Povestea foto din episodul 23 al proiectului #masinadefamilie: Sibiu, Păltiniș, Ocna Sibiului și Transalpina
În aproape 900 de km parcurşi în ultimul test din #masinadefamilie – episodul 23, cel cu BMW Seria 2 Active Tourer – am ajuns în minunatul oraş Sibiu, unde ne-am şi cazat pentru 2 nopţi, la Hotel Continental Forum Sibiu, la Ocna Sibiului, am urcat la Păltiniş şi Arena Platoş, iar în cele din urmă am mers să străbatem, în premieră, Transalpina, un drum spectaculos la care râvnim de foarte mult timp.
Se putea mai mult de 900 de km – am făcut şi teste de aproape 1.500 de km – dar căldura excesivă cred că ne-a oprit să mai mergem şi către alte destinaţii noi, iar în plus ne-am atins toate obiectivele pe care ni le-am propus atunci cănd am pus la cale traseul pentru acest episod.
Acum, după 23 de episoade şi o gramadă de locuri vizitate – unele absolut noi pentru mine şi familia mea – îmi dau seama că ne-am atins şi alt scop, acela de a promova şi România asta frumoasă, incredibil de frumoasă. Acesta a fost, din capul locului, alt obiectiv al proiectului #masinadefamilie, de care suntem tare mândri. Faptul că pot să le arăt fetelor, într-un ritm atât de alert, aceste frumuseţi ale României, mă bucură foarte tare.
Să revenim la episodul cu BMW-ul şi la locurile pe unde am umblat.
Hotelul Continental Forum Sibiu
A fost să fie, ca de data asta să avem o super cazare în Sibiu, la unul dintre simbolurile Sibiului, Hotelul Continental Forum de 4 stele unde am stat două nopţi în week-end-ul cu testul BMW-ului Seria 2, iar asocierea între 2 branduri de prestigiu – unul din ospitalitate şi unul auto – s-a împletit foarte fericit. Mulţumim, din nou, gazdelor de la Continental Sibiu pentru primirea făcută şi pentru condiţiile minunate.
Am fost cazaţi într-un apartament family, evident, cu 2 camere: o cameră cu pat matrimonial şi una cu canapea extensibilă, la care am mai adăugat un pat suplimentar (căci au fost 3 copii), cu 2 băi deschise si 2 balcoane cu vedere spre centrul Sibiului.
Am ajuns chiar de Ziua Internaţională a Iei, motiv pentru care toţi lucrătorii hotelului purtau ie. Micul dejun l-am luat în restaurantului Balkan Bistro, primul restaurant cu specific balcanic din țară cu 90 de locuri de nefumători și 12 locuri de fumători, precum şi o terasă de 32 locuri. Mai sunt disponibile şi cafeneaua Tekaffe, unde puteți gusta diverse produse de patiserie, prăjiturile casei sau băuturi pe bază de cafea, și un bar de zi, care oferă o gamă largă de cocktailuri.
Zona corporate este foarte bine ofertată de Continental Forum. Hotelul era plin când am fost noi, câteva evenimente fiind în desfăşurare. Astfel, pentru oamenii de afaceri care aleg Sibiu ca destinatie de business, hotelul oferă facilitătile necesare pentru organizarea diferitelor evenimente: prânzuri de afaceri, seminarii, training-uri, banchete, cocktail-uri sau petreceri corporate.
Hotelul Continental Forum din Sibiu are 127 de camere și 8 apartamente, dintre care apartamentul prezidențial, situat la etajul 4, este cel mai spațios apartament din Sibiu. Din punct de vedere servicii, hotelul dispune şi de un centru welness (tratamente cosmetice, masaje, saună, jacuzzi, zona de fitness şi aerobic).
Detalii de preţ şi rezervări directe AICI.
Situat central, în Piaţa Unirii din Sibiu, Hotelul Continental Forum sau hotelul cu cinci denumiri, are o istorie foarte interesantă.
Clădirea inaugurată în 1853, poziţionată în centrul Sibiului, a avut nu mai putin de 5 denumiri de-a lungul timpului: “La Bila Aurie”, “Bulevard”, “Habermann”, “Europa” și denumirea de azi: “Continental Forum”.
În 20 aprilie 1853, era inaugurat la primul etaj al hotelului „La Bila Aurie” întâiul telegraf din oraș. Emil Sigerus punctează existenta acestui hotel pe locul unde astăzi se afla Hotelul Continental Forum Sibiu. Apoi regăsim același hotel sub denumirea de „Habermann”. Acesta se dezvoltă cu o nouă aripă și va primi denumirea de “Bulevard”.
În 1914, Mitropolia Ortodoxă va prelua clădirea reamenajând-o. Ei vor definitiva aspectul actual în 1924, când termină al treilea corp care îl continuă pe cel principal, prelungind astfel hotelul până la intersectarea străzilor Bălcescu și Șaguna. Noul hotel se va numi, în perioada anilor `30 -`40, “Europa”. În perioada comunistă acesta va fi redenumit „Bulevard”, nume ce îl va mentine până în 2007 când este preluat de Continental Hotels și va deveni “Continental Forum”.
