21st feb.

Am fost pentru prima oară pe o linie de producție mașini. S-a lansat noul Ford EcoSport

Săptămâna trecută, s-a lansat oficial în România noul Ford EcoSport, un model de SUV de dimensiuni mai reduse (crossover) fabricat integral în România, la fabrica Ford de la Craiova, ocazie cu care am ajuns în fabrică şi am văzut pentru prima oară o linie de producţie maşini.

În acest moment, la Craiova se fabrică doar acest model pentru mai multe pieţe europene – am văzut pe linia de producţie inclusiv maşini cu volanul pe partea dreapta, probabil pentru piaţa Marii Britanii, Cipru. Startul oficial al producţiei noului Ford EcoSport s-a dat pe 12 octombrie 2017, iar azi se produc 600 de maşini din acest model în fiecare zi.

Atenţie, a nu se confunda vechiul Ford EcoSport, fabricat în India, un model destul de controversat, cu noul Ford EcoSport, fabricat acum şi la Craiova, care e cu totul şi cu totul altă maşină, mai ales din punct de vedere funcţional. Diferenţele dintre cele două modele, mai jos.

Nu am condus modelul anterior, în schimb l-am condus pe cel abia lansat într-un test drive tip caravană de 2 zile, pe ruta Bucureşti – Craiova – Peştera Muierilor – Horezu – Râmnicu Vâlcea – Bucureşti, iar prima impresie este una foarte bună.

Vizita în uzină

În uzina Ford de la Craiova am vizitat, în ordine: cantina (mă scuzati, dar nu puteam să nu amintesc de frumoasa cantină unde mănâncă toţi angajaţii Ford), secţia de calitate, secţia de caroserii şi presaj (Body), secţia de vopsitorie şi secţia de echipare.

Secţia de caroserii

Aceasta reprezintă a doua etapă în procesul de fabricaţie al noului Ford EcoSport, după cel de presaj (un proces de stanţare a elementelor de caroserie). În secţia de caroserii piesele se asamblează pentru a obţine caroseria ferată sau caroseria „în alb”.

Secţia de caroserii este împărţită în 5 linii principale de asamblare, denumite după părţile componente ale caroseriei: planşeul (under body) – format din compartimentul motor, planşeul faţă şi planşeul spate, panourile laterale (body side), framing (cadrul sau locurile unde panourile laterale se întâlnesc cu planşeul), linia unde se face geometria maşinii şi linia finală unde se montează toate elementele amovibile (uşi, capotă şi haion).

Linia de panouri laterale este o linie complet nouă a uzinii Ford de la Craiova, creată special pentru noul Ford EcoSport şi este o linie flexibilă care poate produce simultan piese pentru mai multe modele de maşini.

Toate liniile secţiei de caroserii sunt robotizate unde lucrează aproape 500 de roboţi. Doar anumite posturi de încărcare – descărcare sunt manuale. Iar linia finală este una nerobotizată dar mecanizată.

Linia de caroserii produce 600 de caroserii/ zi, adică se produce 1 caroserie la 88 de secunde.

Revenind, după aceste etape, adică după asamblarea celor 3 elemente principale (planşeul, panourile laterale şi cadrul), caroseria merge în staţiile de resudură unde are loc un proces de completare cu sudură prin puncte, tot cu ajutorul roboţilor.

La final, după montarea capotei, a uşilor şi a haionului, caroseriei i se alocă codul VIN, se şterge de eventuale impurităţi, masticuri etc, se retuşează eventualele punctele de sudură neconforme (not ok points), se face controlul suprafeţei, iar apoi caroseria se livrează, printr-un tunel, către secţia de vopsitorie.

Secţia de vopsitorie

Asadar, următorul pas pe linia de producţie este vopsitoria, a cărei secţie am avut privilegiul, de asemenea, să o vizităm – înţeleg că secţia de vopsitorie nu prea a fost accesibilă spre vizitare până acum, deci cu atât mai mult.

Aşadar, echipaţi corespunzător, am intrat într-o hală gigant de 200 de m lungime şi 100 de m lăţime, unde are loc procesul de vopsire a caroseriilor. Mai întâi, caroseria intră într-un proces de curăţare, apoi i se aplică primul strat de vopsea (prin procesul de electro-depunere), iar apoi trece la etapa de masticare, pentru etanşare şi protecţie antirugină.

