17th feb.

Jaguar F-PACE sau un vis devenit realitate

Săptămâna trecută am dat la PACE cu noul SUV Jaguar F-PACE, meci organizat de Ţiriac Auto şi proiectul #masinadefamilie, în episodul cu numărul 32, primul din acest an. Am avut şi ajutoare destoinice, recunosc, pentru că acest episod a fost unul #faracopii, #doarcuparinti. Am povestit în articolul anterior cum am ajuns la acest episod special, #doarcuparinti.

După o luptă care a durat 4 zile, testul s-a terminat la egalitate de puncte, reuşind, astfel, să îmblânzesc fiorosul Jaguar de 300 de CP şi chiar să mă împrietenesc cu el. Mai exact, modelul pe care l-am avut în acest test a fost Jaguar F-PACEun crossover cu motorizare diesel V6 de 3.0 litri şi 300 CP, tracţiune integrală, cutie automată în 8 trepte şi nivel de echipare Portofolio.

Şi ca îmblânzirea Jaguarului să fie una memorabilă, am prins şi o vreme autentică de iarnă, cu drumuri înzăpezite, pe alocuri cu gheaţă sau cu nămeţi, cu ninsoare şi un peisaj de iarnă de vis, cadrul perfect pentru noul Jaguar F-PACE, exact cum îi place lui.

Iar Jag, aşa cum i-am spus în perioada petrecută împreună, nu m-a dezamăgit deloc, indiferent de suprafaţa pe care am rulat. Cei 300 de CP îşi fac pe deplin datoria – cred că aceasta a fost cea mai puternică maşină pe care am condus-o până acum în testele din #masinadefamilie, pentru că în alte teste am condus maşini şi mai puternice – iar abilităţile în teren accidentat sau cu aderenţă scăzută (gardă la sol, tracţiune integrală, transmisie şi toate sistemele de siguranţă) sunt la un nivel destul de ridicat pentru un SUV care parea să fie obişnuit mai mult cu asfaltul.

Foarte, foarte agil mi s-a părut domnul Jag, în ciuda gabaritului său de aproape 2 tone, la gol. Iar dacă mai pui în el şi 4 adulţi plus bagajele din dotare, agilitatea nu se schimbă cu nimic. Duce şi duce bine. Iar despre sunetul motorului turat ce să mai zic? Îţi dă fiori pe şira spinării.

Înainte să trecem la lucruri mai tehnice, pe clasicele chestiuni pe care le urmăresc în proiectul #masinadefamilie – confort, siguranţă şi utilitate – rămân în zona melancolică şi zic că odată cu acest episod mi s-a mai împlinit încă un vis – acela de a conduce un Jaguar, o maşină iconică, de prestigiu, o masină britanică pur sânge. Şi chiar dacă este un model nou de SUV, esenţa mărcii s-a păstrat intactă.

Ce mi-a plăcut:

  • selectorul de viteze este unul cu un design si funcţionalitate unice. Foarte uşor de folosit

  • JaguarDrive Control – schimbă modurile în funcţie de stilul de condus: modul eco, modul normal, modul ploaie/ gheaţă/ zăpadă (cu adaptarea automată a setărilor maşinii) şi modul dinamic (condus sportiv).
  • Dinamica Configurabilă (include setări privind răspunsul acceleraţiei, direcţiei şi schimbarea treptelor de viteză)
  • Culoarea metalizată care se cheamă Quartzite, „rezistentă” la vreme ploioasă şi la mizeria aferentă
  • plafon panoramic + parasolar, ambele acţionate electric. Plafonul din sticlă este de dimensiuni considerabile, unul dintre cele mai mari din ce am văzut până acum, ce crează senzaţia de spaţiu
  • lumina ambientală ce poate schimba nu mai puţin de 10 culori diferite. Noi am rămas pe mov 🙂
  • faruri LED adaptive cu funcţia de cornering, cu distribuţie variabilă a luminii şi cu asistenţă fază lungă
  • display-ul TFT cu touch de 10,3″ ce „adună” toate comenzile, combinat cu display-ul din spatele volanului (virtual instrument panel display) de 12,3 inch ce poate prelua multe dintre funcţii, inclusiv navigaţia
  • scaune încălzite, inclusiv pentru locurile din spate. Cele din faţă au şi ventilaţie
  • scaune faţă reglabile electric
  • tot legat de scaune, dar cele din spate, acestea au spătarul reglabil electric. Practic, ca o atenţie în plus pentru cei din spate, poţi regla cât de înclinat să fie spătarul
  • sistem audio digital Meridian de 380 W, cu 10 difuzoare şi un subwofer
  • 3 prize 12 V (faţă, spate şi portbagaj) şi 2 porturi USB
  • parbrizul incălzit include  – văd în premieră aşa ceva – jeturi de apă incălzite

Ce nu mi-a plăcut:

  • suspensia este una destul de rigidă pe un drum forestier, să zicem. Pe asfalt, e altceva.

