23rd mart.

Viața e a ta, o campanie care promovează conducerea defensivă

Sunt Claudiu Ciobanu, ăla cu #masinadefamilie, şi vă asigur că toti pasagerii din #masinadefamilie poartă centuri de siguranţă, regulamentar, de fiecare dată, indiferent de distanţa parcursă 🙂

Ziceam că le ştiu pe toate în ale şoferiei, după aproape 26 de ani de când am permisul de conducere, perioadă în care nu am avut mai deloc evenimente rutiere – iar dacă am avut, a fost doar unul singur mai semnificativ, dar care nu a fost din vina mea – dar mai am încă multe de învăţat.

Ei, aici e aici, la partea asta cu vina mea sau a altor participanţi la trafic. Evident că sunt situaţii în care tu îţi vezi de treaba ta şi nu ştii de unde apare unul dn faţa sau din lateral dar, de cele mai multe ori, a preveni o situaţie ce poate duce la un accident şi a conduce defensiv este tot ce trebuie să faci.

conducerea defensivăTaică-miu, atunci când m-a învăţat sa conduc, a reuşit să-mi predea şi să mă şi facă să înţeleg cea mai importantă lecţie în ale şoferiei care are de-a face cu conducerea defensivă: „fereşte-i tu pe proşti, nu te baza că te feresc ei pe tine!”. Am aplicat şi aplic această regulă de aur, mai ales în condiţiile traficului de azi, care m-a ferit de lucruri nedorite în trafic, ceea ce vă recomand şi vouă.

Dar uite că a mai fost loc să învăţ încă multe lucruri…

În week-end-ul trecut, am avut ocazia să urmez cursul de conducere defensivă al Academiei Titi Aur, format dintr-o parte teoretică dar şi una practică, unde am învăţat multe alte lucruri noi. Cursul are o durată de aproximativ 8 ore.

Ce rol are un astfel de curs?

 • de a îmbunătăţi abilităţile şoferului în trafic
 • de a îmbunătăţi abilităţile şoferului în situaţii limită
 • de a conştientiza riscurile conducerii pe drumurile publice
 • de a reduce numărul accidentelor în care am putea fi implicaţi, indiferent de vină

Exerciţiile practice au cuprins:

 • simulatorul de impact (un impact cu o viteza de 13 km?h)
 • simulatorul de răsturnare care îţi arată cum poţi ieşi dintr-o maşină răsturnată pe o parte sau răsturnată de tot
 • frânarea de urgenţă cu şi fără ABS
 • controlul vehiculului în derapaj prin simularea unui comportament supravirator al autovehiculului

Iată câteva dintre cele mai importante lucruri cu care am rămas după acest curs legat de conducerea defensivă (restul le puteţi descoperi voi dacă veţi face cursul):

