Povestea unei clase cu profil de studiu unic în România
Aşa mi se întâmplă, din când în când, să am parte de experienţe ce implică suflet şi dăruire şi să mă bucur alături de alţi semeni pentru bucuria lor. Iar când bucuria asta este a unor copii, fie ei mai măricei decât ai mei, dar tot copii, mulţumirea sufletească este şi mai mare pentru că am contribuit şi eu cu puţin la această bucurie a lor, măcar pentru faptul că o împărtăşesc aici, cu voi.
De multe ori am spus că sistemul nostru de învăţământ nu este drept cu copiii noştri şi nu le sprijină înclinaţiile, pasiunile şi dorinţele lor. Dacă îţi place să citeşti şi să scrii, dacă ai înclinaţii evidente spre partea umană, apăi mergi pe cărarea asta, focusează-te aici, măi, copile! La fel, dacă ai înclinaţii spre real, spre ştiinţele exacte, spre partea tehnică, mergi, atunci, pe cărarea asta, măi, copile! Învaţă şi din celelalte dar dezvoltă-ţi, cu precădere, latura unde excelezi.
Copilul vrea, părinţii vor dar nu se întâmplă asta. Mergem pe sistemul arhaic si comunist, cel prin care trebuie să fii „multilateral dezvoltat”, să fii bun la toate şi la nimic. Ori dacă nu te ocupi din timp, încă din şcoală, de abilităţile tale, rişti să le pierzi şi să faci ulterior doar ce trebuie să faci, nu ce îţi place să faci.
În contextul ăsta şi în marea asta de nepăsare, există şi insule de speranţă, pline cu oameni – în cazul nostru unii dascălii – care fac lucrurile altfel, aşa cum ar trebui să fie normal şi trag după ei pe alţii, şi pe alţii în încercarea de a le oferi semenilor lor mai mici, elevilor, o şansă să facă ceva în viaţă.
O clasă cu un profil de studiu unic în România
Într-o frumoasă zi de început de mai, am ajuns la Liceul Teoretic „Brâncoveanu Vodă” din orăşelul Urlați, Judeţul Prahova, unde 28 de elevi (liceeni) de clasa a IX-a învaţă în ceea ce se cheamă Clasa Tehnică, cu specializarea Electronist Aparate și Echipamente, o noutate nu doar în zonă ci și la nivel de țară. E un soi de Şcoală Profesională, cum i se spunea pe timpuri.
Specializarea Electronist este foarte rară nu doar pentru zona respectivă ci chiar la nivel naţional, iar din acest motiv este foarte căutată. Asta ne spune foarte multe despre unele lucruri bune pe care le-am pierdut pe parcurs, pentru că specializarea/ meseria de electronist era la noi, altă dată, ceva foarte căutat şi foarte de valoare.
Şi e foarte trist că nu a mai existat interes din partea şcolilor, a profesorilor şi a celor din minister să continue cu aceste clase tehnice, în contextul actual în care tehnologia, cu toate ramurile ei – calculatoare, device-uri mobile, robotică şi altele – s-a dezvoltat atât de mult.
Nu de fiecare dată e de ajuns doar să vrei, foarte important e să şi poţi, adică să fii sprijinit
Deocamdată, copiii Clasei Tehnice din Urlaţi îşi desfăşoară cursurile într-un container, situat în curtea liceului. Deşi pare cel putin dezolant să înveţi într-un container şi nu într-o sală normală de clasă, acesta a fost primul pas către normalitate, către scoaterea din context a acestei clase cu activităţi specifice profilului ei.
Copiii învaţă în container de la începutul acestui an şcolar, un spaţiu dotat cu cele necesare care le asigură, totuşi, cadrul propice pentru activitatea lor. Anterior au învăţat în Laboratorul de Fizică dar era dificil pentru că ei au multe materiale cu care îşi realizează proiectele, înstrumente, aparatură şi multe altele si, cel mai important, nu simţeau că aparţin acelui loc.
