2nd dec.

Mercedes-Benz E-Class All-Terrain, pregătit în orice moment pentru o aventură off-road

Aşa cum spuneam într-o postare din debutul episodului 44 din proiectul #masinadefamilie, în care am testat noul Mercedes-Benz E-Class All-Terrain, un T-Modell într-o ediţie specială, viaţa e făcută din bucurii mici (şi dese), iar una dintre aceste bucurii ale noastre, ca familie, este să mergem împreună cu modele noi de maşini şi să descoperim locuri speciale.

Bucuria vine pentru toţi, de fiecare dată, la fiecare episod din #masinadefamilie pentru că facem, în medie, cam 2 episoade pe lună, iar aşteptarea unui nou test, cu un model nou -„Tati, ce mai testăm, ce maşină mai iei în teste?” – este, astfel, mai mare, deci şi reacţiile sunt autentice, iar scriitura de după test este una mai caldă, mai emoţională.

La fel a fost şi în recent încheiatul test cu Mercedes-Benz E-Class All-Terrain, în care reacţiile fetelor au fost de wow după ce ne-am îmbarcat către o destinaţie de mare excepţie – Valea Verde Resort Cund – despre care o să scriu un material separat, în curând. Wow pentru cum arată Mercedes-Benz E-Class All-Terrain, wow pentru spaţiu, wow pentru confort, wow pentru iluminatul interior şi wow pentru multe alte lucruri, pe care le voi menţiona amănunţit mai jos.

Modelul pe care l-am avut în teste a fost un Mercedes-Benz E-Class All-Terrain, 220 d 4Matic, 194 de CP şi cutie de viteze automată 9G-TRONIC cu 9 rapoarte, un model care a urmat la rând, în mod natural, după testul din luna octombrie cu Mercedes-Benz C-Class T-Modell, un alt break de excepţie.

După Mercedes-Benz GLE şi Jaguar F-PACE, Mercedes-Benz E-Class All-Terrain este maşina care m-a impresionat cel mai mult în proiectul #masinadefamilie. Şi am avut ceva modele în proiect. E o combinaţie foarte fericită de break cu SUV şi care te satisface oricât de pretenţios ai fi. E o maşină foarte potrivită pentru cei care vor o aventură off-road dar nu-şi doresc neapărat un SUV.

Funcţia All-Terrain de la Mercedes-Benz E-Class All-Terrain, care se poate selecta din mers, este genială, atunci când ai de-a face cu drumuri mai accidentate, mai alunecoase sau cu o înclinaţie mai mare. Odată activată funcţia All-Terrain, garda la sol creşte şi îţi crează condiţiile perfecte să abordezi şi drumuri mai grele – cu pietroaie mai mari, cum a fost în cazul nostru, la un moment dat. În modul All-Terrain, nu ai voie să depăşeşti viteza de 35 de km/h – te şi atenţionează dacă o depăşeşti.

Cu alte cuvinte, un break drăguţ şi elegant se poate transforma, în câteva secunde, într-un off-roader cu potenţial, pregătit să abordeze tot felul de drumuri, la pachet cu tracţiunea integrală nepermanentă 4Matic, care îşi intră în atribuţiuni atunci când e nevoie: când o roată sau mai multe îşi pierde/pierd aderenţa sau când e nevoie de toată tracţiunea din dotare la urcarea unei pante abrupte, de exemplu.

