29th sept.

Mercedes-Benz GLA, un model pe care mi-l doream în #masinadefamilie

Da, îmi doream de mult modelul Mercedes-Benz GLA în proiectul #masinadefamilie, un SUV compact pe care l-am remarcat de nenumărate ori pe străzi şi care mi-a atras mereu atenţia, aşa cum am atras şi noi atenţia în testul din week-end-ul trecut.

Înainte de orice, chiar nu poţi să nu întorci capul după aşa ceva pe stradă. Nu ai cum. Forma şi culoarea îţi întorc, efectiv, capul. Am simţit-o la fiecare colţ de stradă, la fiecare semafor şi la fiecare depăşire. E o maşină ochioasă, iar culoarea verde sidefat (Elbaite) o face şi mai ochioasă.

Mercedes-Benz GLA

Mercedes Benz GLA mi-a adus aminte de modelul Mercedes-Benz GLE SUV pe care l-am avut în teste în luna martie anul acesta dar şi de modelul Mercedes-Benz clasa B pe care l-a avut în teste anul trecut. Ce elemente au în comun cele 3? Confortul, apanajul maşinilor cu această marcă, transmisia impecabilă şi ţinuta de drum excelentă, cu care te obişnuieşti, vorba cuiva, de la prima pedală.

Dar mai bine las comparaţiile şi mă concentrez pe Mercedes-Benz GLA. Concret, în episodul cu numărul 25 din proiectul #masinadefamilie, am avut în teste modelul Mercedes-Benz GLA 200 d 4MATIC, cu motorizare diesel de 2.143 cc, 136 CP, cutie automată în 7 trepte şi tracţiune integrală, maşină ridicată de la Ţiriac Auto.

Ce mi-a plăcut:

 • setările electrice ale scaunului şoferului cu memorie pentru 3 şoferi diferiţi, dacă e cazul – reglare spătarului şi reglarea scaunului pe adâncime. De asemenea, scaunele din faţă au suport lombar pe 4 sensuri
 • forma diferită şi inedită a scaunelor cu tetiera inclusă în scaun, ca la adevăratele maşini sport
 • pneuri de dimensiuni mari (215/60 R17 96V)
 • trapa panoramică automată – de fiecare dată un element pe placul nostru. Da, iar au ieşit fetele prin trapă pentru o poză memorabilă 🙂
 • geniala transmisie 7G-DCT – cutie automată în 7 trepte cu dublu ambreaj – de care am mai scris pe aici şi de care sunt la fel de încăntat. Nu simţi când se schimbă vitezele în mod automat (datorită ambreajului dublu), trecerea este foarte lină şi naturală, contribuind din plin la confort şi la plăcerea de a conduce
 • posibilitatea de a alege stilul de condus prin selecţia de la un buton de pe bord (5 moduri: Confort, Eco, Sport, Off Road şi Manual, pentru schimbul manual al vitezelor, cu ajutorul padelelor din spatele volanului). Dacă îţi place condusul mai sportiv, atunci selectezi modul „Sport”, iar schimbul de la o viteză la alta se realizează mai târziu, la turaţii mai mari. Modul „Eco” limitează puterea în favoarea unui consum mai redus. Eu am mers cel mai mult pe modul „Confortabil”
 • lumina ambientală care îşi schimbă succesiv culoarea: de la verde, la roşu, de la mov, la albastru
 • camera pentru deplasarea în marşarier
 • plierea automată a oglinzilor la închiderea centralizată
 • pachetul EASY-PACK pentru închiderea electrică a uşii portbagajului. Portbagajul se poate deschide (tot electric) clasic, de la un buton din bord sau din cheia cu telecomandă
 • instalaţia pentru spălarea farurilor, mai ales că am prins şi ploi pe drum
 • câteva mici detalii pe care le apreciez că există la fiecare maşină: suportul pentru ochelarii de soare din plafon, 3 prize de 12V (în bord, pentru locurile din spate si în portbagaj), 2 porturi USB dispuse sub cotiera din faţă, scaune încălzite, sistem ştergătoare parbriz cu senzor de ploaie, senzori de parcare, cameră pentru marşarier. Detalii mici dar care îţi fac deplasările mai plăcute si mai confortabile.

Ce nu mi-a plăcut:

 • suprafaţa dură din spatele scaunelor din faţă – un plastic dur, inconfortabil în zona genunchilor pentru pasagerii din spate. Iar când vine vorba de copiii…
 • lipsa unui spaţiu de depozitare a telefonului mobil în bord. Eu am suport cu ventuză pentru că folosesc la greu aplicaţia Waze dar altfel nu ai unde să-ţi pui un telefon, sau un portofel.

Design

Mercedes-Benz GLA, SUV-ul compact care se aude că are cel mai bun coeficient aerodinamic din segmentul său, are o formă pe care nu o poţi trece uşor cu vederea, iar dacă peste această formă mai torni si o vopsea verde metalizată – în cazul de faţă este vorba de Vopsea verde Elbaite – efectul de întoarcere a capetelor pe stradă este garantat!