Apoi, caroseria trece prin cabina de vopsire, unde capătă deja culoare, apoi prin etapa de lăcuire, apoi caroseria ajunge pe liniile de inspecţie, iar apoi aceasta se introduce într-un stocator de caroserii vopsite, o zonă cu o capacitate de 220 de caroserii, pregătite în orice moment să meargă către liniile de echipare.

Linia de echipare

Din secţia de vopsitorie, caroseriile ajung pe linia de echipare ce presupune montarea tuturor componentelor mecanice (motor, transmisie, tren de rulare, direcţie, sistem de frânare, sistem de ventilaţie etc), electrice, lichide, de interior etc.

După care, odată echipate, maşinile părăsesc liniile de asamblare şi merg către zona în care pe calculatoarele maşinilor se instalează modulele electronice aferente, în funcţie de model, echipări. Apoi, maşinile ajung în zona Minor Verification Line unde are loc o verificare a eventualelor defecte şi imperfecţiuni. Iar apoi, maşinile intră în bancurile cu rulouri unde este testat trenul de rulare, sistemul de frânare, direcţia, cutia de viteze. Apoi sunt testate alinierea roţilor şi se reglează farurile, iar spre final, se verifică şi funcţionarea corespunzătoare a aerului condiţionat.

Şi noul Ford EcoSport e cam gata. Maşinile părăsesc linia şi merg către departamentul de Customer Acception Line unde se verifică dacă acestea pot merge către dealeri şi mai departe către clienţi.

La final, ceva funny auzit în fabrică:

Secţia de echipare maşini, către secţia de caroserii: „Voi sunteţi principalii creatori de defecte!” Iar răspunsul secţiei de caroserii către secţia de echipare vine imediat: „Voi nu faceţi altceva decât să puneţi piese în găurile lăsate de noi în caroserie! :)))

Una peste alta, a fost o experienţă foarte interesantă şi pot spune că am mai bifat una dintre multele dorinţe legate de zona auto.

Lansarea noului Ford EcoSport – Nou versus Vechi

De ce s-a optat la nivel de grup ca acest tip de automobil să fie produs la uzina Ford din Craiova? Unul dintre motivele importante este că vânzările de SUV-uri au un trend semnificativ de creştere – în 2016 au crescut cu 27%, iar estimările arată că până în 2020 creşterea va fi de 34%. În plus, studiile indică faptul că 1 din 4 cumpărători se gândesc serios să achiziţioneze un model SUV.

Revenind la nou lansatul model Ford EcoSport, aşa cum spuneam, pentru a nu se face confuzie între precedenta versiune şi cea nouă, o să înşir mai jos multiplele diferenţe dintre modelul vechi şi cel abia lansat, un model nu doar îmbunătăţit, ci, aş spune, cu totul si cu totul altul, poate mai puţin vizibil la exterior, dar mult mai sesizabil atunci când îl conduci.

Pentru început, să le vedem la exterior, prin comparaţie (sus – vechiul EcoSport, jos – noul EcoSport):

Vechiul Ford EcoSport
Noul Ford EcoSport

Principalele diferenţele dintre noul Ford EcoSport şi modelul anterior:

  • Nivelul de echipare ST Line este disponibil acum şi pentru EcoSport. Este prima dată când Ford include la EcoSport nivelul de echipare ST Line, precum la celelalte SUV-uri Ford
  • Noul Ford EcoSport vine acum şi cu o versiune cu tracţiune integrală
  • Au fost redesenate o serie de elemente de design pentru a fi în linie cu design-ul familiei de SUV-uri de la Ford precum: botul, grila faţă, farurile (la noul model sunt de dimensiuni mai mari), farurile de ceaţă cu semnalizator integrat şi capota
  • Lentile noi pentru stopuri
  • Inserţii cromate (pentru varianta de echipare Titanium)
  • Oglinzi electrice şi BLIS (Blind Spot Information System – sistem asistenţă unghi mort)
  • Farurile cu Xenon reprezintă un alt element nou, disponibile opţional şi luminile de zi cu LED
  • Sunt disponibile mai multe variante de jante, de: 16″, 17″ şi 18″
  • Gardă la sol înălţată la 190 de mm
  • Alt desen al bordului (inclusiv o suprafaţă mai soft la atingere), în linia SUV-urilor Ford, mult mai modernă
  • Un nou display color de 4,2″ şi o nouă consolă centrală, precum cea de la Ford Fiesta
  • Noul EcoSport are acum un volan perforat cu mai multe comenzi pe volan (include şi comezile pentru pilotul automat)
  • Un nou design al scaunelor
  • O cotieră mai lată şi culisantă ce „ascunde” şi un mic compartiment de depozitare
  • O serie importantă de dotări sunt prezente pe noul EcoSport, ce lipseau de pe versiunea anterioară, printre care: sistem de conectivitate SYNC3, display central cu touch, aer conditionat automat, scaune şi volan încălzite, senzori şi cameră spate pentru parcare, trapă, padele în spatele volanului pentru varianta cu cutie automată şi Quickclear (un sistem nou de degivrare a parbrizului pe bază de filamente extrem de subţiri ce se supraîncălzesc. Sistemul ajută şi la dezghetarea ştergătoarelor)
  • Sistem de sonorizare nou – B&O PLAY – de 675 wati ce include 10 difuzoare, woofer şi subwoofer

