Am intrat în fabrică și am văzut care este diferența dintre gelato și înghețată
Aşteptam de mult momentul cu deplasarea la Bologna, la fabrica de îngheţată G7, care produce brandul de gelato Siviero Maria, iar acum vreo 2 săptămâni, am petrecut 4 zile memorabile în minunatul oraş Bologna, cu experienţe noi plus o vreme excelentă. Ca pentru sufletul nostru.
A fost o deplasare cu familia. Cu 3 familii, de fapt – Fam. Ciobanu, Fam. China-Birta şi Fam. Manafu – o gaşcă de mâncăcioşi de îngheţată declaraţi care au avut şansa să vadă cum se face gelato autentico italiano la Siviero Maria acasă, chiar în fabrica de la Bologna, acolo unde îşi desfăşoară activitatea, de aproape 60 de ani, business-ul de familie G7.
Iar reacţia celor mici, atunci când am intrat în fabrică, a fost de nedescris…
Călătoria fascinantă în lumea gelato
Înainte să plecăm, ne închipuiam noi că o să mâncăm îngheţată direct de pe bandă – evident, nu la propriu – dar surpriza a fost şi mai mare atunci când, pentru degustare, ni s-au adus gelato din toate sortimentele provenite din şarjele abia produse şi ni s-au mai adus şi o mulţime de ingrediente pentru a ne personaliza porţiile: alune de pădure, fistic, bucăţele de ciocolată, cireşe, bomboane de ciocolată, biscuiţi Amaretti etc
Ce a ieşit la degustare e istorie. Un festin de gelato cu multe arome.
Înainte de degustare, însă, am făcut o vizită, cu mic, cu mare, in fabrică: la zona de mixare a ingredientelor, la liniile de decorare şi ambalare, pe diferite gramaje şi sortimente şi chiar în depozitul de frig unde îngheţata este depozitată la -24 de grade C până este încărcată în camioanele de frig ce iau, apoi, calea distribuţiei.
Cum e tu, Patri, de aproape 6 ani să-ţi primeşti la intrarea în sediu badge-ul cu numele tău pe el? Cum e tu, Sara, de 8 ani, să-ţi primeşti badgeul cu numele tău pe el? Dar tu, Nicolas? Dar voi, Ana şi Mara? De nedescris. S-au luminat la faţă instantaneu 🙂
Fie vorba între noi, după ce şi-a pus boneta de gelatier pe cap, Sara mea a venit la mine şi mi-a spus cu un mare zâmbet pe faţă: Tati, eu într-o fabrică de îngheţată o să lucrez când voi fi mare :)))
Care-i treaba cu gelato?
Cum ziceam şi în titlu, în fabrică, am avut şansa să vedem cum se prepară gelato şi ce implică procesul manual de care tot auzisem: procedura manuală de umplere a cutiei şi adăugarea, tot manual, a îngredientelor ce ţin de decorare.
Odată făcut mixul de ingrediente – unt, lapte, cacao şi altele – gelato pleacă spre linia de ambalare printr-un sistem întortochiat de ţevi. Un lucrător – gelatier, aş prefera să-i spun – aflat la capătul „ţevii” umple cutiile cu sortimentul respectiv de gelato, prin mai multe mişcări de rotaţie, sigure, astfel încât îngheţata să fie mai aerată şi implicit mai light.
Asta este şi, de fapt, marea diferenţă dintre un gelato şi o îngheţată obişnuită. O îngheţată obişnuită este presată în cutie şi e mult mai densă, deci şi mai greoaie, pe când un gelato autentic este mult mai aerat, mult mai light, cu mai putine grăsimi şi mult mai cremos.
Acest proces manual de umplere, pentru un gelatier, durează timp de 20 de minute, după care urmează schimbul, altă persoană trecând să execute această procedură de mare precizie. Schimbul se face pentru ca gelatierii să se odihnească şi pentru a fi precişi în cantitatea de umplere dar şi în calitatea procesului.