Design

Forma aerodinamică, roţile cu jante de dimensiuni mari, enorme aş zice (22 de inch), forma interesanţă a farurilor dau un aer sportiv noului Jaguar F-PACE, inspirat din clasicul sportiv F-Type. Jag a întors multe capete pe stradă, asta e sigur 🙂

Confort

Un model de lux spaţios şi confortabil si, deopotrivă, încăpător. Este unul dintre cele mai spaţioase modele din proiect, în zona asta de SUV-uri, cu spaţiu suficient la cap şi genunchi pentru ocupanţii locurilor din spate şi confort suprem pentru cei din faţă.

Vă spuneam mai sus de lumina ambientală din interior şi vă asigur că după ce vă găsiţi culoarea preferată, veţi avea un sentiment plăcut de relaxare.

Calitatea materialelor este fără îndoială ridicată, de la materialele din bord, pâna la pielea fină a scaunelor. Nu are cum să nu-ţi lase o impresie bună.

Siguranţă

Câteva dintre sistemele care asigură un condus în siguranţă: avertizare sonoră la apropierea de un obstacol (Forward Alert), Asistenţă la rularea în coloană (Queue Assist), Frânare de urgenţă inteligenţă (Intelligent Emergency Brake) şi Mod Urmărire (Follow Mode).

Utilitate

Jaguar F-PACE nu este doar un model de lux confortabil, ci şi unul practic, exact pe calapodul nostru. Păi, capacitatea portbagajului este enormă: 650 de litri, arhisuficientă pentru bagajele a 4 adulţi, câţi am fost în acest test. Cu bancheta rabatată complet – fracţionabilă 40:20:40 dacă e cazul – volumul util creşte la 1.740 de litri. Enorm.

În plus, un detaliu foarte interesant legat de portbagaj: podeaua acestuia este reversibilă, adică o poţi întoarce pe dos – la propriu – suprafaţa schimbându-se din mochetă, în una cu suprafaţă cauciucată, rezistentă la murdărie şi uşor de curăţăt.

Jag are multiple spaţii de depozitare: torpedoul clasic (refrigerat), un spaţiu pentru telefon sub bord, suport pentru 2 pahare, între scaunele din faţă, cu capac rabatabil, spaţiul de sub cotieră, 2 spaţii deschise în lateralele liniei mediane, buzunare cu plasă în spatele scaunelor din faţă, clasicele buzunare în uşi şi suport pentru 2 pahare în cotiera rabatabilă a locurilor din spate.

Consum

Volumul rezervorului de combustibil este de 66 de litri, peste care am mai adaugat cca 8 litri (total 74 de litri), iar noi am mers în acest test 712 km. Rezultă un consum de 10,4%, unul foarte decent luând în consideraţie gabaritul, maşină plină, bagaje, puterea motorului şi faptul că nu am menajat-o deloc, la pachet cu diferite tipuri de drumuri pe care am rulat: oraş, serpentine, autostradă, semi-offroad etc.

Aşadar, vis împlinit: Jag ne-a fost tovarăş de drum în acest episod special, o super masină luxoasă, confortabilă şi performantă la care încă mi-a rămas gândul. Mulţumesc, Tiriac Auto pentru  şansa de a conduce o asemenea maşină.

Jaguar F-PACE – preţuri:

Preţ pornind de la: 46.886 Euro (TVA inclus)

Preţ model testat 78.970 Euro (TVA inclus)

Test anterior, Mercedes-Benz GLC. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect, le găsiţi aici. Ne puteţi urmări pe Facebook şi Instagram!

Proiectul #masinadefamilie a câştigat locul 2 la Webstock Awards 2016 , cel mai mare eveniment de Social Media din România, la categoria Blogger’s Projects.

Episodul 32 din #masinadefamilie este susţinut de către Ţiriac Auto.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.