Poate fi Ford EcoSport o #masinadefamilie?

Cu siguranţă. Iată câteva detalii axate pe cele 3 coordonate pe care le umăresc la modelele testate în proiectul #masinadefamilie: utilitate, confort şi siguranţă.

Utilitate

Aşa cum menţionam mai sus, noul Ford EcoSport are garda la sol înălţată, iar acum este de 190 mm pentru varianta pe benzină şi 160 mm pentru varianta diesel (câteva elemente specifice diesel-ului micşorează garda la sol). Garda de 190 este oarecum comparabilă cu garda lui Renault Captur (200), model pe care l-am avut în teste într-un episod din proiectul #masinadefamilie.

Deschiderea uşii portbagajului tip „dulap” a fost păstrată, deoarece 25% dintre comenzile noului Ford EcoSport sunt, la ora actuală, cu roata de rezervă ataşată, exterior, de portbagaj.

Capacitatea portbagajului este de numai 356 de litri. Destul de mică, în ciuda uşurinţei la încărcare, datorită modului de deschidere a uşii portbagajului. Asta e, nu e aşa de grav, spatiul la interior a primat, în detrimentul celui din portbagaj, cu care trebuie să te adaptezi.

Un lucru mai puţin „fiabil” în zona de încărcare este policioara portbagajului care după închiderea portbagajului poate rămâne înclinată blocând astfel vizibilitatea în haion, care şi aşa nu e foarte generoasă. M-am dat jos de câteva ori doar să o reglez în poziţia orizontală.

În plus, podeaua de încărcare din portbagaj dispune de trei setări de înălțime, astfel că se poate crea şi un compartiment „ascuns”, la nevoie. Aceeaşi podea, făcută dintr-un material special, poate susţine o greutate de 300 de kg, deci mult peste ce putem să încărcăm în mod normal.

Din punct de vedere consum, chiar dacă nu am avut posibilitatea să-l calculez în acest test aşa cum îl calculez deobicei, am aproximat că, în acest test, varianta pe benzină cu cutie manuală a consumat 7,1%, iar cea cu cutie automată a consumat cam 7,5%.

Siguranţă

Sistemul de Control Electronic al Stabilității, Controlul Tracțiunii și Sistemul de Monitorizare a Presiunii din Pneuri, Sistemul de Asistență la Pornirea din Rampă, Sistemul ABS sunt sisteme disponibile pe noul Ford EcoSport. Nimic nou, nimic ieşit din comun, doar foarte utile.

Confort

Din acest punct de vedere am amintit mai sus câteva dintre dotări ce contribuie din plin la confortul pasagerilor, mai ales pentru nişte pasageri mici şi mofturoşi din dotare. O să mai adaug faptul că noul Ford EcoSport este foarte silenţios (fonic), aducând un plus de confort pasagerilor, mai ales la drumuri lungi si cu viteză de deplasare ma mare. Se pare că Ford s-a specializat la acest capitol. Îmi amintesc că toamna trecută am facut cunoştinţă cu sistemul de control activ al zgomotului (măsoară sunetele nedorite şi emite unde sonore care le anulează) de la Fordul Edge pe care l-am avut în test.

Spaţiul pentru pasagerii din spate este mai mult decât rezonabil. În test, am mai făcut schimb de şoferi şi am stat şi în spate, iar dacă eu am încăput şi nu am avut probleme nici la picioare şi nici la cap, atunci spaţiul pentru doi copii este unul arhi suficient. Dar acest spaţiu, după cum menţionam mai sus, s-a creat în detrimentul capacităţii portbagajului.

