20th oct.

Mercedes-Benz C-Class T-Modell sau break-ul suprem

Mi-am dorit foarte mult în proiectul #masinadefamilie un T-Modell de la Mercedes-Benz, clasa C sau clasa E, adică varianta break a mărcii germane. Iată că primul T-Modell testat a fost să fie Mercedes-Benz C-Class T-Modell, în episodul cu numărul 40 al proiectului. Va urma, cu siguranţă, şi acelaşi model din clasa E. Deja îmi face cu ochiul noul Mercedes-Benz E-Class All Terrain 🙂

Mercedes-Benz C-Class T-Modell

Dacă nici C-Class T-Modell-ul nu e o maşină de familie…Iniţial, am avut senzaţia că C-Class-ul T-Modell este o maşină doar practică, cu portbagaj încăpător şi mai puţin o maşină făţoasă, tocmai pentru că are o caroserie alungită, specifică break-urilor şi un aspect mai masiv. Dar m-am înşelat. Mercedes-Benz C-Class T-Modell se dovedeşte a fi un model cu un design aparte şi care a întors multe capete pe stradă.

Mercedes-Benz C-Class T-Modell este, de altfel, unul dintre cele mai fotogenice modele din proiectul #masinadefamilie, iar pozele de mai jos pot susţine această afirmaţie, zic eu. Am avut şi o vreme excelentă pe timpul testului şi am beneficiat şi de nişte peisaje de vis unde T-Modell-ul s-a încadrat perfect. Iar în plus, culoarea metalizată – argintiu iridium – dă foarte bine pe acest model.

De asemenea, alt lucru care m-a surprins este spaţiul la interior mai mult decât generos. Îmi închipuiam că C-Class are un spaţiu mai restrâns, gândindu-mă, mai ales, la spaţiul pentru picioare al pasagerilor din spate. Căci despre spaţiul la cap, e clar că e arhisuficient, chiar pentru o persoană înaltă, pentru că vorbim despre un break, unde plafonul nu coboară spre spate.

Astfel, modelul pe care l-am avut în teste a fost un Mercedes-Benz C-Class, varianta de caroserie T-Modell (Break), motorizare 220 d 4MATIC, 170 de CP şi cutie automată 9G-TRONIC cu 9 rapoarte.

Ce mi-a plăcut

  • cutia de viteze automată 9G-TRONIC cu 9 trepte este genială. O zic pentru a mia oară. Este „detaliul” care face o mare diferenţă faţă de alte modele mai accesibile la preţ. Este foarte economicoasă (vedeţi capitolul consum de mai jos), eficientă şi foarte silenţioasă, adică schimbă, aproape, insesizabil vitezele.
  • 5 moduri de condus, pentru orice situaţie şi orice tip de drum: eco, confort, sport, sport+ şi individual (modul de condus manual, cu schimbarea vitezelor de la padelele situate în spatele volanului). Modurile sport şi sport+ te ajută extrem de mult în depăşiri (coloana de direcţie şi suspensiile se întăresc, iar acceleraţiile sunt mai puternice, cutia schimbând mai târziu într-o treaptă superioară). Asta pe lăngă adrenalina de rigoare 🙂 Modul eco l-am folosit mai mult în oraş, iar cel mai mult am folosit modul confort, util şi pe drumuri mai accidentate. Acestea se pot selecta din mers, astfel îţi poţi adapta foarte comod modul de condus, în funcţie de drum şi de nevoi
  • probabil cel mai mic consum (5,4%) din toate testele efectuate în #masinadefamilie. Cutia e de vină, în primul rând. Apoi, recunosc, am condus destul de economic. Rar m-am dat la ea
  • deschiderea electrică a portbagajului, iar odată cu portbagajul are loc şi plierea automată a policioarei care acoperă portbagajul atunci când acesta este închis
  • sistemul inteligent de iluminare (ILS) LED, cu faruri adaptive, funcţia de iluminare activă în viraje (cornering) şi schimbarea automată a fazelor. Big like!
  • pachetul AIRMATIC Agility – suspensii pneumatice excelente pe drumuri accidentate. Big like, too!
  • scaune faţă încălzite şi cu reglaj electric (doar reglajul faţă-spate al scaunelor din faţă este manual).
  • sistemul Distronic Plus – păstrează automat distanţa faţă de maşina din faţă, odată cu folosirea pilotului automat şi previne coleziunea (vezi dtalii mai jos, la capitolul siguranţă)
  • funcţia „Coming Home” cu lumină albastră LED de localizare, cu deschidere/închidere de la distanţă, te ajută să-ţi găseşti mai uşor maşina. E prima oară când am la dispoziţie un astfel de sistem.

Confort:

Am amintit mai sus câteva caracteristici legate de confort la Mercedes-Benz C-Class T-Modell. Altfel, e destul de redundant să vorbesc despre confort la un model Mercedes-Benz, însă unele caracteristici ce contribuie la confort pe timpul unei călătorii chiar îţi atrag atenţia.

Un lucru esenţial legat de confort la Mercedes-Benz C-Class T-Modell este prezenţa pachetului AIRMATIC Agility, ce se simte mai ales în porţiunile de drumuri mai accidentate. La bază, pachetul dispune de suspensii pneumatice ce asigură, pe lângă nivelul ridicat de confort la rulare şi o dinamică de conducere excelentă.

