Renault ZOE 400 sau mașina electrică cu cea mai mare autonomie de la noi
Renault ZOE 400 a fost cel de-al 3-lea model full electric din proiectul #masinadefamilie şi cel de-al doilea de la Renault. Noul ZOE este maşina electrică cu cea mai mare autonomie dintre cele comercializate oficial în România, iar în plus, este cea mai bine vândută maşină full electrică din Europa.
A fost testul în care nu mi-am pus foarte tare problema unde o încarc sau dacă îmi ajunge bateria azi sau mâine. Am luat-o încarcată full, iar autonomia indicată, de peste 300 de km, mi-a dat un sentiment ciudat de linişte. Adică 300 de km prin Bucureşti nu sunt puţini, chiar şi pentru noi care facem o mulţime de drumuri prin oraş.
Astfel, în episodul cu numărul 43 al proiectului, în altă #saptamanaelectrica, am avut în teste – un test desfăsurat în timpul săptămânii – noul Renault ZOE 400, cu echiparea INTENS, motor electric rotativ Z.E. de 68 KW şi 92 de CP, baterie Li-Ion, 192 celule, capacitate 41 KW/h, cutie automată cu reductor şi o autonomie de 400 de km (300 de km efectivi).
Reamintesc ce am scris atunci când am testat modele mai mici, de oraş, şi anume că o maşină de familie nu inseamnă doar spaţiu la interior şi confort în deplasări lungi, în week-end. O astfel de maşină îţi poate rezolva rapid şi plăcut problemele din timpul săptămânii cu deplasarea într-un oraş cu trafic aglomerat şi cu puţine locuri de parcare. Iar dacă un astfel de model este şi electric, cu atât mai mult pentru că are şi 0 (zero) emisii. Să nu mai vorbesc de plăcerea de a conduce un model full electric…
Revenind la noul Renault ZOE 400, autonomia declarată este de 400 de km dar cea reală (efectivă) este de 300 de km, în regim obişnuit de utilizare, iar dacă „tragi” un pic de ea, poţi urca autonomia spre 350 de km, adică cu radioul oprit – nu o să vă vină să credeţi dar sistemul audio consumă o grămadă de resurse – şi rulat în modul ECO.
Odată apăsat butonul prin care se trece la modul ECO, acceleraţia este „tăiată”, iar consumul se reduce vizibil. Aşa cum am mai spus şi cu ocazia altor teste cu modele electrice, autonomia este influenţată nu doar de diferiţii consumatori precum clima (încalzire şi răcire) şi intensitatea acesteia, încălzirea în scaun, farurile, sistemul audio etc ci şi de modul cum apeşi pedala de acceleraţie. Îi dai pedală, procentul de încărcare al bateriei scade vertiginos.
Frânarea regenerativă
La Renault ZOE 400, deceleraţia adusă de faptul că ai ridicat piciorul de tot de pe pedala de acceleraţie nu este atât de pregnantă ca la BMW i3, de exemplu, dar se simte o frânare usoară, moment când bateria se încarcă datorită frânării regenerative.
Oricum, în cartea maşinii scrie că, în medie, bateria lui Renault ZOE 400 oferă o autonomie de 300 km pe timp de vară, respectiv 200 km pe timp de iarnă.
Un lucru foarte interesant este faptul că Renault ZOE 400 dispune de o pompă de căldură specială, pentru aerul condiţionat sau pentru căldură. Aceasta este reversibilă, protejează autonomia autovehiculului și oferă două funcții: răcirea habitaclului urmând principiul tradițional al climatizării moderne sau încălzirea habitaclului folosind caloriile din aerul exterior.
De asemenea, noul Renault ZEO 400 este echipat standard cu pneuri „MICHELIN ENERGY™ E-V”, concepute special pentru autovehicule electrice, care au o rezistența extrem de scăzută la înaintare şi care participă si ele, astfel, la reducerea consumului.
Renault ZOE 400 câştigă puncte importante la design, acest model fiind, după mine, cel mai sexy dintre toate modelele electrice disponibile pe piaţa noastră, iar dacă adaugi colantarea cu acele dungi albe, ce îţi indică faptul că ai în faţa un model electric, atunci să fii sigur că eşti o „ţintă” în mişcare pentru toti privitorii.
Cineva îmi comenta şi întreba retoric, poate pe bună dreptate, oare de ce toate modelele electrice trebuie să fie atât de urâte? Poate e puţin exagerat „urâte” dar uite că se poate să fii si electric şi sexy, precum noul Renault ZOE 400.
