8th mart.

A inova înseamnă de multe ori doar să ai șansa de a fi ascultat

Îmi aduc aminte că în perioada celor 14 ani cât am fost angajat, indiferent de poziţia pe care am ocupat-o, întâmpinam deseori opoziţie la ideile pe care le aveam, idei menite să imbunătăţească activitatea mea şi a colegilor mei. Foarte puţine dintre ele şi-au găsit finalitatea.

Uneori nici nu eram ascultat. Nu puteam bate pasul pe loc, voiam să înaintez, să avansez, iar unele dintre ideile mele erau chiar foarte simplu de implementat. Aţi trăit chestiunea asta la locul de muncă? Pariez că da. Şi ce făceaţi dacă nu eraţi ascultat sau refuzat? Mergeaţi mai departe, nu? Executaţi ce era de executat şi mergeaţi înainte, nu?

Right! Aşa este. Nu ai altă cale şi nici nu eşti de condamnat pentru resemnarea asta. Eşti în barca cuiva, iar direcţia iţi este impusă.

Dar cum ar fi ca un angajator să îţi stimuleze creativitatea şi să-ţi încurajeze ideile care, până la urmă, ar îmbunătăţi viaţa tuturor? Cum ar fi ca un angajator să organizeze periodic brainstorming-uri şi să-ţi ceară părearea şi chiar să organizeze ateliere de creaţie (de inovaţie), unde orice idee nu e prea năstruşnică sau prea deplasată, iar la final, multe dintre idei să fie votate democratic şi să ajungă să fie puse în aplicare? Cum ar fi?

a inova

Ei bine, un astfel de concept există, iar eu am avut privilegiul, săptămâna trecută, să pot fi părtaş la un astfel de proces de creaţie şi de selecţie a unor idei, proces realizat chiar de angajaţii companiei Carrefour, indiferent de departamentul, oraşul sau magazinul din care făceau parte aceştia.

Da, vorbim de retail. Dacă nu eu, atunci cine? Am fost, pentru o zi, trainer pentru câteva zeci de angajaţi mai curajoşi din Carrefour care şi-au susţinut cu disperare – şi e de bine când zic disperare pentru că disperarea vine din inimă, iar cu inima muţi munţii din loc – ideile, unele foarte la îndemână, uşor de implementat, iar unele dintre ele chiar inovatoare.

Mulţumesc celor de la Carrefour pentru apreciere şi pentru oportunitatea de a fi parte din acest proiect curajos care se cheamă simplu „Am o idee”. E cu Carrefour, da, cu un brand de retail cunoscut. Dar aveţi răbdare şi citiţi povestea până la capăt pentru că merită!

Am aproape 23 de ani de experienţă în comerţ, prinzând toate formele de desfăşurare ale acestuia de până acum: de la cel bazat pe en-gros şi boutique-uri, în epoca când orice importai se vindea în draci, la apariţia şi dezvoltarea retailului modern şi până azi.

Am fost şi cumpărător, atunci când băteam toate en-gros-urile din jurul Bucureştiului, am lucrat şi în vânzari ca furnizor al tuturor tipurilor de magazine, inclusiv cele ale marilor reţele, am fost şi furnizor de servicii pentru marii retaileri, odată cu trecerea la antreprenoriat, iar de 9 ani sunt publisher pe nişa de retail alimentar, fiind în cunoştinţă de cauză şi având o privire de ansamblu asupra acestei pieţe.

Aceste lucruri m-au calificat să fac parte din echipa de traineri pentru acest proiect cu rolul de a îndruma creatorii de idei, conform expertizei mele şi de a le şlefui sau de a le îmbunătăţi pe unele dintre ele pentru a putea fi prezentate într-o formă cât mai atractivă.

Povestea „Am o idee”

Proiectul de inovaţie „Am o Idee” este un proiect intern Carrefour prin intermediul căruia angajaţii sunt invitaţi vină cu idei de proiecte care ar putea îmbunătăţi activitatea companiei în viitor, pe 3 direcţii cheie: C4 pentru comunitate (CSR), magazine SMART (digital) si o lume a serviciilor Carrefour (servicii).