Tipul acesta de suspensie şi confortul ce decurge din acesta mi-au adus aminte de testul cu Mercedes-Benz GLE SUV cu care am rulat foarte confortabil pe drumuri forestiere, cu denivelări. E senzaţia aia că ai tendinţa să încetineşti pe astfel de drumuri dar nu şi la bordul unui Mercedes-Benz cu pachetul Airmatic Agility în dotare. Oricât de repede ai rula pe astfel de suprafaţă, nu te deranjează, parcă pluteşti, iar confortul e la el acasă.

Tot legat de confort, aşa cum spuneam şi mai sus, am remarcat spaţiul mare la picioare pentru locurile din spate. Nu credeam că C-Class are un asemenea spaţiu, mai ales că eu conduc cu scaunul poziţionat destul de în spate.

Un alt detaliu foarte interesant. La un moment dat, când ne întorceam spre casă şi se înnoptase, Sara a aprins lumina în spate să citească, lucru pe care l-am observat destul de târziu. Cu alte cuvinte, nu mă deranja faptul că aprinsese lumina. Nici măcar când mă uitam în oglinda retrovizoare. Spotul luminos tip lupă, conceput special pentru a nu deranja pe cei din jur, precum cele din avion, e chiar eficient. Poate fi banal pentru unii acest mic detaliu dar e important pentru confortul şi siguranţa unei deplasări.

La capitolul confort mai adaug geamurile fumurii (laterale spate şi lunetă), parte din pachetul Night şi cotiera rabatabilă pentru locurile din spate, detalii apreciate de fiecare dată de către fete.

Siguranţă

Sistemul Distronic Plus, despre care am mai amintit pe aici, cu ocazia altor teste, include şi sistemul de asistenţă pentru prevenirea coliziunii, care, în esenţă, te avertizează vizual şi sonor atunci când distanţa de siguranţă faţă de autovehiculul din faţă este prea mică, iar la viteze nu foarte mari, dacă situaţia este la limită, sistemul chiar îţi acţionează frâna, automat.

Nu o să mai insist prea mult pe sistemele de siguranţă oferite de Mercedes-Benz C-Class T-Modell. Le-am mai întâlnit şi la alte modele Mercedes-Benz şi le-am descris detaliat. Doar două remarci am să mai fac: 1. Anvelopele sunt de tip run-flat (MOExtended) care în caz de pană îţi pot susţine deplasarea până la o vulcanizare în cele mai bune condiţii de siguranţă. 2. A doua remarcă este faptul că centurile nu strâng (zic ele, fetele, iar noi confirmăm). Cu alte cuvinte, odată cuplate, centurile îşi fac treaba, sunt tensionate dar nu te strâng şi nu creează, astfel, disconfort, mai ales pe distanţe mai lungi.

Utilitate

Portbagajul, elementul atât de important pentru mine, pentru noi, este cheia cu care break-ul Mercedes-Benz C-Class T-Modell a deschis uşa sufletului meu. Să ai la portbagaj o aşa deschidere şi o suprafaţă plană de încărcare, ce creează o capacitate mai mult decât suficientă, este o mare bifă pe care am trecut-o în dreptul acestui model. Am recunoscut: sunt fan break de mic 🙂

Concret, Mercedes-Benz C-Class T-Modell are o capacítate a portbagajului de 490 litri, extensibilă până la 1.510 litri, cu bancheta rabatată integral (bancheta se rabatează în raport 40/20/40). Evident că noi l-am încărcat la refuz. Nici nu-mi făceam probleme.

Apropos de rabatarea banchetei, aceasta se realizează automat, prin apăsarea unui buton situat pe fiecare dintre scaunele lateral-spate sau de la butoanele situate stânga-dreapta, în portbagaj.

Mercedes-Benz C-Class T-Modell deţine numeroase spaţii de depozitare, cel mai important fiind cel de sub cotiera locurilor din faţă, care se deschide în două părţi şi are un volum considerabil.

Consum

În cei 883 de km parcurşi în test am consumat în jur de 48 de litri de motorină, ceea ce înseamnă un incredibil consum de 5,4%, în primul rând datorită cutiei automate în 9 rapoarte şi a faptului că am mers cel mai mult în modul confort şi eco şi mai putin în modurile sport. La economia de combustibil contribuie şi funcţia ECO start/stop ce opreşte temporar motorul.

Un asemenea consum (am calculat de mai multe ori, că nu-mi venea să cred) nu am mai întâlnit la vreun model din #masinadefamilie şi cred că este cel mai economic model din proiect de până acum.

Mercedes-Benz C-Class T-Modell – preţ

Preţ model testat – 55.674,15 euro (TVA inclus)

Test anterior, Ford Edge. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect le găsiţi aici.

Proiectul #masinadefamilie a câştigat locul 2 la Webstock Awards 2016cel mai mare eveniment de Social Media din România, la categoria Blogger’s Projects. Episodul 40 din #masinadefamilie a fost susţinut de către Mercedes-Benz Romania.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.