Mazda3 Sedan
5th iul.

Câteva motive pentru care mi-aș cumpăra Mazda3 Sedan

După recentul test din episodul cu numărul 36 al proiectului #masinadefamilie, pot spune că Mazda3 Sedan este acel model, poziţionat într-o zonă de preţ mai accesibilă, pe care chiar mi l-aş cumpăra. Cu alte cuvinte, mi-au plăcut multe modele din proiect dar nu toate sunt şi accesibile din punct de vedere preţ.

De ce mi-aş cumpăra o Mazda3 Sedan?

Pentru  pe lângă fiabilitatea probată a modelelor japoneze, în general, Mazda3 Sedan mai are un motor pe cât de vivace, cu resurse foarte bune, pe atât de economic. Aduc argumente în cele ce urmează pentru că nu fac declaraţii gratuite.

În plus, nu este un model de dimensiuni mari la exterior, deci ar fi perfect pentru o familie care îmbină frecvent drumurile de oraş, pentru treburile cotidiene, cu deplasările lungi. Deci, perfect pentru familia noastră.

Concret, modelul pe care l-am avut în teste a fost Mazda3 Sedan CD105 Attraction, 1,5 litri diesel, 105 CP şi cutie manuală în 6 trepte. Am avut parte şi de o maşină nouă, de o mie şi ceva de kilometri la bord, abia introdusă în testele de presă. A fost al doilea model de la Mazda din proiect, după cel cu Mazda CX-3 de anul trecut.

Ce mi-a plăcut:

  • designul dinamic KODO – un alt motiv pentru care acest model este sus pe lista mea de preferinţe
  • consumul redus de combustibil, în mare parte datorită tehnologiei SKYACTIV, întâlnită la toate modelele Mazda (detalii la capitolul „Consum” de mai jos)
  • spaţiul mare la interior, deşi dimensiunile exterioare nu sunt foarte mari
  • portbagajul adânc şi încăpător, specific, de altfel, sedanului

Ce nu mi-a plăcut:

  • Suspesie cam rigidă
  • Frâna electrică nu se decuplează automat la plecarea de pe loc

Design

Designul inconfundabil al modelului Mazda3 Sedan, pe care îl regăsim, de altfel, pe toate modelele Mazda, se cheamă design dinamic KODO – Sufletul Mişcării, prezent atât la interior cât şi la exterior şi care transmite dinamism şi sportivitate prin toate liniile sale.

Aerodinamica este una foarte bună, dovezi în acest sens fiind consumul redus de combustibil şi zgomotul redus la rulare.

Confort

Mazda3 Sedan este un model surprinzător de spaţios la interior şi confortabil pentru 4 oameni mari (vă spuneam aici că a fost un episod fără copii – erau plecaţi în tabără) cu bagajele aferente. Cu atât mai mult pentru o familie cu 2 copii.

Timoneria cutiei de viteze este una dintre cele mai bune întâlnite la modelele din proiect cu cutie manuală, iar schimbul treptelor de viteză se face foarte uşor şi precis. Nu simţi atât de tare lipsa unei cutii de viteze automată.

Pe lângă designul impresionant al farurilor şi al stopurilor, specific modelelor Mazda, Mazda3 Sedan are un sistem unic de LED-uri, distinctive, ce include lămpi de fază lungă, adaptive, anti-orbire şi cu curățare automată, oferind vizibilitate îmbunătățită pe timp de noapte fără a-i deranja pe ceilalți participanți la trafic.

Geamurile fumurii spate şi lunetă contribuie, de asemenea, la confortul pasagerilor.

Siguranţă

Toate sistemele de siguranţă inteligente sunt reunite sub denumirea de i-ACTIVSENSE şi cuprind, printre altele, şi următoarele elemente: G-Vectoring Control (sistem control cuplu motor), sistem de control al stabilității dinamice (DSC), asistent de frânare inteligent pentru oraș (SCBS), sistem monitorizare vehicule spate (BSM) și sistem de avertizare la deplasarea în marșarier (RCTA).

Alte sisteme clasice de siguranţă: ABS, EBD, EBA, TCS, sistem de asistență la plecarea în pantă, senzori de parcare, sistem de fixare scaun copii ISOFIX şi airbag-uri frontale, laterale și cortină.

Utilitate

Uitasem cum e cu portbagaj de sedan, adânc şi încăpător. Te surprinde cât de mult încape în el. Mazda3 Sedan are un portbagaj suficient de mare, de 419 litri, perfect pentru bagajele a 4 oameni, deci, suficient şi pentru o familie cu 2 copii.

Mazda3 Sedan are şi numeroase spaţii de depozitare în interior.

Consum

Consumul redus de combustibil, de 5,9%, este unul dintre marile atu-uri ale modelului Mazda3 Sedan, iar acest lucru se datorează, în mare parte, tehnologiei SKYACTIV care asigură performanţe sportive şi manevrabilitate dinamică şi precisă oferindu-ţi, totodată, confort şi eficienţă în consum.

Parte din Tehnologia SKYACTIV este şi tehnologia i-ELOOP, o frânare regenerativă avansată, ce transferă energia degajată la frânare către consumatorii electrici si care asigură şi o economie de combustibil de cca 10%.

La consumul foarte bun contribuie şi sistemul i-STOP, sistemul de pornire/ oprire al motorului. În rest, stilul de condus se reflectă în consum. Noi am mers pe pilot automat pentru că drumul a fost, în cea mai mare parte a sa, pe Autostrada Soarelui.

Mazda3 Sedan – preţuri:

De la: 16.790 euro (TVA inclus), la 26.390 euro (TVA inclus) pentru echiparea de top Revolution Top.

Preţ model testat – 21.190 euro (TVA inclus), echiparea Attraction

Ne puteţi urmări pe Instagram sau Facebook.

Test anterior, Mercedes-Benz Clasa A. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect, le găsiţi aici.

Proiectul #masinadefamilie a câştigat locul 2 la Webstock Awards 2016cel mai mare eveniment de Social Media din România, la categoria Blogger’s Projects. Episodul 36 din #masinadefamilie a fost susţinut de către Mazda.

Comments (2)
  • am fost să văd mașina fiind în căutarea unei mașini pentru soție. mașină foarte mare în interior, planșa de bord și volanul superbe. cel mai bun sistem start and stop. o cumpăram dacă nu obțineam discount la o altă mașină 50% fiind folosită 6 luni și având 25.000 de km cu toate verificările făcute.

  • salutare! apropo de ce ai scris la „ce nu mi-a placut” ai spus de suspensie ca e rigida, pentru clasa compacta pe mine chiar suspensia m-a impresionat si mi s-a parut o suspensie foarte confortabila pentru inclinatia sportiva pe care vrea sa o ofere, ce e drept pe spate se simte mai rigida. Frana de mana electrica se decupleaza automat dar doar daca soferul are centura pusa. Cat despre dimensiunile masinii la exterior, este cred cea mai mare din clasa ei, iar la interior mai ales daca pasagerii au peste 1,85 nu vor sta tocmai confortabil. In principiu masina este orientata catre sofer, unde este oferit un spatiu exact cat trebuie chiar daca ai 1.95m inaltime, in cazul meu. Felicitari pentru articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.