3rd nov.

O experiență inedită cu testarea noilor anvelope DriveGuard de la Bridgestone

Prin prisma faptului că pe blogul personal www.claudiuciobanu.eu desfăşor de 2 ani proiectul #masinadefamilie, acum o săptămână am fost invitat la lansarea noilor anvelope DriveGuard de la Bridgestone, un eveniment desfăşurat lângă Roma, pe circuitul European pentru testare Bridgestone.

Înainte de orice şi pe sistemul dacă nu mă laud eu, atunci cine, trebuie să spun că am fost singurul blogger din România prezent la acest eveniment, alături de alţi 3 jurnalişti, lucru care pentru mine este un motiv de mândrie, mai ales că invitaţia a venit din partea liderului mondial în producţia de anvelope – Bridgestone.

La fel ca în proiectul #masinadefamilie, siguranţa este unul dintre lucrurile importante urmărite de cei care au lansat această inovaţie în domeniul anvelopelor. Anvelopele sunt singurul element de contact al maşinii cu solul. Deci, siguranţa e pe primul loc. Astfel, dacă citiţi articolele din #masinadefamilie, siguranţa este unul dintre elementele pe care le urmăresc şi eu în fiecare test, alături de confort şi utilitate, elemente esenţiale atunci când vine vorba de o deplasare mai lungă cu maşina alături de familie. Cum ar veni, profilul evenimentului mi s-a potrivit mănuşă.

80 de km cu 80 de km/h

Revenind, noua anvelopă este singura anvelopă care iţi permite deplasarea pentru încă 80 de km, cu o viteză de deplasare de până la 80 de km/h, după o pană auto. În 80 de km, cu siguranţă, întâlneşti o vulcanizare, distanţă pe care o parcurgi la o viteză mai mult decât decentă. Aşadar, după pană, îţi continui drumul fără griji, fără teamă.

Anvelopele DriveGuard pot fi montate pe aproape orice maşină dotată cu un sistem TPMS (Tire-Pressure Monitoring System) care te atenţionează auditiv şi vizual, în bord, atunci când unul dintre pneuri îşi pierde aerul. Sistemul TPMS este obligatoriu în Europa la noile mașini începând cu noiembrie 2014. Anvelopele Bridgestone DriveGuard sunt disponibile în Europa în 19 dimensiuni de vară și 11 de iarnă – de la 185/65 R15 până la 245/40 R18.

Iată spotul publicitar ca să înţelegeţi mai bine conceptul DriveGuard:

Aşadar, după ce am văzut video de mai sus, să ne închipuim că sunt alături de ai mei într-o maşină, deplasându-ne pe ploaie, pe drumurile patriei. Tot cu 2 fete pe bancheta din spate, dormind şi visând frumos. Ca în clip.

Undeva pe drum, există un cui care are gravat numele meu pe el. Cuiul care îţi poate strica ziua şi călătoria. Cuiul care, în nişte situaţii extreme, poate duce şi la un accident. Apoi, inevitabil, dacă tot e scris numele meu pe cui, acesta strâpunge cauciucul, iar martorul luminos din bord mă anunţă că am pierdut aer în cauciuc, că am o pană.

Şi zâmbesc. Nu mă panichez. Îmi arunc un ochi la fete prin oglinda retrovizoare. Sunt ok. Dorm în continuare. Nici nu au sesizat că s-ar fi întâmplat ceva. Avem pană, mă întreaba Alina? Da, dar ne vom continua drumul, fără să depăşim 80 de km/h până la prima vulcanizare.

Altfel, nici nu vreau să-mi închipui situaţia neplăcută să fac pană, să schimb cauciucul, poate într-o zona cu trafic mare, pe un drum îngust unde nu există refugii, iar pericolul este unul foarte mare. De altfel, nu m-am mai confruntat de foarte mult timp cu situaţia asta neplăcută de a face o pană şi nici nu mi-o doresc.

Avantaje

Pe lângă confort şi siguranţă, adică eviţi situaţia neplăcută şi nedorită de a schimba un cauciuc, în stradă, în condiţii periculoase, un alt avantaj al noilor anvelope DriveGuard este că îţi salvează spaţiu în portbagaj. Cu alte cuvinte, nu mai ai nevoie de un cauciuc de rezervă de dimensiuni normale sau reduse sau de kit-ul de pană, spaţiul putând fi folosit pentru depozitarea altor lucruri.

