5th sept.

Noul Honda Civic 5D hatchback, una dintre primele mele opțiuni pentru a cumpăra o #masinadefamilie

De puţine ori am recomandat aici, în mod direct, achiziţionarea unui anumit model de #masinadefamilie. De fapt, am făcut acest lucru doar o singură dată. De cele mai multe ori, am adus un review al modelelor testate pe cele 3 coordonate pe care le urmăresc – confort, sigutanţă şi utilitate – pentru ca cei care îl citesc să îşi poată lua informaţii dacă le consideră utile.

Iată că am ajuns la al doilea model pe care îl recomand cu căldură unei familii, tot din zona japonezelor, al căror fan declarat sunt, datorită fiabilităţii, în primul rând dar şi datorită faptului că reuşesc, cumva, să îmi ofere spaţiul generos la interior şi în portbagaj. Şi să nu uităm, însă, de excelentul raport calitate/ preţ. O să vedeţi imediat de ce.

Honda Civic

Ei bine, este vorba de Noul Honda Civic 5D, primul model de la Honda din proiectul #masinadefamilie. Astfel, în episodul cu numărul 38 al proiectului, am avut în teste Honda Civic 5D, varianta hatchback, cu o motorizare pe benzină 1,0 VTEC TURBO, de 129 de CP, o cutie de viteze manuală în 6 trepte şi nivelul de echipare Elegance.

Cum s-a comportat motorul de nici măcar 1 litru (988 cc) si 129 de CP? Eu, unul, am fost foarte curios. Ei bine, resursele motorului sunt nebănuite. Apeşi pedala şi te aştepţi ca un motor de 129 de CP să te împingă în scaun. Nu se întâmplă lucrul acesta însă viteza creşte constant şi liniar, odată cu cresterea turaţiei. La început e un pic ciudat dar te obişnuieşti.

Singurul lucru care poate ar deranja îl reprezentă uşoara trepidaţie a motorului, imediat după apăsarea fermă a pedalei de acceleraţie dar odată ce acesta merge către puterea maximă, trepidaţiile nu se mai simt. În schimb, un motor de 988 de cc este şi unul nu foarte gurmand. O să vedem mai jos acest luru, la capitolul consum.

Manevrabilitatea este alt punct forte al noului Honda Civic, cu o direcţie şi o transmisie (automată) foarte precise, la pachet cu stabilitatea foarte bună în virajele strânse, datorată suspensiei tari şi a centrului de greutate al maşinii, poziţionat mai jos.

Ce mi-a plăcut:

  • designul celei de-a 10-a generaţii a modelului Civic de la Honda este unul îndrăzneţ şi foarte plăcut, iar culoarea Rallye Red pe care am avut-o pe modelul testat a întors multe capete pe stradă. Aspectul „fioroso-agresiv” al părţii frontale şi jantele din aliaj de 17″ de culoare neagră, cu anvelope de 235/45 R17, îi dau un aspect sportiv, elegant şi robust, în acelaşi timp. Oricum, combinaţia de roşu cu negru este una foarte fericită pe acest model
  • cutia de viteze este senzaţională, deşi vorbim de o cutie manuală în 6 trepte. O zice un fan al cutiilor automate. Cutia este foarte precisă şi execută rapid orice comandă. Te invită, parcă, să schimbi foarte des vitezele. Este una dintre cele mai bune cutii manuale din câte am întâlnit până acum
  • spaţiul foarte generos la interior pentru pasagerii din spate (picioare şi genunchi), confirmat şi de fete
  • vizibilitate foarte bună pe toate direcţiile, în ciuda poziţionării mai joase a scaunului şoferului
  • pedale din aluminiu
  • atenţionări vocale (în limba română, chiar) pentru apăsarea frânei de serviciu atunci cănd vrei să decuplezi frâna de mână sau atunci când îţi decuplezi centura de siguranţă în mers
  • spălătoarele de faruri, foarte utile atunci când rulezi pe ploaie sau nisoare

Ce nu mi-a plăcut:

  • suspensia un pic cam tare la anumite gropi sau denivelări ce aduce un pic de disconfort

Confort

Un spaţiu atât de generos pentru locurile din spate, la o maşină compactă, l-am mai întâlnit doar o singură dată, la Nissan Pulsar. Până la testul cu noul Honda Civic, Pulsarul era pe locul întâi din acest punct de vedere. Iată că noul Honda Civic este noul nostru etalon pentru #masinadefamilie, în materie de spaţiu la interior pentru pasagerii din spate.

Să mai amintim şi alte câteva elemente care asigură confortul tuturor pasagerilor: geamurile fumurii (spate + lunetă), cotiera spate cu suport pentru pahare, cotiera glisantă pentru locurile din faţă, scaunele încălzite, volanul şi schimbătorul de viteze îmbrăcate în piele şi servodirecţie variabilă asistată electric.

