17th oct.

Mercedes-Benz Clasa V sau #masinadefamilie…numeroasă

Patru ani au trecut de la primul test cu un model Mercedes-Benz clasa V din proiectul #masinadefamilie, la un an după ce constructorul german a renunțat la modelele Viano și Vito, destinate transportului de pasageri (mai mulți), și a creat un singur model, Mercedes-Benz Clasa V.

La acea vreme, era primul MPV (multipurpose vehicle) din proiect, The ultimate family car, cum îmi place să îi spun, un model cu (2 +2 +3) locuri, varianta perfectă și confortabilă pentru două familii. Iată că, după patru ani, am testat din nou acest model, un facelift cu puține schimbări evidente la exterior, puțin mai multe la interior și mult mai plin de tehnologie. O să vedem imediat.

Mercedes-Benz Clasa V

Asadar, am testat din nou Mercedes-Benz Clasa V, în episodul cu numărul 51 din proiectul #masinadefamilie, care a fost tot un model cu 7 locuri, ca la primul test, în acceași distribuție la interior: 4 adulți și 3 copii. Există și modele cu (2 + 3 + 3) locuri dar noi am nimerit unul la fel ca acum 4 ani, astfel că am mers în aceeași formulă.

Dacă la primul test de acum 4 ani am avut un model Mercedes-Benz Clasa V mai domol, adică un V220 CDI de 160 de CP, cu o cutie de viteze automată 7G-TRONIC PLUS, în 7 trepte, la testul de acum 2 săptămâni am avut un model mai puternic, cea mai puternică versiune, de altfel, din această gamă și cu tracțiune integrală (all-wheel drive, permanent): Mercedes-Benz Clasa V 300EXC/L, de 239 de CP, 4MATIC și cu o cutie de viteze 9G-TRONIC, în 9 trepte.

Design

Spuneam că la exterior nu sunt mari diferențe, noul Mercedes-Benz Clasa V primind, precum ceilalți frați din alte clase, blocuri optice cu LED, iar în plus are un spoiler frontal nou cu diverse elemente cromate noi, o grilă de dimensiuni mai mici și stopuri redesenate.

La interior, noul Mercedes-Benz Clasa V a primit o plansă de bord placată cu lemn, un panou de bord cu aspect de piele cu cusături, iar gurile de ventilație au fost ușor modificate. Însă marea schimbare – în bine, zic eu – s-a produs prin introducerea unui bloc median situat între scaunele din față, ca la celelalte modele Mercedes-Benz dar mult mai înalt și cu un spațiu de depozitare mult mai încăpător (la pachet cu zona de refrigerare de mari dimensiuni, unde poți să pui liniștit chiar și o șampanie).

Confort

La capitolul confort, Mercedes-Benz Clasa V are aceleași plus-uri pentru toate cele 3 niveluri de pasageri. Scaunele sunt la fel de confortabile, cu multiple setări (electrice) pentru cele din față, sunt încălzite pentru cele din față (acestea au și ventilație pentru perioada caldă și foarte caldă) și pentru cele din compartimentul median și toate cele 7 locuri au spațiu mai mult decât generos pentru picioare. Pe înălțime, în mod eveident, nu sunt probleme nici pentru cei înalți și foarte înalți, indiferent de locul ocupat, doar vorbim de un model înalt de mașină.

Față de modelul testat acum 4 ani, modelul Mercedes-Benz Clasa V testat de curând are scaunele din față cu o susținere laterală mult mai bună. Chiar „mă plângeam” acum 4 ani că susținerea laterală este unul dintre minusurile modelului testat atunci.

De asemenea, geamurile pasagerilor de pe linia mediană și din spate sunt fumurii, de mare ajutor în zilele însorite și care aduc un plus de confort. Modelul testat de curând a avut și plafon panoramic, pe toată lungimea mașinii, cu trapă, ingredient foarte apreciat de toată lumea și care a lipsit modelului testat acum patru ani.

Din nou confort

Ușile laterale glisante de la Mercedes-Benz Clasa V se deschid sau se închid electric, de la o simplă apăsare de buton (pe stâlpul dintre uși, de pe bord sau din telecomandă) sau din exterior doar prin simpla tragere a mânerului ușilor. La închidere, acestea se opresc automat dacă simt un obstacol (Active retainer for sliding door). Accesul către cele 3 scaune din spate se face foarte ușor prin plierea ușoară către în față a scaunelor de pe linia mediană, deși fetele s-au strecurat și fără ca acestea să fie pliate. Mă rog, ele pot 🙂

Doamnele (director) au stat, cum era normal, pe linia mediană unde scaunele sunt individuale, au încălzire și beneficiază (fiecare) și de o masă pliabilă, în caz că dorești să scoti laptopul și să lucrezi, cu acces la 2 prize de 12V și una de 220V, dedicate. Când am luat mașina de la reprezentanță, scaunele de pe linia mediană erau orientate invers, spre spate dar, la cererea expresă a doamnelor, le-am întors foarte ușor, cu ajutor, ce-i drept, pe direcția spre înainte.

