Renault Megane Estate, o #masinadefamilie de vacanță
Aşa cum vă spuneam într-un articol anterior, noul Renault Megane Estate a fost primul break din proiectul #masinadefamilie, un cărauş elegant, cum îmi place să îi spun, ce ne-a dus, acum ceva mai mult de 2 săptămâni, într-un peisaj neverosimil, de iarnă autentică, deşi ne aflam la începutul lunii aprilie.
Renault Megane Estate este o veritabilă maşină de vacanţă, confortabilă şi spaţioasă la care, dacă doreşti, poţi adăuga un extra portbagaj deasupra maşinii şi poţi ajunge la peste 1.000 de litri spaţiu pentru bagaje, pentru o deplasare mai lungă. Poate un tur al Europei, la care noi visăm de ceva vreme. Altfel, portbagajul de 521 de litri este mai mult decât încăpător pentru o familie cu 4 membri, precum familia noastră.
Apropos de zăpadă, ne-a fost dat să vedem un fenomen destul de rar, în care pe o distanţă de doar câţiva kilometri am văzut cum se întrepătrund 2 anotimpuri: unul de primăvară calduroasă, cu unul de iarnă veritabilă, cu ninsoare abundentă şi viscol. Cam aşa:
Foarte tare experienţa deşi a fost un pic cam scary 🙂 Dacă vă întrebaţi unde eram, ei bine, eram spre Transfăgărăşan, înainte cu câţiva kilometri de punctul unde acest celebru drum montan era închis, adică înainte de Cabana Capra.
Aveam să vedem zăpadă şi două săptămâni mai târziu, adică spre final de aprilie – un fenomen şi mai rar – dar despre acest episod, într-un articol viitor.
Revenind la Renault Megane Estate, modelul pe care l-am avut în test drive, în episodul cu numărul 34 din proiectul #masinadefamilie, a fost Noul Renault Megane Estate 1,6 dCi, 130 CP, cu cutie de viteze manuală în 6 trepte şi echiparea de top – Intens, un model de 21.000 de euro (TVA inclus).
Motorizarea de 1,6 diesel şi 130 de CP este una foarte echilibrată şi cu multe resurse, pe care am apreciat-o de fiecare dată la modele Renault şi Nissan avute în teste. Şi nici de data asta nu m-a dezamăgit.
Din punct de vedere design, Renault a excelat de fiecare dată, iar noul Renault Megane Estate atrage prin forma farurilor cu efect 3D şi a stopurilor ce îi dau un appeal aparte, la care adăugăm forma foarte aerodinamică, cu linia caroseriei care coboară spre spate.
La interor, ceea ce îţi sare în ochi este display-ul vertical central de 8,7 inch, cu touch, ce preia cam toate funcţionalităţile şi care, fie vorba între noi, dă foarte bine şi adaugă o notă aparte maşinii.
Ce mi-a plăcut:
- motor vioi cu resurse foarte bune, indiferent de cât de încărcată a fost maşina
- antifonare foarte bună – zgomot redus la interior, chiar pe autostradă, la turaţii mari. Şi vorbim de un diesel, da?
- manevrabilitate foarte bună
- sistem keyless foarte eficient ce include închiderea centralizată şi plierea oglinzilor (sistem de închidere şi demaraj „mâini libere” tip „Full Magic”). Nu trebuie să acţionezi telecomanda nici pentru a închide, nici pentru a deschide uşile. E suficient doar să te depărtezi sau să te apropii, având telecomanda în buzunar
- 5 tipuri de condus – Renault Multi-Sense – ce implică personalizarea stilului de condus şi a răspunsului vehiculului. Modurile de condus ce se pot selecta sunt: standard, sport, confort, eco şi personalizat
- adaptive cruise control – foarte bun pe autostradă (vezi detalii mai jos)
- head-up display
- dotări de top (pentru 21.000 de euro, TVA inclus, ai absolut tot ce îţi doreşti din punct de vedere dotări)
- lumină ambientală în 6 culori – lumini ambientale interior (corelate cu sistemul Renault Multi-Sense), plasate pe panourile uşilor şi pe consola mediană. Video:
Ce nu mi-a plăcut:
- suspensii dure pe teren mai accidentat
- vizibilitate redusă în lunetă (spate teşit, coboară spre spate)
- display-ul cu touch nu ia tot timpul comenzile adică nu este foarte responsive la comezi
- ne-am fi dorit o trapă sau măcar un plafon panoramic din sticlă. Dar asta e doar la noi. Ne plac foarte mult plafoanele panoramice.