DriveGuard – Testele propriu-zise

Primul test l-am făcut în condiţii de rulare obişnuite, pe un traseu prestabilit de 15 km, în afara circuitului, pe drumuri publice ce au alternat autostrada cu drumurile de 2 benzi, si diferite suprafeţe: asfalt bun, gropi, denivelări etc. Astfel că am putut rula la bordul unor maşini normale (Peugeot, Renault şi Toyota), pe drumuri normale, cu trafic, în condiţii de pană, după ce gazdele ne-au introdus un cui, bătut cu ciocanul, în anvelopa din stânga-faţă. Da, m-a durut un pic sufletul când a bătut nenea ăla cu ciocanul un cui într-o anvelopă nou-nouţă.

Dacă înainte să mă urc la volan am avut un mic sentiment de teamă, că doar urma să rulez pe pană, după ce am început să conduc totul a fost ok. Maşina era stabilă, trăgea foarte, foarte puţin stânga (oricum, nu îţi smulgea volanul ca la penele obişnuite) şi nu simţeai un disconfort foarte mare. Cu sunetul de rulare în condiţii de pană te obişnuiai, oricum nu e foarte puternic, iar puţină muzică îl anula de tot. În plus, de la frecarea mai mare, simţeai un mic recul atunci când schimbai vitezele.

Singurul lucru pe care trebuia să îl urmăreşti era ca viteza de deplasare să nu depăşească 80 de km/h. În rest, uitai că rulezi pe pană. Cum e posibil acest lucru, din punct de vedere tehnic? Pe scurt: anvelopele DrveGuard au pereţii laterali ranforsaţi ce oferă un sprijin suplimentar, suficient pentru a rula la 80 de km/h, pe o distanţă maximă de 80 de km. În plus, tehnologia Cooling Fin asigură răcirea anvelopei atunci când rulează pe pană. Pe larg, explicaţia în acest video:

După testele din afara circuitului, am revenit pe circuit şi am testat, prin comparaţie, cum se comportă în termeni de zgomot si confort 2 dintre pneurile de la Bridgestone,: DriveGuard versus Turanza T001, dar fără să rulăm pe pană. Traseul, lung de 6 km, nu l-a inclus si pe cel de mare viteză – am sperat eu dar nu a fost să fie – ci pe unul mai cuminte cu porţiuni în care limita de viteză maximă a fost de 90 de km/h. Recunosc că am depăşit-o, pe alocuri dar ne-am distrat şi noi un pic 🙂

Un alt test interesant pe care l-am făcut a fost să vedem, în condiţii reale, cum e să schimbi un cauciuc sau să foloseşti kit-ul de pană după ce ai făcut o pană. Poate tocmai să ne amintim cât de neplăcut şi incomod e să rezolvi o situaţie de pană cu un cauciuc obişnuit, comparându-l cu tehnologia DriveGuard.

Am fost singurul blogger din România prezent la evenimentul de lansare a noilor pneuri DriveGuard şi printre puţinii invitaţi care au apărut în filmul de prezentare al evenimentului cu un testimonial

Câteva detalii despre Circuitul European pentru testare Bridgestone:

  • inaugurat în 2004, la Aprilia, 30 de km sud de Centrul Tehnic European (TCE) al Bridgestone, în apropiere de Roma
  • se intinde pe 144 de hectare si este dominat de circuitul oval de mare viteză cu o lungime de 4 km, compus din 9 benzi şi o lăţime de 35 m. Virajele au aici o înclinaţie maximă de 37 de grade
  • în interiorul ovalului se află o zonă de testare de 9 ha
  • circuitul mai cuprinde o pistă pentru testarea anvelopelor pe carosabil uscat, lungă de 4 km şi lată de 8 m, cinci suprafeţe în zona de derapaj ce simulează carosabilul umed şi o pistă de 3,9 km care simulează un drum de ţară, îngust cât lăţimea unei maşini
  • cel mai modern centru din Europa pentru testarea anvelopelor pe tot parcursul anului

DriveGuard

Galerie foto eveniment:

Ca o concluzie: a fost o super experienţă, prima de acest gen, pe care mi-aş dori să o repet, mai ales pe circuitul din nordul Suediei, unul special conceput de Bridgestone pentru a testa pneuri în condiţii de iarnă grea. Altfel, am cunoscut oameni speciali care m-au făcut să mă simt special. Mulţumesc frumos pentru invitaţie!

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.