MINI Cooper S E All4 Countryman PLUG-IN HYBRID, #masinadefamilie hybrid
MINI Cooper S E All4 Countryman PLUG-IN HYBRID este un model SAV (Sport Activity Vehicle), cel mai mare model din gama MINI, ce combină foarte inteligent motorul termic cu cel electric, cu ajutorul tehnologiei Hybrid Plug-In, iar un test cu acest model te pune pe gânduri și te face să te gândești foarte serios să achiziționezi un astfel de model, ca o #masinadefamilie. Iată și argumentele.
Mai întâi, să precizez că modelul pe care l-am avut noi în teste a fost un MINI Cooper S E All4 Countryman PLUG-IN HYBRID, cu o putere totală de 224 CP, transmisie automată Steptronic, tracțiune integrală, de culoare – ah, culoarea asta e musai să o menționăm – Verde British Green IV.
A fost al doilea test cu un MINI, după nebunia de MINI Cooper S, cu care ne-am dat acum 4 ani, o jucărie pentru oamenii mari, care numai #masinadefamilie nu e, dar acela a fost un test aparte, fără copii.
Mașina cu trei motoare
Ca la orice hybrid, plecarea de pe loc se realizează cu motorul electric și se mentine până spre o viteză de deplasare de cca 50 de km/h, iar motorul termic este activat la viteze mai mari sau când se accelerează brusc.
Însă, MINI Cooper S E All4 Countryman PLUG-IN HYBRID este un model mai aparte, care are nu mai puțin de 3 motoare: pe puntea față un motor termic pe benzină de 1,5 litri și 136 CP, pe puntea spate un motor electric foarte compact de 88 CP și tot în față mai are încă un motoraș electric, legat la motorul termic pe benzină, care face tot feluri de lucruri deștepte, tehnologie care a „rulat” pentru prima dată pe simpaticul BMW i8, doar că la acesta poziționarea motoarelor este inversă și puterea totală e mai mare.
Astfel, vorbim de un fel de tracțiune integrală (de aici All4 din denumire), care se comportă ca o tracțiune integrală. Pe puntea față acționează motorul termic, iar pe cea spate motorul electric, asigurând, în același timp, doza de tracțiune pe puntea unde e nevoie, dar și stabilitatea mașinii în diferite situații.
Trei moduri de condus
Pe modurile de condus Green și Midd (Middle), masina se concentreză pe motorul electric, atâta vreme căt bateria are viața în ea, iar pe modul Sport, mașina se concentrează pe motorul termic pe benzină, în schimb, pe modul sport, adică atâta vreme cât foloseam motorul termic, se încarcă bateria și se încarcă mult mai repede. Este adevărat, acest lucru se realizează cu consum mai mare de benzină.
Trecerea de la motorul electric la cel termic este insesizabilă, nu simți, nu auzi. La început stai și asculti cu atenție să realizezi cu care dintre motoare rulezi, după care te obișnuiești. E o poveste de mașină.
De asemenea, MINI Cooper S E All4 Countryman PLUG-IN HYBRID are și 3 moduri de condus hybrid sau moduri eDRIVE: auto eDRIVE, este modul by default de condus, atunci când sistemul combină cele 2 motoare în modul cel mai eficient, modul save battery, atunci când sistemul încarcă bateria și o ține pentru un condus full electric pentru mai târziu și modul max eDRIVE, atunci când conduci doar electric sau îi dai talpă pentru un demaraj în forță.
O variantă ideală pentru o #masinadefamilie
De ce spuneam că e foarte nimerit să ai un astfel de model ca #masinadefamilie? Păi, dacă ai unde să o încarci în fiecare noapte/seară (se încarcă și de la o priză normală, cu ajutorul unui cablu cu adaptor), a doua zi dimineață o iei încărcată full, ai o autonomie de mers doar electric prin oraș de cca 45 de km, vara și una de 35 de km, iarna, ceea ce este destul de bine pentru un drum dus și unul întors cu copiii la școală și de la școală.
Iar dacă ai de făcut mai multe drumuri și depășești numărul acesta de km, oricum te mai ajută motorul termic pe benzină, care îți și mai încarcă bateria, așa cum am văzut mai sus. La drumurile lungi, în afara orașului, bateria se încarcă pentru mai târziu, atunci când vei intra în oraș și vei merge doar electric.
Exact așa am făcut și noi: am plecat de la munte cu cca 15% baterie, iar când am intrat în București, bateria era încărcată aproape 90%, ceea ce ne-a permis să rulăm doar electric prin oraș, până acasă. În plus, noi am încărcat foarte eficient bateria pentru că am coborât de la munte, iar la coborâre, atunci când se folosește mult mai mult frâna de motor, încărcarea bateriei se face cu mult mai mult spor, iar acul indicatorului stă mai mult în zona „Charge”.
Am mai avut în teste mașini hybrid, deși aceasta a fost prima cu încărcare plug-in, dar sistemul acesta de recuperare al energiei și de încărcare a bateriei de la MINI Cooper S E All4 Countryman PLUG-IN HYBRID este unul foarte eficient.