Siguranţă

Pentru că nu fac de multe ori să menţionez chiar toate sisteme de siguranţă, de data aceasta o să le trec pe toate, doar ca să întăresc concuzia de la final, şi anume că merită achiziţionarea noului Honda Civic, preţul de 20.000 de euro (TVA inclus) incluzând toate aceste sisteme:

Airbag şofer i-SRS (Dual Stage inflation)
Airbag pasager cu posibilitate de dezactivare
Airbag-uri laterale (Faţă)
Airbag-uri laterale tip cortină (faţă+spate)
Tetiere faţă active
ABS (Anti-Lock Braking System)
Sistem de distribuţie a forţei de frânare (EBD)
Asistenţă la frânarea de urgenţă (BA)
Sistem de control al stabilităţii şi tracţiunii (VSA)
Sistem de asistare la pornirea din rampă (HSA)
Centuri de siguranţă faţă cu sistem de pretensionare în 2 stadii
Centuri de siguranţă spate cu sistem de pretensionare
Sistem ISO Fix
Sistem de avertizare luminoasă la frânarea de urgenţă
Sistem de monitorizare presiune anvelope (DWS)
Sistem automat de frânare cu funcţie de detecţie pentru pietoni (CMBS)
Sistem de avertizare a coliziunilor frontale (FCW)
Sistem menţinere bandă de circulaţie (LKAS)
Sistem de avertizare părăsire bandă de circulaţie (LDW)
Sistem de asistare a menţinerii benzii de circulaţie cu intervenţie activă asupra traiectoriei
Limitator de viteză inteligent
Cruise Control adaptiv (ACC)
Sistem de recunoaştere a semnelor de circulaţie (TSR)
Frână de parcare electrică cu funcţie Brake Hold
Senzori de parcare (faţă+spate)
Cameră video pentru mers în marsarier

Utilitate

Capacitatea portbagajului de 478 de litri este unul dintre marile atuuri ale noului Honda Civic hatchback şi un diferenţiator uriaş în clasa sa. Aşa cum am mai spus, noul Honda Civic stabileşte un nou reper în segmentul C hatchback prin capacitatea portbagajului, cea mai mare din acest segment (pentru varianta sedan capacitatea este de 519 litri).

Un alt detaliu foarte interesant la portbagaj este faptul că are o policioară glisantă, din material textil, ce poate fi pliată atunci când ai nevoie de extra spaţiu în portbagaj (trollere mai înalte, de exemplu), dar, uneori, în detrimentul vizibilitătii prin lunetă. Cu alte cuvinte, policioara clasică, dintr-un material mai dur şi greu de manevrat, a fost înlocuită cu una textilă care se poate plia foarte uşor, cu o singură mână.

Pe lângă policioara glisantă, dacă pliezi şi bancheta (rabatabilă fracţionat 60/40, în funcţie de nevoi), ai imaginea completă a capacităţii portbagajului noului Honda Civic. O imagine care mă bucură din postura unui familist care ştie cât de important este să ai spaţiu de depozitare într-o deplasare cu familia.

Noul Honda Civic are multiple locuri de depozitare, iar cel mai interesant dintre acestea este cel situat în „spatele” bordului şi a liniei mediane. Da, în spate dar ca să înţelegeţi despre ce este vorba, o să vedeţi mai bine acest lucru în pozele de mai jos.

Consum

Capacitatea rezervorului noului Honda Civic este de 46 de litri, iar calculul nostru ne-a dus la un consum de 7,2% (mixt) pentru acest test, unul decent pentru un motor pe benzină, supraalimentat.

Concluzie:

Noul Honda Civic, un model robust şi practic, reprezită, din punctul meu de vedere, una dintre primele opţiuni pentru a achiziţiona o #masinadefamilie (o familie cu 2 mari si 2 mici), principalele sale atuuri fiind: spaţiul generos (interior + portbagaj), consumul decent şi nu în ultimul rând excelentul raport calitate + sisteme incluse/ preţ. Iar la final, adaugăm ingredientul specific modelelor japoneze: fiabilitatea.

Honda Civic 5D – preţuri:

De la: 18.500 euro (TVA inclus), echiparea de bază Confort

Preţ model testat – 20.000 euro (TVA inclus), echiparea Elegance

Garanţia pentru autovehiculele Honda: 5 ani sau 160.000 km, prima limită atinsă.

Ne puteţi urmări pe Instagram sau Facebook.

Test anterior, Land Rover Discovery Sport. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect, le găsiţi aici.

Proiectul #masinadefamilie a câştigat locul 2 la Webstock Awards 2016cel mai mare eveniment de Social Media din România, la categoria Blogger’s Projects. Episodul 38 din #masinadefamilie a fost susţinut de către Honda.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.