10th oct.

Am sărbătorit 3 ani de #masinadefamilie, alături de Ford Edge

Săptămâna trecută, am sărbătorit, alături de Ford Edge, 3 ani de când am pornit #masinadefamilie, un proiect care înseamnă pasiune dar şi consecvenţă, înseamnă sprijin şi interes din partea fetelor (şi mari şi mici) şi înseamnă multe bucurii şi momente de neuitat. E o experienţă care merită tot efortul din lume.

Astfel, în episodul cu numărul 39 din proiectul #masinadefamilie, tovarăş destoinic de drum ne-a fost un Ford Edge, echiparea Titanium, motorizare diesel 2.0 TDCi, 210 CP Bi Turbo, tracţiune integrală şi cutie de viteze Ford PowerShift automată.

Masiv, impunător şi elegant, în acelaşi timp, Ford Edge este un SUV Premium ce poate concura cu succes cu „greii” de lux din categoria sa, din punct de vedere sisteme prezente, utilitate, siguranţă şi confort, iar toate acestea sunt la un preţ mai accesibil decât preţul acestor grei.

Dacă îl vezi pe stradă, chiar nu poţi să-l ignori, nu doar datorită gabaritului ci şi design-ului foarte interesant, iar în ciuda faptului că e un model înalt, Ford Edge este foarte stabil şi manevrabil, ceea ce îţi dă un plus de siguranţă, îndiferent de drumul pe care rulezi.

Ford Edge

Ce mi-a plăcut:

 • sistemul de control activ al zgomotului este genial – măsoară sunetele nedorite şi emite unde sonore care le anulează. Fără zgomot în maşină de la motor sau vânt călătoria este mai puţin obositoare pentru şofer şi pasageri
 • scaunele cu ventilaţie şi încălzire pentru locurile din faţă şi doar cu încălzire pentru locurile din spate, din lateral
 • scaunele din faţă au reglaj electric pe adâncime, spătar şi lombar, cu 3 poziţii memorate pentru 3 persoane diferite
 • volan încălzit
 • portbagaj imens de 602 litri şi cu o deschidere foarte mare
 • sistemul de avertizare coleziune, probabil unul dintre cele mai pragmatice astfel de sisteme
 • bancheta spate cu spătar reglabil – se pliază electric de la un buton din portbagaj atunci când ai nevoie de extinderea capacităţii portbagajului
 • spaţiu la interior foarte generos
 • reglajul spătarului banchetei din spate pentru un somn confortabil (fetele ştiu)
 • suspensii foarte bune în teren accidentat
 • sistemul car play ce se poate conecta cu telefonul şi face ca o parte dintre aplicaţiile de pe iPhone (în cazul meu) să ruleze pe ecranul tactil şi în sistemul audio al maşinii
 • ecran tactil de 8″ foarte responsive şi de bună calitate
 • un sistem audio Sony cu 9 boxe foarte bun
 • farurile Ford Dynamic LED cu iluminat adaptiv sunt unele dintre cele mai eficiente sisteme de iluminat din câte am întâlnit
 • spălătoare de faruri
 • o cutie automată Ford PowerShift surprinzător de rapidă şi de bine etajată
 • portbagaj cu deschidere electrică (închiderea de la un buton) la pachet cu modul de deschidere al portbagajului „hands free”, atunci când ai mâinile ocupate, ce include clasicul dar eficientul gest de trecere al piciorului pe sub portbagaj
 • te poţi conecta la reţelele WiFi

Ce nu mi-a plăcut

 • centurile sunt prea tensionate. O zic fetele şi o zic şi eu
 • gurile centrale de ventilaţie nu se pot închide, în caz că ai nevoie de doar unul dintre ele

Pentru fun complet, ne-ar fi plăcut ca modelul testat să aibă trapă dar desigur acesta este un moft lucru care se poate adăuga pe lista de opţionale, fără probleme, la achizitionarea unui Ford Edge.

Confort

Atunci când după câteva zeci de teste te gândeşti că nu te prea mai poate surprinde ceva la o maşină, că le-ai văzut pe toate, că ai testat toate sistemele posibile şi că nu are cum să mai apară şi alte noutăţi care să te dea pe spate, te loveşte puternic un sistem de care ai auzit că există dar te îndoieşti că este şi eficient. De, Toma necredinciosul.

Este vorba de sistemul de control activ al zgomotului de pe Ford Edge, unul dintre cele mai utile sisteme din câte am întâlnit vreodată. Lipsa zgomotului la interior îndepărtează oboseala, adaugă confort şi sporeşte plăcerea de a conduce sau de a călători.

La carte spune că „sistemul de control activ al zgomotului măsoară sunetele nedorite precum zgomotul de la motor, de la vânt sau de la pneuri şi emite unde sonore care le anulează. Nişte microfoane detectează şi măsoară undele sonore, iar unitatea de control separă sunetele pe care doreşti  le auzi, precum conversaţiile şi materialele audio, de cele pe care nu doreşti  le auzi. Apoi, sistemul creează „zgomot alb” inaudibil, pentru a anula zgomotele nedorite şi pentru a-ţi oferi o senzaţie de linişte adevărată la volan.” Dar eu vă zic că este o minune şi numai testând-ul poţi să îl apreciezi cum se cuvine.

Spaţiul la interior în Ford Edge este mai mult decât generos. Este imens. Mai mult, pentru un somn eficient pe bancheta din spate, spătarul acesteia se poate lăsa mai pe spate (40/60), precum reglajul clasic al scaunelor din faţă. Nu a lipsit cotiera rabatabilă de pe bancheta din spate, cu două suporturi pentru pahare.

