14th nov.

Peugeot Traveller sau cum te poți distra la drum cu toată gașca

Peugeot Traveller, noul monovolum MPV al mărcii franceze este una dintre acele variante fericite de maşină în care te poţi deplasa în gaşcă – cu 2 familii, în cazul nostru – şi care îţi poate asigura, astfel, şi distracţia de rigoare.

Pe lângă spaţiul enorm pentru pasageri dar şi pentru bagaje, specific unui astfel de model, noul MPV (Multi Porpose Vehicle) Peugeot Traveller, pe care l-am avut în teste acum o săptămână, în episodul cu numărul 42 din proiectul #masinadefamilie, aduce în plus şi o notă de lux şi rafinament, la pachet cu versabilitatea şi utilitatea aduse unui astfel de model.

Peugeot Traveller

Scaunele au multiple posibilităţi de aşezare, în funcţie de nevoi. Astfel, noi am avut varianta cea mai lungă, de 5,3 m, a noului Peugeot Traveller, cu 7 locuri, rândul 2, cel cu 2 scaune independente (directoriale) fiind poziţionate faţă în faţă cu rândul al treilea de scaune, format din 3 scaune. E o variantă de aşezare ce te predispune la fun, chicoteli, jocuri şi multe permutări de n luate câte 5 🙂

Ca idee, cele 2 scaune independente de pe rândul 2 au la dispoziţie şi câte o masă pentru laptop, de exemplu şi – foarte tare – o priză de 220V pentru a alimenta un laptop. E prima oară când întâlnesc aşa ceva.

Revenind la versabilitate, nu am încercat şi varianta cu scaunele de pe rândul 2 orientate către în faţă, poziţie ce ar fi asigurat si mai mult spaţiu la picioare, atât pentru pasagerii din rândul 2, cât şi pentru cei aflaţi pe ultimul rând dar ar fi lipsit fun-ul de care vă spuneam mai sus, nu?

Evident, Peugeout Traveller asigură un spaţiu extins şi suficient de mare şi pentru şofer şi pasagerul din faţă şi o poziţie foarte înaltă de condus, acea poziţie care îţi dă un plus de siguranţă la condus şi vizibilitate bună asupra traficului din faţă. La fel, poziţionarea scaunelor de pe rândul 2 către în faţă ar fi asigurat o cursă mai lungă spre spate pentru scaunele din faţă. Altfel, cursa era oprită de spătarul scaunelor individuale de pe rândul doi.

Referindu-mă strict la modelul din test, noi am avut noul monovolum MPV Peugeot Traveller L3H1, varianta cea mai lungă, cu 7 locuri, motorizare 2.0 BlueHDi de 180 CP şi cutie automată EAT6 cu 6 rapoarte.

Ce mi-a plăcut:

  • comenzi electrice ale uşilor laterale culisante (se deschid inclusiv de la telecomandă)
  • priză 220V poziţionată în spatele scaunului pasagerului din faţă – un lucru pe care chiar nu l-am mai întâlnit până acum la maşinile testate
  • 2 scaune individuale (rotative – nu se rotesc, ci doar pot fi întoarse invers) pe rândul doi, scaune prevăzute şi cu mese pliabile
  • sistem de climatizare separat pentru cele 5 locuri din spate (panou control şi guri de ventilaţie), poziţionate pe tavanul maşinii
  • tavan panoramic dublu
  • head-up display – uitasem cum e cu head-up display. Nu am mai condus de mult un model cu head-up display
  • sistem de lumini cu faruri (cu xenon) adaptive şi lumini de zi cu led
  • scaune faţă cu reglaj electric (lombar şi faţă-spate)
  • masaj lombar pentru scaunele din faţă
  • un selector pentru viteze atipic dar foarte comod de utilizat
  • selector cu moduri de condus în funcţie de suprafaţa de rulare (ploaie, noroi, zăpadă şi nisip)
  • surprinzător de fiabilă cutia automată Quickshift care deşi are doar 6 rapoarte, asigură reprize rapide şi fluide
  • camera pentru marsalier are şi o imagine aeriană 180 de grade, foarte utilă, având în vedere gabaritul maşinii si care contribue enorm la vizibilitate
  • Active Safety Brake – un sistem de frânare automată care frânează singur în caz de nevoie. Nu am avut vreo situaţie în care să intre automat acest sistem dar e bine că există

Design

Deşi are un design controversat de către unii, Peugeot Traveller este, totuşi, un cărăuş, unul elegant pus pe a satisface nevoiele de spaţiu şi utilitate a unei familii mai numeroase sau a două familii, cum a fost în cazul nostru, şi cu mai puţin focus pe look. Cu toate acestea, mie nu mi-a displăcut nici din punct de vedere design, aspectul frontal masiv fiind ceva normal pentru dimensiunile unui astfel de MPV.

