosire intensă: frigider, încălzire interior și încălzire apă. Mai mult decât decent. Iar când s-au golit buteliile, le poți încărca de la orice stație GPL de pe drum, cu numai 40 de lei pentru fiecare butelie.

Dușul, deși la o primă vedere pare incomod, are dimensiuni rezonabile, chiar și pentru unul ca mine, mai dolofan.

Toaleta ecologică

Autorulota este prevăzută cu o toaletă ecologică, care e o cutie ce se se poate goli la o orice toaletă de camping sau în zone special amenajate, tot din camping-uri. Poate părea puțin incomod, ca să fiu mai delicat, dar toaleta ecologică conține o soluție care elimină din mirosuri și ecologizează și conținutul. Soluția se pune după fiecare golire și curățare a cutiei.

Există un indicator de nivel, situat în spatele toaletei și care te anunța că e plină și trebuie să o golești. La noi s-a umplut după fix 2 zile de folosire, în condițiile în care doar fetele au folosit-o mai intens, iar eu am folosit mai mult toaleta de la camping.

Alimentarea cu apă, rezervoarele de apă

Autorulota Joie de Camp are două rezervoare de apă: unul de 110 litri pentru apă curată și unul de 100 de litri pentru apă uzată, care colectează apa folosită la cele două chivete și apa de la duș. Pe noi, un rezervor de apă curată ne-a ținut 2 zile, cu folosire normală, de câte ori am avut nevoie, ca acasă. Pe panoul central e un led care indica că rezervorul de apă uzată e plin, dar, în principiu, cand se termină rezervorul de apă curată, știi că trebuie să-l golești pe cel cu apă uzată.

Rezervorul de apă curată poate fi alimentat cu orice furtun, de la orice sursă de apă. Are și un mic furtun pentru pre-plin, ca să-ți dai seama că e plin rezervorul. Dar chiar dacă îl umpli până dă afară, nu-i nicio problemă. Rezervorul de apă uzată se poate deversa la orice canalizare, canal sau spălătorie auto, prin intermediul unui mecanism manual: o manetă care se trage de sub autorulotă, iar apa curge și care se introduce la loc atunci cănd rezervorul s-a golit.

Autorulota are și un furtun cu suport de 10 m, pe care doar trebuie să-l conectezi la o sursă de apă, dacă champing-ul nu are deja un furtun cu care să alimentezi.

Alimentarea cu apă nu costă, este inclusă în taxa de camping. Doar curentul se plătește separat. Noi am plătit curentul 20 de lei /zi

Aer condiționat, prize 220 V

Nu am avut ocazia să folosim aerul condiționat de 5.800 BTU, pentru că am stat doar în zone de munte. Aerul condiționat și prizele din interior funcționează doar dacă ești conectat la o sursă 220V. Deci dacă campezi off camping și nu te conectezi la 220V, ai lumini, ai cădură, apă caldă, frigider și congelator, care funcționează, așa cum spuneam, cu GPL, dar nu ai aer condiționat și nu ai posibilitatea să folosești toată aparatura care se bagă în priză: expresor, laptop, încarcătoare telefon etc.

Noi am stat în două champing-uri: o noapte în unul și două nopți în altul și am căutat camping-uri unde să ne conectăm la 220 V și să avem și o sursă de apă. Recomand pentru o primă experiență. Desigur că e și mai interesant să stai off camping, dar măcar la început e bine să stai într-un camping, conectat, să vezi cât te țin rezervoarele de apă, buteliile, bateriile și toaleta ecologică.

Alimentare cu curent

Autorulota Joie de Camp are un prelungitor tambur Strohm de 25 m, așa că poți poziționa autorulota cum vrei într-un camping, pentru că ai suficientă lungime pentru alimentarea cu curent 220V. Pentru conectare, e nevoie de o priză normală, cum avem acasă, nu de ceva special. Odată conectat, ai posibilitate să folosești toate prizele din autorulotă: una e situată la bucătărie și una în baie. Așa cum spuneam, noi am plătit 20 de lei/ zi conectarea la curent în champing.

De asemenea, Autorulota Joie de Camp dispune de 2 baterii, eficiente pentru camparea off camping, dintre care una este legată la panoul solar de 150 W și de un transformator electric de la 220 CA la 12 CC.

Aerisire naturală

De aer condiționat poate ai nevoie doar dacă te duci la mare, iar autorulota stă tot timpul în soare, încălzindu-se foarte tare. Noi ziua am folosit doar aerisirea naturală. Sunt geamuri peste tot, inclusiv un soi de hublou situat deasupra patului din spatele autorulotei. Toate geamurile, inclusiv hubloul sau ușa de la intrare au plase de țânțari.

Panou de control

Panoul de control, poziționat deasupra ușii de acces, controlează luminile exterioare și interioare, apa caldă și indică diferite lucruri: cât de mult sunt încărcate cele 2 baterii, atenționare toaletă ecologica plină și altele.

