5th mart.

Mercedes-Benz GLC Coupe și un episod special din #masinadefamilie

Mercedes-Benz GLC Coupe mi-a adus aminte de experienţa foarte frumoasă alături de Mercedes-Benz GLE SUV, pe care l-am avut în teste exact acum 2 ani – spaţiu la interior mai redus dar aceeaşi motorizare de 258 de CP şi aceeaşi cutie automată genială, cutia 9G-TRONIC cu dublu ambreaj – dar mi-a adus aminte şi de varianta Mercedes-Benz GLC SUV, pe care l-am avut în teste acum un an.

Astfel, în acest feed-back, o să mă raportez, din când în când, la aceste două repere.

Din start, apar două mari diferenţe prin faptul că Mercedes-Benz GLC Coupe a fost primul Coupe de la Mercedes-Benz din testele proiectului #masinadefamilie şi prin faptul că pe GLC Coupe l-am avut în teste aproape o săptămână, faţă de testele de week-end avute cu GLE SUV şi GLC SUV. L-am avut „doar” o săptămână şi nu m-aş mai fi despărţit de el…

Mercedes-Benz GLC Coupe

Probabil că o să ajung şi la GLE Coupe, la un moment dat, ca să închid acest cerc select format din SUV-urile seriilor A, C şi E. Desigur, din colecţia extinsă de SUV-uri şi masini de teren de la Mercedes-Benz lipsesc, în continuare, din proiect amiralul GLS, veritabilul off-roader clasa G (s-a lansat de curând noua clasa G) şi noul pick-up clasa X dar nu e timpul pierdut.

Concret, în episodul cu numărul 45 din #masinadefamilie, unul cu 4 adulţi, #faracopii, aceştia fiind plecaţi la ski pe parcursul întregii vacanţe intersemestriale, am avut în teste un Mercedes-Benz GLC 350 d Coupe 4Matic, 258 de CP şi cutie automată 9G-TRONIC cu dublu ambreaj.

A fost, astfel, un nou episod din acela mai special, unul tip „când copiii nu-s acasă, părinţii îşi fac de cap şi pleacă fără ei în vacanţă” cu o maşină puternică, sportivă chiar 🙂

Ce mi-a plăcut:

 • cutia automată cu dublu ambreaj 9G-TRONIC – o transmisie foarte silenţioasă şi eficientă pe care o apreciez foarte mult de fiecare dată. Aş putea să mă obişnuiesc să conduc tot timpul o maşină cu o astfel de cutie. He, he..
 • motorizarea ce asigură reprize fulminante: 6,2 s de la 0 – 100 km/h – deobicei reperul ăsta nu-l menţionez dar dacă tot am fost fără copii…:) GLC Coupe e mult mai sprinten decât GLE SUV, cu aceeaşi motorizare, date fiind gabaritul mai redus şi forma mai aerodinamică al GLC-ului Coupe
 • 5 moduri de condus, selectabile de pe consola centrală (Eco, Confort, Spor, Sport + şi Individual – varianta de a schimba vitelezele manual de la padelele situate în spatele volanului)
 • desig-ul exterior de coupe mi se pare mult mai atrăgător faţă de varianta SUV
 • îşi schimbă garda la sol prin apăsarea unui buton (M) de pe consola centrală, element întâlnit şi la GLE SUV (Rising 50 mm – Lowering)
 • scaune încălzite pentru locurile din faţă dar şi pentru cele din spate (cele din lateral) – sunt exact ce trebuie iarna
 • farurile adaptive automate (Sistem inteligent de iluminare – ILS – LED) – formează acel con de protecţie pentru maşinile din faţă (se cheamă Asistent adaptiv pentru fază lunga Plus)
 • trapa glisantă – nu am mai avut de mult un model în teste care să fi avut trapă. De fapt, modelul testat a avut un plafon vitrat
 • câteva elemente care accentuează aspectul de SUV sportiv dar pregătit de drumuri grele: grila radiatorului tip fagure cu o singură lamă, praguri din oţel (aspect aluminiu) cu inserţii din cauciuc, scut protecţie motor, sistem dublu de evacuare sport
 • linie AMG interior
 • AIR BODY CONTROL (Airmatic) – adaptează caracteristicile de amortizare ale maşinii şi roţile sale la starea drumului şi asigură mult mai mult dinamism la viteze mari
 • sistem audio cu surround Burmester cu 13 boxe, un prestigios sistem instalat pe mărci precum Porsche, Bugatti, Mercedes-Benz, Mercedes AMG şi Mercedes-Maybach
 • planşa de bord şi partea superioară a portierelor îmbrăcate in piele ARTICO, un detaliu pe care l-am întâlnit pentru prima dată

Ce nu mi-a plăcut:

 • controlerul este un element de decor, are un design deosebit dar ca funcţionalitate este degeaba, ca să zic aşa. Cu alte cuvinte, arată bine dar e inutil

Spuneam că, deşi au avut aceeaşi motorizare, Mercedes-Benz GLC Coupe este mai dinamic decât variata GLE SUV, dat fiind gabaritul mai redus şi o aerodinamică mai bună în dreptul GLC-ului Coupe. La fel ca la GLE SUV, acum 2 ani, şi cu Mercedes-Benz GLC Coupe am avut parte de toate drumurile posibile, inclusiv zăpadă din belşug sau drum forestier, mai greu, unde am ridicat şi garda la sol.

