7th nov.

BMW X5 xDrive30d sau cum micile detalii pot face o diferență mare

După un week-end avându-l în teste pe musculosul BMW X5 xDrive30d, primul gând care mi-a venit a fost să mă întreb: oare cum ar fi să mergi alături de ai tăi într-o vacanţă în Europa la bordul unui asemenea model, cu mulţi kilometri parcurşi, în cele mai bune condiţii de confort şi siguranţă şi pe orice tip de vreme? Probabil că nici nu ai simţi oboseala la volan şi nu îţi vei da seama că ai făcut într-o zi peste 1.000 de kilometri.

BMW X5

La asta mă tot gândesc pentru că în acest test, ardeam de nerăbdare să revin la volanul lui X5 şi să-l conduc. Da, creează un soi de dependenţă şi detaliez mai jos de ce.

Şi dacă am avut senzaţia că le-am văzut pe toate, în ceea ce priveşte sistemele implementate pe maşinile de ultimă generaţie, la bordul noului BMW X5 m-am lăsat surprins de multe altele de care stai şi te întrebi: cu naiba nu m-am gândit că poate exista ceva atât de simplu dar atât de util, în acelaşi timp?

Sunt câteva detalii care amplifică, evident, plăcerea de a conduce noul BMW X5 şi care mi-au furnizat senzaţiile tari promise la începutul testului, iar dacă aş putea, aş pune detaliile astea şi în ramă la cât de mult mi-au plăcut şi la cât de mult pot face diferenţa: volanul din piele din pachetul M Power, butonul AUTO H, Butonul P, head-up display-ul şi Driving Experience Control (selectarea modurilor de condus), la pachet cu excelenta transmisie automată Steptronic în 8 trepte. Si uite aşa, detaliu cu detaliu, fac la final o super maşină în valoare de aproape 100.000 de euro, cea mai scumpă pe care am condus-o până acum 🙂

Astfel, noul BMW X5, un Sports Activity Vehicle (SAV), a fost al doilea model de la BMW din proiectul #masinadefamilie, după BMW Seria 2 de astă vară când spuneam că this is the beginning of a beautiful friendship. Mai exact, am condus un BMW X5 xDrive30d cu motor diesel de 2.993 litri, 259 CP şi cutie automată Steptronic în 8 trepte, parte din episodul cu numărul 28 al proiectului #masinadefamilie.

Ce mi-a plăcut:

