29th ian.

Peugeot 308 GTi – marea evadare din cotidian

Iată că primul articol pe zona auto de anul ăsta nu este despre un episod din proiectul #masinadefamilie, ci despre sportiva Peugeot 308 GTi, un model pe care l-am avut în teste la finalul anului trecut şi cu care m-am dat doar eu, fără ai mei. Shame on me! 🙂

Modelul pe care l-am avut în teste a fost un Peugeot 308 GTi, motorizare pe benzină 1,6 THP S&S BVM6, cu 270 de CP şi cutie manuală în 6 trepte.

Peugeot 308 GTi

A fost o nebunie de-a mea să iau în teste o maşină de 270 de CP, nebunie pe care trebuie să recunoaştem că o avem toţi, din când în când, să conducem un model sportiv aducător de adrenalină şi mult fun şi care să îţi satisfacă şi ego-ul. Mă refer mai ales la familişti, care îşi înfrânează astfel de porniri atunci când se deplasează cu familia, din motive de siguranţă şi care, pe de altă parte, îşi doresc să iasă din tipare şi să mai evadeze din când în când.

Aşa a fost şi cu mine când am decis să fac o deplasare cu furia rouge-noir de la Peugeot. Peugeot 308 GTi e capabil de performanţe sportive de top datorită, în primul rând, hergheliei de 270 de căluţi dar şi a discurilor de frână cu dimensiunea de 380 mm, a suspensiei sport care apropie şasiul cu 11 mm faţă de suprafaţa de rulare, a diferenţialului Torsen, a sistemelelor de asistenţă eficiente şi a dotărilor suplimentare incluse în pachetul Sport, disponibile in standard pentru acest model. Cam acestea sunt ingredientele cele mai piperate ale noului Peugeot 308 GTi. Plăcere nelimitată la condus 🙂.

La acestea mai adăugăm şi culoarea Bi-Ton (roşu cu negru) „Coupe Franche” al modelului Peugeot 308 GTi pe care l-am avut în teste, una foarte potrivită pentru o astfel de sportivă.

Nu sunt eu un mare tester de maşini sportive dar dumnealui rupe asfaltul în două după 3.000 de turaţii, atunci când intră turbina, lag cu care te obişnuieşti. Cu alte cuvinte, maşina reacţioneză violent şi te bagă în scaun atunci când ajunge undeva pe la 3.000 de turaţii. Îi place la turaţii înalte.

Suspensiile nu sunt unele confortabile, în mod evident, sunt tari dar super-eficiente în curbe, unde scaunele cu susţinere laterală îşi fac şi ele treaba, exact ce aştepţi de la o astfel de sportivă. Vorba cuiva: cu o astfel de maşină, în curbe, eşti ca pe şine. Atât de stabilă e.

Spuneam că acceleraţia este una violentă, mai ales atunci cănd selectezi modul sport (i-aş zice modul Insane). Vorbim de o maşină de doar 1.200 de kg propulsată de un motor de 270 de CP, raport care îţi poate face măcar o idee despre ce vorbesc.

Culoarea bi-ton, jantele de aliaj 19″ GTi „CARBON”, etrierele roşii de mari dimensiuni, dubla evacuare, si acestea de dimensiuni generoase, design-nul, cu totul, al noului Peugeot 308 GTi sunt elemente ce fac furori pe stradă. Nu poţi să nu o remarci în trafic. Mai ales că face şi un zgomot specific maşinilor de mare putere. A fost o plăcere să mă dau cu ea pe porţiuni lungi de drum drept dar mai ales pe serpentine unde adrenalina atinge cote înalte.

La interior, pedalierul şi ornamente de praguri din aluminiu, volanul sport îmbrăcat în piele şi de dimensiuni reduse, schimbătorul cromat şi scaunele sport cu tetieră inclusă te anunţă din vreme că ai de-a face cu o sportivă.

Două chestiuni inedite pe care le-am întâlnit la Peugeot 308 GTi: cadranele cu vitezometrul şi turometru sunt poziţionate deasupra volanului, iar turometrul nu indică turaţiile în sensul acelor de ceasornic, ci invers. Poate părea ciudat dar te obişnuieşti.

De asemenea, un amănunt pe care nu l-am mai văzut de mult la o maşină este indicatorul de temperatură a apei, unul foarte important la o maşină eminamente sportivă.

Peugeot 308 GTi are şi câteva dotări care nu neapărat le găseşti la o maşină sportivă dar care îţi sporesc plăcerea de a conduce: scaune Peugeot Sport încălzite, reglaj electric şi cu funcţia de masaj lombar, frână de mână electrică, asistenţă la parcare faţă + spate, ecran tactil ce adună aproape toate funcţiile, sistem de sonorizare Denon.

Consumul este unul pe măsură pentru că – nu-i aşa – distracţia, ca orice distracţie, costă. Astfel, în testul cu Peugeot 308 GTi, am făcut 434 de km şi am consumat un rezervor întreg de 53 de litri, rezultând un consum de 12,2 %. Vă spun eu că se putea şi mai mult dar nu am condus în forţă toţi km ăştia.

Peugeot 308 GTi – concluzii

Aşa că, Peugeot 308 GTi poate fi o a doua maşină exclusiv pentru fun, o maşină de dus pe circuit, o maşină cu care să mai evadezi din când în când. E o jucărie de 31.300 de euro, TVA inclus (preţul modelului testat) pe care mă bucur că am avut şansa să o conduc.

În curând, un nou episod din #masinadefamilie, cel cu numărul 45.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.