Confort:

Cutia automată 9G-TRONIC contribuie din plin la confort. Trecerile dintr-o viteză în alta sunt insesizabile, contribuind din plin la plăcerea de a conduce dar şi la confortul tuturor, iar atunci când ai nevoie de putere, aceasta reacţionează foarte prompt. În plus, cele 9 trepte asigură un consum scăzut de combustibil.

Modurile de condus („eco” pentru oraş şi „confortabil” în rest) contribuie şi ele la confort. Ca să nu mai zic de modurile Sport şi Sport + ce te ajută extrem de mult în depăşiri. Odată activat unul dintre aceste moduri, maşina se transformă din toate punctele de vedere şi te ajută în unele situaţii mai delicate. Te ajută dar îţi şi atinge ego-ului tău de şofer care mai are nevoie, măcar din când în când, de nişte adrenalină 🙂 Că tot eram fără copii.

La început, suspectam că, faţa de varianta GLC SUV, varianta GLC Coupe are un spaţiu mai restrâns la interior pentru locurile din spate, mai ales la cap, din cauza plafonului teşit, specific coupe-urilor dar m-am înşelat. Atât la picioare, cât şi la cap, spaţiul este arhi-suficient, cu atât mai mult cu cât, pe parcursul testului pe locurile din spate au stat doi adulţi.

Mercedes-Benz GLC Coupe mai are câteva caracteristici care fac diferenţa: geamuri izolate termic şi acustic, Pachet Night (geamuri fumurii laterale spate şi lunetă), lumină ambientală, parte din linia AMG de interior ce mai conţine, printre altele şi ornamentele din lemn de frasin negru de la interior.

Există guri de ventilaţie pentru scaunele din spate dar modelul din teste nu a avut şi posibilitatea de a regla ventilaţia. Si nu există nici priză de 12V în spate.

Siguranţă:

Nu o să menţionez toate caracteristicile de siguranţă cu care ne-am obişnuit la toate modelele Mercedes-Benz dar câteva mi-au atras atenţia la acest model:

 • Pachet de mentinere a benzii de rulare Lane Assist ce include funcţiile Asistent unghi mort şi Asistent pastrare banda de rulare
 • Collision Prevention Assist Plus
 • Pachet parcare, inclusiv camera periferică ce include pilot parcare şi cameră 360 de grade
 • Pachet oglindă ce cuprinde: oglinzi interioară şi exterioară stânga, heliomate, oglinzi exterioare rabatabile electric şi lumini de proximitate in oglinzile exterioare

Utilitate:

Portbagajul este surprinzător de încăpător. Deşi portbagajul are aceeaşi capacitate ca la varianta SUV, de 505 litri, la Mercedes-Benz GLC Coupe am descoperit un spaţiu poziţionat sub podea, ce se deschide în două părţi, de dimensiuni considerabile. Aici am „ascuns” două genţi cu laptopuri, doi ruxaci, o lopată de deszăpezire, plutele pentru piscină şi multe alte mărunţisuri.

A fost o surpriză foarte plăcută, în contextul în care eu mă adaptez de fiecare dată la mărimea portbagajului pe care o am la dispoziţie, indiferent de cât de multe bagaje trebuie să încarc. Astfel, capacitatea portbagajului creşte cu cel puţin 150 de litri. Ca idee, cu scaunele din spate pliate, portbagajul poate fi crescut la nevoie până la un volum de 1.205 litri.

Mercedes-Benz GLC Coupe are, precum varianta GLC SUV, numeroase spaţii de depozitare, inclusiv cel pentru pahare, situat pe consola centrală, un loc perfect unde îţi poţi pune smartphone-ul pentru a urmări Waze-ul. De când am renunţat la suportul de telefon cu ventuză pe parbriz, caut şi găsesc la puţine modele testate un loc prietenos şi vizibil pentru a-mi pune telefonul, iar GLC-ul Coupe are un asemenea loc.

Apoi, spaţiul dintre scaune ce se deschide în două părţi este unul mai mult decât generos. GLC-ul Coupe are doar două prize de 12 V: una în portbagaj şi una pe linia mediană. Pentru locurile din spate, aşa cum spuneam, acest model nu are prevăzută o astfel de priză.

Consum:

În acest test, am făcut cam 1.200 de km, iar peste plinul de 66 de litri am mai alimentat de câteva ori, în mod evident. Calculat, mi-a ieşit un consum de cca 10,1 %, faţă de consumul de 8,2% al GLC-ului SUV (acelaşi gabarit, motorizare mai mică) şi cel de 11,6% al GLE-ului SUV (acelaşi motor, gabarit mai mare). Deci, cumva, un consum normal pentru Mercedes-Benz GLC Coupe, în contextul celorlalte două teste.

Mercedes-Benz GLC Coupe – preţ

Preţ: de la 50.500 euro

Preţ model testat: 75.523 euro (TVA inclus)

Imagini din acest episod şi din toate episoadele #masinadefamilie puteţi urmări pe Instagram sau Facebook.

Test anterior #masinadefamilie: Mercedes-Benz E-Class All Terrain. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect le găsiţi aici.

Episodul 45 din #masinadefamilie a fost susţinut de către Mercedes-Benz Romania.

Comments (2)
 • Buna ziua
  Am un GLC 250 an 2018.
  Va rog sa imi spuneti unde aveti loc pentru telefon si ce suport de telefon imi recomandati
  Va multumesc

  • Eu vă recomand acest suport cu încărcător wireless inclus: https://l.profitshare.ro/l/8735736. Eu am un astfel de model și sunt extrem de mulțumit. Se fixează în gura de aerisire foarte ușor, fără să o deterioreze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.