Valea Verde – Comunitatea locală ne-a convins să ne stabilim aici
Toamnă târzie. Frig. Mai sunt doar câteva zile până în decembrie. Suntem într-un sat obişnuit din Transilvania peste care s-a lăsat înserarea, cu drumuri semidesfundate, ca după ploaie. Câteva lumini, nu foarte convingătoare, se văd din loc în loc. Nici ţipenie de om. Aşa e la ţară: sătenii se retrag în case devreme pentru odihnă, iar a doua zi, sunt în picioare înainte de răsăritul soarelui.
„Aţi ajuns la destinaţie!” Parcăm. Am ajuns. Aici trebuie să fie. Deschidem uşile maşinii şi tragem o gură sănătoasă de aer proaspăt şi rece. E linişte. O liniştite apăsătoare şi un întuneric pătrunzător. Ah, ce mi-aş fi dorit să ajung pe lumină, să pot să văd şi să mă bucur de locurile acestea. Dar nu era timpul pierdut. Urma să petrecem două zile în aceste locuri, departe de gălăgia şi de stresul din oraş. Două zile în care să ne rupem de lucrurile cotidiene şi să ne bucurăm de natură. Eram chiar în mijlocul ei.
A doua zi, dimineaţă, odătă cu strigătul cocoşilor, aveam să realizăm că eram într-un autentic sat transilvănean pe care puteam să-l vedem, de data asta, la lumina puternică a zilei, în toate dimensiunile sale, mai ales că soarele, abia răsărit, anunţa o zi splendidă. Era tot ce ne puteam dori.
Unde?
Dar despre ce oază de linişte era vorba? Era vorba despre Valea Verde Resort Cund, un loc unde am ajuns în episodul cu numărul 44 din proiectul #masinadefamilie, cu noul Mercedes-Benz E-Class All-Terrain. Era pentru prima oară când ajungeam aici.
Cund este situat în judeţul Mureş, la Nord Vest de Sighişoara – cam 20 de minute cu maşina de Sighişoara şi cam 30 de minute de Mediaş – un sat autentic transilvănean, izolat şi ocolit de tehnologie şi de alte minuni ale vremurilor noastre actuale, locul ideal pentru a-ţi încărca bateriile. Iar în acest cadru, complexul Valea Verde este locul perfect unde poţi fugi de viaţa modernă, pentru un week-end sau pentru o săptămână şi unde te poţi conecta cu natura.
În 2006, antreprenorul german Jonas Schäfer şi soţia sa, Ulrike, au cumpărat în acest loc pitoresc 2 case săseşti şi fermele aferente pe care le-au restaurat şi transformat în ceea ce este azi un complex turistic, însă fără să le modifice dramatic. Atingerea modernului se vede doar la interior – ai tot ce îţi poţi dori, ca într-o unitate de cazare de 4 stele – dar exteriorul se încadrează perfect în tipicul zonei.
Jonas şi soţia sa ajunseseră pentru prima dată în Cund, încă din 2003, loc de care s-au îndrăgostit şi unde au revenit constant până în 2006 când au luat decizia să creeze complexul Valea Verde.
Comunitatea din Cund
Pentru a înţelege contextul, pentru a înţelege motivele pentru care Janos s-a stabilit aici şi a creat acest loc mirific, unde nu a investit doar bani, ci şi pasiune, timp și multă dragoste, el mi-a spus o poveste care m-a pus pe gânduri.
„Acum ceva vreme, într-o noapte, chiar apartamentul în care staţi a luat foc. Cineva a sunat la 112 şi m-a sunat şi pe mine. Am sărit în maşină şi am gonit spre complexul Valea Verde. Eu stau în sat, am ajuns în 15 minute. Dar înainte să ajung eu şi înainte să ajungă pompierii, erau deja 15 localnici care reuşiseră să stingă focul cu ce au avut la îndemână.
Cam asta înseamnă comunitatea din satul Cund. Oamenii de aici îţi sar în ajutor necondiţionat şi sunt alături de tine, orice ai avea nevoie. De comunitatea din Cund m-am ataşat, în primul rând şi acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care am decis să ne stabilim aici şi să investim în aceste locuri.
Noi ne-am îndrăgostit de aceste locuri încă de când am ajuns pentru prima dată, iar comunitatea de aici ne-a convins că facem ceea ce trebuie stabilindu-ne aici şi ne-a ajutat să ne integrăm. Din motive arhi cunoscute, însă, o parte dintre localnici îşi doreau să plece, să lucreze la oraş. Atunci, ne-am gândit ce am putea să facem pentru ca ei să rămână.
Nu i-am convins pe toţi dar o bună parte dintre ei au rămas şi lucrează pentru noi – azi, oferim locuri de muncă pentru 24 de localnici – sau colaborează cu noi. Uite, ca exemplu, toată mobila pe care o vezi este făcută de câţiva localnici în atelierul nostru de tâmplărie. La fel, tâmplăria de la toate ferestrele sau uşile. Apoi, avem oamenii de la bucătărie, oamenii care servesc, oamenii care se ocupă de locurile de cazare şi oamenii care au grijă de fermă şi de grădina de legume, o grădină de 2,5 hectare, fermă si grădină care ne furnizează aproape tot ce avem nevoie la bucătărie. Toţi sunt localnici. Ne-am ataşat foarte tare de ei.”
Valea Verde Resort
Pe lângă complexul principal, format din 4 case individuale cu câte un apartament de mari dimensiuni, clădirea cu restaurantul şi terasa şi alte dependinţe, Jonas si Ulrike au renovat şi alte 6 case săseşti din sat, capacitatea maximă de cazare fiind de 60 paturi. Casele ţarăneşti transilvănene, situate la 300 – 700 de metri de complex, au, fiecare, câte o bucătărie complet utilată, o baie modernă, o curte generoasă, cu o terasă acoperită și grădină.
