3rd iul.

Noul SUV Peugeot 5008, o surpriză extrem de plăcută

Dacă până la finalul lui 2016, Peugeot 5008 era încă un monovolum, iată că acest model a fost transformat într-un SUV, un model mult mai popular și asupra căruia francezii nu s-au aplecat până acum prea serios, iar rezultatul este unul cu adevărat impresionant, mai ales din punct de vedere design. Noul SUV Peugeot 5008 arată într-un mare fel.

Așadar, ca design, noul SUV Peugeot 5008 excelează dar surpriza foarte plăcută a fost că noul SUV a punctat foarte bine inclusiv la capitolul funcționalitate: un model bine legat, foarte confortabil din punct de vedere al suspensiilor, foarte bine antifonat, motorul răspunde prompt și trage foarte eficient pentru o mașină ce cântărește cca 1,8 tone, la gol, iar la toate acestea se adăugă tehnologie din plin, în top fiind noul Peugeot i-Cockpit.

SUV Peugeot 5008

Concret, în episodul cu numărul 48 din proiectul #masinadefamilie, am avut în teste noul Peugeot 5008, un SUV cu motorizare diesel 2.0 BLUE HDI, de 180 de CP și cutie automată în 6 trepte, cu echiparea de top GT Line.

De altfel, cu noile SUV-uri de la Peugeot am făcut cunoștință încă din decembrie 2016 în primul meu press trip caravană cu noul SUV PEUGEOT 3008, o variantă de dimensiuni mai mici al noului SUV Peugeot 5008, model ce urma să se lanseze curând.

Revenind la noul SUV Peugeot 5008, acesta are disponibil, la nevoie, încă un rând de scaune (2 scaune), dimensiunile permițându-i acest lucru. Noi nu le-am folosit, având nevoie de spațiu cât mai mare în portbagaj pentru bagajele noastre multe, ca de obicei.

Ce mi-a plăcut:

modul de condus Dinamic (sport) e genial. Mai ales zgomotul. Da, odată comutat modul Dinamic, mașina scoate un sunet ce aduce mult cu sunetul celor mai puernice mașini sport. Altfel, modul dinamic transformă total mașina: reprize mai lungi atunci când vine vorba de schimbarea vitezelor, iar direcția și suspensiile se întăresc

– avertizarea pentru banda de plecare (Active lane departure warning) – un sistem foarte eficient care are menirea să-ți mențină banda și să-ți corecteze traiectoria atunci când, din neatenție, poate, deviezi spre stânga sau spre dreapta. Dacă ai deviat cât de puțin, îți „smulge”, efectiv, volanul și te reîncadrează pe bandă. Doar semnalizarea stânga (la depășire) sau dreapta anulează acest sistem.

–  plafonul panoramic cu deschidere, întotdeauna un deliciu pentru fete

–  portbagajul cu deschidere electrică „Hands free” și sistem access (închidere/deschidere uși) fară cheie

– sistemul de ventilație cu reglaj, înclusiv a intensității aerului, pentru locurile din spate. În felul acesta, problemele „mi-e cald” sau „mi-e frig” sunt rezolvate chiar de fete, fără să fac eu ceva.

– frâna de mână electrică cu deblocare automată la plecarea de pe loc

– iluminatul ambiental albastru

i-Cockpit-ul Amplify este deliciul soferului, alături de volanul îmbrăcat în piele de dimensiuni reduse și cu o formă foarte interesantă ce aduce cu o manșă de avion. Pentru i-Cockpit și modurile cum acesta se poate personaliza în funcție de prefetințe, am făcut o filmare, zic eu concludentă, ce nu necesită prea multe comentarii:

Ce nu mi-a plăcut:

– niciunul dintre modelele SUV Peugeot 5008 nu are trcțiune integrală, deocamdată, și deci nici al nostru nu a avut. Ca alternativă la tracţiunea integrală, noul SUV Peugeot 5008 are disponibilă funcţia de Advanced Grip Control, un sistem pentru diferite tipuri de drum – zăpadă, noroi, nisip și normal – dar care nu poate înlocui niciodată o tracțiune 4×4. Chiar și așa noul SUV Peugeot 5008 a făcut faţă la drumurile accidentate de semi-off-road pe care le-am făcut în acest test, dar datorită, în primul rând, gărzii la sol.

