9th sept.

Video – Resuscitarea unei persoane care a intrat în stop cardio – respirator

Voi ştiţi ce trebue să faceţi într-o situaţie limită, de urgenţă, cum se spune? De la situaţii gen i se face cuiva rău, intră în stop cardio – respirator, până la situaţii care implică comunitatea din jur, gen incendii, explozii, diverse accidente, inundaţii, cutremure etc?

Instinctual, cred aş face ceva, dacă mi-aş reveni din uluială şi paralizie – acel blocaj în care nu ştii ce să faci – dar nu foarte multe pentru că, sincer, nu ştiu. Nu ştiu nici să folosesc un extinctor, nu mai zic să resuscitez pe cineva. Înainte de toate, să suni la 112 cred că e principala acţiune pe care poţi să o faci.

Apoi, există programe, precum cel la care am participat eu azi, în care poţi să înveţi să dai un prim ajutor sau să te instruieşti pentru a putea face faţă unor situaţii de urgenţă. Este vorba de un Centrul de Pregătire Mobil pentru toţi (copii, tineri şi adulţi) si care se cheamă  Caravana SMURD „Fii pregătit!”. Aceasta staţionează începând de azi în Bucureşti – Parcul Carol, intrarea dinspre strada 11 iunie – unde va rămâne până pe 11 septembrie 2016 pentru a instrui populația să facă față situațiilor de urgență.

Cel mai util lucru pe care l-am învăţat azi, chiar dacă nu am făcut şi practic, este să resuscitezi pe cineva care a intrat în stop cardio – respirator, iar acest video explică foarte bine ce ai de făcut, până soseşte salvarea:

Mai bine de atât nu ştiu dacă se poate explica. Doar aceste informaţii dacă le aveţi şi tot e bine. Meritul este 100% al lui Daniel Arsene, Instructor Paramedic în cadrul ISU (Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă) Bucureşti – Ilfov. Este unul dintre cei care vă aşteaptă la Caravana SMURD pentru a vă explica ceea ce aţi văzut în video de mai sus dar şi alte lucruri utile pentru a putea face faţă unor situaţii de urgenţă

De reţinut:

  • 30 de compresiuni toracice: apasă tare şi repede, timpul compresiei să fie egal cu timpul decompresiei
  • 2 ventilaţii artificiale (respiraţie gură la gură): deschide căile aeriene prin ridicarea bărbiei, pensează nasul pentru a nu ieşi aer şi suflă de 2 ori
  • 30 de compresiuni toracice
  • 2 ventilaţii

Concept – Lanţul supravieţuirii

Lanţul supravieţuirii face referire la o persoană care are nevoie de ajutor atunci când intră în stop cardio – respirator. În primul rând este o luptă cu timpul. De aceea, lanţul supravieţuirii are 3 verigi importante:

  1. apelul la 112
  2. suportul vital de bază – resuscitarea prin manevre de bază, cu minim instructaj
  3. aportul serviciului de urgenţă profesionist care preia

stop cardio - respirator caravana SMURD

Caravana „Fii pregătit!”, care este operată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, va instrui peste 7.000 de persoane din 20 de localități în care va ajunge la finalul celor patru luni de călătorie. În următoarele două luni, caravana va merge în Buzău, Bacău, Piatra Neamț, Iași, Botoșani și Suceava.

Proiectul Caravana SMURD „Fii pregătit!”este inițiat de Fundația pentru SMURD și implementat cu sprijinul Fundației Vodafone România, care a contribuit cu 400.000 de euro din investiția totală de 523.000 de euro.

Calendarul caravanei este disponibil pe site-ul www.fundatiapentrusmurd.ro şi în aplicaţia „Departamentul pentru Situații de Urgență”, disponibilă în Apple Store și Google Play, iar formularul de înscriere la cursuri poate fi accesat pe www.fundatiapentrusmurd.ro.

Colaborarea dintre Fundația Vodafone România și Fundația pentru SMURD a început în 2004. Un an mai târziu, a fost implementat primul sistem de telemedicină pentru ambulanțele SMURD, care a reprezentat o premieră absolută pentru România. Parteneriatul a continuat cu proiecte anuale de amploare, astfel că, după 12 ani de colaborare, Fundația Vodafone România a finanțat Fundația pentru SMURD cu peste 2,2 milioane de euro pentru proiecte de care au beneficiat 400.000 de persoane din toată țara.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.