22nd apr.

Noul Citroen C5 Aircross SUV, o propunere interesantă pentru o #masinadefamilie

Săptămâna trecută am participat la lansarea națională a noului Citroen C5 Aircross SUV, în cel de-al 3-lea test drive tip caravană din proiectul #masinadefamilie. A fost o experiență foarte tare cu totul.

Să stai printre oameni pasionați și foarte pasionați de domeniul auto și să le asculți poveștile și argumentele e o experiență foarte interesantă. Și traseul ales a fost unul foarte interesant și a avut toate tipurile de drumuri, tocmai pentru a face un test complet: București – Vălenii de Munte – Cheia – Brașov – Sinaia – Transbucegi – Hotel Peștera – București.

Așadar, am revenit aici și mă aplec din nou asupra proiectului #masinadefamilie după o pauză destul de lungă generată de mai mulți factori dar cel mai important este faptul că fii-mea cea mare are examen de capacitate peste puțin timp și am lăsat-o să învețe, să se pregătească, renunțând la deplasări. Pe principiul ori mergem toți în episoadele din #masinadefamilie, ori nu mergem deloc, am ales varianta să facem o pauză.

În acest context, a apărut propunerea de test drive de tip caravană cu noul Citroen C5 Aircross SUV, drept pentru care iată-mă-s din nou prezent aici, să vă povestesc un pic despre această lansare, despre acest model, cu focus pe cele 3 coordonate pe care le urmăresc mereu la o #masinadefamilie – confort, utilitate și siguranță – cu argumente pro și contra.

Context

Din 2014, Citroen s-a schimbat foarte mult, atât vizual dar și prin filozofie și prin modul în care construiește mașinile. Noua strategie 360° Citroen, vizează modificarea designului exterior (mai îndrăzneț, mai proaspăt), îmbunatățirea confortului (conceptul Comfort Class SUV), creșterea gradului de încredere în produs și adăugarea serviciilor de mobilitate.

Lansat la nivel internațional în decembrie 2018, noul Citroen C5 Aircross SUV este unul dintre cele 5 modele importante lansate în ultimii 2 ani de Citroen, lansări care au marcat această schimbare majoră de strategie amintită mai sus. În România a fost lansat acum, iar importatorii preconizează o vânzare de 250 – 300 de bucăți în acest an și de 500 – 600 de bucăți în 2020.

Un detaliu interesant este acela că Citroen urmează să facă tranziția energetică către modele hibrid și full electrice până în 2020, inclusiv pentru modelul Citroen C5 Aircross SUV, iar până în 2025 să aibă toată gama full electrică.

Citroen C5 Aircross SUV

Citroen a plecat de la trei puncte slabe pe care le are segmentul C-SUV (segmentul C = medium cars sau small family cars) în prezent: spațiu interior redus, modularitate slabă și portbagaj mic și a plusat pe toate trei, cu un SUV de nouă generație.

Citroen C5 Aircross SUV

Astfel, cele mai importante atu-uri ale noului Citroen C5 Aircross SUV sunt:

mai confortabil – sistemul Citroen Advance Confort ce înglobează o mulțime de echipamente și tehnologii. Iată câteva elemente importante ce contribuie la confort: suspensiile cu amortizare hidraulică progresivă (în dotarea standard), scaunele Advanced (au în componență o spumă structurată cu desitate ridicată și grosime de 15 mm – precum la saltelele Dormeo), acustica foarte bună (liniștea din habitaclu datorită geamurilor dublu laminate), sistemul de purificare a aerului (cu filtru de carbon activ antialergeni și sistem Air Quality Sistem), luminozitatea în habitaclu (deschidere foarte mare a plafonului panoramic) și vizibiliate 360°
mai modular – datorită modularității MPV (Multi Purpose Vehicle) – singurul SUV care are în spate 3 scaune individuale cu acceași lățime, culisante și rabatabile, în loc de clasica banchetă spate, rabatabilă 1/3 și 2/3). Scaunele culisează până la 150 de mm, iar spătarul acestora se poate înclina până la un unghi de 26,5 grade. Spații de depozitare foarte generoase la interior (până la 33 de litri)
cel mai mare volum al portbagajului, datorită acestei culisări a scaunelor spate (volumul ajunge de la 580 de litri până la 720 de litri). Volumul se poate extinde până la 1.630 de litri, cu scaunele spate rabatate complet și o lungime maximă de încărcare de 1,90 m. În plus, modelul are și un spațiu de depozitare „ascuns” sub tableta portbagajului, foarte utilă în multe situații
cea mai mare gardă la sol (23 de cm) – un lucru care ajută la vizibilitate prin poziția înaltă la volan dar și la parcurgerea cu ușurință a unor drumuri mai accidentate
tehnologii eficiente (20 de sisteme de asistența la condus) printre care sistemul Pack Safety & Drive Assist (cruse control adaptiv cu funcție stop&go și asistare la pozitionarea în bandă) în dotarea standard, Highway Integrated Assist și sistemul hibryd plug-in, disponibil din 2020.