Iar acel verde, în combinaţie cu elementele cromate de pe maşină (guri de aerisire, grilă radiator etc), forma pragurilor cu design dinte – cupă şi forma spiţelor de la roţi contribuie din plin la imagine, Mercedes-Benz GLA fiind o adevărată apariţie pe străzi.

Sportiv la exterior, sportiv la interior, mai ales datorită formei scaunelor şi a elementelor cromate. Aşa cum am mai avut senzaţia şi la alte modele, în Mercedes-Benz GLA parcă găseşti peste tot, în bord, sigla Mercedes-Benz, datorită formei de stea a gurilor de aerisire – 5 la număr, un efect care îţi bucură privirea şi îţi instalează instantaneu un zâmbet pe faţă.

Confort

Spuneam mai sus de forma inedită a scaunelor din faţă la Mercedes-Benz GLA. Nu sunt doar arătoase scaunele din faţă ci şi foarte confortabile, cu numeroase reglaje şi cum îmi plac mie să fie: ferme, tari.

Şi bancheta din spate este foarte confortabilă şi păstreză aceeaşi formă pentru locurile laterale cu tetiera integrată, precum cele din faţă. Bancheta din spate este prevazută şi cu o apreciată cotieră rabatabilă care are disponibile şi 2 suporturi de pahare, rabatabile şi ele, într-un mod inteligent, pe care nu l-am mai întâlnit.

Locurile din spate au suficient spaţiu pentru genunchi dar şi pe înălţime, în zona capului, inclusiv pentru un adult. Am testat personal acest lucru şi ai suficient loc la cap, în ciuda formei teşite spre partea din spate a caroseriei lui Mercedes-Benz GLA.

De asemenea, locurile din spate au guri de aerisire separate. Tot la capitolul scaune, combinaţia de piele ARTICO de culoare neagră cu stofa Corumba, tot de culoare neagră şi cusătură gri, dau scaunelor un aspect plăcut şi elegant.

Geamurile fumurii laterale spate şi lunetă reprezintă detaliul care contribuie de fiecare dată la confort.

img-0295-copy

Siguranţă

Stabilitatea este un alt punct forte al lui Mercedes-Benz GLA. Am străbătut un drum cu multe serpentine – drumul spectaculos care traversează Carpaţii prin pasul Tulnici şi care leagă staţiunea vrânceană Lepşa de oraşul Târgu Secuiesc din judeţul Covasna – iar stabilitatea pe curbe îţi dă o doză de încredere, maşina ajutându-mă în toate situaţiile. Despre acest spectaculos drum, voi reveni cu un articol separat.

Nu lipseşte sistemul COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS pe care l-am mai întâlnit la GLE şi la clasa B ce previne coliziunea cu vehicolele sau obstacolele din faţă. Pe lângă clasicele airbaguri cortină şi airbag-ul pentru genunchi, sunt incluse şi indicatorul stare centuri de siguranţă spate ce indică decuplarea unei centuri şi sistemele de prindere a scaunelor de copii ISOFIX.

Utilitate

Portbagajul lui Mercedes-Benz GLA de 421 litri – cuprinde şi un compartiment secret de 60 de litri, unde eu am pus laptopul – a fost suficient pentru nevoile noastre. Cu bancheta din spate rabatată, se obţine un volum de 1.235 de litri, în situaţiile când vrei să transporţi ceva mai voluminos.

Am avut câteva porţiuni de drum accidentat cu pante abrubte unde am testat funcţia de off-road. GLA -ul a devenit mai cuminte, exact cum trebuie să fie o maşină pe un astfel de drum, pastrând totuşi confortul pentru pasageri.

Aşa cum spuneam, lipseşte un loc pentru telefon, singurul loc unde ai putea să-ţi pui telefonul fiind în unul dintre cele două suporturi pentru pahare de pe linia mediană dar nu e foarte indicat pentru că telefonul se plimbă de colo-colo. Suporturi pentru pahare au şi pasagerii din spate dispuse pe cotieră, suporturi rabatabile datorită unui sistem ingenios.

Tot la capitolul depozitare, Mercedes-Benz GLA are inclus pachetul de depozitare „Stowage space” ce cuprinde plase de depozitare pe spătarul scaunelor din faţă, un spatiu (secret) de depozitare sub scaunul şoferului şi o cutie de depozitare sub scaunul pasagerului faţă.

Consum

Capacitatea rezervorului lui Mercdes-Benz GLA este de 50 de litri, la care noi am mai adăugat o alimentare de 10 litri pentru un test total de 952 kilometri ce a cuprins porţiuni lungi de drum cu serpentine dar fără autostrăzi. Luând în calcul aceste cifre, rezultă un consum mai mult decât decent de 6,3%. Foarte ok pentru un motor diesel cu o capacitate cilindrică de 2 litri şi un condus nu foarte economic.

img-0420

Mercedes-Benz GLA, preţuri:

Preţ pornind de la: 35.400 euro + TVA

Preţ model testat: 47.858  euro + TVA.

Ne puteţi urmări pe Facebook şi Instagram!

Test anterior, episodul cu numărul 24: Citroen C4. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect, le găsiţi aici.

Proiectul #masinadefamilie, episodul 25, a fost susţinut de către Kooperativa 2.0 (suport Social Media) şi Ţiriac Auto.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.