Confort:

Noul SUV Peugeot 5008 are podeaua perfect plată la rândul 2 de scaune ceea ce conferă spațiu mare la picioare deci confort inclusiv pentru pasagerul ce ocupă locul de pe mijloc. Fetele au stat foarte bine, chiar și la drumul de dus, când am avut un pasager în plus, un câțel de talie foarte mare – Blacky.

Un alt amănunt important dar al cărui eficiența nu am avut cum să o testăm din cauza vremii închise este existența unor jaluzele la geamurile din spate ce se pot trage în zilele cu soare puternic, pentru un somn adânc, iar asta pe lângă existența geamurilor fumurii (spate și lunetă).

Din punctul șoferului de vedere, postul de conducere este cât se poate de confortabil. Scaunele au o susținere laterală bună, comenzile sunt la îndemână (am amintit mai sus de prezența i-Cockpit-ului) la care se adăugă volanul mic și simpatic, care nu prea te lasă să conduci doar cu o mână.

Siguranță

La capitolul siguranță, noul SUV Peugeot 5008 oferă câteva echipamentele Hi-Tec: frânare de urgenţă (Active Safety Brake) şi avertizare în caz de coliziune (Distance Alert), avertizare pentru banda de plecare (Active lane departure warning) de care am amintit mai sus, sistemul de avertizare al conducătorului auto (Driver Attention Warning), atunci când îți iei ochii de pe direcția de mers, sistemul adaptativ pentru faza lungă (Automatic adaptive headlamp main beam), sistemul de recunoaştere a semnelor de circulaţie cu funcţia Recomandări (Speed Limit recognition and recommendation), funcția de autopilot (Adaptive Cruise Control) și sistemul de monitorizare a punctului mort (Active Blind-spot Monitoring).

Utilitate

Aici sunt destul de multe lucruri de zis. Cu rândul 3 de scaune pliate, noul SUV Peugeot 5008 are un volum imens al portbagajului – de 1.060 de litri – și acesta reglabil (deci se poate mări sau se poate micșora un pic) pentru că rândul 2 de scaune culisează înainte și înapoi.

Noi am mers cu scaunele de pe rândul 2 pozitionate maxim spre spate ce a creat un spațiu mai mult decât încăpător pentru 2 fete (și un cățel de talie foarte mare, la dus) și am rămas și cu un volum sufient de mare pentru portbagaj.

Iar dacă ar fi fost nevoie să rabatăm rândul 2 de scaune, pentru un volum mai mare, capacitatea portbagajului ar fi crescut la nu mai puțin de 2.150 de litri.

Un alt atu foarte important la noul SUV Peugeot 5008, cel puțin pentru noi, este prezența a destul de multe spații de depozitare de dimensiuni generoase – spatiul de sub bord si spațiul de sub cotieră, care se deschide în două părți fiind cele mai bune exemple – la care adaugăm măsuțele din spatele scaunelor din față, foarte apreciate de fete.

Consum

Peste capacitatea rezervorului de combustibil al noului SUV Peugeot 5008, care este de 56 de litri, am mai alimentat în acest test cu încă cca 25 de litri, deci un total de cca 80 de litri (o să calculez la cca 75 de litri de combustibil consumați în test pentru ca nu eram chiar pe zero la final). În acest test, am făcut cca 980 de km, deci rezultă un consum de cca 7,6% (calculatorul îmi indica un 7,7%, deci, pe acolo). Este vorba de un consum mixt, raportat doar la acest test. Mie mi se pare un consum mai mult decât decent pentru gabaritul lui SUV Peugeot 5008, bagajele transportate puterea motorului și maniera de condus.

SUV Peugeot 5008, preț:

Preț model testat: 38.953 euro (TVA inclus)

Imagini din acest episod şi din toate episoadele #masinadefamilie puteţi urmări pe Instagram sau Facebook.

Test anterior #masinadefamilie: BMW X2. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect le găsiţi aici.

Episodul 48 din #masinadefamilie a fost susţinut de către Peugeot România.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.