10th nov.

Povestea foto și video din episodul #masinadefamilie cu BMW X5

Un drum Bucureşti – Poiana Braşov, prin Predeal – Pârâul Rece – Râşnov – Poiana Braşov este întotdeauna de preferat în locul celui clasic pe DN1, prin Braşov, ocolindu-se în acest fel aglomeraţia din Braşov. Da, Poiana Braşov a fost destinaţia noastră finală din ultimul episod din #masinadefamilie, cel în care am testat elegantul dar şi musculosul BMW X5 xDrive30d.

BMW X5

De întors spre Bucureşti ne-am întors pe varianta DN1A, prin staţiunea Cheia (foto sus), un drum pe care îl recomand, în detrimentul aglomeratului DN1. Dar despre DN1A şi despre alte drumuri sau locuri în care ne-am oprit, în cele ce urmează.

Am sperat, iar prognozele meteo ne-au încurajat, că vom avea zăpadă în această deplasare la munte dar doar a plouat. În ultima zi, duminică, am avut un pic de fulguială. N-a fost să fie. De acum în colo o să avem şi zăpadă.

Hotelul Rizzo

În Poiana Braşov, am stat la Rizzo, un hotel tip boutique de 4 stele foarte cochet şi cu o bucătărie foarte bună, situat lângă o pădure de brazi şi foarte aproape de pârtia de schi. E genul de hotel nu foarte mare şi în care simţi că ţi se acordă toată atenţia: de la preocuparea ca totul să fie ok în ceea ce priveşte camera şi să nu-ti lipsească nimic, până la serviciile oferite de Rizzo: piscină cu saună şi jacuzzi, restaurant, bar etc.

Am testat toate serviciile, ca să zic aşa. Ne-am cazat într-un apartament spaţios dotat şi cu o mică chicinetă, un detaliu util atunci când e vorba de copii, apartament ce avea ferestrele către pădurea de brazi. E o senzaţie specială dimineaţa, când te trezeşti cu o aşa privelişte, plus gura sănătoasă de aer după ce deschizi ferestrele.

Hotelul Rizzo are un total de 54 de camere, dintre care 8 sunt apartamente, precum cel în care am stat şi noi două nopţi. La demisol sunt amplasate barul, restaurantul ce deţine şi o terasă închisă (verandă) şi piscina cu jacuzzi şi saună uscată.

Restaurantul poate găzdui evenimente private dar şi evenimente tip conferinţă, sala având o capacitate maximă de 120 de persoane cu servicii de catering incluse.

Principala atracţie din jur o reprezintă pârtia de schi dar există şi un patinoar situat chiar lângă hotel. Am mai spus-o şi cu altă ocazie si o repet: Poiana Braşov are cel mai bun domeniu schiabil din România pentru că în anii anteriori s-a investit destul de mult în pârtii, acestea fiind practicabile întreg sezonul indiferent de cantitatea de precipitaţii, ceea ce face din Poiana Braşov o destinaţie potrivită pentru sporturile de iarnă.

Pe pârtiile din Poiana Braşov sunt disponibile nu mai puţin de 150 de tunuri de zăpadă artificială şi o tehnică des întâlnită în alte ţări dar mai rară la noi: un pat de gheaţă dispus sub zăpadă (indiferent că e artificială sau naturală) rezistent până la + 15 grade C, timp de 15 zile. Datorită acestor investiţii, staţiunea Poiana Braşov este foarte căutată, iar hotelurile sunt pline în tot sezonul rece, chiar atunci când plouă, lucru confirmat şi de gazdele noastre de la Hotel Rizzo.

În plus, în curând, se va deschide o parcare în Poiana Mică de cca 600 de locuri ce va descongestiona şi mai mult staţiunea, în plin sezon.

Totul a fost posibil şi datorită creării, în 2015, a Asociaţiei de Turism Poiana Braşov compusă din marii hotelieri şi proprietari de unităţi turistice şi de agrement din Poiana Braşov care şi-au schimbat mind set-ul promovând împreună staţiunea şi atuu-urile fiecărui hotelier sau zonă de agrement în parte.

8

Un pic de off-road cu noul BMW X5 prin jurul Poianei Braşov

Sâmbătă ne-am jucat un pic cu X5-ul pe drumurile din jurul staţiunii Poiana Braşov, pe câteva drumuri forestiere, înconjurate de păduri de brazi şi într-un peisaj foarte fain. N-am exagerat cu ăsta micu, doar am vrut să-l mai scoatem de pe asfalt şi să-i punem în valoare si alte calităţi, printre care confortul atunci când rulezi pe drumuri mai accidentate.

Iată şi câteva poze din Poiana Braşov şi cu împrejurimile staţiunii Poiana Braşov:

Apoi, evident, am coborât şi în Braşov, oraşul unde revin cu drag de fiecare dată şi unde prin tinereţile mele am locuit aproape un an.

Ne-am întors pe DN1A, prin Cheia

La întoarcerea acasă, chiar puneam o întrebare retorică pe Facebook: de ce cei mai mulţi preferă un drum Bucureşti – Braşov sau invers pe aglomeratul DN1, în locul unui drum foarte bun din punct de vedere asfalt, poate mai frumos decât DN1 ca peisaje şi mult mai aerisit ca trafic cum este DN1A, prin staţiunea Cheia?

Exceptând motivul că destinaţiile sunt Sinaia, Azuga, Buşteni sau Predeal, nu există vreun alt motiv pentru care să stai în trafic pe DN1 când există varianta DN1A. Sunt şanse de peste 60% să prinzi o coloană pe DN1 şi să te deplasezi cu 10 km/h, după cum se ştie, din diverse motive, iar camioanele de care se sperie toţi că ar circula pe DN1A nu sunt nici pe departe aşa de multe. Nu au fost nici acum şi nici altă dată când am luat-o pe DN1A.

Iar drumul e chiar frumos şi nu e chiar aşa de greu din punct de vedere serpentine. Cheia e înconjurată de un peisaj de toată frumuseţea. Iată o bucăţică din drumul DN1A, poate una dintre cele mai faine (filmat prin trapa de la X5), înainte de a intra în Cheia:

Am filmat porţiunea asta pentru că a fost acel moment când doamna toamnă m-a lovit în suflet cu culorile ei şi m-a făcut să pun mâna instantaneu pe telefon şi să filmez. În rest, iată şi câteva poze în care am surprins şi ceva soare:

Tot zic că o să mă apuc de acel articol în care să vă recomandăm câteva drumuri montane spectaculoase de la noi, drumuri pe care noi le-am făcut şi ne-au plăcut foarte tare, unele dintre ele chiar necunoscute dar nu am mai apucat. Urmează. Material există, încercăm să-l facem şi prioritate.

Ne vedem la un episod viitor din #masinadefamilie. Ne puteţi urmări pe Facebook şi Instagram!

Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect, le găsiţi aici.

Proiectul #masinadefamilie tocmai a câştigat locul 2 la Webstock Awards, cel mai mare eveniment de Social Media din România, la categoria Blogger’s Projects. Episodul 27 din #masinadefamilie a fost susţinut de către Kooperativa 2.0 (suport Social Media), BMW Romania şi Hotel Rizzo.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.