Confort

La acest capitol, Peugeot Traveler câştigă puncte importante în viziunea mea, a noastră, ca familie, iar un alt capitol la care acesta punctează este sistemul de suspensii ce se adaptează foarte bine la condiţiile de drum. Astfel, când am ieşit de pe asfalt, pe drumuri forestiere, suspensiile au absorbit foarte bine denivelările sau pietrele. Asta nu înseamnă că în curbele strânse, luate mai în forţă, Peugeot Traveller a avut ruliu. Nu. Chiar deloc.

De altfel, interiorul luxos şi spaţios şi toate sistemele înglobate sunt făcute pentru a crea confort.

Peugeot Traveller sau autobuzul, cum i-am spus noi, are sistem separat de ventilaţie pentru locurile din spate, poziţionat pe tavan, între cele două suprafeţe vitrate de mari dimensiuni care îţi amplifică senzaţia de spaţiu din habitaclu. Ambele suprafeţe vitrate sunt prevăzute cu storuri care se trag dacă razele soarelui sunt prea puternice. Altfel, mai ales pe drumurile de munte, prin cele două geamuri poti privi mai bine peisajul din jur.

Toate scaunele individuale – cele 2 scaune din faţă si cele 2 scaune directoriale de pe rândul 2 – sunt prevăzute cu cotiere independente. Geamurile spate (cele de pe uşile culisante şi cele din spate) au o tentă închisă ce protejează împotriva razelor puternice de soare. În plus, geamurile din dreptul rândului 2 de scaune sunt prevăzute si cu jaluzele.

Siguranţă

Aşa cum spuneam, noul MPV Peugeot Traveller este prevăzut cu Active Safety Brake, un sistem de fânare automată care evită un potenţial impact până la o viteză de 30 de km/h sau diminuează impactul la o viteă de peste 30 de km/h.

Peugeot Traveller este echipat cu 6 airbaguri: 2 airbaguri frontale pentru şofer şi pasagerul din faţă, 2 airbaguri laterale şi 2 airbaguri de tip cortină tot pentru locurile din faţă. În rest, sistemele clasice dar eficiente regăsite la mai toate modelele: ABS, ESP, Hill Assist (pentru coborârea din pantă), atenţionare la încălcarea marcajelor rutiere, avertizare unghi mort etc.

Utilitate

Volumul portbagajului atinge valoarea de 1.500 de litri și se poate extinde la nu mai puțin de 4.900 de litri, dacă se renunță la o parte dintre scaune. Volumul de 1.500 de litri a fost mai mult decât suficient pentru bagajele a 2 familii (4 mari si 3 mici).

Portbagajul este prevăzut şi cu o policioară care se poate scoate şi care permite, astfel, încărcarea unor obiecte mai voluminoase (mai înalte) sau mărirea volumului portbagajului.

Un lucru foarte interesant la noul MPV Peugeor Traveller este că hayonul se deschide separat faţă de portbagaj, adică se poate deschide doar hayonul, în caz că ai nevoie doar să îţi pui o haină pe policioara din portbagaj, fără să fii nevoit să deschizi uşa.

Noul Peugeot Traveller are o mulţime de spaţii de depozitare, iar datorită dimensiunilor (5,3 m lungime şi 1,9 m înălţime) are şi numeroase spaţii neconvenţionale de depozitare printre care amintesc: spaţiul imens dintre scaunele din faţă şi spaţiul creat între rândul 1 si 2 de scaune, de asemenea foarte generos.

Consum

În acest test, am făcut cu noul Peugeot Traveller cca. 650 km, cu cca. 60 de litri de motorină, de unde rezultă un consum de 9,2%, unul normal pentru o masină cu un astfel de gabarit.

Preţ: de la 38.080 euro (TVA inclus)

Preţ model testat: 47.814 euro (TVA inclus)

Ne puteţi urmări pe Instagram sau Facebook.

Test anterior, BMW i3. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect le găsiţi aici.

Proiectul #masinadefamilie a câştigat locul 2 la Webstock Awards 2016cel mai mare eveniment de Social Media din România, la categoria Blogger’s Projects. Episodul 42 din #masinadefamilie a fost susţinut de către Peugeot Romania.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.