20th iul.

Citroen C4, suprinzător

Noul Citroen C4 a trecut, în week-end-ul ce tocmai s-a scurs, şi prin „curtea” noastră, iar noi l-am dus la munte şi l-am încadrat într-un peisaj spectaculos, pe TransBucegi, în cadrul episodului cu numărul 24 al proiectului #masinadefamilie. O să revin cu alt articol despre acest drum montan de excepţie.

Prin ce e surprinzător noul Citroen C4? Prin preţ, calitatea materialelor la interior, confort şi performanţe. Noul C4 este un model cinstit pentru că la preţul de 17. 2014 euro + TVA oferă ce zice că oferă din punct de vedere performanţe şi ţinută de drum şi acoperă destul de bine nevoile de spaţiu, confort şi siguranţă ale unei familii ce îl ocupă într-o deplasare mai lungă cu bagajele din dotare.

Din ciclul „Parerea lor autentică contează”, în acest test am fost doar cu un singur copil ce a ocupat regeşte bancheta din spate, motiv pentru care e posibil să fiu un pic subiectiv în legătură cu spaţiul şi confortul, în lipsa părerii celui de-al doilea copil.

Modelul pe care l-am condus a fost CITROEN C4 HATCHBACK, 5 uşi, motorizare diesel 1.6 BLUEHDI, 120 CP, cutie manuală cu 6 trepte. Nu ascund faptul că mi-ar fi plăcut o cutie de viteze automată dar şi cea manuală şi-a făcut treaba.

Un alt lucru surprinzător de plăcut la noul Citroen C4 este designul, modelul primind în 2015 un facelift. Grila radiatorului ce continuă forma logo-ului Citroen este, poate, elementul care sare cel mai bine în ochi la care se adaugă forma ledurilor farurilor cu halogen şi stopurile cu efect 3D. Si culoarea gris galet este una specială care atrage privirile. Parol 🙂

IMG-8695 (Copy)

La interior am găsit materiale de bună calitate atât la bord (volan din piele şi inserţii crom satinat) cât şi la scaune (tapiţerie Saint Cyr), iar ce atrage atenţia cel mai tare sunt tetierele de o formă total neobişnuită, însă foarte practice acestea având şi reglaje pe orizontală.

Ce mi-a plăcut

  • Garda ridicată la sol – datorită şi cauciucurilor de dimensiuni mari (225/45/R17) cu jante aliaj 17″ Miami
  • Schimbarea culorii de afişare a display-ului (ceasurilor), în funcţie de luminozitatea de afară – e prima oară când întâlnesc o astfel de funcţie. Sunt disponibile 2 culori (alb şi albastru) dar şi mai multe nuanţe de albastru (mai închis sau mai deschis), de unde se poate alege în funcţie de luminozitatea de afară. Eu am mers pe albastru intens.
  • Proiectoarele de ceaţă cu functie de cornering, pe care le-am mai întalnit şi la alte modele testate în cadrul proiectului #masinadefamilie, foarte utile la viraje, proiectoarele luminând zona întunecată spre care se ia virajul
  • Plierea automată a oglinzilor odată cu închiderea centralizată a uşilor – keyless (închidere si deschidere a uşilor prin simpla apăsare a clanţei, cu condiţia să ai cheia asupra ta). Oglinzile se pot plia electric şi din interior, de la un buton
  • Farurile halogene cu LED şi stopurile cu efect 3D
  • Frânele foarte eficiente (discuri faţă şi spate)
  • Spaţiile de depozitare numeroase – spaţiul de sub cotiera culisantă şi spaţiul pentru 2 telefoane din bord le-am apreciat foarte mult
  • Cotiera cu 3 poziţii pe verticală şi culisantă înainte-înapoi
  • Geamurile din spate şi lunetă de culoare închisă – confort pentu locurile din spate
  • Senzorii de parcare dar fără cameră video
  • Motorul care trage foarte bine deşi se simte o lipsa de putere la turaţii mici, fiind nevoit să schimbi într-o treaptă inferioară pentru un plus de putere.
  • 2 prize de 12 V (una faţă şi una spate) şi port USB