Conectivitate

Din punct de vedere conectivitate, noul Citroen C5 Aircross SUV are disponibile următoarele sisteme: navigația Connect NAV (în România e disponibil, în acest moment, doar NAV-ul), Mirror Screen (am putut să mă conectez prin Apple CarPlay și am avut disponibil Waze-ul pe display-ul cu touch screen de 12,3″, cel mai mare din segment, disonibil în dotarea standard), încărcare wireless a smartphone-ului (nu și pentru iPhone-ul meu) și Connected Cam (o cameră care face poze și înregistrează video în rezoluție full HD – poți avea acces la ultimele 30 de secunde de dinaintea unui accident și un minut după, de exemplu. Se poate conecta și cu smartphone-ul sau laptopul. Camera are GPS si dă coordonate precum poziționare și timing).

Un detaliu la fel de interesant, mai ales când vine vorba de o #masinadefamilie în care călătoresc copii, este că nu te murdărești atunci când te urci în mașină sau cobori din ea, oricât de murdară ar fi – și se știe că la noi mașinile se murdăresc foarte repede și foarte tare. Pentru că portierele au acele protecții laterale tip airbump care acoperă pragurile, astfel încât pragurile vor fi întotdeauna curate.

Motorizări

Noul Citroen C5 Aircross SUV are disponibile 2 motorizări diesel: 1,5 litri BlueHDI de 130 de CP (cutie manuală și cutie automată) și 2,0 litri Blue HDI de 180 de CP (doar cu cutie automată) și 2 motorizări pe benzină: 1,2 litri PureTech de 130 de CP (cutie manuală) și 1,6 litri PureTech de 180 de CP (doar cu cutie automată). Toate motoarele sunt de ultimă generație, Euro 6.2.

Eu am condus în acest test o versiune de 1,6 litri PureTech de 180 de CP, cu cutie automată EAT8 (8 trepte), cutie care mi-a plăcut foarte mult și pe care am mai întâlnit-o în testul cu noul SUV Peugeot 5008. Cutia e precisă, silențioasă, rapidă și eficientă. Desigur că ar fi fost și mai eficientă dacă motorul ar fi avut în plus câțiva cai. Vorbim, totuși, de o mașină de 1,5 tone, la gol, fără greutatea celor 3 persoane adulte din interior si a bagajelor din dotare.

Revenind la motorizarea pe care am avut-o în test, am simțit un mic delay între apăsarea fermă a pedalei de accelerație și răspunsul motorului pe benzină, uneori supărător, mai ales în niște situații tipice când ai nevoie de reacții rapide. Următorul model Citroen C5 Aircross SUV în test, de data aceasta pentru proiectul #masindefamilie, va fi, mai mult ca sigur, cu motorizare diesel, pentru a vedea care sunt diferențele, desi putea este aceeași.

Alte caracteristici

Noul Citroen C5 Aircross SUV are și două moduri de condus: Eco și Sport. Modul Sport nu modifică decisiv comportamentul mașinii (marește un pic durata la care schimbă în treapta superioară și întărește un pic direcția), deci nu este extrem de vizibil aportul acestuia, comparându-l cu alte modele.

O coordonată importantă a siguranței este sistemul Grip Control cu Hill Assist Descent Control (pentru coborârea în pantă), cel care asigură stabilitatea și aderența modelului Citroen C5 Aircross SUV, este disponibil doar opțional, dar la un preț accesibil de 309,4 € (TVA inclus), pentru toate mărimile de jante.

Prețuri

Am menționat mai sus câteva dotări în standard și pentru a vedea ce echipări de top include noul Citroen C5 Aircros SUV încă de la primul nivel de echipare (Live), plus ce se adaugă la celelalte 2 echipări (Feel si Shine), vă arăt această imagine:

Pentru România, prețurile încep de la 21.600 €, ce cuprinde toate elementele de echipare Live și ajung până la 33.700 € (prețuri ce includ TVA, reduse cu 1.000 € – discount de lansare). Dar iată toate prețurile pentru România:

Citroen C5 Aircross SUV – Concluzii:

Noul Citroen C5 Aircross SUV este un vehicul modern, inovativ, competitiv din punct de vedere echipare/ preț – cu foarte multe echipamente incluse încă de la echiparea de bază, ce propune un spațiu interior suficient de mare pentru o familie de 2 mari și 2 mici (chiar dacă una dintre cele mici a cam făcut trecerea la cei mari), un portbagaj încăpător pentru nevoile noastre, capabilități utilitare suficient de bune pentru aventurile noastre soft off-road și sisteme de siguranță utile și eficiente.

Comments (1)
  • Sunt posesorul unui autoturism Citroen C5 aircross, 2,0 l, 177 cp(130 KV). Mi-am dorit o mașină nouă. Sunt încântat de mașină. Plusul mașinii cade pe cutia automată, demaraj (acelaș demaraj și la 140 km/h spre 160 km/h precum demarajul la 30 km spre viteza superioară. Mă simt aproape mai bine decât în BMW X1 tracțiune spate 2013, indiscutabil iarna la prima zăpadă ! Este o mașină care se potrivește condusului meu bătrânesc. În afara mașinilor din grupa A și a celor cu motorizări superioare este cea mai bună de pe șosea până la 170 km /h. Este o mașină excelentă. Dar am constat ca minus lipsa telescopului la capotă și nu vrea să urce pe autostradă peste 198/h deci nu ajuge la viteza din cartea tehnică, sau probabil așa este setată. În rest merită toți banii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.