Acest prim pas, cel în care li s-a pus la dispozitie elevilor un container unde să înveţe, plus toate materiale didactice necesare – de la cărţi de specialitate până la materiale şi aparatura necesare activităţilor lor – a fost făcut de către compania Procter & Gamble unul dintre cei mai mari investitori din zonă, la Urlaţi funcţionând, din 2010, o fabrică P&G de produse pentru îngrijirea părului ce deserveşte aproape 1 miliard de consumatori la nivel global, unitate care a însemnat o mare şansă pentru acest mic oraş prahovean şi pentru localităţile din jur.
O sală de clasă nouă, într-o clădire nouă, pentru Clasa Tehnică
Unul dintre proiectele în care P&G s-a împlicat în comunitatea locală a fost acest proiect cu Clasa Tehnică de la singurul liceu din localitate, iar cu ajutorul Habitat for Humanity Romania le vor construi o clădire, doar pentru ei, cu sală de clasă, echipamente, grup sanitar și tot ce au nevoie, ce va fi dată în folosinţă pe 15 septembrie 2017, odată cu începerea noului an şcolar.
Am fost acolo, am văzut containerul, am văzut şi i-am ascultat pe copiii, le-am văzut şi profesorii dedicaţi – profesoara lor de specialitate face naveta de două ori pe săptămână din Ploieşti – şi i-am cunoscut şi pe oamenii din P&G, cei care îi susţin, efectiv şi o să revin şi spre sfârşitul lunii iunie să văd cu ochii mei în ce stadiu sunt lucrările de construcţie a noii lor clase. Aşa am promis.
Aşa am promis pentru că m-am ataşat un pic de ei. Am simţit cum oamenii de la P&G fac parte în totalitate din comunitatea locală, iar educația și îndrumarea profesională reprezintă un mod de viață pentru ei, valori pe care ei le transferă în comunitate. Am fost impresionat să văd cât de aproape sunt oamenii P&G faţă de copii.
Când am întrebat-o pe Georgiana Ștefan, responsabilă companiei de acest program, mi-a spus că vine cel puțin o dată pe lună în vizită la ei, e la curent cu tot ceea ce fac și ce proiecte pregătesc copiii. Ii știe pe fiecare după nume și vorbește cu mândrie despre fiecare realizare a lor.
Construcţia noii clădiri a Clasei tehnice, situată la 2 minute de mers pe jos de liceu, acolo unde în acest moment este amplasat containerul, se va executa în curtea şcolii gimnaziale din Urlaţi, o clădire nouă, lipită de aceasta şi va fi făcută cu ajutorul voluntarilor P&G, sub îndrumarea Habitat for Humanity Romania, cei care deţin o experienţă vastă în acest domeniu.
Ce urmează pentru copiii Clasei Tehnice după absovire?
Cursurile Clasei Tehnice ţin 3 ani, iar la final, în urma unui examen obţin o diplomă ce le poate permite să profeseze ca electronişti. Dar cei care doresc, îşi pot continua studiile (poate la seral), pot lua şi diplomă de bacalaureat, iar mai apoi, dacă doresc, pot continua cu studii universitare.
Dar ce este interesant este că, după absolvirea şcolii profesionale tehnice, majoritatea copiilor îşi doresc să lucreze la P&G, iar compania le oferă şansa asta. Mulţi dintre absolvenţii acestei clase au optat pentru a lucra la P&G, iar astăzi sunt oameni de bază ai fabricii. Ei nu mai iau drumul Ploieştiului pentru că P&G-ul reprezintă o şansă pentru ei de a rămâne în oraş, aproape de familie.
O scurtă poveste video:
Deocamdată asta e povestea Clasei Tehnice din Urlaţi dar o să revin cu continuarea, undeva după data de 20 iunie, pentru a vedea cum au evoluat lucrurile.
Comments (0)