computer
6th dec.

Care a fost primul tău computer și ce amintiri ai de atunci?

Tu îţi mai aminteşti care a fost primul tău calculator? Primul tău computer, primul PC?

Nu mai ştiu exact când, dar era cam la începutul înternetului, dacă pot spune aşa, mă uitam cu jind la cele câteva PC-uri de la job, pe care stângaci, cu toţii, începusem să lucrăm. Era un fel de a spune că lucram. Nu aveam nici viteza şi nici abilităţile necesare. Parcă aveam două mâini stângi. Nu era Google, nu era Facebook. Iar noi, toţi, eram departe de a include PC-ul în modul nostru de viaţă.

Revenind la primul meu PC, după ceva vreme în care o sămânţă de interes în legătură cu computerele începuse să crească în mine, un foarte bun prieten şi nu doar un foarte bun utilizator al PC-ului dar şi cel mai bun programator pe care îl cunosc eu, mi-a făcut o bucurie neaşteptată dăruindu-mi, efectic, computerul lui vechi, în condiţiile în care el tocmai îşi luase unul nou.

El mi-a spus, atunci: „Fiecare om ar trebui să aibă un computer, iar eu vreau ca tu să ai unul. Trebuie să ai un computer! Aşa că ţi-l fac cadou pe ăsta.” Mulţumesc, Dan. Este foarte posibil ca atunci, tu să-mi fi schimbat un pic traiectoria în viaţă 🙂 Nu oi fi eu, tocmai, vreun programator dar de vreo 10 ani, PC-ul e parte nu doar din viaţa mea, ci şi din activitatea din care îmi căştig existenţa.

Oare acel PC, primit în mod neaşteptat, era vechi pentru mine? Pe naiba. Era ca şi cum aş fi trecut de la Trabant, la Ferarri. Acum poate aş râde de cum se mişca acel computer dar pentru momentul ăla era un tren de mare viteză. Era prima mea relaţie serioasă cu un computer şi perioada când am descoperit puterea unui astfel de device.

Apoi a urmat un upgrade, apoi un alt PC, tot un desktop cu unitate centrală şi mult mai tarziu a început seria cu laptopurile. Continuă şi azi.

E normal, pentru că până acum ceva vreme, PC-urile cu desktop şi unitate centrală erau un lucru obişnuit, mai ales în birouri, pentru ca mai apoi, odată cu nevoia de mobilitate, laptopurile să le ia locul, încet, încet. Între timp, au apărut şi s-au dezvoltat foarte mult şi telefoane smart, tabletele, iar laptopurile, deşi au început „să între şi ele la apă”, au devenit din ce în ce mai puternice.

Câţi dintre voi mai folosesc desktopuri în acest moment? Cel puţin acasă, cred că foarte puţini. Eu ştiu, însă, câţiva oameni care preferă desktopul cu unitate centrală, în locul laptopurilor pentru că sunt mai stabile, mai durabile, poţi să le configurezi cum vrei şi da, unele dintre ele, mai ales cele folosite pentru jocuri, sunt foarte, foarte puternice.

Eu n-am fost niciodată vreun geek să şurubăresc la vreun PC, mai ales în era laptopurilor, dar ştiu o grămadă de oameni care o fac şi n-ar da 100 de laptopuri pe un dektop cu unitate centrală, un super computer făcut din componente PC care mai de care mai puternice, creat de mâna lor, transformând, astfel, un avion de hârtie, într-un adevărat Boeing 777.

Deci, care a fost primul vostru computer?

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.