Cu fetele la cursuri de bune maniere. De ce nu?
Ca părinte, zici că le-ai făcut pe toate astfel încât copilul tău să se comporte civilizat în grupul de prieteni/colegi, în călătorii, la masă, într-un restaurant sau la cinema. Până la proba contrarie.
Copiii sunt autentici (îşi pierd această autenticitate odată cu trecerea anilor) şi naturali şi pot spune lucruri trăznite în public, pot face năzbâtiile la care te aştepţi cel mai puţin, cu toată educaţia primită în cei 7 ani de acasă. Şi aşa, simţi că o iei de la capăt. Oare unde am greşit, te întrebi?
Evident că iţi reiei discursul, dai tu însuţi un exemplu (copiii sunt maimuţe, copiază tot, mai ales apucăturile mai putin plăcute) sau îi poţi pune în ipostaza să vorbească cu alţi copii despre asta. Da, ca o „terapie”. Nu e nimic exagerat de greşit în comportamentul lor şi nu e nimic ce nu poate fi îndreptat dar aceasta din urmă metodă poate fi una câştigătoare.
De ce? Pentru că cei mici învaţă cel mai bine de la alţi copii, mai bine decât de la educatoare/ învăţătoare sau de la noi, părinţii. Nouă ne fac mutre, figuri, se împotrivesc dar altor copii nu. Ei, între ei, se înţeleg foarte bine. Ei se ceartă, ei se împacă dar cel mai important este că ei comunică foarte bine între ei.
Ei bine, dacă în acest context plantezi cu grijă un trainer specializat care să le pună întrebările corecte, vor răspunde cu mare responsabilitate şi vor asculta cu responsabilitate pe semenii lor minioni. Ăsta e motivul pentru care o astfel de „terapie” funcţionează.
Despre ce e vorba?
Este vorba despre cursurile de bune maniere (cursuri de etichetă) pentru copii Ecolage la care au participat şi fetele mele (8 şi 12 ani). Cursurile pe care le-au făcut în 2 week-end-uri diferite sunt: Eticheta pentru prieteni, Eticheta în călătorie şi Eticheta la masă.
Cursurile s-au desfăşurat exact pe scenariul de mai sus: un trainer le propune temele de dezbatere şi le pune întrebările potrivite, iar de aici, începe procesul de învăţare, fără măcar ca cei mici să-şi dea seama că învaţă o grămadă de lucruri în acest proces.
Ecolage
Pe scurt, Ecolage este o oportunitate în viaţa oricărui copil sau adolescent pentru a-şi dezvolta abilităţile sociale într-un mod elegant. Urmând cursurile Écolage, copilul îşi va forma un viitor solid, prin încredere de sine, o atitudine calmă, integritate şi leadership. Lecţiile şcolii îi vor oferi deprinderi care îl vor însoţi pe tot parcursul vieţii. Participanţii vor dezvolta abilităţi noi, care îi vor ajuta să îşi dirijeze activităţile sociale sau şcolare cu uşurinţă şi rafinament.
Cursurile școlii de bune maniere Ecolage, desfăşurate pe 3 grupe de vârstă (4 – 7 ani, 7 – 14 ani şi 14 – 18 ani), sunt compuse din 12 module, a câte 2 ore pe săptămână, pe o perioadă de 3 luni.
AICI puteţi vedea echipa şi alte detalii despre Ecolage.
Comments (0)