Ce nu mi-a plăcut

  • spatiul relativ mic pentru picioare la locurile din spate. Pentru copii e ok dar un adult are spaţiul limitat. De asemenea, o persoană de peste 1,82m – înălţimea mea – nu prea are suficient loc la cap, pe bancheta din spate
  • Suspensia puţin tare şi pe alocuri zgomotoasă
  • Se mai poate lucra la izolarea fonică – un şuierat deranjant dinspre oglinzile laterale fiind prezent, la viteze mai mari

Confort

La plusul de confort contribuie şi pachetul auto ce cuprinde aprinderea automată a farurilor de intalnire + ştergătoarele de parbriz automate + climatizarea automată bi-zonă. De asemenea, geamurile laterale şi luneta fumurii sunt binevenite în această perioadă a anului cu zile lungi şi însorite şi aduc un plus de confort pasagerilor.

Noul Citroen C4 are cotieră centrală pentru locurile din spate, foarte apreciată şi folosită de Sara, atunci când nu se întindea pe toată bancheta pentru somn, cotieră în spatele căreia există şi o trapă pentru skiuri, cu acces spre portbagaj.

Pentru confortul ocupanţilor locurilor din faţă, scaunele se pot regla manual lombar şi în înălţime. Acestea au disponibile şi funcţia de încălzire pentru sezonul rece. Sunt comode, destul de late şi nu sesizezi vreo senzaţie de oboseală la un drum mai lung.

Siguranţă

– CTI (Inteligent Traction Control)
Sistem monitorizare presiune pneuri
– Martor decuplare centuri de siguranţă spate + avertizare sonoră
Lampă ceaţă
– Martor necuplare centruri de siguranţă faţă
– Aprindere automată faruri în caz de decelerare bruscă
Pregătire prindere Isofix 2 scaune copil banchetă posterioară
Sistem manual de blocare a uşilor pentru protecţie copii
– ESP + ASR + Hill Assist (Hill Assist, de mare ajutor pe drumurile în pantă şi serpentine pe care le-am făcut)
Frână de staţionare electrică automată (decuplare automată la plecarea de pe loc)
– Parbriz stratificat cu izolare fonică

– Sistem de supraveghere unghi mort (SAM)

O altă funcţie pe care nu am mai întâlnit-o până acum este detectorul de apă în motorină.

Utilitate

Multe spaţii de depozitare şi generoase în dimensiuni pentru noul Citroen C4. Astfel, sunt disponibile sertare sub scaunul şoferului şi pasagerului, buzunare pe spatarele scaunelor din faţă, buzunare largi în fiecare uşă, torpedoul clasic, spaţiul de depozitate telefoane în bord şi spaţiul de depozitare de sub cotieră. Un singur minus la capitolul acesta: există suport de pahare doar pentru un singur pahar pentru locurile din faţă şi niciunul pentru locurile din spate, suporturi plasate, de obicei, în cotieră.

Portbagajul are o capacitate de 408 litri, arhi suficient pentru nevoile a 3 persoane şi chiar pentru 4 dacă eram în formulă completă. Pentru amatorii de sporturi de iarnă, Noul Citroen C4 are sub cotiera centrală spate şi trapă pentru skiuri.

Consum

În acest test, am parcurs doar 535 de km – putini dar intenşi – cu un consum total de cca 30 de litri (jumătate din rezervorul care are capacitatea de 60 de litri) ceea ce ne duce la un consum de 5,6% – unul super bun, având în vedere că nu am condus prea eco şi am tot beneficiat de pante şi serpentine. Rezervorul de 60 de litri este un mare plus pentru acest model, numai bun la deplasările lungi, iar corelat cu consumul rezultat se asigură o autonomie de cca 1.100 de kilometri cu un plin, deci super bine.

Citroen C4, preţuri

Preţ: începând de la 15,650 € + TVA

Preţ model testat: 17,204 € + TVA

Ne puteţi urmări pe Facebook şi Instagram!

Test anterior, episodul cu numărul 23: BMW Seria 2 Active Tourer sau the beginning of a beautiful friendship. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect, le găsiţi aici.

Proiectul #masinadefamilie, episodul 24, a fost susţinut de către Kooperativa 2.0 (suport Social Media), Vila Camelia Sinaia şi Citroen.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.