30th iul.

Citroen C5 Aircross SUV, un important reper în rândul celor care caută confort la un preț mai mic

Am testat noul Citroen C5 Aircross SUV în aprilie 2019, odată cu lansarea oficială în România a acestui model, menit să stabilească un important reper în rândul celor care caută confort la un preț mai mic, iar acum două săptămâni am făcut un test mai lung, în formula noastră clasică din proiectul #masinadefamilie: cu doi mari și două mici.

Citroen C5 Aircross SUVȘi în acest test am avut la dispoziție o versiune pe benzină de 1,6 litri PureTech, de 180 de CP și o cutie automată EAT8 în 8 trepte, echipare de top – SHINE.

Așa a fost să fie, am testat aceeași motorizare, dar, la primul test a fost un drum mai scurt, de munte și pe alocuri cu teren accidentat (am condus doar la întors, pentru ca eram 3 „testeri” în mașină), iar în recentul test a fost un drum întins, de mare, parcurs în marea sa parte, evident, pe autostradă.

Așa cum spuneam la testul tip caravană de anul trecut, noua strategie 360° Citroen vizează modificarea designului exterior, care a devenit mai îndrăzneț și mai proaspăt și îmbunatățirea confortului, prin conceptul Comfort Class SUV, pe care voi pune accent în acest articol.

Asadar, focusul prezentului meu feedback, după testul cu noul Citroen C5 Aircross, este pe confort, una dintre coordonatele pe care le urmăresc atent în orice test din #masinadefamilie și care înclină de cele mai multe ori balanța atunci când recomand un anumit model către familiști, cu copii și bagaje.

Confort

Principala caracteristică legată de confort la noul Citroen C5 Aircross SUV este suspensia cu amortizare hidraulică progresivă (dublă pe față și simplă pe spate), aflată în dotarea standard, un fel de suspensii cu…alte suspensii, ceea ce îți dă senzația de plutire. Nu e nevoie să faci off-road sau soft off-road ca să testezi suspensiile unei mașini. E suficient să mergi pe drumurile patriei, pe orice fel de drum, inclusiv autostradă, ca să-ți dai seama de eficiența unei suspensii, iar cea de pe Citroen C5 Aircross SUV își face treaba foarte bine.

Pe scurt, suspensia cu amortizare hidraulică progresivă, o inovatie Citroen, având la bază experiența din campionatele de raliuri, imbunătățește absorbția șocurilor fără a provoca oscilații. De aici senzația de plutire, la șocuri.

Suspensia cu amortizare hidraulică progresivă este parte din sistemul Citroen Advance Confort, ce înglobează o mulțime de alte echipamente și tehnologii:

– scaunele Advanced (au în componență o spumă structurată cu desitate ridicată și grosime de 15 mm – precum la saltelele Dormeo)

– acustica foarte bună (liniștea din habitaclu datorită geamurilor dublu laminate)

– sistemul de purificare a aerului (cu filtru de carbon activ antialergeni și sistem Air Quality Sistem), la mare căutare în contextul actual

– luminozitatea în habitaclu (deschidere foarte mare a plafonului panoramic vitrat, la pachet cu trapa)

– vizibilitate 360°.

Alte „bunătăți” la Citroen C5 Aircross SUV

În plus, modelul testat mai avea câteva detalii foarte utile în sezonul călduros, precum cotiera centrală față, cu deschidere „fluture” și cu refrigerare, extrem de binevenită pe vremea asta călduroasă, când îți poți răci o sticlă – două de apă și geamuri laterale spate și lunetă cu tentă închisă.

Un alt element care mi-a atras atenția îl reprezintă ștergătoare de parbriz intermitente, cu declanșare automată, cu jet de apă care provine chiar din lama ștergătoarelor, funcție denumită “Magic Wash”, iar în plus, sunt și ajustabile la viteza vehiculului.