  • butonul AUTO H (nu ştiu dacă are vreo denumire specială dar e un buton special şi un detaliu care contează enorm). Acesta blochează roţile atunci cănd stai la semafor sau opreşti maşina dar numai după ce ţi-ai pus centura de siguranţă. Ştiţi că mai toate maşinile automate, după ce ai cuplat Drive, se accelerează puţin, la opriri fiind nevoit să stai cu piciorul pe frână. Ei bine, funcţia asta, odată activată, blochează roţile şi nu mai trebuie să mai acţionezi frâna. Acesta oferă, pe lângă funcția de oprire automată și pe cea de menținere în pantă. E genială, vă spun.
  • head-up display-ul color. Am mai avut la câteva modele şi e foarte util. La BMW îndică viteza în sistem digital şi limita de viteză. În plus, afişajul îşi schimbă intensitatea luminoasă în funcţie de lumina de afară (zi, noapte). Head-up display-ul poate proiecta inclusiv navigaţia dar pentru mine nu e un „must” pentru că folosesc la greu Waze. Dar e interesant.
  • Oglinda dreapta se lasă in jos la marsarier pentru a avea vizibilitate mai bună, doar vorbim de o maşină înaltă. O funcţie utilă pentru a evita eventualele obstacole şi pe care altfel nu le-ai vedea
  • Plafonul cu trapă de dimensiuni mari – plafonul panoramic din sticlă care se deschide. Mai întâi se deschide plafonul textil, apoi cel din sticlă
  • Butonul P (parcare) de la joystick (schimbător) – ai oprit maşina, apeşi P pe schimbător şi gata, roţile se blochează. Ştiu că unii pot râde, la modul ce e aşa o mare noutate? Nu e o noutate dar o menţionez pentru că merită la cât de eficientă este
  • Echiparea – am avut privilegiul unei echipări BMW Individual, unul dintre elementele importante incluse în această echipare fiind tapiţeria scaunelor din piele de culoare Smoke White
  • Soft Close Automatic System – un sistem de închidere automată a uşilor. Atunci când apropii uşa, aceasta se trage automat, închizându-se. Să nu ziceţi că nu vi se întâmplă să lipiti uşa fără ca aceasta să se închidă de tot
  • Volan M (M Power) îmbrăcat în piele. Iată şi un element din pachetul sport M care contribuie şi el la plăcerea de a conduce
  • Tot legat de volan: coborârea volanului la pornirea motorului şi ridicarea acestuia la oprirea motorului, pentru un acces mai facil la bord
  • Driving Experience Control – oferă 4 moduri diferite de condus: eco, confort, sport si sport+. E prima oară cand am la dispoziţie modul sport +. În acest mod direcţia devine rigidă, ESP-ul e decuplat, iar motorul transmite toată forţa din dotare către cele 4 roţi
  • Controller-ul iDrive Touch – specific tuturor modelelor BMW – ce înglobează controlul tuturor funcţiilor importante
  • Cornering – faruri ce luminează unghiul închis spre partea în care faci virajul (curba la dreapta închisă).
  • BMW Selective Beam – funcţie antiorbire pentru faza lungă. Alt sistem geneal ce protejeazăpe timp de noapte pe ceilalţi participanţi la trafic, atât cei din sens opus, cât şi pe cei din acelaşi sens. Detalii în acest video. De asemenea, farurile adaptive se reglează şi în funcţie de viteza de condus. Toate elementele folosesc tehnologia LED.
  • Scaune faţă încălzite dar care au şi functia de răcire (ventilaţie), probabil foarte utilă vara, când se încing scaunele. E prima oară când întâlnesc funcţia de răcire în scaune.
  • Scaune faţă reglabile electric (adâncime, spătar şi lombar şi lungimea şezutului) cu memorie pentru 2 şoferi diferiţi
  • sistemul audio Harman Kardon Surround Sound System cu 9 boxe

Design:

La exterior, în partea frontală, noul BMW X5 se face remarcat cu prizele de aer de dimensiuni mari, impunătoare, alături de blocurile optice specifice modelelor BMW, inconfundabile. Din lateral, nu poţi să nu observi pragurile din aluminiu pentru urcarea în maşină şi noile prize de aer „Air Breather” de pe arcadele roţilor faţă.

Un alt element inconfundabil, specific BMW este antena radio sub formă de aripioară de rechin. Apoi, scuturile faţă şi spate şi cele 2 guri de eşapament. Cu totul, noul BMX X5 exprimă sportivitate, masivitate dar şi eleganţă.

Şi la interior cuvântul de ordine este eleganţă. Am amintit mai sus tapiţeria din piele cu o culoare Smoke White care iţi ia ochii. Altfel, elemente precum ornamentele interioare din aluminiu cu finisaje deoosebite, calitatea celorlalte materiale de interior şi iluminarea ambientală discretă dar eficientă întăresc aspectul elegant, premium.

Confort:

Mai comod de atât, nu ştiu unde poţi sta. E foarte încăpător noul BMW X5. Toate locurile sunt de dimensiuni mari şi nu poate fi vorba de „restricţii” la genunchi sau cap. Evident, cu atâta spaţiu disponibil, s-a dormit la greu în spate.

Noul BMW X5, un model prin excelenţă premium, e confortabil şi când vorbim de denivelări şi drumuri mai accidentate. Si l-am chinuit un pic pe un drum forestier fără să ne zdruncine. Asta datorită suspensiei M adaptive, specifică modelelor BMW X,  ce asigură agilitate dar şi plus de confort.

