5th mai

Mercedes-Benz Vito, un furgon elegant și un #transportspecial

La finalul lunii aprilie, am avut în teste noul Mercedes-Benz Vito, varianta furgon, un model de maşină mai puţin obişnuit dacă ne uităm la modelele de familie pe care le iau în teste pentru proiectul #masinadefamilie. Drept pentru care nu o să-l bifez ca episod nou în acest proiect, ci ca o experienţă nouă pentru mine.

Aşadar, de ce să iau eu o maşină de marfă în teste, cu doar 2 + 1 locuri în cabină? Ei bine, pentru a-l umple cu fapte bune şi pentru a efectua un #transportspecial, aşa cum am denumit acest test,

Mercedes-Benz Vito

Pai, să vă povestesc. Propunerea pentru acest test a picat numai bine după ce, anterior, încercasem să găsim o soluţie pentru a duce nişte mobilă la socri, în Nordul Moldovei, mobilă pe care lor le prinde foarte bine, iar odată cu mobila, voiam să ducem şi (multe) haine, încălţăminte şi jucării pentru câteva suflete de prin părţile locului care aveau mare nevoie de ele.

Şi tot am căutat soluţii de transport dar din cauza distanţei, în primul rând, nu reuşeam să găsim una viabilă din punct de vedere preţ şi volum. Şi aşa, a apărut, pe neaşteptate, propunerea de test, ca şi când am fi atras-o cumva, iar în felul acesta am bucurat mai multă lume si ne-a venit şi inima la loc.

Astfel, într-o dimineaţă ploioasă încărcam la maxim furgonul Mercedes-Benz Vito şi luam, alături de Alina mea, calea Moldovei. Avea să fie o experienţă nouă, atât din punct de vedere condus cât şi din punct de vedere organizare a lucrurilor transportate şi încărcarea acestora astfel încât să încapă tot ce ne propusesem să transportăm.

A fost o provocare dar am reuşit. Ca idee, ne planificasem să plecăm dimineaţa pe la ora 10.00 şi am plecat tocmai la ora 14.00! De unde să ştim cât durează încărcarea şi asigurarea lucrurilor să nu se „plimbe” prin dubă? 🙂

Deşi mai condusesem maşini cu gabarit mare (Vito pe care l-am condus are 5.140 de mm lungime), precum Mercedes-Benz Clasa V sau Renault Trafic, de data aceasta diferenţa a reprezentat-o greutatea transportului, pe drumul de dus. Noul Mercedes-Benz Vito are o sarcină utilă de 1.365 de kg şi chiar dacă noi nu am ajuns la valoarea asta, s-a simţit încarcătura, mai ales la demaraj.

La întoarcere, pe gol, aveam să parcurgem două treimi din drum, adică vreo 300 de km, în condiţii de iarnă veritabilă, cu viscol, zăpadă pe carosabil şi pe alocuri polei. Cine ar fi crezut? Am rulat încet, cu atenţie şi totul a fost ok. Şi chiar dacă, rareori, l-am dus spre limită pe Domnul Vito, pe acestă suprafaţă alunecoasă, acesta s-a comportat demn de numele său.

Modelul pe care l-am avut în teste a fost un Mercedes-Benz Vito 111 CDI, varianta Long, motorizare diesel de 1.598 cc, un cuplu de 270 Nm, 114 CP, tracţiune faţă şi cutie de viteze manuală în 6 trepte. Culoarea, dacă vă întrebaţi, este jupiter red.

Pentru confort şi pentru plăcerea condusului, o transmisie automată ar fi fost de preferat, însă în condiţiile date, cutia manuală cu 6 trepte şi-a făcut bine treaba şi ne-a asigurat şi un consum bun (cca 7%).

Ca la maşinile mari, de marfă, să nu zic camioane, treapta întâi e doar pentru a pleca uşor de pe loc, fără a avea prea mult spor, însă următoarele trepte au o cursă mai lungă şi îţi asigură demarajul de care ai nevoie. Schimbarea treptelor este una foarte lină şi fără vibraţii.

Motorul trage surprinzător de bine pentru cei doar 114 CP şi pentru gabaritul maşinii, mai ales atunci cănd era încărcată.

