Mercedes-Benz Clasa A, atletul minion din proiectul #masinadefamilie
Mercedes-Benz Clasa A a fost primul model clasa A din proiectul #masinadefamilie şi chiar dacă pare că nu e potrivit pentru o maşină de familie, după cum mi-au spus câţiva uitându-se doar la pozele care ilustrau articolul dar fără să citească şi articolul, în sine, readuc aici unele precizări pe care le-am pus şi în articolul iniţial, cel prin care anunţam episodul cu numărul 35 al proiectului.
Aşadar, şi Mercedes-Benz Clasa A poate fi o #masinadefamilie, dacă ne gândim la deplasările scurte dar dese prin oraş, la şcoală, shopping si alte treburi, nu doar la deplasările lungi. Iar până la urmă, orice clasă mai mică poate fi utilă unei familii formată din 4 membri pentru treburile cotidiene şi drumuri doar prin oraş.
Apoi, în cazul de faţă, aşa cum am mai zis, acest episod cu Mercedes-Benz Clasa A a fost unul mai special pentru că în test am fost doar 2 mari şi cea mică, cea mare fiind la o competiţie de dans. Cu alte cuvinte, noi 3 si câteva bagaje am încăput lejer si fără probleme în Clasa A, spre bucuria Sarei care a avut loc să-şi pună pe bancheta din spate şi jucăriile 🙂
Mai mult, la un moment dat, am parcurs în jur de 150 de km în formula de 4 mari plus cea mică, dar fără bagaje si jucării, şi tot nu ne-am chinuit. Deci asta este explicaţia.
Dintre modelele de la Mercedes-Benz îmi lipsesc din proiect doar clasa C, clasa E (pentru acestea două mi-aş dori foarte mult şi variantele break sau T-model din gamă), clasa G şi GLS, fără să iau în calcul clasa S, totuşi. Mai mult ca sigur că vor veni şi acestea. În curând.
În acest episod, am făcut spectaculosul drum montan TransBucegi. De 2 ori, în două zile diferite. A fost a doua oară când am mers pe acest drum nou şi care, pe alocuri, este încă neterminat, însă asfaltul este perfect.
Revenind, modelul pe care l-am luat în teste de la Ţiriac Auto a fost un Mercedes-Benz Clasa A 180 d, 109 CP, cutie automată cu dublu ambreiaj 7G-DCT, un model ce include şi un pachet sport A-Class.
Deşi are doar 109 CP, motorul lui Mercedes-Benz Clasa A pe care l-am avut în teste deţine resurse bune însă are un mic delay între momentul când apeşi cu fermitate pedala de acceleraţie şi momentul cănd maşina reactionează. Probabil că e o chestiune legată de putere dar nu ştirbeşte cu nimic plăcerea de a conduce.
Ce mi-a plăcut:
- pozitia joasă de condus, cu centrul de greutate foarte jos, pentru o experienţă plăcută de conducere sportivă
- cutia automată cu dublu ambreaj în 7 trepte – 7G-DCT
- farurile adaptive
- lumină ambientală
- manevrabilitate şi stabilitate foarte bune (detalii mai jos la capitolul confort)
- un pachet sport – A-Class Sports package – în valoare de 5.090 de euro + TVA. Merită fiecare euro din acest pachet 🙂
Design
Mercedes-Benz Clasa A este unul dintre cele mai atrăgătoare modele de la Mercedes-Benz ce emană sportivitate prin toţi porii. Mi-a rămas în minte si încă mai întorc capul pe stradă după maşini Clasa A. Nu are cum să nu-ţi placă atletul minion. Şi nu doar făţuca clasei A îţi rămâne în minte ci şi „posteriorul” acestuia. Agresiv dar apetisant. Cred că a fost modelul căruia i-am făcut cele mai multe poze din spate 🙂
„Steluţele” – gurile de aerisire – din bord erau şi ele la locul lor, un detaliu care îţi atrage atenţia, specific modelelor de la Mercedes-Benz.
Scaunele sportive au o susţinere laterală foarte bună, iar forma acestora (inclusiv pentru scaunele laterale din spate) este una inconfundabilă.
Culoarea – Argintiu Polar – se potriveşte foarte bine modelului Mercedes-Benz Clasa A şi, de ce să nu spunem, este şi foarte suferitoare la condiţii de ploaie. Cu alte cuvinte, mizeria de pe şosele nu îi modifică decisiv look-ul.
Confort
Suspensia tare poate fi deranjantă pentru confortul pasagerilor, mai ales la trecerile peste denivelări dar este de mare ajutor în curbele strânse, luate mai în viteză. Maşina nu se înclină şi îţi dă acea senzaţie că ai fi pe şină. Iar noi am avut, slavă domnului, o grămadă de curbe pe TransBucegi, de toate felurile. Deci, Mercedes-Benz Clasa A e sportivă dar în detrimentul confortului, lucru general valabil.
Mi-aş fi dorit ca acest model să fie un pic mai echipat decât versiunea pe care am avut-o noi în teste, dar asta nu este un minus, ci ţine doar de opţiunile fiecăruia la achiziţionarea maşinii.
Aceeaşi cutie de viteze automată cu dublu ambreiaj, în 7 trepte (7G-DCT), senzaţională, foarte bine etajată şi silenţioasă (trecerea de la o treaptă la alta se face foarte lent, aproape că nu simţi) pe care am mai întâlnit-o şi la alte modele Mercedes-Benz din testele anterioare.
Geamurile laterale spate şi lunetă fumurii şi gurile de aerisire separate pentru locurile din spate, un detaliu destul de rar întâlnit la o astfel de clasă de maşini, contribuie la confortul pasagerilor din spate.
Utilitate
Mercedes-Benz Clasa A are cotiere rabatabile şi în faţă (unde este şi culisabilă) şi în spate, cu suporturi de pahare plus numeroase spaţii de depozitare.
Volumul portbagajului este de 341 de litri, nici prea mare dar nici mic. Cum spuneam: suficient pentru 2 mari şi unul mic cu bagajele aferente.
Consum
În test, am parcurs cu Mercedes-Benz Clasa A cca 650 de km cu cca 45 litri de combustibil, ceea ce rezultă cu consum mai mult decât decent de 6,9%, în condiţii de drum ce a inclus şi drumuri montane dar şi multe deplasări prin oraş. Deci, cei doar 109 cai putere sunt ok pentru familia noastră, inclusiv din punct de vedere consum.
Mercedes-Benz Clasa A, preţuri
- începând de la: 22.140 euro
- preţ model din test: 38.586 euro (TVA inclus)
Test anterior, Renault Megane Estate. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect, le găsiţi aici. Ne puteţi urmări pe Instagram sau Facebook
Proiectul #masinadefamilie a câştigat locul 2 la Webstock Awards 2016, cel mai mare eveniment de Social Media din România, la categoria Blogger’s Projects. Episodul 35 din #masinadefamilie a fost susţinut de către Ţiriac Auto.
Comments (0)