Siguranță

Noul Citroen C5 Aircross SUV are diferite tehnologii eficiente (nu mai puțin de 20 de sisteme de asistență la condus) printre care sistemul Pack Safety & Drive Assist (cruse control adaptiv cu funcție stop&go și asistare la pozitionarea în bandă) în dotarea standard și Highway Integrated Assist, sisteme care reprezintă pași mici, dar importanți către condusul autonom.

Conectivitate Citroen C5 Aircross SUV

Din punct de vedere conectivitate, noul Citroen C5 Aircross SUV are disponibile următoarele sisteme: navigația Connect NAV (nu l-am folosit), Mirror Screen (am putut să mă conectez prin Apple CarPlay și am avut disponibil Waze-ul pe display-ul cu touch screen de 12,3″, cel mai mare din segment, disonibil în dotarea standard), încărcarea wireless a smartphone-ului (încă nu și pentru iPhone-ul meu, dar pentru iPhone-ul Alinei da) și Connected Cam (o cameră care face poze și înregistrează video în rezoluție full HD prin intermediul căreia poți avea acces la ultimele 30 de secunde de dinaintea unui accident și un minut după, de exemplu. Se poate conecta și cu smartphone-ul sau laptopul. Camera are GPS si dă coordonate precum poziționare și timing).

Utilitate

Datorită modularității de tip MPV (Multi Purpose Vehicle), Citroen C5 Aircross SUV este singurul SUV care are în spate 3 scaune individuale cu acceași lățime, culisante și rabatabile, în loc de clasica banchetă spate, rabatabilă 1/3 și 2/3). Scaunele culisează până la 150 de mm, iar spătarul acestora se poate înclina până la un unghi de 26,5 grade. Spațiile de depozitare din interior sunt foarte generoase: până la 33 de litri.

Citroen C5 Aircross SUV are cel mai mare volum al portbagajului, datorită acestei culisări a scaunelor spate (volumul ajunge de la 580 de litri până la 720 de litri). Volumul se poate extinde până la 1.630 de litri, cu scaunele spate rabatate complet și o lungime maximă de încărcare de 1,90 m. În plus, modelul are și un spațiu de depozitare „ascuns” sub tableta portbagajului, foarte utilă în multe situații.

Portbagajul (hayonul) beneficiază de deschidere „Hands free”, adică fără mâini, cu acea „trecere” clasică a piciorului pe sub mașină.

De asemenea, Citroen C5 Aircross SUV are o gardă la sol de 23 de cm – un lucru care ajută la vizibilitate prin poziția înaltă la volan dar și la parcurgerea cu ușurință a unor drumuri mai accidentate.

Un detaliu foarte interesant, mai ales când vine vorba de o #masinadefamilie în care călătoresc copii, este că nu te murdărești atunci când te urci în mașină sau cobori din ea, oricât de murdară ar fi – și se știe că la noi mașinile se murdăresc foarte repede și foarte tare. Pentru că portierele au acele protecții laterale tip airbump care acoperă pragurile, astfel încât acestea vor fi întotdeauna curate.

Consum

În acest test cu noul Citroen C5 Aircross SUV, am parcurs 530 de km, iar rezervorul are o capacitate totală de 53 de litri, peste care am mai alimentat cu încă 10 litri. Astfel, în acest test, consumul a fost de 11,8%. Nu e mic, dar având în vedere gabaritul mașinii (aproape 1,5 tone la gol), bagajele noastre și faptul că nu am condus economic mai deloc, e un consum normal.

Citroen C5 Aircross SUV, preț:

Preț listă: 25,462.00 € (30,299.78 €, cu TVA inclus)

Preț model testat: 29,393.00 € (34,977.67 €, cu TVA inclus)

Chiar în acest moment, Citroen C5 Aircross SUV are o ofertă care oferă un Avantaj Client până la 6.100 € prin programul REMAT. Mai multe detalii, aici.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.