Ne-am jucat în Kids’Lab și ne-am distrat foarte tare
Ieri, am fost cu Sara mea la Kids’Lab, un laborator pentru copii unde aceştia pot face experimente chimice interesante, într-un mod plăcut și memorabil, pentru a căpăta cunoștințe de bază în acest domeniu, laborator situat în Casa Experimentelor.
Am fost un fel de micii cercetători şi am experimentat tot felul de aparate şi device-uri care ne-au dus într-o lume magică. Cel puţin aşa a spus Sara: „locul ăsta e plin de magie” 🙂 Aşa o fi fost, pentru că ea a simţit pe pielea ei „magia” atunci cănd a fost conectată la Generatorul Van de Graaff care i-a zburlit părul, la propriu sau atunci cănd s-a aşezat pe un pat cu cuie. Curajoasă, n-am ce zice. Eu nu m-aş fi aşezat pe cuiele alea…
Proba de dificultate maximă a fost să creăm un parfum. Da, aţi citit bine 🙂 Ne-am aşezat, cu mici, cu mari, la mesele din laborator şi am primit sarcina de a crea un parfum folosind câteva esenţe cunoscute. O treabă serioasă, de data asta.
Noi am făcut mai multe încercări combinând mai multe esenţe dar ne-am oprit la formula finală de parfum având drept ingrediente: 5 picături de esenţă de portocală, 4 picături de esenţă de lavandă si 2 picături de esenţă de santal (un arbore mic, originar din Asia) la care am adăugat 8 ml de alcool. Uite că v-am dat şi reţeta. Ne deschidem parfumerie 🙂
Chiar dacă am fost sceptici la început (recunosc, mai mult eu, pentru că eu şi chimia ne potrivim ca nuca-n perete), ne-am distrat maxim (mai ales Sara) 🙂 Cam aşa a fost, pe scurt:
Kids’ Lab este un program educațional interactiv iniţiat de compania BASF, care urmărește să trezească interesul copiilor cu vârste între 7 și 12 ani pentru științele naturii și acumularea unor noțiuni de bază în domeniul chimiei și al cercetării.
Atelierele Kids’ Lab se desfășoară în București, în două locații: Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor (în fiecare vineri, cu participare gratuită) și Casa Experimentelor (organizare la cerere). Participarea se face pe bază de programare în ambele locații, iar un workshop durează 45 de minute.
Cele două laboratoare sunt special amenajate pentru copii, respectă normele de siguranță, beneficiază de toată tehnologia necesară și pot găzdui grupe de 30 (Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor), respectiv 20 de elevi (Casa Experimentelor).
Experimentele se realizează sub atenta supraveghere a personalului de specialitate, cu sprijinul Societății de Chimie din România, care asigură supervizarea experimentelor cu ajutorul studenților și al cadrelor didactice din cadrul Facultății de Chimie Aplicată și Știința Materialelor. Toate experimentele sunt inofensive, așa că cei mici au ocazia să le pună chiar ei în practică, și sunt realizate pornind de la cunoștințele pe care copiii le dețin deja.
Doar în 2016, 1.190 de copii au participat la programul Kids’ Lab, în cadrul celor aproape 50 de ateliere organizate în București. De la lansarea proiectului în țară, în 2014, peste 2.500 de copii au luat parte la workshop-urile Kids’ Lab.
Comments (0)