Confort
Exceptând modelele de lux, aproape întotdeauna confortul pasagerilor din spate este trecut pe planul doi, focusul fiind pe confortul pasagerilor din faţă. Dar nu e cazul şi la Renault Megane Estate, unde cele două linii de scaune beneficiază de acelaşi tratament, cu excepţia scaunelor încălzite, disponibile doar pentru scaunele din faţă.
Astfel, noul Renault Megane Estate are un spaţiu generos pentru locurile din spate la care se adaugă o caracteristică foarte utilă: bancheta are un spătar mai înclinat, pentru un confort optim, ideal pentru un somn :). Tot pentru confortul pasagerilor din spate, există guri pentru aerul condţionat, dispuse separat, geamuri spate şi lunetă cu tentă închisă, priză de 12 V şi cotieră rabatabilă cu suport pentru 2 pahare.
Siguranţă
Sistemul Adaptive Cruise Control, cunoscut la alte mărci drept sistemul distronic, este unul foarte eficient pe autostradă. De exemplu, setezi viteza la 130 de km/h (140 de km/h este viteza maximă pe care o poti seta), apoi viteza îţi rămâne constantă până întâlneşte o altă maşină care se deplasează cu o viteză mai mică, încetinind automat şi „preluând” viteza acesteia. Dacă schimbi banda, viteza creşte până la valoarea setată. Cu alte cuvinte, sesizează din timp potenţialele obstacole şi reacţionează ca atare, spre deosebire de majoritatea sistemelor cu funcţia de pilot automat.
Sistemul de mai sus face parte din Pachetul de Siguranţă „Drive Safely” ce include: Frânare activă de urgenţă + Alertă de depăşire a limitei de viteză cu recunoaşterea panourilor de semnalizare + Alertă la depăşirea/păstrarea benzii de rulare + Comutare automată între luminile de drum/întâlnire + Alertă pentru păstrarea distanţei de siguranţă + Cruise Control Adaptiv.
Alte sisteme de siguranţa de pe Renault Megane Estate:
- ABS cu sistem de asistenţă la frânarea de urgenţă (AFU)
- ESP (sistem de stabilitate electronică a autovehiculului) cu asistenţă la pornirea în rampă (HSA)
- Oglindă interioară retrovizoare electrocrom (cu efect automat anti-orbire)
- Faruri cu tehnologie „full LED” PURE VISION
- Frană de parcare asistată electric
- Sistem de asistenţă la parcarea cu spatele (senzori acustici)
În plus, Noul Renault Megane Estate a primit cinci stele din partea organizației EuroNCAP.
Utilitate
Portbagajul unui break este aur pentru o familie atunci când vine vorba de spaţiu pentru bagaje: adâncimea mare ce îţi dă posibilitatea să încarci mai multe bagaje. Iar aşa cum spuneam mai sus, la Renault Megane Estate potbagajul este unul suficient de încăpător, cu un volum de 521 de litri. Mai există un spaţiu de cca 30 de litri sub podea, pentru a „ascunde” o geantă cu un laptop sau alte obiecte mai plate şi de valoare.
Cu bancheta spate rabatată 1/3, 2/3 (sistem de rabatare „easy folding”), capacitatea maximă a portbagajului ajunge la 1.695 de litri, iar lungimea obţinută este una record, de 2,7 metri. Până şi scaunul pasagerului este rabatabil, in caz că ai de transportat obiecte şi mai lungi (cum ar fi un brad de Crăciun).
Noul Renaul Megane Estate are multiple spaţii de depozitare: clasicul torpedou cu 2 compartimente, de dimensiuni mari, buzunarele din fiecare uşă, un spaţiu pe linia mediană cu capac, un altul sub cotiera rabatabilă dintre scaunele din faţă şi două suporturi de pahare pe cotiera rabatabilă a locurilor din spate.
Consum
Volumul rezervorului de combustibil este de 47 de litri din care noi am consumat cca 40 de litri, în cei cca 550 de km ai testului. Asta înseamnă un consum de cca 7,2%, unul decent pentru condiţiile de drum avute şi pentru „încărcătura” cu bagaje din dotare.
Renault Megane Estate – preţ:
De la: 15.500 euro (TVA inclus)
Preţ model testat: 21.100 euro (TVA inclus) – echiparea de top Intens
Test anterior, Mitsubishi ASX. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect, le găsiţi aici.
Proiectul #masinadefamilie a câştigat locul 2 la Webstock Awards 2016 , cel mai mare eveniment de Social Media din România, la categoria Blogger’s Projects. Episodul 34 din #masinadefamilie a fost susţinut de către Renault Romania.
Comments (0)