Altfel, modelele pe care le-am condus s-au încălzit şi degivrat foarte repede dimineaţa, fiind ambele pe benzină, iar la dus, pe drumul spre Craiova, tocmai pe autostrada A1, am prins o vreme autentică de iarnă, cu ninsoare abundentă şi viscol puternic. Ştergătoarele au făcut faţă, climatizarea la fel, iar maşina s-a comportat bine în astfel de condiţii. Oricum, am rulat cu maxim 60 – 70 de km/h pe aproape trei sferturi de autostradă.

Experienţa de condus

Aşa cum spuneam, am condus 2 noi modele Ford EcoSport, unul cu cutie manuală şi unul cu cutie automată. Primul l-am condus integral pe drumul Bucureşti – Craiova, în care jumătate din drum a fost făcut în conditii de iarnă, iar al doilea doar pe traseul Peştera Muierilor – Râmnicu Vâlcea.

Cutia automată nu m-a impresionat – poate la versiunea de putere mai mare, cea de 140 de CP, îşi face treaba mai bine. În sarcină, deşi se turează foarte tare, nu trage cu prea mult spor. Probabil că pentru oraş, utilitatea cutiei automate este mai mare. Nici cutia manuală în 6 trepte nu m-a dat pe spate – schimbul treptelor de viteze fiind destul de greoi, adică efortul pentru a schimba vitezele este mai mare – deşi o prefer în locul celei automate.

M-a impresionat, în schimb, direcţia fermă, indiferent de viteza de deplasare, lucru apreciat şi de ceilalţi colegi de caravană, stabilitatea, deşi mă aşteptam la un uşor ruliu pe curbe, având în vedere înălţimea modelului Ford EcoSport şi manevrabilitatea. De asemenea, confortul scaunelor este unul mai mult decât mulţumitor, iar poziţia înaltă la condus, cea care îti dă un sentiment în plus de siguranţă, este un lucru pe care îl apreciez de fiecare dată.

Nu am dus maşinile şi pe traseul de macadam, aşa cum era planificat – vremea ne-a împiedicat să testăm noul Ford EcoSport şi pe un teren mai accidentat – dar pot spune că se comportă foarte bine din punct de vedere suspensii. Absoarbe neaşteptat de bine denivelările, gropile şi alte „capcane” de pe drumurile patriei.

Motorizări disponibile

Ca motorizări, pentru noul Ford EcoSport sunt disponibile motoare pe benzină în două variante de putere – acelaşi motor arhi-premiat EcoBoost pe benzină, de 1,0 litri, cu 3 cilindri – de 125 CP si 140 CP. Tot la capitolul benzină, din aprilie îşi va face debutul şi o motorizare 1,0 litri Ecoboost, 100 de CP şi cutie manuală în 5 rapoarte.

Este disponibil şi un motor diesel de 1,5 TDCi, 100 de CP şi cutie manuală în 6 trepte. Începând cu aprilie 2018, Ford EcoSport va avea disponibilă şi o motorizare diesel Ford EcoBlue de 1,5 litri, un motor diesel nou-nouţ de 125 de CP, varianta de tracţiune 4×2, iar din iunie acelaşi motor diesel nou va fi pus şi pe varianta de tracţiune 4×4, singura versiune de tracţiune integrală.

Preţuri

Iată preţurile noului Ford EcoSport pentru cele trei variante de echipare: Trend, Titanium și ST-Line.

Există şi o ofertă specială de lansare, valabilă la toţi dealerii Ford din ţară, cu o rată lunară de la 750 de lei – fără costuri suplimentare, cu dotările din pachetul Trend:
– Aer condiționat automat (EATC)
– Sistem SYNC III cu Asistență pentru situații de urgență; sistemul include ecran de 6.5”, 6 difuzoare, USB, comenzi audio pe volan
– Jante din aliaj de 16”
– Bare plafon negre

Ford EcoSport, concluzie

Ca o concluzie, pot spune că noul Ford EcoSport include foarte multe dotări la aceste preţuri, iar dacă mai adăugăm câteva plusuri ale noului model produs la Craiova – garda la sol, robusteţea, manevrabilitatea, motorizarea pe benzină echilibrată din punct de vedere raport putere/ consum – putem afirma că este o opţiune serioasă pentru a o achiziţiona, inclusiv în zona de family car unde ne „mişcăm” de ceva vreme.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.