Clădirea hotelului Continental Forum este de factură clasicistă, dar a suportat importante modificări mai ales în 1924, când s-a definitivat fatada actuală. Știm că edificiul Casei Habermann a fost construit între anii 1876 – 1877, fiind așezat pe Bretter, ceea ce în acea perioadă era promenada cu cel mai mare trafic pietonal al orașului. La începutul secolului al XIX-lea această promenadă era singura cale de acces dintre cartierul Josefin și principala stradă comercială a cetătii medievale.
Păltiniş şi Arena Platoş
Nu poţi să ajungi în Sibiu şi să nu urci în staţiunea Păltiniş, indiferent de anotimp. Iarna, ai la dispozitie pârtie, telescaun si alte atracţii, iar vara merită să guşti din verdele care se desfăşoară în faţa ta. La Păltiniş, am încercat să folosim telescaunul dar nu ne-au lăsat pentru că eram 3 mici şi 2 mari (orice copil trebuia să mergă însoţit, în condiţiile în care telescaunul era de 2 locuri), aşa că am renunţat şi am plecat spre Arena Platoş.
La Arena Platoş am găsit o grămadă de atracţii de vară: trambulină, coborâre cu sania de vară si telescaun, unde nu mai eram condiţionaţi de numărul de persoane, aşa că am urcat. Am urcat cu telescaunul şi am coborât cu sania de vară, iar apoi cei mici au executat nişte prea frumoase sărituri pe trambulină.
Ocna Sibiului
Cu acestă destinaţie s-a întâmplat un episod haios. Intram în hotel şi l-am întrebat pe omul de pază dacă ştie unde este un lac (uitasem denumirea, ulterior am aflat că era vorba de Lacul Mândra) de care auzisem în Păltiniş, în aceeaşi zi, la nişte tineri, că ar fi de văzut. Pe lângă Sibiu. El nu a ştiut la ce mă refer dar ne-a recomandat să mergem la lacurile naturale de la Ocna Sibiului – 20 de minute de Sibiu, cu maşina – şi mi-a promis că o să ne placă. Lacul Mândra e după Ocna Sibiului, la câţiva km. Rămâne pe altă dată să-l vedem.
Aşa am ajuns noi, în premieră, la Ocna Sibiului, un loc amenajat pe lângă câteva lacuri naturale cu apă sărată, ce mi-au amintit de experienţele de la Sovata (Lacul Ursu), pe vremea cănd eram copil. Era apa în care stăteai şi dădeai doar din 2 degete şi te menţineai la suprafaţă. Ţi se ridicau picioarele în plută, dacă le „lăsai” libere. E genul de apă care dă încredere înotătorilor începători. Se aude, mami? 🙂
Ne-am distrat foarte tare, Sara a făcut baie pentru prima dată în apă sărată şi nu se mai dădea ieşită din baltă. La final aveam sare şi în…dar e sănătate curată, asta ştiu sigur. Până la urmă, o recomandare mai bună de atât nici că se putea să primim.
Transalpina
În ultima zi, ziua cănd ne-am şi întors spre casă, am apucat-o din Sibiu, spre Transalpina, drumul pe care ne-am dorit mereu să ne dăm dar nu apucase. Iată că i-a venit rândul şi înainte să vă povestesc cu amănunte, vă pot spune atât: Transfăgărăşanul este o glumă pe lângă Transalpina. Din punctul meu de vedere. La mine, la noi, aşa s-a văzut.
De la Sibiu, am luat-o pe drumul spre Transalpina – Rânca trecând prin Poiana Sibiului şi Jina, 2 localităţi superbe, între munţi şi dealuri, 2 sate care emanau din toţi porii prosperitate, asta pentru că oamenii sunt gospodari. Totul era aşezat la liniuţă, nimic nu era la voia întamplării. Erau şi o grămadă de pensiuni foarte frumoase, ce ne-au dus cu gândul la faptul că am putea să venim odată în aceste locuri.
O porţiune de drum foarte interesantă este şi drumul până la Obâşia Lotrului, loc de unde începe, propriu-zis, Transalpina. Din Obârşia Lotrului o poţi lua şi către Lacul Vidra, o altă destinaţie pe care ne-am propus-o în viitor.
Ei, dar când începi să urci pe Transalpina, nu ştii în ce parte să te uiţi mai întâi, ai vrea să tot opreşti să faci poze, să admiri priveliştea ce se deschide în faţa ta şi te întrebi oare ce urmează? Ce urmează te surprinde de fiecare dată, fie că vorbim de pante foarte abrubte, de serpentine combinate cu pante sau de drumuri unde la câţiva metri se deschideau prăpăstii imense. Genul ăla de drum unde te strânge în spate. Tocmai pentru asta e mişto.
Dar cel mai tare este peisajul. La un moment dat, ajungi sus, în vârful lumii, sentiment care nu prea poate fi descris în cuvinte. Aici zic eu că e marea diferenţă între Transalpina şi Tranfăgărăşan: punctul culminant, vârful călătoriei.
Mai multe imagini din episodul cu numărul 23, cu BMW Seria 2 Active Tourer, puteţi găsi pe Facebook şi Instagram!
Proiectul #masinadefamilie, episodul 23, a fost susţinut de către Kooperativa 2.0 (suport Social Media), Hotel Continental Forum Sibiu şi BMW.
Comments (0)