Cea de-a 3-a ediţie a acestei campanii a adunat câteva sute de idei, 89 dintre acestea transformându-se în proiecte calificate în faza finală, proiecte ce aparţin unui număr de 37 de creatori de idei. În această fază finală am participat si eu.

Chiar dacă la final, după şlefuirea ideilor şi prezentarea acestora, pentru a respecta regula are loc jurizarea, iar apoi anunţarea şi premierea căştigătorilor, toate cele 89 de idei intrate în finală au fost, de fapt, câştigătoare. Imediat o să vedeţi şi de ce.

Cum se adună aceste idei? Cum funcţionează „Am o idee”?

Simplu: există o bursă a ideilor materializată într-o platformă digitală, construită chiar pe structura bursei de investiţii. Anual, au loc 2 astfel de campanii de inovaţie, campanii în care se comunică proiectul către angajaţii Carrefour din magazine, depozite sau sediu şi îi încurajează pe toţi să-şi exprime ideile în platformă.

„Creatorul de Idei” îşi alege o provocare, propune detaliat ideea în platformă şi rămâne anonim până în momentul în care are 10 investitori (colegi care îi validează ideea), după care ideea intrăîn piaţăurmând a fi pre-aprobată. De-asta vă spuneam că ideile finaliste sunt toate „câştigătoare”, pentru că au fost validate de o parte dintre colegi.

Investitor poate fi orice user al platformei, iar moneda de investiţie este cc (Carrefour Coins). Continuând procesul, ideile pre-aprobate intră în Innovation Nest, iar apoi sunt votate de un juriu şi, în funcţie de punctaj, sunt aprobate spre implementare.

Am avut şansa – şi credeţi-mă că este o şansă enormă – să ascult toate ideeile care au participat în faza finală a proiectului. Nu ştiu dacă am avut pentru toti idei bune de completat – unele dintre ele erau perfecte, ce să mai adaugi – şi nu cred că am putut îndruma pe fiecare dar ştiu sigur că, la rândul meu, am învăţat enorm de multe lucruri de la ei.

Eram ca un copil într-un magazin de jucării şi mă bucuram de toate jucăriile care îmi fac plăcere, iar creatorii de jucării îmi cereau părerea despre cum ar trebui să fie acestea. Şi dacă nici un copil nu ştie care sunt jucăriile cele mai bune, atunci cine? Exact ca în filmul „Vreau să fiu mare”, cu Tom Hanks.

Legat de ideile ascultate, una dintre concluzii este aceea că foarte multe dintre idei pot face sinergie cu altele de pe acelaşi palier de aplicativitate si pot fi implementate în viitorul apropiat în cadrul aceleiaşi aplicaţii sau proiect, iar altele sunt implementabile imediat, atât de bune şi utile sunt.

Ce să vă zic, au fost multe idei strălucite. Doar un exemplu să vă dau: una dintre ideile câştigătoare va pune bazele Clubului Sportiv Carrefour care a plecat de la o simplă idee, aceea de a face sport în cadrul Echipei Carrefour – echipa alergătorilor. În research-ul intern care şi-a propus să identifice cine este pasionat de sport şi face sport în timpul liber, iniţiatoarea proiectului a descoperit oameni pasionaţi din mai multe discipline sportive, astfel încât de la Echipa de Alergare Carrefour s-a ajuns la un club cu mai multe discipline, susţinut de Carrefour, ce va participa la competiţii de profil.

E greu să gândeşti? E greu să găseşti soluţii? Evident că nu. Vă spun eu ce este greu. Este greu să ajungi să fii ascultat şi încurajat. Restul e poveste.

Stăteam şi mă întrebam oare câte companii din România fac aşa ceva? Şi nu am găsit foarte multe. Ce zic eu? Nu am găsit niciuna. Poate sunt câteva care fac dar nu zic că fac. Mă bucur că retailerul Carrefour a avut curajul să facă acest proiect în văzul lumii şi mă bucur că am fost parte din acesta.

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.