12th feb.

Fizica Altfel sau cum pot învăța copiii Fizica prin metoda investigației

Cum a fost la voi cu Fizica, în şcoală? La fel ca la mine, adică greu şi anevoios? Eu am povestit în acest articol războiul meu cu profesorul de Fizică din liceu, care până la urmă s-a dovedit a fi o lecţie de viaţă din care am avut enorm de învăţat.

Dar se pare că şi fii-mea cea mare, care e în clasa a VII-a, are aceleaşi probleme cu materia asta: e greu de digerat şi nu se lipeşte niciodată nimic. Oare de ce se întâmplă chestiunea asta? Nu doar nouă, ci mai la toată lumea? De ce au ajuns unii elevi să urască materia asta?

Plecând de la dilema asta, am încercat, reportericeşte, să aflu de la fii-mea de ce e atât de grea Fizica şi de ce se împiedică, în condiţiile în care e destul de brici pe celelalte materii, mai ales pe partea de uman. De, tot cu mine seamănă şi la capitolul ăsta. Am zis că e cea mai bună cale de a afla, în mod autentic, ce se întâmplă concret la clasa ei de Fizică.

– Deci, tati, cum e cu Fizica? – Fizica? De ce mă întrebi? Nu putem vorbi de altceva? – Vreau să-mi dau seama de ce nu-ţi place Fizica şi de ce rezultatele la Fizică sunt mai slabe, încerc eu să o desfac – Doamna de Fizică nu ne explică cum trebuie – Mai exact? – Adică ne dă două definiţii şi apoi ne pune să facem probleme, fără să ne explice concret. Vorbeşte la toate orele numai dânsa. De exemplu, semestrul ăsta am făcut doar două lecţii mai mari în care ne-a predat doar definiţii, iar apoi ne-a scos la tablă să facem probleme.

– Şi aţi ştiut să faceţi probleme? – Nu, a început să înşire note de 4. Cuiva i-a dat 4 pentru că nu a pus o săgeată cum trebuie. Dânsa zice că dacă am şti definiţiile, am şti să facem şi probleme – Dar cei care se descurcă la Fizică cum fac? – Învaţă, tocesc, definiţiile. Dacă ştii definiţiile, eşti ok. Iar unii dintre ei fac şi meditaţii.

– Auzi, Ana, într-un an şcolar şi un semestru de când faci Fizică, aţi făcut vreun experiment? – Da, două – Doar două? Ce experimente? – În primul experiment a pus Doamna o colegă să pună o foaie pe jos şi să calce pe ea, iar noi să observăm cum se comportă foaia, iar altă dată, am ajutat-o eu să legăm un arc de la un pix cu o aţă şi să-l comprimăm, apoi am pus 2 monede în cele 2 capete, iar apoi Doamna a dat foc la aţă, rezultatul fiind că arcul s-a decomprimat şi a împins monedele.

– Atât? Doar astea două experimente într-un an şi jumătate? – Da, atât – Dar voi aveţi laborator de Fizică? – Avem şi de Fizică şi de Chimie dar pentru că suntem multe clase în şcoală, le-au transformat în clase obişnuite.

Aşadar, omul sfinţeşte locul, nu? Nu exagerez deloc dar uite aşa ajungi să urăşti Fizica, o materie care e peste tot, să zic aşa. În jurul nostru e numai Fizică, e fizică peste tot. Avem nevoie doar să ne arate cineva anumite fenomene, să facă analogii simple şi logice pentru ca Fizica să fie înţeleasă şi să devină o materie accesibilă.

Cu doar două experimente practice în aproape doi ani de studiu, în clasa a VI-a şi a VII-a, exact în etapa în care ar trebui să dai de gustul Fizicii, cu foarte multă teorie, lipsă de tact şi persecuţie – tot un soi de bullying e – la pachet cu note mici, „încurajatoare”, după ce nu te-ai deranjat să explici logic şi simplu, cum naiba să-ţi placă materia asta? În cele din urmă ajungi să o urăşti din rărunchi. Iar asta nu cred că se întâmplă doar în şcoala lu’ fii-mea…

Ştiţi foarte bine că aceşti copii sunt ca un burete la vârsta asta, absorb informaţia cu mare rapiditate, fiind etapa în care se formează din punct de vedere cultură generală şi acumulează informaţii de bază. Ori sistemul ăsta învechit de învăţare nu face altceva decât să-i programeze să elimine din cumulul lor de valori o astfel de materie care, cum spuneam mai sus, ne înconjoară oriunde am fi.

Fizica Altfel

În acest context, am întâlnit la finalul anului trecut o metodă simplă şi eficientă de învăţare a Fizicii, bazată pe experimente cu lucruri care ne înconjoară pretutindeni, simple, pe înţelesul tuturor, denumită metoda investigaţiei.

Aceste metode s-au centralizat şi au fost baza creării unui proiect – concept denumit Fizica Altfel, un proiect al CEAE (Centrul de Evaluare și Analize Educaționale) şi susţinut de KFC, ce își propune schimbarea structurală și sustenabilă a sistemului românesc educațional, prin înlocuirea metodei tradiționale de predare a Fizicii cu metoda investigației.