Ce mi-a plăcut

  • cutia de viteze 9G-TRONIC, cu 9 rapoarte, e genială (de câte ori am mai spus-o!). Face toţi banii din lume, pe cuvânt. Este extrem de rapidă şi de responsive, schimbă vitezele insesizabil, simte foarte bine dacă ai nevoie de putere mai mare, de mers la relanti sau dacă ai nevoie de frână de motor. Cutia 9G-TRONIC poate fi un diferenţiator major atunci cântăreşti ce model vrei să achiziţionezi, în acest segment
  • modurile de condus – individual, sport, confortabil, eco şi All-Terrain. Modul Individual se poate croi după dorinţele fiecărui utilizator; modul Sport te ajută la depăşiri, mai ales; modul Confortabil este cel în care am rulat cel mai mult, pe drumuri normale; modul eco este modul recomandat de a rula în oraş, iar despre modul All-Terrain am scris mai sus. Toate se pot schimba între ele, din mers şi se selectează de la un buton aflat pe consola centrală
  • Sistem inteligent de iluminare MULTIBEAM LED – alt sistem genial. Am mai văzut faruri adaptive dar cele de pe Mercedes-Benz E-Class All-Terrain sunt cele mai inteligente din câte am văzut şi are nişte particularităţi foarte interesante: aşa cum se ştie, în modul automat, farurile cuplează faza lungă odată ce ai ieşit din oraş, iar sistemul simte nevoia de o luminozitate mai bună. Ei bine, pe măsură ce un autoturism se apropie din sens opus, sistemul nu decuplează faza lungă, ci creează un con de umbră protector pentru maşina care vine din faţă (Asistent adaptiv pentru faza lungă Plus), iar pe partea în care rulezi, spotul luminos îţi asigură, în continuare, lumina necesară. La fel pentru maşinile ce rulează în acelaşi sens cu tine şi de care te apropii. De-asta e genial acest sistem
  • scaune faţă cu încălzire şi răcire şi scaune spate (cele laterale) doar cu încălzire, spre fericirea fetelor, că tot suntem într-o perioadă mai rece
  • pachetul de iluminare interioară ce dispune de foarte multe culori. Noi am votat movul şi aşa a rămas 🙂
  • susţinerea laterală foarte bună a scaunelor din faţă, ca la modelele sport
  • cameră pentru deplasarea în marşarier ce cuprinde şi o vedere de sus la 360 de grade plus pilot parcare
  • Integrare smartphone prin Apple CarPlay

Design

Nu mai insist pe faptul că îmi plac break-urile. Am mai spus-o. O să menţionez, în schimb, legat de design, faptul că Mercedes-Benz E-Class All-Terrain are, în plus, acea grilă frontală specifică modelelor SUV precum la GLA, GLC sau GLE şi care îţi arată din start că ai de-a face cu un alt fel de break, cu un off-roader.

Deşi l-am văzut negru, în dimineaţa când l-am ridicat (era şi o dimineaţă cu multă ceaţă), modelul pe care l-am avut în teste are o vopsea metalizată verde Kallaite, un verde închis pe care l-am sesizat abia atunci când a ieşit soarele. Oricum, e o culoare specială şi foarte interesantă.

Tot la capitolul design, mai spun că acele benzi cromate de la praguri şi de la ramele uşilor plus barele din aluminiu lustruit de pe acoperiş îi dau un farmec aparte. Am surprins aceste accente în câteva dintre pozele de mai jos. O să vedeţi la ce mă refer.

La interior, Mercedes-Benz E-Class All-Terrain ne-a oferit câteva detalii care punctează încă o dată faptul că avem de-a face cu un model elegant, de lux: ceasul analogic din bord, ornamentele din lemn de frasin maro lucios, cele 4 (nu 3) guri centrale de aerisire, cromate, din bord, volanul din piele Nappa, scaunele din piele de culoare maro Hazelnut, lumina ambientală cu o varietate foarte mare de culori şi altele.

Confort

Spaţiul la interior este unul mai mult decât suficient. Bancheta de dimensiuni foarte mari din spate a fost perfectă pentru fete, pe care s-au întins şi au stat regeşte.

Porţiunea de drum accidentat, cu pietriş şi chiar bolovani, ne-a arătat ce înseamnă confort din punct de vedere suspensii, datorită, în principal, sistemului de suspensii pneumatice AIR BODY CONTROL. Acesta adaptează caracteristicile de amortizare ale autovehiculului şi roţile sale la starea drumului şi asigură mult mai mult confort dar şi dinamism la viteze mari.

Mercedes-Benz E-Class All-Terrain are suport lombar pe 4 sensuri pentru scaunele din faţă, pe lângă reglajul electric al spătarului şi reglajul pe înălţime. Reglajul faţă-spate este manual.

Alte caracteristici ce asigură confort, mai ales la drum lung şi foarte lung, sunt: sistemul sonorizare Burmester® surround de mare excepţie şi geamurile fumurii laterale spate şi lunetă, un detaliu apreciat mereu de fete şi care le protejează de lumina soarelui.