Cabina noului Merdes-Benz Vito asigură un confort optim, inclusiv pentru deplasări lungi, iar aici mă refer în primul rând la scaune, care au ceva reglaje (manuale) în ciuda faptului că sunt „limitate” de cabină spre partea din spate. Chiar dacă nu ai cum să dai scaunul mai în spate, în ideea în care, să zicem, eşti o persoană cu o înăltime mai mare, poziţia înaltă la condus te lasă să ajungi bine la pedale.

Ziceam că sunt 2 + 1 locuri în cabină, de fapt cam 2 şi jumatate pentru că cel din mijloc este cam înghesuit. Pe distanţe scurte nu e supărător, în schimb la drum lung poate fi. Noi am fost 2 în cabină şi a fost foarte ok, iar pe locul dintre noi am pus ceva bagaje mai mici. De, nu aveam portbagaj.

M-am obişnuit destul de repede cu lipsa oglinzii retrovizoare, oglinzile laterale de mari dimensiuni ţinând locul acesteia şi asigurând o vizibilitate optimă.

Ce mi-a plăcut:

  • tracţiunea faţă, mai ales că am prins o iarnă (de aprilie) în toată regula, iar tracţiunea faţă m-a ajutat. De reţinut că se poate opta şi pentru tracţiunea pe spate, şi chiar pentru tracţiunea integrală
  • încărcarea se realizează foarte uşor datorită prezenţei uşii laterale glisante dar şi deschiderii largi a celor 2 uşi din spate (se pot plia complet, până la panourile laterale), accesul la încărcare sau descărcare fiind facil
  • stabilitate foarte mare, în ciuda gabaritului
  • servodirecţia electromecanică cu cremalieră şi pinion, cu asistare variabilă în funcţie de viteză – asigură o bună manevrabilitate la parcare, siguranţă si un răspuns rapid al direcţiei în timpul mersului
  • interiorul e simplu, iar bordul e cam spartan dar functional şi cuprinde strictul necesar de care ai nevoie: comenzi pe volan, computer de bord, aer condiţionat semi-automat TEMPMATIC, geamuri electrice etc
  • Alte dotări: faruri cu LED adaptive, asistenţă (senzori) la parcare, senzor de ploaie, pilot automat (cruise control), oglinzi încălzite şi reglabile electric, asistare pornire din rampă
  • Suspensia îşi face bine treaba atunci când autovehiculul este complet încărcat şi conferă stabilitate şi confort pentru că păstrează foarte bine contactul cu solul şi nu simţi foarte tare denivelările
  • cotiera rabatabilă pentru scaunul şoferului – de apreciat mai ales că e o masină cu schimbător manual. Îţi mai odihneşti mâna

Tot la lucrurile de apreciat, ştergătoarele sunt foarte eficiente. O să zici că ce mare şmecherie? În conditiile în care te-a plouat continuu, tot drumul – si dacă nu a plouat, a nins – chiar apreciezi nişte ştergătoare care nu se încarcă cu ghiaţă şi îţi curăţă impecabil parbrizul.

Caracteristici legate de transport

Varianta Long a noului Mercedes-Benz Vito furgon, pe care am avut-o în acest test, este cea medie, din punct de vedere dimensiuni, cu ampatament (distanţa dintre axele osiilor) de 3.200 mm, fiind disponibile si variantele compact (mai mică) si extra-long (cea mai mare).

De asemenea, volumul de încărcare al lui Mercedes-Benz Vito, varianta testata de mine, este de până la 6,3 metri cubi, sarcină utilă până la 1.369 kg şi masă maximă admisă de 2.800 kg (opţional cu mărire a masei până la 3.050 kg sau 3.200 kg). Suprafaţa maximă de încărcare este de 4,38 mp.

Aşa cum ziceam mai sus, încărcarea se realizează foarte uşor datorită uşii laterale glisante dar şi datorită celor 2 uşi din spate care, la nevoie, se pot plia complet, până la panourile laterale, accesul pentru încărcare sau descărcare fiind facil.

Mercedes-Benz Vito – preţ model testat:

De la 22.701 euro (TVA inclus):
– Discount: 3.880 euro (TVA inclus)
– 3 ani garantie, fără limită de km
– Servicii After-Sales – acces timp de 30 ani la serviciile MobiloVan.

Mi-a plăcut de Domnul Vito şi mulţumesc Mercedes-Benz România pentru oportunitatea de a face un #transportspecial.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.