Fizica Altfel

În urma cursurilor de formare a profesorilor puse la dispoziție de CEAE și prin accesul la platforma Fizica Altfel, profesorii învață metode de cultivare și încurajare a curiozității naturale a copiilor față de lumea înconjurătoare, stimulând astfel dorința de a descoperi, de a cerceta și de a înțelege tot ce este în jurul lor.

Proiectul cuprinde 3 etape: etapa de formare a profesorilor prin intermediul unor cursuri, etapa de implementare a acestor metode de învăţare şi o etapă de evaluare a profesorilor.

Etapa de formare

Am participat şi eu la finalul anului trecut la unul dintre aceste cursuri de formare a profesorilor de Fizică, profesori de şcoală generală şi de liceu, cursuri ce au loc, în Bucureşti, la Colegiul Mihai Viteazu. Dar nu doar în Bucureşti au loc cursurile Fizica Altfel, ci şi în ţară.

Am avut, astfel, ocazia să văd temuţii profesori de Fizică în postura de…elevi, să stau printre ei, să-i ascult, să văd cât de conştiincioşi sunt, să văd că-şi dau tot interesul şi, nu în cele din urmă, să văd la ei bucuria de a învăţa şi de a da mai departe aceste metode.

„Fizica Altfel înseamnă, la bază, să-i laşi pe copii să gândească, să-şi imagineze singur paşii pe care îi au de parcurs şi să descopere soluţii experimentând, în contextul în care stilul de predat şi manualele de Fizică din prezent nu susţin prea mult acest lucru. În acest fel, în care soluţiile vin chiar de la copii, lucrurile sunt frumoase şi pentru ei şi parcă mai piere din percepţia asta dură şi inaccesibilă a Fizicii,” ne-a spus unul dintre formatorii cursurilor Fizica Altfel.

Dragi profesori de Fizică, întrebaţi, informaţi-vă în legătură cu proiectul Fizica Altfel!

Începând din mai 2011, inițiativa educațională „Fizica Altfel” a pregătit până în prezent peste 1.800 de profesori (din cei cca 5.000 cât sunt la nivel naţional) care au folosit metoda investigației în procesul de dezvoltare a peste 100.000 de elevi. Eforturile CEAE de a reforma sistemul de învățământ românesc au căpătat recunoaștere la nivel național odată cu noiembrie 2016, când Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a început să recomande oficial predarea Fizicii prin metoda investigației. 

Cum poate era de aşteptat, în acest moment, la nivel naţional, cererea pentru cursurile Fizica Altfel este mult mai mare faţă de posibilităţile de finanţare, aşa că orice ajutor este binevenit. Cert este că prijinul KFC va continua şi în acest an.

Dar lupta nu se dă doar în zona de susţinere materială a cursurilor, ci şi pe frontul conştientizării profesorilor asupra utilităţii acestor cursuri. Cu alte cuvinte, unii profesori se lasă greu convinşi să-şi schimbe metodele de predare din cauza mai multor factori: vârsta, comoditatea, rezistenţa la schimbare, propriile convingeri, mentalitățile învechite – „nu mă înveţi tu pe mine să predau, eu urmez programa”, „nu mă interesează avioanele astea cu Fizica Altfel” şi altele.

Aici e pricipala miză dar lupta continuă şi din ce în ce mai mulţi profesori acceptă aceste metode. Pofta vine mâncând, cum se spune. Iată ce a spus acelaşi formator al programului: „Totul a început ca o simplă provocare, prin înscrierea şi participarea, în 2014, la un curs cu metode eficiente de predare şi învăţare a Fizicii, aflat la acea vreme într-un stadiu incipient ce ulterior a fost dezvoltat.

După ce mi-am susţinut portofoliul de proiecte în etapa de evaluare, am primit invitaţia de a aprofunda aceste cursuri pentru a deveni formator şi a învăţa, la rândul meu, alţi profesori să predea după aceaste metode. Şi îmi place ceea ce fac.” Iar eu pot să confirm acest lucru. Cât a predat un nou curs profesorilor de Fizică am fost ochi şi urechi pentru că m-a absorbit cu totul în povestea ei şi în felul aparte de a transmite informaţia.

Etapa de predare, efectivă, în clase prin noile metode

Ei bine, după cursuri, am vrut să vedem la lucru şi un profesor care a trecut prin cursurile de Fizica Altfel şi am vrut să vedem şi dacă elevilor a început să le placă Fizica mai mult decât le plăcea înainte ca profesorul lor să participe la cursuri.