După umplerea manuală, urmează decorarea cutiilor de gelato, executată tot manual, motiv pentru care nicio cutie de gelato nu seamănă cu alta, fiecare dintre ele păstrând o amprentă distinctă a gelatierului care a ornat-o 🙂
Dar despre această prea frumoasă etapă, vă las să înghiţiti un pic în sec la vizionarea acestui clip sugestiv (gândiţi-vă că noi am stat lângă gelatieri, la câţiva metri şi eram înainte de degustare):
Ca să înţelegeţi, după umplerea manuală, cutiile merg la decorare si apoi la cântar. Peste 95% dintre cutiile de gelato au un gramaj ce se încadrează în marja admisă, atât de mare este precizia celor care execută acest proces. Cutiile care depăşesc gramajul sau care sunt sub gramaj, sunt vândute în outletul fabricii, unde am înteles că sunt momente ale zilei când se stă şi la coadă pentru cumpărarea unui gelato. Si nu mă mir deloc.
De la ce vine G7? O poveste savuroasă despre semnificaţia literei „G”
În 1958, Signore Gugliermo Visani a creat acest gelato, pornind de la o dorintă a sa: aceea ca reţetele vechi și metodele tradiţionale italiene să fie păstrate și duse mai departe, astfel încât oricine să poată gusta acasă, un gelato autentic, la fel ca pe străzile umbrite ale Bologniei.
G7, numele companiei din Bologna dar şi unul dintre branduri, vine de la cei 7G, adică Gugliermo, tatăl si cei 6 fii ai săi, toţi având nume care începea cu G. Celălalt brand al companiei, Siviero Maria, cel care a fost ales pentru a fi prezent şi în România, vine de la numele de fată al soţiei fondatorului, Maria Siviero.
Azi, actuala generaţie a familiei duce mai departe aceste valori, iar 3 dintre managerii companiei şi membri ai familiei (directorul financiar, directorul de producţie şi directorul de marketing) erau în fabrică, la muncă, pe perioada vizitei noastre.
Din ce au povestit gazdele, fondatorul G7, Gugliermo Visani, oferea la naşterea fiecărui nepot o sumă de bani – în lire italiene, la acea vreme, echivalentul a cca 5.000 de euro – cu condiţia ca initiala numelui său mic să fie G – Giovani, Gilberto, Gianluca, Giuseppe, Gabriela etc. Astfel, majoritatea moştenitorilor G7 poartă nume cu iniţiala G. Cu excepţia Silviei, directorul de marketing, care, în mod evident, nu a primit banii :)) Azi, familia are nu mai putin de 16 G 🙂
Îngheţata de la G7 este prezentă în 67 de ţări, printre care şi România (prin Maresi, compania care a făcut posibil ca noi să avem o astfel de experienţă) fabrica producând 12 milioane de kilograme de gelato pe an. Ca idee, G7 produce si un sortiment fără gluten, iar în curând vor fi disponibile şi 5 sortimente organice, 100% naturale, sub brandul Gelato Madre.
Vă recomand să citiţi şi un prea frumos articol scris de Marta despre experienţa noastră fascinantă în lumea gelato de la Bologna, în lumea Siviero Maria, să citiţi cele 7 principii de viaţă esenţiale pe care le-a invăţat Cristi de la Siviero Maria şi să vizionaţi clipul de mai jos, făcut de însuşi Chinezu:
Pe final, chiar dacă nu o să insist, trebuie să vă spun că de la fabrica de gelato am mers, în acceaşi zi, la o fabrică de ciocolată, la furnizorul lui G7 de ciocolată, Majani, un producător cu o tradiţie de peste 220 de ani. Cu alte cuvinte, am căzut din lac în puţ. It was the sweetees day of my life :))
Această experientă este parte integrantă a noii campanii Siviero Maria, din România, intitulată “Gelateria ta italiană, acasă”, la care participă şi blogul claudiuciobanu.eu, campanie iniţiată din dorinţa de a aduce acasă, în România, povestea acestui desert special, modul în care se produce şi atmosfera autentică italiană care se regăsește în fiecare cutie de gelato Siviero Maria, alături de vibraţia orașului Bologna.
Despre oraşul Bologna, într-un articol separat.
Siviero Maria sau cum am aflat la fabrica din Bologna diferența dintre gelato și înghețată - Cristian China Birta
aprilie 5, 2017[…] în această deplasare cu tot familionul meu propriu și personal, alături de stimabila familie Ciobanu și de stimabila familie formată din videobloggerul Nicolas, șefa Marta și stimabilul Manafu […]
Corina
august 3, 2017O zi excelenta =cu experiente si delicii de neuitat!