MINI Cooper S
1st dec.

Ne-am făcut de cap cu MINI Cooper S. Și tare ne-a mai plăcut

Dacă vă amintiţi, acum 2 săptămâni, am plecat doar eu şi doamna mea, fără copii, într-un episod nebun – episodul cu numărul 28 – cu noul MINI Cooper S, o maşină atipică pentru proiectul #masinadefamilie şi cu care am şocat un pic. Asta a fost şi ideea: să şocăm.

Cum fără copii? #masinadefamilie fără copii? Exact. Şi nu orice maşină. Una sport, o bombiţă de aproape 200 de CP cu care, desigur, fără copii fiind, ne-am făcut de cap vreo 4 zile şi tare ne-a mai plăcut 🙂

img-2588-copy

Fetele noastre erau la o competiţie de dans în Serbia. Decât să stăm acasă şi să ne frământăm fără ele şi să ne tot întrebăm ce fac, cum sunt, am ales să ne frământăm în deplasare, iar MINI Cooper S ne-a deturnat gândurile deseori. Să nu ziceţi, dragi părinţi, că nu vă vine, din când în când, să mai evadaţi şi voi, că nu vă cred.

Modelul pe care l-am avut în acest test a fost MINI Cooper S, de culoare Alb Pepper, cu o capacitate de 1.998 cm cubi, 192 de CP, cutie automată Steptronic şi echipare John Cooper Works Chili, o jucărie pentru oamenii mari cu care te poţi distra pe circuite special amenajate. E ca o a doua sau chiar a treia maşină din dotare, cu care să te distrezi din când în când.

Pentru mine, să conduc un MINI a însemnat să mai bifez una dintre marile dorinţe din viaţă. Am bifat-o chiar cu vârf şi indesat, la bordul unui MINI Cooper S, adică cu unul dintre modelele de top ale gamei MINI. Îţi vine să o conduci la limită tocmai pentru că simţi că te poţi baza pe ea, în orice situaţie. Iar sunetul…acel sunet de motor turat e de vis. Trebuie experimentat, măcar o dată în viaţă.

Da, MINI Cooper S e o maşină de fun, de distracţie. Dacă pentru tine este o maşină pe care o foloseşti în mod curent, e posibil să simţi disconfort la drum întins pentru că suspensia dar şi direcţia sunt foarte ferme, tari deci deplasarea poate deveni obositoare, mai ales pentru cei mai puţin experimentaţi.

img-2907-copy

Pentru circuit, în schimb, ai tot ce îti trebuie: putere, reprize foarte dinamice, suspensie sport şi direcţie sport, stabilitate foarte mare în cele mai strânse curbe (senzaţia de kart, cel care nu se răstoarnă niciodată, indiferent de viteza cu care abordezi o curbă) mai ales datorită centrului de greutate plasat foarte jos, cronometru pe bord, să poţi cronometra fiecare tur de pistă etc.

Nu e, clar, o maşină de familie. Este o maşină pentru un cuplu, cel mult, cu spaţiu redus în portbagaj şi pentru locurile din spate, o maşină în două uşi de dimensiuni mici dar foarte agilă. Ca idee, portbagajul are doar 211 litri. Noi am pus bagajele pentru 2 inclusiv pe bancheta din spate, în portbagaj încăpând doar 2 trollere mici şi 2 laptopuri.

La exterior, MINI Cooper S are elementele sale de design inconfundabile şi care au făcut istorie: farurile, sigla de pe capotă, roţile de dimensiuni mari, parbrizul şi luneta de dimensiuni mici, ca la orice sportivă care se respectă, prizele de aer dar şi dubla evacuare. De la acest model, în particular, nu lipsesc cele 2 dungi transversale de pe capotă, un alt element care semnalează sportivitatea modelului.

Când intri în MINI Cooper S, printre primele lucruri pe care le faci este să-ţi reglezi volanul pe verticală. Ei bine, volanul se ridică sau se coboară odată cu ceasurile (vitezomentrul, turometrul şi celelalte indicatoare), pentru ca acestea să aibă aceeaşi vizibilitate. E primul şi singurul model care face lucrul ăsta dintre modelele testate de mine.