Cele 4 partamente din complexul central Valea verde – în unul dintre ele, cel care are şi un living cu canapea extensibilă, am stat şi noi – sunt spaţioase şi au propria intrare, separată, plus o terasă spațioasă cu masă şi 4 scaune. Nu mai spun de şemineu. Numai pentru şemineu şi tot merită să vii la Valea Verde. Însă oferta de servicii este mult mai generoasă decât atât, reprezentânt tot atâtea motive să vii sau să revii.
Preţul de închiriere al unui apartament variază de la 55 la 80 de euro pe noapte (pentru 2 -4 persoane).
Piscina naturală, locul de joacă, grătarul (unul imens), locul de foc de tabără, tir cu arcul, grădina, pajiştea sunt câteva dintre atracţiile din complexul Valea Verde, un loc foarte potrivit de a veni cu întreaga familie. Fiecare, de la mic la mare, are câte ceva de făcut, are câte un loc de „joacă”
Vara e foarte bine de venit aici, iar noi ne-am propus să revenim vara viitoare. Ne-a rămas în minte piscina naturală, una cu adâncimi diferite (2,5 m si 1,1 m), pentru toate vârstele. Janos ne-a asigurat că mediul natural în care a aceasta a fost costruită face ca apa să fie foarte curată tot timpul (filtrare naturală), chiar dacă dimensiunea piscinei este una mai mult decât generoasă.
Food concept
Trei lucruri îmi vin tot timpul în minte atunci când mă gândesc la partea culinară din Valea Verde: trufele, preparatele culinare alese și vinurile asortate cu felurile de mâncare. Despre trufe v-am spus câteva cuvinte. Să vedem ce e aşa de special cu mâncarea la Valea Verde şi de ce este o experienţă culinară pe care nu poţi să o uiţi.
Atunci când proprietarul, foarte pasionat de gastronomie, stă mai mult în bucătărie şi găteşte alături de oamenii săi, ştii că ce îţi ajunge în farfurie este atent preparat. Jonas a devenit chef şi se implică, iar asta se vede. Mâncărurile din ingrediente naturale, majoritatea din grădina şi ferma proprie sau de la fermierii locali, au gust autentic şi ajung şi la sufletul celor mai mofturoşi dintre noi. Şi ştiu eu vreo două mofturoase mici 🙂
Aşadar, Janos găteşte, serveşte, niciodată nu ştii cu exactitate ce îţi oferă de mâncare şi cu ce surprize plăcute te poate lovi, trece pe la mese şi cere feed-back, îsi cere scuze că nu mai poate vorbi pentru că urmează să sosească la Valea Verde un grup mare de oaspeţi şi trebuie să gătească, revine si întreabă dacă totul e ok si, foarte important, are la îndemână tot timpul o poveste sau o glumă bună. E parte din farmecul locului şi de aceea Valea Verde oferă un food concept aparte.
Una dintre atracţiile culinare, de care am beneficiat şi noi – cu ceva extra -, este pachetul „Călătoriile Gourmet” ce include: cina cu cinci feluri de mâncare şi câte un pahar vin pentru fiecare fel de mâncare, micul dejun, un prânz ușor şi un masaj relaxant, ceaiul de după amiază, acces la sala de fitness, un pachet de bun venit cu fructe, ceai și apă în cameră.
Tariful pentru acest pachet, pentru un adult, pe zi (cazarea în cameră in regim de dublu) este de 105 Euro. Tariful pentru un copil între 4 şi 12 ani (unde s-au încadrat si fetele noastre), pe zi (cazarea în cameră în regim de dublu): 45 Euro. Iar tariful pentru un adult, pe zi (cazare în regim de cameră single): 125 Euro.
Ce poţi face prin împrejurimi?
La invitaţia lui Jonas, a doua zi a şederii noastre, am fost la vânătoare de trufe prin pădurile din zonă, o experienţă inedită pentru noi, ca familie, alături de Cornel, vânătorul de trufe din Valea Verde şi de cei doi câini specializaţi în căutarea de trufe, Muky şi Dick 🙂 „Caută Dick, caută!” E ce mi-a ramas în minte după acea zi. Iar căutătorii patrupezi, special pregătiţi, au găsit de fiecare dată trufe fără prea mare efort.
Nu am ştiut că Transivania este una dintre cele mai bogate regiuni în trufe şi nici că preţul de achiziţie a unui kilogram de trufe începe de la 500 de euro, în funcţie de tipul trufei.
Poţi face şi un pic de off-road, aşa cum a făcut noi (n-am exegerat, să ştiţi) pentru că tot aveam cu ce. Şi chiar dacă o luaţi pe jos, cu bicicleta, călare sau cu căruţa, peisajele cu dealuri şi văi sunt de vis şi aveţi ce vedea. E musai să venim şi la vară când totul va fi verde la…Valea Verde.
Valea Verde, filmul
Dar cel mai bine vă uitaţi la acest film despre ce înseamnă Valea Verde, un film foarte bine făcut şi foarte sugestiv:
Doar un lucru vă mai spun: Din Bucureşti, noi am venit pe ruta Bucureşti – Piteşti – Rm. Vâlcea – Sibiu – Mediaş – Cund. E ruta recomandabilă, inclusiv pentru întoarcere, având în vedere experienţele neplăcute cu aglomeraţia de pe Valea Prahovei, în ideea în care se merge pe varianta Bucureşti – Poieşti – Braşov – Sighişoara – Cund. E un drum de 5 – 6 ore.
Comments (0)