Joie de Camp

Portbagajul lui Joie de Camp e un garaj

Capacitatea portbagajului? Nu știu exact, dar apreciez că are peste 5.000 de litri. E enorm și chiar poți să muți în el casa de acasă 🙂 Sau poți băga liniștit o motocicletă, că doar de-asta îi mai spune și garaj. Încă ceva, portbagajul este încălzit. Probabil iarna realizezi mult mai bine de ce.

Joie de Camp

Siguranță și intimitate

Autorulota are închidere centralizată cu telecomandă, ce blochează ușile de la cabina de condus, iar ușa de acces în autorulotă se închide separat cu alta cheie, iar din interior se închide cu un sistem de siguranță.

Pentru intimitate, autorulota Joie de Camp are draperii care acoperă parbrizul și geamurile laterale ale cabinei de condus, iar în plus are și un parasolar cu dimensiunea de 4 x 2,5 m. Dar fiecare dintre geamuri, inclusiv cel de la baie, are o jaluzea, ca o folie opacă, pentru intimitate.

De asemenea, foarte important, așa cum spuneam, autorulota are plase de țânțari pentru fiecare geam, inclusiv hubloul de deasupra patului din spate și inclusiv ușa principală. Oricum, toate geamurile autorulotei Joie de Camp sunt geamuri cu tentă de culoare închisă, cu o vizibilitate mai redusă din exterior către interior și pentru protecție solară.

Cum se conduce un astfel de vehicul de dimensiuni mari?

Evident, se conduce cu permis categoria B, însă trebuie să ai mare atenție cum iei curbele, să nu iei borduri sau garduri, fiind vorba de un vehicul foarte lung și este foarte important, de asemenea, să ocolești crengile copacilor, pentru că vorbim de un vehicul și foarte înalt. Dar, te obișnuiești după ceva vreme, atât cu luatul curbelor, cât și cu ocolitul crengilor sau obstacolelor înalte.

În schimb, poziția înaltă de condus oferă o vizibilitate extrem de bună și o siguranță în trafic. Oglinzile laterale sunt de dimensiuni foarte mari și au disponibile și o zonă de orientare unde poți observa obstacolele din partea de jos, de pe lângă roți.

Foarte interesant, în locul clasicei oglinzi retrovizoare este montat un display LCD, conectat la o cameră video pentru mersul înapoi.

Pentru cei care vor să afle exact dimensiunile autorulotei, iată-le: lungime exterioară: 7.153 mm/ lățime exterioară: 2.340 mm/ înăltime exterioară: 3.100 mm/ masă maximă autorizată: 3.500 kg.

Alte dotări suplimentare pentru autorulota Joie De Camp

Pe lângă cele de mai sus, dacă tot e să te autogospodărești, autorulota Joie De Camp mai are o serie de dotări, printre care: aspirator vertical 2 in 1 cu autonomie de 30 minute, de mare ajutor la curățenia zilnică, un fier de călcat – travel size, un uscător de păr – tot travel size și un scător de rufe rabatabil (apare și prin imaginile noastre).

Foarte tare: autorulota e dotată cu suport pentru 4 biciclete. Noi nu am luat și bicicletele în deplasarea noastră, mai ales că nu toți avem, dar pentru cei care practică frecvent acest sport, e un detaliu extrem de util și poate face diferența.

Consum autorulotă

Autorulota Joie de Camp are un consum de motorină cuprins între 10 – 12%. Vorbim de un motor de 2,3 litri și 140 CP, cu norma de poluare: EURO 6D, care face față cu brio gabaritului autorulotei și încărcăturii aferente.

Închiriere autorulotă Joie de Camp

Costurile pentru închirierea autorulotei Joie De Camp sunt următorele:

100 de euro/ zi (low season) pentru perioadele 1 octombrie – 19 decembrie /9 ianuarie – 31 martie

120 de euro/ zi (mid season) pentru perioadele 1 aprilie – 14 iunie / 16 septembrie – 31 octombrie/
20 decembrie – 8 ianuarie

140 de euro/ zi (high season) pentru perioada 15 iunie – 15 septembrie

Prețurile sunt per noapte, iar 3 nopți este perioada minimă de închiriere. În High Season perioada minimă de închiriere este de 7 nopți. Se acordă o reducere de 10% dacă se închiriază pentru o perioadă mai mare de 10 zile. De Sărbătorile legale prețurile se încadrează la High Season.

Închirierea se face pentru un număr nelimitat de kilometri. În plus se percepe o sumă de 500 euro/sejur, care se restituie în momentul returnării vehiculului dacă sunt respectate condițiile contractului de închiriere.

Pre închiriere 2021 cu 10% discount pentru Joie de Camp

Pentru închirierea autorulotei în avans, în orice perioadă, începând cu data de 1 ianuarie 2021, Joie de Camp oferă un discount de 10%, aplicat la prețurile și la perioadele de mai sus.

Urmărește și pagina de Facebook Joie de Camp.

Ne-a placut maxim, mai vrem!

Joie de Camp

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.