13th apr.

Olimpiada pe meserii pentru elevii claselor a X-a și a XI-a pasionați de auto

Îmi aduc aminte că frate-miu, care e mai mare ca mine cu 9 ani, avea de copil pasiunea pentru domeniul auto, domeniu în care chiar şi-a desfăşurat, ulterior, activitatea profesională. A urmat un liceu auto – chiar mai sunt licee (colegii, cum le zice acum) pe profil auto? – iar apoi a făcut o şcoală militară tot pe profil auto.

Pe principiul are, nu are treabă, el şurubăreşte mai tot timpul la câte o maşină. La a lui sau dacă nu la a lui, găseşte el una. E de şcoală veche, aia în care erai pregătit oricum să repari ceva la bătrâna Dacie. Împortant era să ai la tine un ciocan, un patent şi nişte sârmă şi rezolvai orice problemă 🙂 Dar el e chiar mai bun de atât.

Poate de la el am şi eu pasiunea pentru maşini. Mă uitam cu admiraţie la el când învăţa să conducă, încă din liceu, iar când a făcut 18 ani a şi dat de permis. Era încă elev de liceu. La fel am făcut şi eu, nişte ani mai târziu: am dat examen de permis imediat după ce am împlinit 18 ani. Şi eram în clasa a XI-a…

Revin cu întrebarea: oare mai există colegii cu profil auto? Dacă un elev vrea să meargă ţintit pe acest domeniu ce face? Ce opţiuni are? Mai departe, despre facultate ştiu că Politehnica are secţii în zona asta.

Întreb pentru că noi, totuşi, avem o industrie auto cu 2 jucători importanţi care au unităţi de producţie în România – Renault la Piteşti şi Ford la Craiova – la care mai adaugăm o serie de alte unităţi de producţie pentru piese de schimb şi altele, legate de aceste 2 fabrici sau nu. Ştiam că mai fabricăm, pe undeva în Ardeal, cutii de viteze pentru Mercedes-Benz. Şi cred că mai sunt si alte exemple.

În plus, mai sunt atâtea reprezentanţe şi atâţea dealeri auto pe care elevii de liceu le pot alege pentru viitoarea profesie, după terminarea studiilor.

În acest context, Ţiriac Auto a facut un pas lăudabil în această direcţie, o acţiune dedicată elevilor de clasa a X-a şi a XI-a pasionati de domeniul auto, pe care o salut si vi-o împărtăşesc şi vouă în cele ce urmează:

Ţiriac Auto a găzduit „Olimpiada pe meserii”, concurs care se adresează elevilor din învăţământul profesional, cu înclinaţii deosebite şi deschidere pentru performanțe în domeniul auto. Mai mult, compania a prezentat programul său de internship, ce oferă tinerilor pregătire în domeniul auto, precum și posibilitatea de a intra în sistemul de burse și de angajări, în cadrul concursului de creatie si tehnologie „Inovafest”.

Tiriac Auto

La „Olimpiada pe meserii”, desfășurată la iniţiativa Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), au participat 25 elevi din clasele a X-a şi a XI-a, ce urmează variate forme de învăţământ profesional.

Subiectele pentru proba practică a „Olimpiadei pe meserii” au fost elaborate de către ISMB, în colaborare cu specialiștii Țiriac Auto. Proba practică s-a desfășurat în service-urile Ţiriac Auto. La concursul elevilor de clasa a X-a, care a avut loc în service-ul Mitsubishi Țiriac Auto, aceștia au susținut, ca probă practică, subiectul „Descrierea şi detalierea unei distribuţii a unui motor”. Pentru proba practică aferentă clasei a XI-a, elevii au realizat o revizie în service-ul Hyundai Țiriac Auto, asistaţi de tehnicienii companiei.

Țiriac Auto și-a propus să susțină caștigătorii și în faza următoare a „Olimpiadei pe meserii”, etapa națională, precum și să asigure celor interesați să urmeze o carieră în domeniul auto un program de internship, training și burse dezvoltat special pentru tinerii talentați ai României.

În perioada imediat următoare, Ţiriac Auto pune la dispoziție centrele sale din Bucureşti şi Braşov pentru găzduirea etapei naționale a acestui concurs.

Comments (3)
  • Si eu in liceu meseria nr 1 era sa fiu sofer de tir.

  • Este foarte bine sa nu se uite de aceste domenii, a te scoli in ceva ce iti place sa faci este chiar recomandat.

  • Foarte bun articolul, multumesc pentru informatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.