Siguranţă

Manevrabilitatea la Mercedes-Benz E-Class All-Terrain este una excelentă pe orice tip de drum/ suprafaţă (am rulat inclusiv pe noroi) datorită tracţiunii integrale permanente 4MATIC, în combinaţie cu sistemele de siguranţă clasice ABS, ESP şi sistemul electronic de control al tracţiunii 4ETS. De eficacitatea sistemului All-Terrain am amintit mai sus.

Tocmai pentru că poate fi un off-roader veritabil, Mercedes-Benz E-Class All-Terrain are în faţă un scut de protecţie pentru motor şi unul în spate pentru a proteja evacuarea, aşa cum îi stă bine unui astfel de model.

Odată ce ai cuplat centurile de siguranţă pentru locurile din faţă, acestea se tensionează singure, însă fără să te strângă incomod de tare. Decuplarea oricărei centuri, nu doar a celor din faţă, este însoţită de o atenţionare sonoră şi una în bord. Nu ai cum să fentezi sistemul 🙂

În plus, oglinzile interioară şi exterioară stânga sunt heliomate şi asigură o protecţie foarte bună pentru şofer. De menţionat că oglinzile exterioare se rabatează electric odată cu închiderea centralizată.

Utilitate

La Mercedes-Benz E-Class All-Terrain am întâlnit unul dintre cele mai mari portbagaje din proiectul #masinadefamilie, cu o capacitate de 640 de litri (şi o deschidere foarte mare) şi cu posibilitate de extindere la 1.820 de litri prin rabatarea banchetei din spate. Probabil că reuşeam să-l umplem dacă plecam într-o vacanţă de 2 săptămâni, nu într-o excursie de doar 3 zile.

Pe lângă clasicile prize de 12V din portbagaj şi pentru locurile din spate, Mercedes-Benz E-Class All-Terrain mai are, în mod inedit, o priză de 230 de V, tot pentru pasagerii din spate. E a doua oară când întâlnesc acest amănunt inedit şi util, în acelaşi timp.

Mercedes-Benz E-Class All-Terrain are multiple spaţii de depozitare, cu dimensiuni generoase: cele din uşi, foarte largi, cel dintre scaunele din faţă ce se deschide în 2 părţi, foarte adânc, un spatiu în bord pentru telefon, 2 suporturi de pahare pentru locurile din faţă şi cotieră rabatabilă cu 2 suporturi de pahare pentru locurile din spate.

Mercedes-Benz E-Class All-Terrain are şi cârlig de tractare, tot îmi plac mie rulotele. Şi ar trage foarte bine o rulotă. Surprinzător, însă, cârligul de tractare se poate plia sub bară printr-o simplă apăsare de buton. Odată pliat, nici nu ştii că ai un astfel de cârlig. Foarte tare. Nu am mai întâlnit aşa ceva. Ia uitaţi-vă la video de mai jos:

Consum

Computerul de bord mi-a indicat că pe parcursul testului am avut un consum de 7,3%. Rezervorul lui Mercedes-Benz E-Class All-Terrain are o capacitate de 66 de litri peste care noi am mai pus cca 10 litri litri de motorină. Mai exact, am parcurs cca 900 de km în test, cu cca 70 de litri de combustibil, deci calculat băbeşte, rezultă un consum de 7,7 %, unul mai mult decât decent pentru o maşină cu un astfel de gabarit, încărcată aproape full cu bagaje.

Mercedes-Benz E-Class All-Terrain – Preţ

Preţ: de la 51.000 euro (TVA inclus)

Preţ model testat:   75 291,30 euro (TVA inclus)

Imagini din acest episod si din toate episoadele #masinadefamilie puteţi urmări pe Instagram sau Facebook.

Test anterior #masinadefamilie: Renault ZOE 400. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect le găsiţi aici.

Proiectul #masinadefamilie a câştigat locul 2 la Webstock Awards 2016cel mai mare eveniment de Social Media din România, la categoria Blogger’s Projects. Episodul 44 din #masinadefamilie a fost susţinut de către Mercedes-Benz Romania şi Valea Verde Resort Cund.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.