Până la o viteză de 30 de km/h, Renault ZOE 400 are un uşor zgomot, ca un bâzâit, ce previne pietonii că în perimetrul lor se află o masină electrică. E un zgomot nu foarte puternic, ce aduce cu cel făcut de un troleibuz 🙂 De la 30 de km/h în sus, acest sunet dispare, iar liniştea se instalează din nou în cockpit.
Altfel, la bordul noului Renault ZOE 400 m-am bucurat de acceleraţiile specifice unei maşini electrice, de acea linişte uluitoare, de atenţia şi de aprecierea celor din jur pentru că, trebuie să recunoaştem, o maşină electrică este încă o apariţie inedită pe străzile din România.
Unde l-am încărcat pe noul Renault ZOE 400?
Chiar dacă am făcut doar drumuri de oraş – multe, foarte multe drumuri de oraş – am parcurs destul de mulţi kilometri, l-am încărcat pe ZOE doar de 2 ori: o dată la sediul Renault, pentru că e la 5 minute de noi şi a doua oară la prietenii mei de la benzinăria Rompetrol de pe strada Valea Lungă, care m-au recunoscut (mai fusesem cu BMW i3 pe la ei, de vreo 3 ori).
Ca să vă faceţi o idee despre timpii de încărcare, pentru că m-au întrebat mai mulţi, o încărcare de la 20% la 82% am făcut-o într-o oră. Cât am băut un ceai sau am luat masa. De la 80% la 100%, deşi sunt doar 20 de procente, timpul de încărcare este mai mare, astfel, să zicem de la 0% la 100%, timpul de încărcare este de aproximativ 2 ore, în regim de fast charge.
Încărcarea domestică reprezintă, însă, situaţia ideală, când o poţi încărca pe timpul nopţii. Durează mai mult o astfel de încarcare dar nu te deranjeză. Ajungi seara, o pui la încărcat si o iei full încărcată dimineaţa. Evident, dacă stai la casă sau dispui de un garaj. Renault ZOE 400 are posibilitatea de a-l încărca acasă, dar cu conectare la o priză directă, fără întreruperi (adică nu cu prelungitoare, ci direct la o priză de perete). Din păcate, chiar dacă stau la casă, cablul Flexi Charge de 6,5 m lungime nu mi-a ajuns la o priză directă şi nu l-am putut încărca aşa pe ZOE.
Oricum, reţeaua de staţii de încărcare a crescut foarte mult, creştere corelată cu numărul de maşini electrice înmatriculate – în 2016 erau înmatriculate aproape 40 de maşini full electrice, iar în primele 9 luni din 2017 s-au înmatriculat aproape 100 de maşini full electrice şi cca 1.500 de maşini hibride. Reţeaua actuală de statii de încărcare a maşinilor electrice se poate consulta pe www.plugshare.com sau pe aplicaţia mobilă cu acelaşi nume.
În rest, vorbind şi de alte coordonate, noul Renault ZOE 400 este o maşină încăpătoare, cam cât un Renault Captur – cel putin la înălţime este cât un Renault Captur, iar ca spaţiu la picioare cât un Renault Megane, chiar – deci potrivită şi pentru o calătorie comodă cu 4 -5 adulţi şi cu un portbagaj de 330 de litri pe care nu prea ai cu ce să-l umpli, în condiţii de rulat doar în oraş.
Renault ZOE 400: Preţ
Până acum, varianta anterioară a lui Zoe, cea cu autonomie de maximum 180 km, era comercializată cu un plan tarifar care includea preţul maşinii fără baterii, acestea din urmă fiind parte a unui contract de leasing pe mai mulţi ani. Ei bine, s-a renunţat la acest lucru, preţul noului Renault ZOE, cu o autonomie de 300 de Km este de 32.000 de euro (TVA inclus).
Preţ model testat: 34.500 euro (TVA inclus).
Stati pe aproape! #saptamanaelectrica va avea si alte episoade. Vom continua să luăm şi alte maşini electrice în teste. Ne puteţi urmări pe Instagram sau Facebook.
Test anterior în #saptamanaelectrica: BMW i3
Test anterior #masinadefamilie: Peugeot Traveller Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect le găsiţi aici.
Proiectul #masinadefamilie a câştigat locul 2 la Webstock Awards 2016, cel mai mare eveniment de Social Media din România, la categoria Blogger’s Projects. Episodul 43 din #masinadefamilie a fost susţinut de către Renault Romania.
Comments (0)