Iar înainte de toate, să nu uităm să subliniem, din nou, că plăcerea condusului în modul electric, fără zgomot și cu demarajul de rigoare, specifică unei motorizări electrice, nu are pereche pe lumea asta.
De ce e preferabil pentru o familie să aibă un hybrid ca #masinadefamilie?
Așadar, pentru o familie, în loc să ai două mașini – una cu motor electric pentru condus în oraș, cu multe drumuri de oraș, așa cum avem noi și una cu motor termic, pentru deplasările în afara orașului în excursii, vacanțe – mai bine achiziționezi o mașină 2 în 1, adică un model hybrid care face toate minunile astea, plătești și mai puțin pentru achiziție, întreținere, revizii, ești prietenos cu mediul și rezolvi și ambele nevoi de deplasare ale unei familii.
O aplicație cât o comoară
Ce mi-a mai plăcut foarte mult la MINI Cooper S E All4 Countryman PLUG-IN HYBRID a fost aplicația MINI Connected disponibilă pentru acest model, cu care poți să faci remote mai multe lucruri dar cel mai important și cel mai tare dintre ele este să dai drumul de la distanță, doar cu 2 click-uri, la climatizare (căldură în cazul nostru dar poți la fel de bine să răcești interiorul), astfel încât, atunci când te urci în mașină, după numai 5 – 10 minute de când ai dat drumul la aplicație, să fie temperatura perfectă.
Părinții cu copii zgribuliți și morocănoși, dimineața, după somn, în drum spre școală, în criză de timp, vor iubi funcția asta. E genială.
De aici se poate descărca aplicația, pentru iOs și de aici se poate descărca pentru Android. Odată instalată, aplicația îți cere câteva date personale, câteva date ale mașinii (VIN-ul, de exemplu, pe care îl găsești în talon), iar mașina, la rândul ei, îți generează un cod unic ce asociază aplicația cu mașina.
Iar de aici, mașina este conectată cu aplicația mobilă și poți să faci alte câteva lucruri, de la distanță: să claxoneze, să dea flash-uri, pentru localizarea mașinii, atunci când nu mai știi unde ai parcat. De asemenea, foarte interesant, din aplicație poți verifica dacă ai închis mașina sau geamurile, iar dacă nu ai făcut-o, o poți face de la distanță.
Autonomie
Bateriile litiu-ion de ultimă generaţie de 10.0 kWh se pot încărca de la priză normală de 220V într-un interval cuprins între 2 ore si jumătate și 3 ore și jumatate, pentru o autonomie electrică de până la 42 km, iar alături de motorul termic pe benzină, mașina asigură o autonomie totală de până la 500 de km. Desigur, autonomia mai depinde și de stilul de condus.
Bateria se poate încărca și de la o stație publică de profil (cu ajutorul aplicatiei PlugShare poți localiza mai ușor astfel de stații în România și în toată lumea), chitul de încărcare al mașinii cuprinzând, pe lângă cablul cu adaptor pentru încărcarea de acasă, la priza normală, și un cablu pentru stațiile speciale de încărcare automobile electrice. Noi am revenit la stația Rompetrol de pe Valea Lungă, unde ne-a încărcat un pic bateria preț de un ceai și o cafea. Încarcarea este, încă, gratuită aici.
Rezervorul are o capacitate de doar 36 de litri, pentru că a trebuit să facă loc bateriilor pentru motorul electric, însă în combinația asta de motorizări este suficient. Noi am parcurs în acest test aproape 800 de km, cu un total de cca. 64 de litri, astfel încât consumul de benzină din acest test a fost de aproximativ 8%, unul foarte bun pentru sezonul rece și drumurile parcurse.
Confort, utilitate, siguranță
Deși aceste 3 coordonate le tratam mai pe larg în alte articole review din #masinadefamilie, practic esența acestui proiect, în cazul de față nu are rost să pedalez pe ele, pentru că există și sunt la superlativ, iar alte elemente, respectiv cele creionate mai sus, făcându-și loc mai în față și meritând mult mai multă atenție.
Fetele au avut de toate pentru confortul lor de pe bancheta din spate: loc la picioare, cotieră rabatabilă, trapă și plafon panoramic, geamuri fumurii pentru protecție solară, climatizare separată, doar pentru locurile din spate etc.
Portbagajul are o capacitate de 450 de litri și 1.930 de litri cu scaunele rabatate. Nu e mare dar a fost suficient pentru noi 4, într-o deplasare de week-end. Pentru drumuri mai lungi și vacanțe la fel de lungi, se poate adăuga o cutie portbagaj – MINI-ul din testul nostru era prevăzut, deja, cu acele bare de care se poate monta o cutie portbagaj – care va suplini cu brio excesul de bagaje.
Preț MINI Cooper S E All4 Countryman PLUG-IN HYBRID
Preț model testat (cu TVA): 51.303 €
Comments (0)