 1. Regula celor 2 secunde – are de-a face cu distanţa pe care o păstrăm faţă de maşina care rulează în faţa noastră. La carte spune că pentru a te deplasa în siguranţă, această distanţă trebuie să fie suficient de mare, până la evitarea oricărui pericol. Ei bine, distanţa optimă este de 2 secunde între maşina ta şi cea din faţă. Îţi iei un reper (un copac, să zicem), iar când maşina din faţă trece prin dreptul acelui reper, începi si numeri: 1001, 1002. Dacă treci prin dreptul reperului până ai ajuns la 1002, atunci eşti prea aproape si invers. Înceacă să aplici această regulă simplă. La început poate părea aiurea dar te obişnuieşti. La 36 de km/h maşina parcurge 20 de m/s. La 72 de km/h, maşina parcurge 40 de m/s. Deci, în 2 secunde, dacă nu eşti atent, nu ştii ce se întâmplă în faţa ta pe o distanţă de 40 de m.
 2. Poziţia corectă a mâinilor pe volan este stânga la ora 9 şi dreapta la ora 3. Pe vremuri, regula era ca mâinile să le ţii la ora 10 şi la ora 2
 3. O diferenţă de doar 2-3 km/h în viteza de deplasare contează enorm şi îţi poate salva viaţa. Vei putea vedea la curs câteva filme demomstrative care îţi vor schimba total părerea. Dar până la acestea, vei avea ocazia să testezi practic acest lucru, în probele de frânare de urgenţă cu si fără ABS.
 4. Călcâiul piciorului drept trebuie să stea în podea, în dreptul pedalei de frână, nu în dreptul pedalei de acceleraţie. Piciorul doar oscilează atunci când e apăsată pedala de acceleraţie dar călcâiul nu părăseşte poziţia din dreptul pedalei de frână. La voi cum e? Dacă nu stiţi, uitaţi-vă unde e covoraşul vostru ros. Acolo îl ţineţi. Verificaţi şi corectaţi poziţia, dacă e nevoie!
 5. Câţi dintre voi vă reglaţi tetiera, indiferent dacă esti şofer sau pasager? Tetiera trebuie să nu fie reglată nici prea sus dar nici prea jos, în funcţie de înălţimea ta.
 6. Anvelopele sunt cele mai importante elemente ale maşinii, sunt singurul liant între maşină şi suprafaţa de rulare şi au un rol determinant în: tracţiune, frânare, stabilitate în viraje şi absorbţie a şocurile generate de denivelări şi gropi. Te păcăleşti singur dacă faci economie la pneuri şi mergi cu ele uzate
 7. Nu faceţi economie în a schimba treptele de viteze, iar altfel spus folosiţi frâna de motor cât se poate de mult. Reduce consumul de combustibil, măreşte siguranţa într-o coborâre cu suprafaţă alunecoasă şi îmbunătăţeşte frânarea  (ajută frânarea). Frâna de picior este o frână supusă uzurii (se poate sparge un furtun, de exemplu)
 8. Indiferent dacă maşina subvirează (derapează faţa maşinii) sau supravirează (derapează spatele maşinii), roţile trebuie să fie pe direcţie de mers. La comportamentul subvirator iei piciorul de pe pedala de acceleraţie si frânezi uşor, iar la comportamentul supravirator accelerezi uşor
 9. Nu te grăbi, nu face depăşiri periculoase! Vei ajunge cu 15 minute sau cu 20 de minute mai devreme, faţă de situaţia când mergi regulamentar dar cât de mult rişti? Fă un test si o să vezi că acest lucru se probează!
 10. Nu folosi aşa-zisa „moarte de 5 lei” sau acel dispozitiv care simulează o centură de siguranţă, dispozitiv care păcăleşte sistemele de siguranţă, întrerupe semnalul sonor pentru centură necuplată dar îţi activează numărătoarea inversă până la un impact cu vatămare corporală sau chiar moarte.

Aceste cursuri legate de conducerea defensivă sunt parte din campania „Viaţa e a ta”, lansată pentru anul 2017, la nivel național, de Academia Titi Aur, în parteneriat cu Poliția Rutieră și Autoritatea Rutieră Română şi are scopul de a trage semnale de alarmă asupra motivelor din cauza cărora au loc accidentele rutiere în România, de a conștientiza conducătorii auto asupra riscurilor la care se supun în trafic, pornind în special de la faptul că, în rândul șoferilor din categoria 18-24 ani, accidentele rutiere reprezinta cauza nr. 1 de deces.

Pentru probele practice vă las cu 2 montaje video ale unor colegi de curs şi care vor întregi imaginea celor 10 puncte de mai sus:

Via Claudiu.

Via Alin.

Foarte important!

Academia Titi Aur și-a propus să perfecționeze, în 2017, aproximativ 1.000 de instructori auto din toată țara (1/5 din totalul instructorilor auto din România), pentru ca ei sunt o verigă importantă și vor putea schimba ceva pentru generațiile viitoare.

Începând cu luna aprilie, site-ul campaniei www.viataeata.ro va fi funcțional, iar instructorii se vor putea înscrie online, într-o hartă interactivă, pe județe. Pasul următor va fi anunțarea orașelor din țară (unde vor putea participa și instructorii din județele învecinate), precum și programarea cursurilor, care vor începe în vară. Cursul legat de conducerea defensivă se va desfășura într-o zi, de dimineață până seara, și va avea atât o componentă teoretică, cât și una practică.

VIAŢA E A TA!

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.