8th sept.

Țara unde fiecare a avut ceva. Nu au avut mult dar au avut fiecare. Povestea

Crama Jidvei, toamna, în plin sezon de cules.

Nenea Ioan Buia, un om cu o experienţă în domeniul viticol de peste 45 de ani, după ce ne urează „Bine Aţi Venit în Crama Jidvei!”, îşi începe povestea spunându-ne simplu: „Bogătaşi erau puţini aici. Ardealul a fost ţara unde fiecare a avut ceva. Nu au avut mult dar au avut fiecare.”

Asta suna cumva şi spunea multe despre oamenii locului şi despre ardeleni, în general dar ca să aflu mai multe l-am întrebat pe nenea Buia la ce se referea? Şi îmi raspunde: „În zona asta, nu era om fără pământ. Unii aveau animale, unii semănau grâu, alţii porumb dar toţi aveau o mică cultură de viţă de vie, cam în jurul a 1.500 de mp de vie fiecare, ceea ce însemna undeva la 800 – 1.000 de viţe, suprafaţă care le dădea, în anii buni, peste 1.000 de litri de vin pe an. Acei oameni erau deja bogaţi.

Şi asta pentru că toate loturile erau situate în locurile unde nu puteai planta niciodată grâu sau porumb, în pante abrupte orientate către Sud, deci ideale pentru viţă de vie.”

Din înţelepciunea acestor oameni am împrumutat şi noi ceva şi am învăţat

„Vinificaţia primară nu este altceva decât o metodă de a şti să extragi din strugure acel must care pe urmă să-l transformi, prin fermentare, în vin. Numai că totul depinde de arta de a şti să faci acel lucru. Dacă ştii să faci acel lucru cu înţelepciune, vei avea şi rezultate bune.” Cam asta e filozofia oamenilor de la Jidvei. Cam asta e filozofia lui nenea Buia.

Jidvei

Nenea Buia ne-a mărturisit că a sărbătorit, de curând, 200 de milioane de sticle îmbuteliate la Jidvei. De altfel, sunt sigur că are mult mai multe în cei 45 de ani de activitate în domeniul viticol.

V-am spus povestea asta ca să vă daţi seama, în primul rând de context, despre tradiţia cultivării viţei de vie în zona Văii Târnavelor unde am avut ocazia să ajung zilele trecute. Este una dintre poveştile care mi-a plăcut cel mai mult, spusă de omul care mi-a mers la casa sufletului. Toţi sunt oameni faini la Jidvei, pe cuvânt, dar nenea Ioan Buia, directorul complexului viticol Jidvei, mi-a plăcut cel mai mult.

Provocarea Jidvei

Astfel, zilele trecute am primit un chalenge care, la prima vedere poate părea destul de incomod dar pe măsură ce l-am aprofundat mi-am dat seama că e ceva genial, care nu s-a mai făcut până acum. Şi am „câteva” campanii la activ.

Este vorba despre #ProvocareaJidvei ce a presupus un road trip la podgoria Jidvei, cea mai mare plantaţie viticolă din România şi cea mai mare podgorie cu proprietar unic din Europa, deplasare la care au participat 8 bloggeri, me included, ce şi-au spus poveştile în timp real, pe parcursul road trip-ului, folosind cele 3 tipuri de conţinut: storytelling, foto si video.

Cam de asta ziceam că e incomodă. Vă dau cuvântul meu că am documentat în 2 zile (video, poze şi înregistrări pentru text) cum nu am făcut-o niciodată în cariera mea de publisher sau blogger. Am strâns sute de poze, zeci de video-uri şi tone de înregistrări cu oameni faini care şi-au spus povestea încet, ardeleneşte şi în mod autentic, în acelaşi timp.

De ce 8 bloggeri si nu 5 sau 10, sau 15? 

În acest context şi cu o astfel de tradiţie, Jidvei tocmai şi-a lansat magazinul online www.shop.jidvei.ro, unde sunt disponibile deocamdată 8 vinuri din gamele Owner’s Choice şi Mysterium, lansate de Jidvei în anul 2012.

De aici şi prezenţa celor 8 bloggeri. 8 sortimente de vin, 8 abordari.

Misiunea mea a fost să mă împrietenesc cu vinul roze Mysterium Cabernet Sauvignon + Syrah + Pinot Noir, un cupaj din soiuri nobile, cu un caracter puternic, inconfundabil.

Iar pentru acest lucru am făcut, cu stângăcie, un scurt video:

Mai multe poze din aceste zile găsiţi AICI.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.