Geamurile fumurii pentru protecţie solară (geamurile din spate şi lunetă) reprezintă un detaliu important şi binevenit oricând. Un plus de confort pentru locurile din spate este adus de ventilaţia separată pentru aceste locuri şi prezenţa cotierei rabatabile de dimensiuni generoase cu suport pentru 2 pahare, rabatabil şi acesta, şi un mic spaţiu de depozitare.

Siguranţă

Dacă vrei să schimbi vitezele manual, atunci când vrei să faci frână de motor sau poate simţi nevoia să scjimbi viteza după propria poftă, poţi să treci pe manual chiar din mers, acţionând padelele din spatele volanului. Cu cea din dreapta urci treptele de viteze, iar cu cea din stânga cobori. Ceea ce e interesant e că dacă maşina simte că nu mai acţionezi padelele, atunci trece singură în modul automat.

Nu ştiu dacă se observă din poze dar tetierele scaunelor din faţă au 2 părti. Cea dinspre cap se poate plia pe ceafă asigurându-ţi o susţinere şi laterală, creându-ţi o senzaţie de confort dar şi de siguranţă. Tetiere există si pentru cele 3 locuri din spate dar sunt obişnuite.

O siguranţă în condus îţi oferă şi poziţia ridicată în scaune plus o perspectivă optimă asupra drumului. Şoferul are oglinda retrovizoare cu funcţia antiorbire automată ce asigură, de asemenea, un plus de siguranţă şi confort la condusul pe timp de noapte.

Utilitate:

Portbagajul noului BMW X5 are o capacitate de 650 litri, iar cu bancheta rabatată volumul ajunge la 1.870 litri. Din punct de vedere rabatare banchetă, în funcţie de nevoi, scaunele din spate pot fi rabatate în raport 40:20:40.

Revenind la portbagaj, interesant este că acesta se deschide precum camionetele, partea din spate coborând (haionul e format din 2 părţi – vezi foto mai jos), pentru uşurinţa de a încărca/ descărca bagaje. În plus, portbagajul are şi un compartiment (secret), destul de generos în dimensiuni.

Portbagajul se deschide electric, de la un buton din bord sau din telecomandă, iar de închis se închide de la butonul de pe grila haionului.

Numeroase spaţii de depozitare în tot habitaclul noului BMW X5: clasicul torpedou, sub cotiera centrală dintre scaunele din faţă ce se deschide în 2 părţi, un mic spaţiu în stânga volanului, 2 suporturi de pahare pe linia mediană cu un element de acoperire retractabil, un spaţiu între scaune pentru locurile din spate, 2 suporturi de pahare în cotiera rabatabilă din spate plus un mic spaţiu de depozitare în aceasta, buzunarele din spatele scaunelor din faţă şi buzunarele din uşi.

Consum

În acest test am parcurs cca 650 de km, cu un plin de rezervor de 85 litri. Aşa s-a nimerit. Rezultă un consum de 13%. Da, e cam mare dar şi motorul e mare, cu putere mare, iar noi nu prea am rulat economic, nici din punct de vedere drumuri (puţine porţiuni de autostradă şi multe serpentine la care adaug multe drumuri făcute în oraş) şi nici din punct de vedere manieră de condus. Cu alte cuvinte, nu l-am menajat deloc.

1

BMW X5 – preţuri

Preţ pornind de la: 63.060 Euro (TVA inclus)

Preţ model testat96.612 Euro (TVA inclus)

Ne puteţi urmări pe Facebook şi Instagram!

Test anterior, episodul cu numărul 26: Nissan NP300 Navara Duble Cab. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect, le găsiţi aici.

Proiectul #masinadefamilie tocmai a câştigat locul 2 la Webstock Awards, cel mai mare eveniment de Social Media din România, la categoria Blogger’s Projects. Episodul 27 din #masinadefamilie a fost susţinut de către Kooperativa 2.0 (suport Social Media), BMW Romania şi Hotel Rizzo.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.