Elementul cel mai funny de pe bord este şi cel mai reprezentativ – display-ul central rotund, specific tuturor modelelor MINI de-a lungul timpului. Rama display-ului central îşi schimbă culorile în funcţie de acţiunile pe care le faci: dacă setezi temperatura, atunci când o scazi, rama se colorează în albstru, iar dacă o creşti, rama se colorează în roşu, dacă setezi modul de condus Green Mode (eco), rama devine verde, dacă setezi modul Mid Mode (confort), rama devine galbenă, iar dacă setezi modul sport (kart), rama devine roşie. De asemenea, la reglarea volumului sistemului audio, rama display-ului îşi modifică culorile.

Aceleaşi culori care se schimbă succesiv pe rama display-ului central, în funcţie de acţiunile pe care le faci, sunt prezente şi la deschizătoarele uşilor, la iluminarea de la picioare şi sub bord unde există un mic spaţiu de depozitare. Toate fac parte din ceea ce se cheamă lumină ambientală.

Apropos de modul de condus, selecţia o poţi face cu ajutorul discului de la baza schimbătorului (selectorului) de viteze: modul Green (eco), Mid (confort) şi sport. În modul sport, se activează efectul Maximum Go-Kart Feel, adică direcţia şi suspensiile se întăresc şi mai tare, motorul se ambalează instant, iar dacă apeşi în mod agresiv pedala de acceleraţie (pentru fun sau pentru a ieşi dintr-o situaţie delicată), cutia de viteze automată regresează nu cu una, ci cu două viteze, catapultându-te, efectiv, în faţă şi băgându-te în scaune. Senzaţia este una teribil de plăcută, la pachet cu zgomotul de motor turat pe care nu am cu ce să-l compar.

Eu am condus mai mult pe Mid Mode, la drum întins, modul Green Mode fiind potrivit pentru condusul în oraş, pentru a economisi combustibil. Este disponibil şi modul manual de a schimba vitezele, de la padelele situate în spatele volanului, pentru cei care doresc să simtă mai bine motorul şi schimbă altfel vitezele.

Butonul de start & stop al motorului, în tonul celorlalte butoane de pe bordul lui MINI Cooper S şi asemănătoare celor de pe bordul avioanelor, se aprinde şi pulsează într-o lumină roşie şi îţi cere să îl foloseşti, adică să porneşti motorul.

Scaune sport au o susţinere laterală foarte bună. Cele 3 ceasuri dispuse deasupra bordului – un ceas care indică presiunea uleiului, altul care indică presiunea aerului şi un cronometru ce cronometrează tururile de pe circuit – le întâlnim, de asemenea, la maşinile sport.

Alte detalii foarte simpatice la interior: butoanele ce îţi sugerează că eşti într-un cockpit de avion, indicatorul de benzină pe bază de leduri şi sistemul audio format din 8 boxe + 1 subwoofer plasat pe partea superioară a bordului.

Geamurile uşilor din faţă de la noul MINI Cooper S nu au ramă, motiv pentru care, atunci când deschizi uşile din faţă geamul coboară automat 1-2 cm, permiţând deschiderea uşilor. De asemenea, la închidere, geamul urcă automat la loc, închizându-se etanş. Un detaliu pe care îl întâlnesc pentru prima dată şi sunt wow!

Cu un plin faci cca 550 de km, rezervorul fiind mic, de 44 de litri,  iar alimentările sunt dese. Pe bord mi-a indicat un consum mediu de 8,4%, iar calculul meu băbesc mi-a indicat un consum de 8%. Decent pentru ce reprize sport am executat cu dumnealui, MINI Cooper S.

În concluzie, bifând, aşa cum am spus, una dintre marile mele dorinţe din viaţă, am reuşit să mă dau cu un MINI Cooper S, o jucărie pentru oameni mari care îţi satisface din plin ego-ul şi îţi aduce plăcerea de a conduce o maşină sport. Poate pentru o singură dată în viaţă.

MINI Cooper S – preţuri

Preţ pornind de la: 25.320 Euro (TVA inclus)

Preţ model testat37.990 Euro (TVA inclus)

Ne puteţi urmări pe Facebook şi Instagram.

Test anterior, episodul cu numărul 27: BMW X5 xDrive30d. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect, le găsiţi aici.

Proiectul #masinadefamilie tocmai a câştigat locul 2 la Webstock Awards, cel mai mare eveniment de Social Media din România, la categoria Blogger’s Projects. Episodul 28 din #masinadefamilie a fost susţinut de către Kooperativa 2.0 (suport Social Media), MINI Romania şi Hotel Continental Forum Oradea.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.