Scaunele şi bancheta au tapiţerie din piele, iar cele din faţă au atât încălzire cât şi răcire – culmea, am avut ocazia să le folosesc pe ambele – şi au şi reglaj electric. Scaunele din spate, fără cel din mijloc, au doar încălzire. La confortul pasagerilor – pretenţiosi – din spate au contribuit şi geamurile si luneta fumurii ce protejează de soare. Şi am avut din belsug 🙂

Siguranţă

Pe lângă multe alte sisteme clasice, aş zice, de siguranţă, pe Ford Edge mai sunt alte câteva care merită menţionate, măcar pentru a susţine concluzia mea din primul paragraf: ABS + RSC (Roll Stability Control), EBD + ESC, EBA (asistenţă la frânarea de urgenţă), ESP (control electronic al stabilităţii electronic al stabilităţii), Sistem de protecţie la răsturnare, HLA – Sistem de asistenţă la urcarea în rampă, Sistem de control avansat al cuplului motor (Torque Vectoring Control), Sistem de control avansat în viraje, Sistem de control avansat al tracţiunii, Sistem avansat de monitorizare a presiunii în pneuri, Ataşamente ISOFIX, Sistem de blocare uşi spate pentru  protecţia copiilor, Sistem de avertizare centuri de siguranţă faţă şi monitorizare centuri siguranţă spate, Senzori de parcare faţă şi spate, Sistem de avertizare şi monitorizare la părăsirea benzii de circulaţie şi Sistem inteligent de asistenţă la viteză (include sistem de recunoaştere a semnelor de circulaţie).

Mie, însă, un alt sistem mi-a atras atenţia la Ford Edge, cel de avertizare coleziune, despre care scriam mai sus că este, probabil, unul dintre cele mai pragmatice şi mai eficiente sisteme de acest fel din câte am întâlnit. De ce? Pentru că nu stie de glumă şi nu aplică jumătăţi de măsură. Dacă te apropii suficient de mult de maşina din faţă, îţi apare în câmpul vizual din zona parbrizului o avertizare de culoare roşie, nu foarte stridentă, însoţită de una sonoră, de asemenea nu foarte stridentă dar dacă simte că impactul este iminent, avertizarea creşte în intensitate şi vizual şi sonor şi, credeţi-mă, ai timp să reacţionezi. Mi s-a întâmplat de două ori în test.

Utilitate

Bancheta spate al noului Ford Edge este rabatabilă electric, de la un buton, in proporţia 60/40, left-right, separat. E prima oară când întâlnesc un astfel de sistem. Apeşi pe un buton, situat accesibil pe partea stângă la intrarea în portbagaj, iar ambele părţi ale banchetei pleacă spre partea din faţă şi se rabatează. Pentru a le fixa la loc, e nevoie să le ridici cu mâna.

După cum mă aşteptam, am reuşit să umplem imensul portbagaj de 602 litri al lui Ford Edge, şi chiar mai mult de atât, pentru că am rabatat policioara portbagajului, iar volumul a crescut considerabil până la 800 de litri (încărcare până la plafon, în detrimentul vizibilităţii prin lunetă).

Portbagajul are deschidere electrică şi se deschide din telecomandă (MyKey), de la un buton din bord şi, aşa cum ziceam, prin gestul de a trece piciorul pe sub portbagaj, atunci când ai mâinile ocupate. Aveţi grijă însă ca poziţia selectorului de viteze să fie pe modul P (parking), altfel portbagajul nu se va deschide sub nici o formă. De închis, se închide de la butonul situat pe marginea portbagajului.

Ford Edge are numeroase spaţii de depozitare dar cele mai interesante sunt spaţiul de sub cotiera rabatabilă format din 2 părţi şi cel de sub bord, ambele de capacitate mare. Există un spaţiul disponibil chiar pe bord + suport (necesar) pentru ochelarii de soare.

Consum Ford Edge:

În acest test am făcut 1.100 de km, cu aproximativ 102 litri de motorină. Rezultă un consum de cca 9,2 %, în condiţii de drum de toate felurile, mai putin autostradă, cu o încărcătură considerabilă (doar la gol, Ford Edge are aproape 2 tone) şi o manieră de condus deloc economică. Nu zic sportivă dar nici economică. Era păcat să-i chinui pe cei 210 CP. Deci, un consum rezonabil. Se putea şi mai rău 🙂

Ford Edge – preţuri:

Preţ model testat: 47.259 de euro (TVA inclus), echiparea Titanium.

La 3 ani de la începerea proiectului #masinadefamilie, acest test avea să fie prima mea colaborare cu brandul Ford, prima dintr-o serie, sper eu, lungă la care să adaug lângă Ford Edge şi alte modele.

Test anterior, Honda Civic 5D. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect, le găsiţi aici.

Proiectul #masinadefamilie a câştigat locul 2 la Webstock Awards 2016cel mai mare eveniment de Social Media din România, la categoria Blogger’s Projects. Episodul 39 din #masinadefamilie este susţinut de către Ford Romania.

Comments (4)
 • Interesant , se poate si pt KUGA ?

  • Probabil că o să iau şi un Kuga, la un moment dat.

 • Poți da ceva detalii te rog despre costuri de întreținere(service-uri ulei cutie)?

  • Eu am avut-o doar în test, pe perioada unui week-end dar o să întreb la Ford și revin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.