6th feb.

Este șansa noastră. Haideți să profităm de ea!

Trăim o perioadă critică la nivel socio-politic, iar în acelaşi timp e o perioadă unică în istoria unei ţări, de care tare mult aş vrea să profităm, ca naţie. Mi-aş dori ca acest moment de solidaritate să fie resortul care să ne propulseze în sus, să ne readucă demnitatea ca naţie şi să ne scoată odată pentru totdeauna din profilul acela de ţară mediocră, cu potenţial redus.

Pentru că potenţialul nostru este unul extrem de ridicat din toate punctele de vedere: creativitate, inteligenţă, pricepere, cinste, muncă etc, iar evenimentele din ultima săptămână au dovedit acest lucru. Au dovedit că ne dorim cu toţii să ieşim de sub stigmatul ăşta de ţară fostă comunistă cu probleme şi din care ne chinuim să ieşim de peste 27 de ani. Am făcut paşi dar suntem foarte departe, încă, iar acum, se pare că ne întoarcem din nou în timp, în 1990. Nu-mi doresc aşa ceva!

Este şansa noastră să ne facem ordine în ogradă, să stârpim toate buruienile şi să creăm mecanismele prin care acestea să nu mai poată creşte vreodată. Totodată, ne stă în putere să creăm contextul în care cei care ne conduc să fie cei care merită si care nu au interese meschine.

Am văzut, timp de mai bine de un an – perioada de după #colectiv şi până la ultimele alegeri parlamentare – cum arată normalitatea şi cred că ne-a plăcut. După mine si după mulţi cu care am vorbit, acest an a fost singurul în care s-a creat la foc continuu si singura perioadă în care s-a văzut schimbare în bine, s-a văzut optimism.

Din păcate, mulţi dintre noi au lipsit de la urne pe data de 11 decembrie 2016 şi astfel s-a pus capăt acestei perioade. Am scris la acel moment cât de important e votul, indiferent care ar fi acesta. Asta trebuie să ne fie o lecţie – dacă mai era nevoie de încă una pe tema asta – ca data viitoare să mergem dracului la vot!

Pe de altă parte, în aceste zile de puternice frământări, nu poţi să nu observi frică la unii dintre semenii noştri – un sentiment perfect legitim, de altfel şi pe care nu poţi să-l condamni foarte tare. Le este frică de schimbare, preferă să meargă doar pe soluţii safe şi nu doresc să se implice, să rişte. Nu vor să vadă şi alte variante. Repet: e perfect legitim şi respect asta.

Dar chiar dacă unora dintre noi le este frică, îi îndemn să fie măcar deschişi să asculte curentul de păreri pro democratice, pro stat de drept, fără corupţie şi fără minciuni. Pentru că cei care au frâiele în acest moment nu ne mai pot ignora, nu ne mai pot minţi la nesfârşit. Nu pot ignora sutele de mii de oameni care protestează în stradă.

Nu am soluţia supremă pentru această criză si nu deţin adevărul absolut, probabil ca cei mai mulţi dintre noi, însă o să continui să ies în stradă, să-mi susţin paşnic punctul de vedere şi o să continui să-mi împărtăşesc aici, pe această platformă, convingerile, cu argumente, sperând ca la un moment dat să pot deschide cuiva ochii şi urechile.

La final, ca să vedeţi cum ne privesc străinii şi cât de mult ne invidiază, citiţi şi vă minunaţi. Este opinia sinceră a unui italian care trăieşte şi munceşte în România:

Este şansa noastră. Poate unica. Haideți să profităm de ea!

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.