Aşa că, la începutul acestui an, am ajuns la Şcoala Mărţişor din cartierul Berceni la o oră de Fizică de clasa a VI-a, în care s-au folosit metodele de predare deprinse la cursurile Fizica Altfel. Am nimerit la o oră despre inerţia şi masa corpurilor, în care elevii s-au împărţit în câteva grupe, au lucrat cot la cot şi au exemplificat foarte relaxat fenomenele aferente cu ajutorul lucrurilor ce îi înconjoară. Unii au făcut un video, alţii au exemplificat prin…dans (da, dans), iar alţii au exemplificat fenomenul de inerţie cu ajutorul unor machete de maşini. Dacă toate orele de Fizică s-ar desfăşura aşa…

Trecând prin etapa de formare a profesorilor, iar mai apoi prin cea de predare, efectivă, către elevi, pot spune că lucrurile s-au legat într-un mod foarte fericit, iar puzzele-ul s-a completat foarte natural. Am văzut un profesor care predă profesorilor de Fizică aceste metode simple şi eficiente, după care am văzut un altul la lucru, aplicându-le cu foarte mare uşurinţă şi plăcere, iar apoi am văzut relaxarea copiilor de la o oră de Fizică.

Nu e vreo minune la mijloc, e suficient să vrei, ca profesor, să te înscrii la aceste cursuri, pentru că interesul va creşte încă de la primul curs. Iar rezultatul este unul fabulos şi pe care mi l-aş dori şi copiilor mei.

Etapa de evaluare

Ultima etapă a proiectului Fizica Altfel constă într-o evaluare a profesorilor ce are loc după o lună de la cursurile predate. Astfel, 25 de profesori implicați în proiect prezintă oral în fața unei comisii rezultatele metodei de predare, cât de receptivi au fost elevii şi alte lucruri observate.

KFC s-a alăturat, în 2017, organizațiilor care susțin reforma sistemului de învățământ românesc, printr-un parteneriat încheiat cu reprezentanții Centrului de Evaluare și Analize Educaționale. Cu ajutorul finanțării oferite de companie, CEAE va putea să își continue cursurile pentru „profesorii altfel”, o comunitate creată în scopul schimbării metodelor de predare în clasă.

Cu sprijinul KFC, comunitatea de „profesori altfel”, care numără peste 1.800 de profesori, s-a mărit cu 150 de profesori. Astfel, în primul semestru al anului școlar 2017 – 2018, alți 7.500 de elevi au fost beneficiarii noii metode de învățare a științelor la clasă. Iar sprijinul KFC, aşa cum am spus, va continua şi în acest an.

Fizica Altfel

Mai multe detalii pentru înscrierea profesorilor în proiectul Fizica Altfel puteţi să obţineţi de AICI. Fizica Altfel este un proiect care merită promovat, merită dat mai departe pentru ca informaţia să ajungă la cât mai mulţi dascăli.

Comments (4)
 • Foarte frumos articolul, multumesc pentru postare.

 • Felicitari! Deci se poate. Acelasi lucru se poate face si cu chimia, chiar si cu matematica, pentru a fi indragita la clasele mici. Eu am 60 de ani si caut ceva s-o fac pe nepoata-mea sa doreasca sa invete fizica si chimia. Cei care isi aduc aminte de frustrarile lor din scoala si fac tot ce pot sa schimbe modul de predare in interesul copilului, sunt adevarati pedagogi.

 • Cum se poate intra pe Fizica altfel?

 • Ca foarte multe – din pacate – ONG-uri, consumatoare de fonduri fara nici o finalitate. Mii de profesori trecuti prin cursuri ca gasca prin apa, indopati cu truisme, si trimisi inapoi -vorba aceea, s-a dus bou si s-a intors vaca – Esenta metodei, dupa cum arata un formator, consta in faptul ca „soluţiile vin chiar de la copii, lucrurile sunt frumoase şi pentru ei şi parcă mai piere din percepţia asta dură şi inaccesibilă a Fizicii,” Cred ca va dati seama ca se asteapta ca printre elevi sa apara un Einstein,
  Unii dintre naivi au asistat la asa numite lectii de investigatie, pregatite si reguzate indalung, lectii care in nici un caz nu pot fi aplicate zi de zi.
  In 40 de ani de invatamant am asistat la multe farse de acest gen. Prin natura functiei a trebuit sa asist la multe lectii de fizica de gimnaziu si sunt 100% de acord ca ceea ce se preda nu era fizica, dar asta dn cauza ca profesorii respectivi, care solicitau grade didactice, nu aveau nici un fel de dragoste, nici macar atractie catre obiectul predat. Astora n-ai ce sa le faci decat sa-i recalifici, iar celor care au vocatie nu e nevoie sa le insiri mosi pe grosi, vor face lecti minunate si vor ramane in amintirea elevilor, dupa ce acestia vor termina Harvard sau Princeton si le vor trimite scrisori de recunostinta..
  In ceea ce ma priveste am urmatoarele propuneri:
  1. Pentru predarea stiintelor la gimnaziu si chiar la liceu, un singur profesor care sa predea fizica, chimia si biologia. Cui i se pare greu, sa se duca. Un institut special pentru profesori e necesar. Absolventii de universitati sa se ocupe de cercetare sa invatamant unoversitaar. Invatamantul preuniversitar e greu pentru ei.
  2. Nu mai mariti nesabuit salariile, in speranta ca vor veni, atrasi de castig, oameni de valoare Valoarea unui profesor nu se poate pretalui. Dimpotriva, ne vom alege cu smecheri care-si vor bate joc si de elevi, si de voi, cei care-i umflati cu bani.. A crescut salariul de doua ori, caltatea invatamantului de cate ori a crescut?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.