Compartimentul din spate are reglaj separat pentru ventilație și este de tip semi-automat, TEMPMATIC. În față, șoferul și pasagerul din față beneficiază de THERMOTRONIC automatic climate control, pe două zone.

Unul dintre ingredientele principale pentru confort și plăcerea de a conduce este cutia de viteze 9G-TRONIC, în 9 trepte, pe care am amintit-o mereu in testele cu modelele Mercedes-Benz. E genială. Schimbă foarte lin vitezele, aproape că nu se simte trecerea, are eficiență foarte bună, ai tot timpul putere și îți pune la dispoziție inclusiv frână de motor atunci când ai nevoie.

Siguranță

Revenind la înălțimea mare, asa cum era de așteptat, poziția de condus este una foarte înaltă, ceea ce conferă un plus de vizibilitate și siguranță.

În mod evident, noul Mercedes-Benz Clasa V are un plus de tehnologie, cu sisteme de asistență noi, față de cele pe care le avea modelul testat acum 4 ani, deci un plus de siguranță. Astfel, cumulat, modelul abia testat are: Active Brake Assist, Driving Assistance package, Active Distance Assist DISTRONIC, Lane Keeping Assist, Attention Assist, pachet Parking cu cameră cu view 360 de grade, Active Parking Assist sau Hill-Start Assist.

AGILITY CONTROL Suspension, care este un sistem de suspensie inteligent/ adaptiv, contribuie atât la siguranță cât si la confort, ajustează caracteristicile de amortizare în funcție de condițiile drumului pentru a oferi un confort mai bun la călătorie, fără a face compromisuri asupra preciziei și controlului.

Regăsim, deloc surprinzător, faruri automate și adaptive, parbriz încălzit și ștergătoare automate.

Utilitate

Mercedes-Benz Clasa V este vândut în trei variante de dimensiune: Compact (4,90 metri), Long (5,14 metri) și Extralong (5,37metri). Noi am avut în teste versiunea Long, de 5,14 metri.

La fel ca la modelul testat acum 4 ani, portbagajul noului model are două etaje, despărțite de o policioară solidă – unul superior, mai mic dar foarte încăpător, pentru bagaje mai ușoare și unul mai mare, inferior, pentru trollere și bagaje mai grele –  dar în plus, „policioara” de sus are un alt compartiment ascuns, împarțit în două, pe orizontală, pentru 2 laptopuri, să zicem. De asemenea, la fel ca la modelul anterior, și acesta are deschiderea separată a haionului față de portbagaj, pentru atunci când ai nevoie să pui ceva doar pe etajul superior.

Capacitatea totală a portbagajului noului Mercedes-Benz Clasa V, incluzând ambele compartimente, este de 1.030 de litri, în condițiile în care scaunele din spate sunt date la maximum spre spate. Și e mai mult decât încăpător, vă spun, chiar și pentru 7 persoane.

Dacă scaunele de pe ultimul rând sunt date spre în față, atunci când nu sunt pasageri sau sunt chiar scoase de tot, portbagajul devine ceva vecin cu cel al furgonului Mercedes-Benz Vito pe care l-am avut, de asemenea, în teste. Ceva de vis pentru o deplasare, în formula noastră clasică de 2 mari și 2 mici, prin Europa 🙂

Din punct de vedere locuri de depozitare, pe lângă compartimentul dintre scaunele din față, cel care are și refrigerare, 2 prize de 12 V, 2 intrări USB și 2 suporti de pahare, mai avem clasicul torpedou, unitatea dintre scaunelele din compartimentul median (cea care are și cele două mese pliante), buzunare uriașe în ușile din față și o tonă de loc pe sub celelalte 5 scaune din spate, pentru diverse lucruri.

Consum

Capacitatea rezervorului noului Mercedes-Benz Clasa V este de 70 de litri. Pe lângă plin, am mai pus încă 17 litri de motorină, iar parcursul nostru total din test a fost de 780 de km. Băbește, rezultă un consum de cca. 11,1%, în condiții de drumuri cu serpentine, drumuri cu câte o bandă și ceva drumuri forestiere și fără autostradă.

La toate acestea adăugăm faptul că am avut de-a face cu un model cu gabarit mai mare decât de obicei (greutatea mașinii este de 2.152 kg plus noi și bagajele din dotare) și mai adăugăm și puterea mare a motorului, care atrage și un consum pe măsură, indiferent, credeți-mă, de maniera de condus. Atunci, concluzia este că nu are un consum exagerat.

Mercedes-Benz Clasa V, model 300EXC/L, 4MATIC:

Prețul modelului Mercedes-Benz Clasa V pe care l-am avut în teste este de: 71.326 Euro sau 84.877,94 (TVA inclus).

Imagini din acest episod şi din toate episoadele #masinadefamilie puteţi urmări pe Instagram sau Facebook. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect le găsiţi aici.

Episodul 51 din #masinadefamilie a fost susţinut de către Mercedes-Benz Romania.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.